samotność młodej matki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-10-24, 12:01   #1
egal7557
Przyczajenie

samotność młodej matki

Hej dziewczyny jak radzicie sobie na macierzyńskim same w domu z dzieckiem ? Zastanawiam się czy tylko ja tak mam ze doskwiera mi samotność.
egal7557 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-24, 16:59   #2
Moniano22
Raczkowanie

Dot.: samotnosc młodej matki

Nie tylko Ty Ja rownież zle znosze samotne siedzenie z dzieckiem w domu. Zawsze byłam bardzo aktywna i teraz nie ukrywam bardzo mi tego brakuje. Codziennie czekam na 17 jak mąż wroci z pracy no i odliczam dni do weekendow

26.09.2014 - Pani Kierowca
Moniano22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-10, 20:21   #3
weselna01
Zadomowienie

Dot.: samotność młodej matki

Skrzyknęłam lokalną grupę mam na macierzyńskim i wychodziłyśmy na kawę.
Poza tym moje dziecko było niemowleciem idealnym i tylko spało lub jadło, przeczytałam więc w międzyczasie sporo książek i miałam czas chatować.
Ustaliłam też rutynę dnia i ona mi odmierzała czas, co pozwalało mi go łatwiej przetrwać, o ile można to by było nazwać przetrwaniem. Było całkiem sympatycznie
Stary 2018-12-02, 20:45   #4
aaska92
Zadomowienie

Mi doskwiera nie samotność z braku towarzystwa, a braku zrozumienia. Mały jest absorbujacy, ciężko ogarnąć dom i zadbać o siebie . A ostatnio przyjaciółka np. Zapytała, czy chce wracać do pracy, czy jeszcze po odpoczywam sobie ciężko niektórym zrozumieć, że mozna nie mieć czasu "siedząc" w domu z maluchem. Brakuje też rozmów z kimś dorosłym i na inne tematy niż dziecko. Na szczęście mam wsparcie męża (chodź nie zawsze jest też super hiper między nami, zmęczenie robi swoje i czasem jakieś mini sprzeczki sa), co parę dni też przyjeżdża mama i jest to wybawienne.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-03, 06:01   #5
szaruskowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
Mi doskwiera nie samotność z braku towarzystwa, a braku zrozumienia. Mały jest absorbujacy, ciężko ogarnąć dom i zadbać o siebie . A ostatnio przyjaciółka np. Zapytała, czy chce wracać do pracy, czy jeszcze po odpoczywam sobie ciężko niektórym zrozumieć, że mozna nie mieć czasu "siedząc" w domu z maluchem. Brakuje też rozmów z kimś dorosłym i na inne tematy niż dziecko. Na szczęście mam wsparcie męża (chodź nie zawsze jest też super hiper między nami, zmęczenie robi swoje i czasem jakieś mini sprzeczki sa), co parę dni też przyjeżdża mama i jest to wybawienne.

Cześć dziewczyny.
No tutaj Cię rozumiem. Ja po 17 latach przyjaźni nagle prawie straciłam kontakt z przyjaciółką pomimo że ma dwójkę dzieci. Ale akurat skończyła budowę domu, wprowadziła się, chwilowo ma sielankę w życiu i chyba nie potrzebuje przyjaciółki. Mała ma pawie 3.5 miesiąca a ona nawet mnie nie odwiedziła. Tak czy siak dawała mi tak durne rady że na prawdę ręce opadają.
Moja mama pracuje choć dużą część czasu w domu, to wiecznie drze się przez telefon, w domu ma 3 psy i harmider i nie lubię tam z córka jeździć.
Teściowa ma takie odpały i teksty... wpiera mi że mam dietę rozszerzać od jabłka a jak mówię że nie chce zaczynać rozszerzania od słodkich produktów to stwierdza że jabłko nie jest slodkie...
Jednym słowem nie mam koleżanek które mnie by rozumiały i byłoby mi lżej. Jedynym wsparciem jest siostra która ma 2 dzieci ale mieszka 70km ode mnie inwidujemy się raz na jakiś czas a do tego pracuje, nie ma na nic czasu.
Z mężem dobrze wie dogadujemy ale jedna osoba to trochę mało... do tego robi nadgodziny a w weekendy kurs. Zazdroszczę tym kobietom które mają wsparcie w innej kobiecie albo kilku, nie musi mieć dzieci czy wielkiej wiedzy wystarczy inteligencja.

szaruskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-03, 08:31   #6
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez szaruskowa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
No tutaj Cię rozumiem. Ja po 17 latach przyjaźni nagle prawie straciłam kontakt z przyjaciółką pomimo że ma dwójkę dzieci. Ale akurat skończyła budowę domu, wprowadziła się, chwilowo ma sielankę w życiu i chyba nie potrzebuje przyjaciółki. Mała ma pawie 3.5 miesiąca a ona nawet mnie nie odwiedziła. Tak czy siak dawała mi tak durne rady że na prawdę ręce opadają.
Moja mama pracuje choć dużą część czasu w domu, to wiecznie drze się przez telefon, w domu ma 3 psy i harmider i nie lubię tam z córka jeździć.
Teściowa ma takie odpały i teksty... wpiera mi że mam dietę rozszerzać od jabłka a jak mówię że nie chce zaczynać rozszerzania od słodkich produktów to stwierdza że jabłko nie jest slodkie...
Jednym słowem nie mam koleżanek które mnie by rozumiały i byłoby mi lżej. Jedynym wsparciem jest siostra która ma 2 dzieci ale mieszka 70km ode mnie inwidujemy się raz na jakiś czas a do tego pracuje, nie ma na nic czasu.
Z mężem dobrze wie dogadujemy ale jedna osoba to trochę mało... do tego robi nadgodziny a w weekendy kurs. Zazdroszczę tym kobietom które mają wsparcie w innej kobiecie albo kilku, nie musi mieć dzieci czy wielkiej wiedzy wystarczy inteligencja.

Ciężko niektóre starsze osoby przestawić na aktualne zalecenia, czy to rozszerzanie diety, czy to, że jak dziecko potrzebuje noszenia to się nosi itp.

aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-03, 20:47   #7
egal7557
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez weselna01 Pokaż wiadomość
Skrzyknęłam lokalną grupę mam na macierzyńskim i wychodziłyśmy na kawę.
Poza tym moje dziecko było niemowleciem idealnym i tylko spało lub jadło, przeczytałam więc w międzyczasie sporo książek i miałam czas chatować.
Ustaliłam też rutynę dnia i ona mi odmierzała czas, co pozwalało mi go łatwiej przetrwać, o ile można to by było nazwać przetrwaniem. Było całkiem sympatycznie
Wśród znajomych masz tyle babek na macierzyńskim czy w inny sposób poznałaś takie dziewczyny? Tez bym tak chciała.
egal7557 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-04, 08:21   #8
szaruskowa
Zadomowienie

Przykład z teraz. Koleżanka w pracy nie może pogadać, mąż oczywiście w pracy mama na delegacji na spotkaniu a z teściowa średnio lubię siedzieć. Poza tym ciągle jest schorowana wszystko ja boli i i tak nie daje rady np. Nosić małej na rękach więc zostaje to na moich barkach

Stary 2018-12-06, 12:46   #9
MagdalenaTer
Przyczajenie

Hej,

Ja przechodziłam przez to samo. Jestem teraz mamą 3-letniej Alicji, ale kiedy siedziałam w domu to czułam się bardzo samotna.

Mam nadzieję, że mój post nie zostanie odebrany jako spam i nikt go nie wykasuje, ale chciałam Wam polecić moją aplikację mobilną, którą zrobiłam z przyjaciółką. Nazywa się Akuku Mamo i jest darmowa. Jest w Google Play i App Store.
MagdalenaTer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-08, 11:17   #10
Natalia52386
Przyczajenie

Autorko postu, może poszukaj w okolicy jakiś zajęć dla maluchów, lub kawiarni, gdzie jest miejsce dla dzieci? To łatwy sposób na poznanie innych mam z podobnym problemem albo lokalne mamuśkowe grupy na fb?

Świadome rozszerzanie diety niemowlaka

Edytowane przez Natalia52386
Czas edycji: 2018-12-08 o 11:36
Natalia52386 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-27, 17:28   #11
Wiolka113
Przyczajenie

Cześć dziewczyny!! Jestem mamą córeczki, która niedawno skończyła dwa miesiące. Nie planowaliśmy z mężem dziecka... było ono dla nas wielką niespodzianką... powiem szczerze, że kompletnie nie odnajduje się w roli matki... denerwuje mnie siedzenie w domu... mała ciągle płacze, chce żebym cały czas przy niej siedziała. Nie mam z kim porozmawiać... mąż po całych dniach w pracy, to dla mnie masakra jakaś. Weszłam na forum i widzę, że nie tylko ja mam taki problem. Nie wiem tylko co będzie ze mną dalej... ciągle płacze, nic mi się nie chce...
Wiolka113 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-27, 19:52   #12
szaruskowa
Zadomowienie

Wiolka, mało się o tym mówi, ale niestety większość mam ma taki problem jak ty- jeśli nie wszystkie. Myślę, że każda z nas zna uczucie osamotnienia i wręcz "uwięzienia" w domu. Ja przed ciążą- planowaną- pracowałam przez 8 lat w sprzedaży, z ludźmi. Przez pierwsze 2 tygodnie L4 płakałam. Później zaczęło się lato, znalazłam sobie zajęcia, szykowałam się do przyjęcia córki na świecie i nawet polubiłam ten czas. Teraz jestem mamą 4-miesięcznej dziewczynki, która 2 miesiące płakała w kółko... ze zmęczenia... Brzuch nie dawał jej spać. Nie spała nieraz po 10h. Byłam tak wykończona, że pamiętam to jak przez mgłę. Żałowałam, że zdecydowaliśmy się na dziecko. Wstawałam o 6, żeby w ogóle coś zjeść i się ubrać, bo o 7 budziła się córka i od razu był lament. Ale jak się zdarzyło, że się obudziła przede mną, to nieraz do 19:30 byłam na misce zupy, którą wchłonęłam jak przyszła na chwilę teściowa.
I dziś jest ciężko, czasem w środku aż się gotuję, ale jest lepiej. Jak widzisz, że dziecko się uśmiecha, obraca, próbuje raczkować, chwyta zabawki oburącz, to cieszysz się tymi chwilami.

Do czego dążę- te chwile podtrzymują cię przy życiu i w pewnym stopniu wynagradzają wysiłki. Mój mąż często robi nadgodziny a w weekendy robi kurs, jestem sama dużo. Często nie mam się do kogo odezwać całymi dniami- no z wyjątkiem małej Dzwonię po ludziach jak wariatka i przeciągam rozmowę w nieskończoność. Jak lista kontaktów się kończy, to czuję się, jakby świat o mnie zapomniał

Więc tak, jest to wszystko cholernie ciężkie, mogę Ci jednak powiedzieć jak ja planuję z tego wyjść.

Po pierwsze znalazłam w moim mieście klub malucha i mam zamiar chodzić na zajęcia jak tylko córka zacznie siadać. Po drugie chcemy zacząć chodzić z małą co tydzień na basen. Po trzecie jeżdżę np. na lumpeks gdzie pracuje moja znajoma To zawsze okazja pogadać, z tym że moja córka już wyszła z tego stanu ciągłego płaczu i bywa spokojna w wózku Jak mąż ma wolne to jadę do sklepu w którym pracowałam i gadam sobie ze znajomymi. Zawsze to jakiś kontakt z ludźmi. No i forum. Niestety nie mam więcej pomysłów, trzeba to po prostu przetrwać. Jest zima i czas jest wyjątkowo ciężki. Poczekaj jeszcze miesiąc, dojrzeje układ trawienny, nerwowy i będzie lepiej. Potem córka czasem zajmie się sobą przy zabawkach i znajdziesz czas zadzwonić do koleżanki czy napić się kawy Na wiosnę będzie już siadać, pokocha pewnie spacery w spacerówce a Ty odżyjesz na świeżym powietrzu.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości