![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Skuteczny domowy sposób na pryszcze
Witam!
Mam pytanie odnośnie walki z niechcianymi gośćmi, tzn. z pryszczami. Co prawda nie mam jakiś strasznie dużych problemów z cerą, ale wyskakują mi pojedyncze pryszcze, których niestety nie potrafię zakryć swoim kremem do twarzy (dodam, że fluidów nie używam od czasu, gdy po jednym z nich miałam dosłownie wysyp pryszczy :/). Chciałabym jakiegoś skutecznego sposobu, dzięki któremu poprawię wygląd mojej cery. Pryszcze podskórne jak i zarówno te zwykłe skutecznie niszczą moją samoocenę i uprzykrzają życie. Mogę liczyć na jakieś sprawdzone sposoby, porady? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Skuteczny domowy sposób na pryszcze
Przede wszystkim nie wyciskać, po drugie zadbać o dietę. Jedną z dróg uchodzenia toksyn z ciała jest skóra. Dużo owoców, warzyw, dotleniania się, wody. Poza tym łagodne środki do mycia twarzy bez SLS i innych takich substancji.
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dodatkowo dobrze sprawdzają się takie specyfiki jak maseczka z ubitych białek, przemywanie twarzy rumiankiem/bratkiem. Picie ciepłego mleka z drożdżami, a doraźnie - pasta do zębów (cienką warstwą, PUNKTOWO). Wszystko wiem z doświadczenia, ale każdy inaczej reaguje na te same produkty, kosmetyki, czy domowe sposoby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Kup w aptece benzacne i smaruj punktowo (koszt ok. 12 zł), lub pastę cynkową (2-3 zł). Na mnie lepiej działa pasta cynkowa, ale u wielu osób dobrze się sprawia benzacne. To niewielka kwota pieniędzy, a będzie Ci wygodniej stosować i da lepsze efekty niż pasty do zębów czy inne tego typu rzeczy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
juz lepiej ta pasta cynkowa... niz benzacne - bo strasznie wysusza skore, co za tym idzie, kupno niezapychajacego dobrego kremu nawilzajacego...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
ja odstawiłam wszystkie żele, peelingi do mycia twarzy. Mogę Ci powiedzieć co stosuję i jak, moja cera jest teraz w o wiele lepszej kondycji.
Rano przemywam twarz hydrolatem oczarowym zakupionym w internecie (biochemia urody), potem stosuję krem soraya care&control nawilżający który redukuje blizny i przebarwienia, czasami używam kremu matującego Siarkowa Moc, potem podkład antybakteryjny floslek i puder bambusowy(biochemia). Wieczorem stosuję płyn micelarny i krem ten co rano, a potem brevoxyl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
dobrze, że widać efekty
W Twoim przypadku naruszałaś za bardzo swoją barierę ochornną na skórze. Przestałaś i cera wróciła do normy. Zamiast żelu - płyn micelarny, zamiast peelingu - brewoxyl. z domowych sposobów - maseczka z drożdży na twarz - maseczka z aspiryny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Witam wiem że ten wątek jest już troche stary ale chciałam podzielic sie moim sposobem na pryszcze z osobami które nie wiedzą jak sobie z nimi radzic.Miałam ostatnio dośc mocny stan zapalny na twarzy (ropne pryszcze ,zaczerwienienia) poprzez to iż tydzień nie dbałam o skórę.Chciałam jak najszybciej pozbyc się tego z twarzy.Zaczełam od peelingu (dla tłustej skóry dobry jest peeling z soli. Wystarczy nasypac troche na rękę zwykłej soli kuchennej pomoczyc wodą i nałożyc na twarz,aby nawilżyc i ujędrnic skurę polecam także peeling z kawy.Ja parze kawę mieloną gold później dodaje jakiś żel do mycia i wcieram w twarz ale składniki można dodawac według własnego uznania).Następnie posmarowałam twarz benzance 10% i punktowo na pryszcze pastą lassari.Następnego dnia pryszcze ładnie sie ususzyły a po dwuch prawie ich już nie było.Uprzedzam że jest to dośc mocno wysuszający zabieg i na twarzy może schodzic troche skóra w miejscach gdzie były pryszcze ale wystarczy zrobic rano peeling posmarowac twarz kremem i twarz bd w porządku.Oczywiście jest to sposób tylko w nagłych przypadkach i nie polecałabym stosowania tego do codziennej pielęgnacji tylko w razie kryzysu na kilka dni.A na codzień polecam przemywanie raz dziennie twarzy mydłem siarkowym i sporzywanie tabletek humavit z drożdżami piwnymi.
cena produktów : humavit tabletki drożdże piwne 250 szt 8,66zł mydło siarkowe barwa 7,69zł (jest bardzo wydajne mi starcza nawet na pół roku) benzance żel 10% 11,25zł pasta lassari 2zł(zamiennikiem może byc zwykła pasta cynkowa,maśc osobiście odradzam ponieważ w moim przypadku nie była skuteczna).Reszta produktów to składniki które można znaleśc w każdym domu(w przypadku wągrów na nosie dobrze wybiela je soda oczyszczona.przepis także bardzo prosty wystarczy do sody dodac kilka kropel wody lub soku z cytryny i taką papkę nałożyc na nos około na 15min). Wymienione produkty przez mnie są tanie i naprawde skuteczne przynajmniej w moim przypadku wiele pomogły więc sądze że jeśli ktoś zmaga się z tym samym problemem to warto je wyprubowac.Mam nadzieje że pomogłam.Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Hej mam 13 lat i od roku mam pryszcze .
Niedawno jeszcze miałam troche pryszczy , i poszłam do dermatologa , on przypisał mi maść differin na noc , tabletki zincuprin rano i wieczorem i tonik też rano i wieczorem . Stosuje tą kuracje od tygodnia i dwóch dni , i BOŻE !! To jakaś tragedia , pryszczy jest wiecej o chyba z 10 < jeszcze dużych > + cała skura mi schodzi ! Oco chodzi ? Czy to nie powinno robić tego żeby pryszczy nie było , albo było ich mniej ? A tu co , wysyp i to wielki . Wstydze sie chodzić do szkoły , zawsze po szkole płacze , to mi życie rójnuje :C . Marze o tamtych malutkich pryszczykach co miałam kiedyś ,niż o tej bąbie co mam teraz : .Dlaczego tak sie dzieje ? Ktoś miał podobnie ? Powinnam przestać to brać ? Czy może tylko mi sie tak dzieje? Prosze o pomoc .. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Jasne
![]() Zażywałam też cynk w tabletkach. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Ja też mam 13 lat i mam takie same problemy jak ty, ale nic na mnie nie działa. Nie martw się chyba kiedyś przejdzie
![]() ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ---------- Mam 13 lat. Od roku na mojej twarzy pojawiają się małe krostki tzn.pryszcze,trądzik. Chciałabym mieć tak idealną cerę jak kiedyś. Gdy idę do szkoły zamykam się w sobie i zakrywam twarz. Kiedyś usłyszałam jak moja koleżanka obgadywała mojego kolegę, który ma gorsze problemy z cerą, mówiła coś w tym stylu: -Czy on nie może sobie tych syfów wydusić? Pomyślałam sobie, że jest głupia, bo to wcale nie jest takie łatwe. Jest mi strasznie źle z tymi pryszczami. Mam dość całego świata i boję się wyjść z domu, bo wszyscy ludzie zaczynają się na mnie gapić. Proszę o szybką radę co mogę zrobić z pryszczami, aby zapobiec pojawianiu się ich, albo jak już się pojawią radę o skutecznym zakryciu ich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Specyfiki specyfikami, ale nie usuną one przyczyny powstawania pryszczy. Najważniejsza sprawa w walce z pryszczami to dieta o niskim indeksie glikemicznym. Przykładowo produkty o niskim indeksie glikemicznym to jabłka, pomarańcze, maliny, gruszki, sałata. A o wysokim indeksie glikemicznym to np. suszone banany, arbuzy, smażone ziemniaki. Sposób na pryszcze pod koniec artykułu jest o zapobieganiu powstawania pryszczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Tabletki na pryszcze - http://derminax.pl Potwierdzam skuteczność - już po kilku dniach pryszcze zaczęły robić się mniejsze, zbladły i w końcu - przepadły bez śladu.
Edytowane przez Dana3713 Czas edycji: 2014-08-15 o 16:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Cześć! ; ) Stosowałam Benzacne. Właściwie, to nadal stosuje, z tym, że teraz mam 15 %. Za niedługo minie rok i właściwie sama nie wiem, jak je ocenić. Początkowo wydawało mi się cudowne, pryszcze zaczęły schodzić. Dodatkowo używałam też kremu nawilżającego z Melisy, muszę wspomnieć, że był idealny. Bo duża Nivea za bardzo "natłuściła" moją twarz. Ale cóż, nigdy trądzik do końca mi nie zniknął, są momenty, że jest go mniej, a dziś, na przykład jest strasznie! I sama nie wiem co robić, skóra jest wysuszona, choć ją nawilżam, pryszcze nie schodzą. Zaczęłam uważać, na to co jem, żeby nie przesadzać z fastfoodami. Dziewczyny, może wy coś polecicie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Z całego serca Ci polecam tabletki Derminax. Nadal mam malutkie wysypki, ale są one spowodowane okresem. Schodzą mi jakoś po dwóch dniach. Pryszczy jak nie było, tak nie ma ![]() "Derminax to 100% naturalna formuła, zaaprobowana przez lekarzy i sprawdzona w wielu testach klinicznych. Gwarantujemy jej jakość i skuteczność. Za sprawą najwyższej jakości składników przebadanych w specjalistycznych laboratoriach, każda kapsułka Derminax jest wyprodukowana zgodnie z międzynarodowymi normami. Możecie być spokojni o jakość, bezpieczeństwo i skuteczność terapii antytrądzikowej, którą rekomendujemy." Dr Maria Bogdanowicz Farmaceuta Odpowiedzialny za Derminax Więcej informacji możesz znaleźć tu: http://www.derminax.pl/?cip=MTIyODEu...AuMS4wLjE4MS4w Edytowane przez Mariola192 Czas edycji: 2014-01-04 o 19:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Skuteczny i tani sposób na pryszcze w twoim przypadku: Stosuj sie według zaleceń a pryszcze znikną jak ręką odjął
1. Dbaj o higienę osobistą Nie myj twarzy mydłem ani żadnymi kosmetykami kupionymi w drogerii Twarz przemywaj wacikiem nasączonym w spirytusie salicylowym kosmetycznym -( nie wysusza skóry ) - rano i wieczorem - Następnie twarz spłukaj obficie pod bieżącą ciepłą wodą ( nie gorącą ) 2. Wyciskaj co jakiś czas wągry jeśli takowe masz i i odkażaj je również spirytusem 3. Smaruj zmiany skórne maścią pochodzenia naturalnego "TORMENTIOL" która kupisz bez recepty w każdej aptece. Maść ta nie wysusza, odkaża i regeneruje - rany i blizny się rewelacyjnie goją 4. Wietrz pomieszczenie w którym przebywasz, zwłaszcza podczas snu - dzięki temu Twoja skóra rano nie będzie tłusta, pory nie będą się zatykać i pryszcze powstawać 5. Pomocne może być też unikanie jedzenia słodyczy w zbyt dużych ilościach oraz wszelkich niezdrowych potraw. Jadaj też owoce, warzywa, pij wodę mineralną. Wyzbądź się nałogów jeśli takie masz. Sposób sprawdzony od lat - działa na mnie i znajomych 100% Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, stosowałyście może Differin? Słyszałam, że jest to dobry lek, ale na receptę. A ja chyba spowrotem wracam do Benzacne, może pomoże mi na jakiś czas : )
Swoją drogą. Używałyście może zwykłego Sudocremu? Smaruję nim trochę twarz wieczorami z nadzieją, że wybieli ślady po pryszczach. Trzymajcie za mnie kciuki, żebym nie wyciskała swoich "spodziewanych niespodzianek" bo potem jest jeszcze gorzej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez miss vikachu Czas edycji: 2014-03-03 o 21:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Byłam już u dermatologa, ponad rok temu. Lekarka spojrzała na mnie przez lupę, powiedziała dramatyczne "mhm", a potem dawała wykład, czego nie mogę jeść. A jeść nie mogłam niczego słodkiego, kwaśnego, słonego, pikantnego. Ogółem przepisała mi jakieś leki i kazała conajmniej 3 razy w miesiącu jeździć do kosmetyczki na oczyszczanie twarzy. Koszt leków to było ok. 200 zł, kosmetyczka i dojazdy miesięcznie wyniosłyby ok. 400 zł + dieta.
Niestety, był to zbyt duży koszt. I niedługo potem moja rodzinna lekarka przepisała mi właśnie Benzacne. Pomagało, że aż nie mogłam w to uwierzyć. Ale po około roku skóra sie przyzwyczaiła i nawet żel o mocniejszym stężeniu nie pomagał. I właśnie wczoraj kupiłam znowu Benzacne, ale niestety 10%-owe. Dziś rano miałam czerwoną połowę twarz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Racja, Benzacne nie jest drogie. Ale ostrzegam, uważaj na ręczniki, ciuchy czy pościel. Strasznie odbarwia, u mnie w domu prawie wszystkie ręczniki mają białe, wypalone plamy ; / Poza tym mocno wysusza, mogę Ci polecić krem, który używałam kiedyś po Benzacne i radził sobie dobrze ; ) https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...wa-wersja.html No, i trzeba wspomnieć, że lek szybko wysycha na twarzy i tworzy taką skorupę, maskę, która ściąga skórę ;/ Wieczorem to nie przeszkadza, ale rano bez kremu się nie obejdzie.
A może kup Brevoxyl? To praktycznie ten sam lek co Benzacne, z tym samym składem, ale jest podobno bardziej delikatniejszy i wsiąka, nie zostawiając skorupy. Sama nie stosowałam, ale dużo na wizażu użytkowniczek wypowiadało się dobrze o Brevoxylu ; ) A co do dermatologa, szczerze powiadziawszy to sama nie wiem, już się boję kombinować z twarzą. Ale rozmawiałam niedawno z mamą i myślałyśmy nad gienekologiem i badaniem hormonów. Ale nigdzie w okolicy nie ma ginekologa dla nieletnich ;/ Czy lekarz rodzinny też może zająć się badaniem hormonów, bo troche się nie orientuję. Edytowane przez SheDies Czas edycji: 2014-03-05 o 18:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Przede wszystkim trzeba sobie uswiadomic, ze na kazdego co innego dziala... No i kazdy ma nieco inny problem
![]() ![]() ![]() Polecic moge rozgrzewajaca maseczke siarkowa - nie wiem, czy jest dostepna w Polsce, ale mysle, ze skoro kupuje ja w Rossmannie, to pewnie tak... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
|
Zuzia, dziękuję za odpowiedź, ale to już i tak bez znaczenia. Dziś rano wylądowałam u lekarza, rumień już zszedł, ale mam tak podpuchnięte oczy, że aż ciężko ruszać powiekami. Wyglądam jak przeszczep!
![]() Moje samopoczucie dziś jest beznadziejne i powiedziałam sobie, że jeśli Davercin mi nie pomoże, to zostawiam wszystko w cholere. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() twarz mam trochę wysuszoną, po części z alergii a po części z effaclaru który też mi ją wysuszył, ale w nawyku nie mam stosowania kremów do krost rano, po prostu nie mam na to czasu, robię to wieczorem. Jeszcze rozważę te dwa kosmetyki ale dopiero po skończeniu dalacinu,Dziękuję za podpowiedzi ![]() Cytat:
![]() U mnie jest taka sytuacja że rodzice nie mieli nigdy problemów z cerą a ja niestety mam, a co do makijażu to maluję się kiedy muszę i nie nakładam tony tapety ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
[/QUOTE]Współczuję Ci, ale nie poddawaj się! Sudocrem wysusza? ja miałam wrażenie że po nim miałam bardziej tłustą cerę niż wysuszoną. Nie załamuj się, po burzy zawsze wychodzi słońce
![]() Sama odczułam przetłuszczenie twarzy, ale cóż, lekarzem nie jestem. W ogóle, to właśnie przeczytałam naklejki na opakowaniu kremu i pisało "Nie dopuszczam do kontaktu z oczami!" Miałam rumień też przy oczach i smarowałam Sudocremem także powieki. Może opuchlizna i obrzęk to bardziej sprawa Sudocremu, niż Benzacne. Eh, sama już nie wiem. Oby wapno i Clemastinum usunęło opuchliznę do jutra. Stosował ktoś może żel Davercin? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Biednas...
![]() Ale nie poddawaj sie, na pewno bedzie lepiej!!!
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam bardzo za miłe słowa
![]() ![]() A jak Wasze twarzyczki? ; ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:49.