![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Wczoraj zrobiłam test na HIV...
Nie wiem czy warto podzielić się moimi obserwacjami i odczuciami, ale mimo wszystko napiszę...
Do decyzji dopiero zdecydowałam się po 3 latach. Dlaczego? Przede wszystkim strach, ale także poprostu długie okresy zapominania o wszystkim. Ostatnio oglądając telewizję natknęłam się na reklamy "ABC zapobiegania". Pomyślałam sobie, że chyba warto i już dojrzałam do tej decyzji. Znalzłam adres przychodni, gdzie wykonuje się testy anonimowo i bezpłatnie. Myślałam, że nie warto ukrywać tego, gdzie idę przed przyjaciółką, więc jej powiedziałam. Doznałam szoku, gdyż ona (pomimo, że jest naprawdę b.inteligentną osobą) zrobiła oczy, jak pięciozłotówki i patrząc na nią zupełnie obojętnie potrafiłam odczytać, co sobie wtedy pomyślała(na jej twarzy były wypisane dosłownie wszystkie domysły, zwątpienia). Czułam zarazem zaskoczenie, że nawet ona może myśleć, że Bóg wie co zrobiłam, że muszę zrobić test...a przecież mnie zna. Postanowiłam, że pojadę z moim narzeczonym. Wypełniłam ankietę, pobrano mi krew...to wszystko tak szybko trwało, że nawet nie było chwili na jakiekolwiek przemyślenia. On nie miał żadnych pretensji, podszedł do sprawy trochę inaczej...tylko spytał, czy ja mam obawy, co do niego. Zapewniłam go, że nie ma z tym nic wspólnego. Podsumowuąc: zdałam sobie sprawę, jak mało wiedzy na ten temat posiadają ludzie. W szkołach powinny być (w ramach zwykłych obowiązkowych godzin wychowawczych) przeprowadzone lekcje na ten temat, coraz więcej reklam, dyskusji. Często ludzie nie wiedzą, że to działa w formie łańcuszka, czyli Twój partner mógł mieć kiedyś dziewczynę, a ona kiedyś jakiegoś chłopaka, który nie koniecznie przez seks został zarażony...nie wiedzą także o możliwości objawów, o konkretnych czasach w jakich można zrobić badania, możliwościach zarażenia(nie tylko seks czy narkotyki dożylne)...ich wiedza praktycznie równa jest zeru. Na wynik musze poczekać do poniedziałku i szczerze mówiąc to jest mi obojętne, czy to bedzie plus, czy minus. Tylko chcę wiedzieć na przyszłość, gdy bedę planować dziecko oraz bym nikomu nie zrobiła nieświadomie krzywdy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wczoraj zrobiłam test na HIV...
Mysle, ze to bardzo dojrzala decyzja. Popieram i oby takich madrych dziewczyn bylo wiecej.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a ja mam takie pytanie (jesli sie ktos orientuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Podziwiam Cię naprawdę
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
mój ukochany oddawał krew w ubiegłym roku i robią bardzo dokładną jej analizę, również na HIV.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
![]()
Nawet nie wiemy ilu chorym na HIV ludziom nieświadomie podajemy na codzień ręce, dotykamy ich, używamy tych samych sztućców czy szklanek w restauracji i wydaje nam się że wszystko jest w poządku. Kiedyś zaś staniemy twarzą w twarz z osobą która oznajmi:"mam wirusa HIV" to najchetniej wzięlibyśmy nogi za pas i ucielki jak najdalej od niej, bo wydaje nam się że nawet wdychając to samo powietrze co nosiciel, my też możemy sie zarazić... Niby wiemy, ze to niemożliwe a jednak tak jest, dlatego po części nie dziwi mnie reakacja Twojej przyjaciółki... wybacz jej, to TYLKO człowiek.
P.S. Gratuluje odwagi i TŻ ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
Myślę że edukacja na ten temat powinna być jakoś rozpowszechniona, ludzie boją się podać rękę osobom, które są nosicielami. No zgroza normalnie !
Ktoś powinien się tym zająć, bo naprawdę jesteśmy na tak żałosnym poziomie jak Afryka niemal...
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Także mam za sobą taki test na obecnośc wirusa HIV. Zrobiłam go bo choc nie mialam kontaktów z przypadkowymi partnerami to obawiałam sie ze moje tatuaże mogą byc zródłem wirusa. Najgorzej jak człowiekowi przyjdzie coś do głowy to nie moze przestac o tym myślec, wiecie jak to jest
![]() ![]() ![]() Teraz jestem dawcą krwi i o choroby z nią związane jestem zupełnie spokojna ![]() Dla całkowitej pewności trzeba robic sobie test. To nie wstyd, to rozsądek. I spokój na długi czas ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Przed oddaniem krwi najpierw pobieraja probke i robia dokladna jej analize. Gdy wykluczone sa wszystkie mozliwe choroby dopiero wtedy wolno oddawac krew. Wiem, bo jestem honorowym dawca krwii i co jakies czas oddaje moje "pol litra" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Uważam,że bardzo dobra decyzję podjełaś
![]()
![]() |
#13 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
szczerze mowiac to ja nie wiem czy bym sie odwazyla na taki test. nie wiem czemu
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Podziwiam cię nadja, naprawde bardzo mądrą i dojrzała decyzje podjęłas,tyle osób zyje naświecie nie wiedzą nawet ze ich organizm toczy ukryty bój z wirisem, a gdy sa jakies wieksze objawy to nie moga uwierzyc ze to sie działo tak długo, jestem na studiach dosc biologicznych (biotechnologia) wiec ja posiadam dosc zasobna wiedzę na ten temat, ale zgadzam się ze mnustwo osób nie wie na ten temat wiecej niż jak sie pisze nazwe, oraz ze następstwem owej choroby jest śmierć. U mnie w liceum moja prof od biologii bardzo dbała o taka własnie zetelna informację na temat HIV, oraz innych chorób i jestem jej za to bardzo wdzięczny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
A ja mam taką refleksję. Tyle się mówi o HIV, puszcza się reklamy, itp. A przecież to jest bardzo mało popularna choroba w naszym kraju. Dlaczego nie mowi sie o tym ile osob ginie w wypadkach samochodowych? Dlaczego nie puszcza sie reklam antynikotynowych? Ile ludzi umiera na raka z powodu palenia papierosow? Ile gornikow ginie w kopalniach wegla? Dlaczego nie zastapic elektrowni weglowych atomowymi? A AIDS? Czy to jest na prawde powany problem w naszym kraju zeby poswiecac mu tyle czasu? Ile z was ma pozytywny wynik testu HIV? A ile z was pali papierosy? Dla mnie z tym HIV to jakas totalna paranoja.
(Nie potepiam robienia sobie testu na HIV. Potepiam wyrzucona kase panstwa [czyli m.in. moja] na darmowe testy i reklame zwiazane z HIV. Uwazam, ze wazniejsza jest walka z wypadkami komunikacyjnymi, z uzaleznieniami od narkotykow typu nikotyna i alkohol niz walka z HIV. A jakos reklam nie widze). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Nie zgadzam się z Tobą, resident. Przecież palisz i pijesz na własne życzenie. Informacje o szkodliwości papierosów masz na każdym opakowaniu fajek.
Przecież trujesz siebie - świadomie i z własnego wyboru. A HIV? AIDS to śmiertelna choroba. Przecież możesz się zarazić przez przypadek i zarazić innych. Gdyby nie takie reklamy i akcje, to ... no zobacz, co AIDS robi w Afryce - przecież to jest dramat. Na szczęście, dzięki takim akcjom możesz żyć w Państwie, gdzie AIDS nie jest zjawiskiem występującym na szeroką skalę. Warto wkładać w to pieniądze.
68- 66.5 - 63.9 - 62.2 - 60.9 - 58.5 -56.8 - 55.6 - 54.0 - 50 (164 cm) Agencja Interaktywna Poznań 21.02.11 - start "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie" Żadne jedzenie nie jest aż tak dobre, by było warte chociażby kilograma ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I tu mnie zaszokowało - zrobiłaś ten test,żeby wiedzieć i jest ci obojętny wynik? Czy aby na pewno? Sprawę HIV w szkołach itd popieram ale dziwię się osobie która idzie zrobić test i jest jej obojętny wynik ![]() Nie potępiam Cię absolutnie! Trochę się zszokowałam to tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Życie to ciągłe ryzyko. Edytowane przez Nati02 Czas edycji: 2013-06-03 o 12:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja swój test zrobiłam za swoje pieniądze i tyle. Nie mam nic przeciwko opłacaniu testow z moich podatków,przynajmniej uratuje komus zdrowie albo życie. Wole to niz napychanie podatkami kieszeni ludzi Leppera, ale na to niestety nie mam wpływu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Mój TŻ też sobie zrobił teścior jakieś 2 miesiące temu. Po prostu stwierdził, że jak już sie idzie kłuć (szedł na badania okrsowe) to sobie dopłaci i zrobi, żebyśmy z czystym sumieniem mogli przyszłość planować. Dzięki temu ja już nie musze robić, bo jak on nie ma to ja raczej też nie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sądze, że tyle samo uwagi poświęcone jest paleniu papierosów(etykiety opakowań, droższe ceny też są w pewnym stopniu zachamowaniem, akcja w tv :"tydzień bez papierosa"), wypadkom samochodowym (spot reklamowy z Krzysztofem Hołowczycem, propagowanie odblaskowych opasek). Napewno jeszcze minie sporo czasu zanim stanowczo zmniejszy się skala pewnych problemów w Polsce, czy to na świecie, ale przede wszystkim należałoby na początku zmieniać siebie i najbliższe otoczenie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Myślę,że bardzo dojrzała decyzja
![]() Ja z chęcią sama bym się przeszła ot tak z czystej ciekawości. W sumie nie mam obaw, z wieloma partnerami nie byłam (konkretnie z dwoma) ale to tak naprawdę nie ma nic do rzeczy ![]() Mój TŻ nie jest tak wyrozumiały ![]() ![]() ![]() A sama bym tam pójść jednak nie chciała- czy też z przyjaciółką ![]() Wydaje mi się jednak że po tym jak przeczytałam Twoją wypowiedź nadja coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu,że pójdę choćby sama ![]() Tak tylko żeby mieć 100 procentową pewność ![]() ![]()
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
też mi ostatnio taki test chodzi po głowie
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Swoja droga panstwo powinno albo zabronic palenia papierosow i picia alkoholu, tak jak zabrania innych narkotykow, albo sokoro na te dwa zezwala i trzepie niezla kase na akcyzie - zalegalizowac marihuane, LSD i inne narkotyki. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Gornictwo weglowe: "W pierwszych 9 miesiącach 2004 roku w Chinach w wyniku katastrof górniczych śmierć poniosło 4 150 ludzi, ale urzędnicy nie są skłonni do mówienia całej prawdy i wiele innych przypadków śmiertelnych nie zostało wcale odnotowanych w statystykach." "Nieoficjalnie szacuje się, że w przemyśle wydobywczym w Chinach ginie rocznie nawet 20 tysięcy osób." Elektrownie atomowe: "Ocenia się, że bezpośrednio w jej wyniku [awarii w Czarnobylu] śmierć poniosło 38 osób." "(UNSCEAR) z r. 2000, z którego wynika, że: "poza wzrostem raków tarczycy... (ok. 1800 przypadków) nie stwierdzono żadnego wzrostu zachorowań i umieralności nowotworowej, które mogłyby być spowodowane promieniowaniem jonizującym", a wzrost rejestracji raków tarczycy prawdopodobnie wynika z wprowadzenia na masową skalę przeglądowych badań tarczycy w rejonach objętych opadem z Czarnobyla. Raport UNDP/UNICEF stwierdził również, że roczne dawki promieniowania otrzymywane przez ludność najsilniej skażonych rejonów sięgały w latach 1986 - 1995 od 5 do 8 mSv (milisiwertów). Dawki te są dziesiątki razy mniejsze od dawek naturalnych we Francji, Skandynawii, Brazylii, Indiach, Iranie i innych krajach." Co chwila na swiecie ginie jakis gornik. Awarie elektrowni jadrowych zdarzaja sie raz na jakis czas. Wieksze byly dwie: Three Mile Island w USA (1979 r.) (nikt nie zginął) i Czarnobyl na Ukrainie (1986 r.). Do tego nie buduje sie juz takich elektrowni jak w Czarnobylu (grafitowych). Ale znam ludzi ktorzy boja sie latac samolotem... chociaz to jest najbezpieczniejszy srodek transportu. A chyba nikt nie boi sie jezdzic samochodem, pomimo tego, ze to jest najniebezpieczniejszy srodek transportu. Takie nasze ludzkie absurdy. "W Polsce co roku w wypadkach samochodowych ginie ponad 7 tys. ludzi a dziesięciokrotnie więcej jest osób rannych." Inne zrodlo: "Codziennie w wypadkach samochodowych na świecie ginie około 3000 osób, w Polsce ok 16," |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Nadja, gratuluje decyzji.
Jestem jak najbardziej "za" takimi testami i szczerze mowiac sama bym sie przeszla aby go zrobic, nie dlatego ze cos podejrzewam itd. ale dlatego ze tak naprawde zarazic sie mozna nawet u dentysty, no a przeciez chodzimy do dentysty.... wiec roznie to bywa. Poszlabym... ale....jak sobie pomysle ze jak pojde to ze te "piekne i mile" pielegniarki beda sie gapic na mnie jak na jakas (przepraszam za okreslenie) latawice i narkomanke to az mi sie odechciewa ![]() pozdr. ![]()
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Też na początku myślałam, że pewnie wzrok "miłych i życzliwych" ludzi (także personelu) mnie nie ominie, ale okazało się zupełnie inaczej. Byli tam także ludzie po 60 roku życia, studenci. jedna pielęgniarka i recepcjonistka. Odebrałam wynik w poniedziałek: ujemny (przez cały wieczór chodziłam z uśmiechem na twarzy, nic już dla mnie nie istniało tylko ta chwila, kiedy zdecydowałam się zrobić test, że juz po wszystkim). Może w przyszłości znów będę musiała zrobić test, niczego człowiek nie jest pewnien. Pozdrawiam.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Trochę to odgrzewane, ale wcześniej trafiłam tu z wyszukiwarki (z 1 strony Google), więc komuś może się przyda. Miałam podobny problem, tym bardziej, że nie byłam pewna Partnera. Za pierwszym razem poszłam do laboratorium - może źle akurat trafiłam, ale jak usłyszałam tekst od paniusi "Co, nie wiemy z kom i jak?" to mnie zatkało. Wyszłam ze łzami. Poszukałam trochę w Internecie i okazało się, że są już dostępne testy z kropli krwi, które można zamówić bezpośrednio do domu.[reklama]. Trochę poszperałam i okazuje się, ze na zachodzie bardzo często korzysta się z szybkich testów bez laboratorium. Tylko u nas jak zwykle jest z tym problem.
Edytowane przez Senses Woman Czas edycji: 2017-04-06 o 14:46 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Te testy domowe mają różną wiarygodność, lepiej dowiedzieć się gdzie można zrobić badanie za darmo, anonimowo i niemal 100% pewnie. Na dodatek w takich punktach ludzie pracują nie od wczoraj i dla nich to chleb powszedni, nikt nikogo nie ocenia, nie obraża, pełen profesjonalizm.
Co prawda to temat i posty sprzed 10 lat, ale mam nadzieję, że niektórym osobom, które się wypowiedziały, poglądy się zmieniły i mają trochę wyższą świadomość. Choroby przenoszone drogą płciową to jest duży problem, ale się o tym nie słyszy, bo i jak, skoro nikt o tym nie mówi. Można sobie gadać, że seks się uprawia na własną odpowiedzialność, powinno się być świadomym zagrożenia itp. No i właśnie, świadomym zagrożenia - dlatego trzeba tych plakatów, reklam i innych, aby ludzi uświadomić. O ile paląc ktoś szkodzi głównie sobie, jak zabije kogoś jadąc po pijaku to poniesie konsekwencje, to zarazić się HIV można zupełnie nieświadomie i równie nieświadomie można kogoś zarazić. I nie trzeba być kobieciarzem czy kobietą wyzwoloną, wystarczy jedna felerna noc, albo stosunek z kimś, kto miał felerną noc, a to zataił, albo stosunek z kimś, kto miał stosunek z kimś, kto miał felerną noc itd. Wystarczy, że jedno ogniwo w tym łańcuszku było nieszczere i nielojalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:49.