![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Budowa, remont, urządzanie...
Kochane Wizażanki!
![]() Mam do Was wielką prośbę- może któras z Was jest w trakcie budowy, remontu, urządzania domku lub mieszkania...? Wymieńmy się doświadczeniami, sprawdzonymi firmami, popełnionymi błędami. Chodzi mi tutaj o rzeczy bardziej "techniczne" (jak na razie) niż np.wybór koloru ścian czy firanek (oj..do tego mi jeszcze daleko ![]() Nie wiem, czy ten wątek pasuje na to forum, czy może bardziej na plotkowe, ale w związku z tym, iż z powodów finansowych większość prac przeprowadzamy z moim TŻ własnoręcznie- to mi się ze "zrób to sama" skojarzyło ![]() Ja jak na razie jestem na etapie poszukiwania okien- może któraś z Was wymieniała ostatnio i poleci mi jakąś godną zaufania firmę...? Zachęcam do owocnej współpracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Budowa, remont, urządzanie...
W kwestiach budowania niewiele Ci pomogę, za to jeśli chcesz mieć towarzyszkę w urządzaniu, to chętnie się przyłączę. Właśnie stałam się szcześliwą posiadaczką własnego mieszkanka i z szaleństwem w oczach (i bardzo ograniczonymi środkami finansowymi) staram sie dopasować mieszkanko do własnych potrzeb, Innymi słowy zrobić z tego własne gniazdko (tu mój mąż dodaje "miłości
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
dziewczyny nie lamcie sie...w remoncie najwazniejsza jest cierpliwosc...a nie dekoracja, malowanie cz skladanie mebli...wiem o tym bo jestem w trakcie remontu ktory mi sie ciagnie od...czerwca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Z racji zawodu w razie czego moge coś pomóc, jeżeli chodzi o budowanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() Będzie dobrze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
tak na marginesie masz świetny nick
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dziweczyny, bardzo dziękuję
![]() Pingwineczko- gratuluję mieszkanka ![]() Co do cierpliwości- to już mi jej chyba nie braknie, gorzej z funduszami... ![]() My budujemy domek- SAMI ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz chcemy go jeszcze troszkę wykończyć, bo też za materiały kupione do końca roku dostaniemy zwrot podatku, no ale z drugiej strony musimy się liczyć z kosztami, bo pieniążki rozchodzą się baaardzooo szybko ![]() Gosiah- za wszystkie rady będę bardzo wdzięczna, napisz coś więcej- czyżbyś także się budowała? A okna- ze względów finansowych, musimy kupić plastikowe, ale będą miały okleinę drewnopodobną od zewnątrz ![]() Ja już chodzę i chodzę po tych firmach, ale te ceny...no, ale dziś z jednej firmy przysłali mi wycenę i jest jeszcze cena do przełknięcia, jutro się do nich wybieram. Teraz właśnie robilismy "zwiady" po sklepach w poszukiwaniu bramy garażowej,już mamy wybraną, jutro pojedziemy kupić ![]() Ach.....jak ja marzę o czasach, kiedy będę wybierała kolory firanek... Dziewczyny- piszcie, jak tam u was się remonty i inne toczą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Paput (hehe- mój "papug" nazywał sie paputek- tak mi się skojarzyło)- ja mam na to sposób- sama się biorę za robotę, no i mojemu Mężowi mnie szkoda i sam już zaczyna szybciej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Gosiah- okna będą rozwierno- uchylne, wszystkie z mikrorozszczelnieniem, do tego w kuchni będzie wentylacja, w łazienkach też, w salonie mamy taki specjalny komin do kominka i tam też jest wentylacja i chyba zrobimy też w klatce schodowej- ja boję się tego brzyba jak diabli, widziałam u znajomych jak to wygląda, bbbbrrrr tyle tych wentylacji chyba wystarczy, jak uważasz?
![]() Napisz, czym się dokładnie zajmujesz- może jak będę miała wątpliwości, to pozawracam ci troch głowę... ![]() U mnie sporo rzeczy to taka konfrontacja marzeń z szarą rzeczywistością- marzył mi się narożny zlew w kuchni, ale jak zobaczyłam, ile kosztuje- no cóż, będę miała zwykły, ale za to z ładnym widokiem (będzie pod oknem) Pingwineczko- kibelki też już oglądaliśmy, namówiłam Męża na taki podtynkowy (powiedziałam, że jak będzie taki zwykły, to sam go będzie sprzątał, a taki ładny to ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Kazdy marzy o tym czego jeszcze nie ma
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Życzę cierpliwości i w końcu tych upragnionych firanek ![]()
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
primavera: jestem architektem, jeszcze nie z długą siwą brodą
![]() ![]() ![]() ![]() Wentylacja bedzie działała ok, tylko trzeba pamiętać potem, żeby wietrzyć i na rozszczelnienie ustawiać. Dobrze, że jesteś świadoma, że zielone zagrożenie czyha ![]() No niestety tak to jest, że sobie wymarzymy coś, a potem sie okazuje, że to straasznie drogie jest. Wykończenia pochłaniają duża ilość nakładów finansowych niestety ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Mariko- solidny i szczęśliwy związek podstawą szczęśliwego i udanego domku
![]() ![]() ![]() A zamiat firanek mam na razie śliczną folię na oknach ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Gosiah- dzięki
![]() ![]() Ja mam nadzieję, że teraz przez zimę trochę odpoczniemy (zarówno ja, jak i mój Mąż bronimy się w tym roku-musimy podokańczać pisanie prac magisterskich), chcemy teraz zabezpieczyć budynek przed zimą, a w związku z tym, że mieszkamy obok naszej budowy, to kolejność prac jest nieco inna, niż zazwyczaj- np. już wyłożyliśmy puzzlami podjazd do garażu, żeby w nim parkować autko (Mąż się strasznie litował, że na dworze stało i marzło- ma do niego stosunek nieco emocjonalny ![]() A jak na razie to nasz salon ma "powodzenie"- postawiliśmy tam stół do ping-ponga( w końcu nie przeszkadza nikomu), huśtawkę ogrodową i takie mable ogrodowe i salon tętni życiem, znajomi wpadają i urządzamy rozgrywki ![]() A co do budowy jeszcze- to teraz jak chodzę po tych pokojach, to one strasznie wielkie mi się wydają....no poucinałabym ich trochę jakoś..ale moja mama mnie pociesza, że to tylko teraz tak jest, a jak sie wytynkuje, pomaluje i meble postawi, to już takie wielkie nie będą...mam nadzieję ![]() Edytowane przez primavera Czas edycji: 2005-11-25 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Primavera-jestem pełna podziwu! Ale za to jestem przekonana, że mieszkać sie wam będzie znakomicie, no i jaka satysfakcja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Najgorzej będzie z łazienką. Mimo iż posiadam juz kibelek, zlew i kabinę prysznicową, to obawiam się, ze nie ruszę z urządzaniem tego pomieszczenia do połowy grudnia. Moja wizja łazienki odbiega od założeń architekta i czaka mnie przesuwanie prawie wszystkich rurek. No i oczywiście kafelki. Co prawda nadal wierze w swoje nieprzeciętne zdolności, ale trochę się boje co by mogło mi z tego wyjść. Tak więc będę musiała poczekać na mojego tatę. Ale za to kupiłam sobie juz farbę do sypialni i dzisiaj albo jutro rozpoczynam malowanie ![]() Paput- z jednej strony gratuluje męża perfekcjonisty, ale z drugiej ogromnie współczuje. przeżywałam jeszcze w rodzinnym domu remont kuchni i mimo, ze trwał niecałe 2 tygodnie to do dzisiaj wspominam go z niejakim przerażeniem. Pamiętam, że śniadania jadałam na balkonie, bo nigdzie nie było miejsca, a tam stał ekspres do kawy. Dobrze, ze to latem było ![]() MARIKA.S- kolejność chyba jak najbardziej prawidłowa ![]() ![]() Pozdrawiam gorąco Was wszystkie! Niewątpliwie dzielne kobietki ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie w weekend zakończyłam remont. Korzystając z końca ulgi remontowej nakupiłam towaru i na początku września wzięliśmy z TŻ dwa tygodnie urlopu. Plany były nie aż takie wielkie: ułożenie deski barlineckiej w trzech pokojach i korytarzu, wytapetowanie dwóch pokoi, malowanie sufitów, nowe karnisze, żyrandole, itp.
Niestety tempo prac nie było takie jak planowaliśmy no i tak się to przedłużyło, że zrobiły się z tego prawie 3 miesiące. Co chwilę coś nie szło tak jak powinno, a to stara farba na suficie zaczęła odpadać i trzeba było zdzierać, układanie desek też nie jest takie proste jak reklamują. Okna na szczęście wymieniłam już jesienią zeszłego roku. Zdecydowałam się na drewniane i nie wyszło to wcale wiele drożej niż plastikowe, ale zakładał to mały warsztat stolarski znajdujący się 25 km od mojego miejsca zamieszkania. Z okien jestem bardzo zadowolona i uważam że warto wydać trochę więcej bo montuje się je na wiele lat. Co do kibelka to kupiłam ostatnio taki kompaktowy, stojący na ziemi, nie polecam tych montowanych do ściany, pewnie są ładniejsze ale u znajomego po miesiącu od zamontowania się poluzował i strach na nim siadać, bo człowiek się zastanawia kiedy się zawali, a cała instalacja jest pod kafelkami więc bez rozkuwania nie da się tego poprawić.
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Witam wszystkie "przodowniczki pracy"
![]() Jupii ![]() ![]() Pingwineczko- wiesz, ja myślę, że owszem- te remony zabierają nam bardzo dużo czasu i dużo przcy w nie wkładamy- ale za to jaka satysfakcja ![]() ![]() Asiulkaa - a nie wiesz, czy to tak z zasady robi się z tymi kibelkami, czy może ten jakoś felernie zamontowany? Kurczę...bo nie wiem teraz. Ale czytajac o tym, przypomniało mi sie, jak kiedyś na kafeterii czytałam o błędach przy urządzaniu mieszkania i tak jakaś kobietka opisywała, żeby nie zostawiać przy montażu podwieszanego kibelka samych w domu: wysokiego męża i wysokiego budowlańca, bo skutek jest taki, że teraz jak ona korzysta z wc, to jej nogi wiszą ![]() Oki, zmykam stworzyć jakąś kolacyjkę, a jutro chyba grzejników zaczniemy szukać...przez koniec tej ulgi spieszymy sie z zakupami wszystkimi, a ja tak nie lubię w pośpiechu ![]() I jeszcze: jeśli któraś z was poszukuje bramy garażowej, to sa teraz na promocji w Leroy Merlin Buziaki dla wszystkich i dużo sił na remonty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Narazie o budowie tylko marzymy...ślub...hmmm...n ajblizej za dwa lata...wiec jeszcze troszke
![]() ![]() ![]() Budowanie domu to wyrzeczenia...zadam moze niedyskretne pytanie...ale mieliscie odłożoną jakas konkretna sumę na dom?Czy jest budowany systemem gospodarczym?Bo moj Skarb chce odłożyc pokaźna sume...i potem zaczac budowe...boje sie ze to sie moze ciągnąć ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Mariko-warto czekać
![]() ![]() ![]() ![]() Powiem jeszcze jedno- my zdecydowaliśmy się na budowę domku po tym,jak porównaliśmy koszty: znajomi kupili sobie mieszkanie 2-pokojowe w starym bloku w wiosce ponad 40 km od Wrocławia (Wiadomo- im bliżej miasta tym drożej), mieszkanie jest do kompletnego remontu- założenie centralnego, wylewanie podłóg, robienie tynków, wymiana okien, no i całe do urządzenia , cała kuchnia i łazienka. My przeliczyliśmy, przemyślelismy- za taką kwotę, jaką kosztowało ich to mieszkanie, mamy w tym momencie postawiony dom (170 metrów) zadaszony i z oknami. Co prawda nie musieliśmy kupować działki (przeważnie są drogie ![]() ![]() Edytowane przez primavera Czas edycji: 2005-11-25 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Z kibelkami nie wiem czy to się tak zawsze robi ale podejrzewam że często, no bo raczej od ciężaru śruby z czasem się wyrobią, a te nowoczesne kibelki kompaktowe też są ładne.
Co do zostawiania facetów samych to faktycznie trzeba uważać, kolega z pracy kupił właśnie prysznic ale bez regulacji wysokości. On ma 194 wzrostu a jego żona 160 no i zrobiła się w domu afera na jakiej wysokości go umieścić.
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Hihi, ja mam 1,58m a mój Mąż też wysoki- ale już go uprzedziłam, że sprzęty mają być pod mój wymiar. Hmm- muszę dopytać jeszcze o te kibelki; szkoda, bo takie mi się podobają i napaliłam się już na taki...nie lubię szorować płytek wokół tej "nogi"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Gosiah- mam do ciebie pytanie odnośnie ocieplania poddasza.
![]() ![]() Niech mi ktoś odpowie, bo po południu jadę po tę wełnę no i nie wiem,jaką.. ![]() Edytowane przez primavera Czas edycji: 2005-11-25 o 13:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
dzięki za podpowiedź. Owszem, wełnę już kupiliśmy- właśnie taką, żeby została szczelina. Będzie u nas we wtorek i zabieramy sie ostro do ocieplania. Dzięki jeszcze raz- może zanim napisałas, to jakoś telepatycznie do mnie doszło? hehe.
Buziaki dla wszystkich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Primaverko zgadza sie domek o wiele lepszy od mieszkanka
![]() ![]() ![]() Zobaczymy jak to bedzie...ja mówiłam mojemu Skarbowi ze nie warto czekac do uzbierania konkretniejszej kwoty bo zaczniemy budowe za 10 lat ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No a 170 m2 to sporo dosyć...my myslelismy o 150 i jestem miło zaskoczona ze nie duzo Was to wszystko wynosi ![]() A co do ślubu my ze Skarbem jestesmy 3 lata...i pewnie tak za dwa cos sie ruszy ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Witaj, Mariko- hihi- widzę, żeś z tej samej gliny, co i ja
![]() ![]() ![]() Nas teraz przeraża koszt CO, kurczę- ostatnio oglądaliśmy piece i ![]() Ale będzie dobrze, bo dlaczego miałoby nie być, prawda? Buziakuję wszystkich ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Primaverko....ja widze żeś w kwietniu urodzona...jak ja
![]() Życze Ci wiele szczecia no i cierpliwosci,pogody ducha silnej woli i mięsni co by sie juz we znaki nie dawały ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:02.