Ślub cywilny w plenerze - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-29, 14:35   #1
angelinaL
Przyczajenie

Ślub cywilny w plenerze

Przepraszam jeśli się powtarzam z pytaniem. Faktycznie gdzieś widziałam podobny watek, ale jak na złość nie mogę go teraz odnaleźć kiedy mi jest potrzebny

Otóż zastanawiam się nad ślubem cywilnym w plenerze lub nad ślubem humanistycznym.

Z tego co wiem, ślub cywilny to kwestia 10-15 minut i po sprawie. Chciałabym w jakiś sposób zrekompensować gościom brak ślubu kościelnego i zorganizować ślub cywilny/humanistyczny w ogrodzie przed restauracją, który byłby trochę bardziej podniosły niż samo zapytanie urzędnika "czy Ty XX bierzesz sobie za męża YY.."

I teraz kilka pytań technicznych do osób, które brały ślub cywilny lub humanistyczny:
1. Czy można w jakiś sposób urozmaicić slub cywilny? Np. urzędnik mógłby odczytać fragment jakiegoś wybranego przez nas tekstu
2. Jeśli nie, to wtedy w grę wchodzi ślub humanistyczny (bo tam jest pełna dowolność), ale czy w takiej sytuacji można te dwie instytucje jakoś ze sobą połączyć, tak, żebym nie musiała potem dodatkowo iść jeszcze do urzędu? Np. mistrz ceremonii prowadzi ślub, a urzędnik jest odpowiedzialny za same formalności?
3. Czy macie jakieś ciekawe, sprawdzone pomysły jak urozmaicić taki ślub cywilny, żeby goście nie narzekali?

Z góry dzięki za pomoc
angelinaL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-29, 14:57   #2
Antilia
Uzależnienie

Dot.: Ślub cywilny w plenerze

Pierwsza i najważniejsza sprawa to porozmawiać z urzędnikiem - na dzień dzisiejszy wszystko zależy od jego dobrej woli. Ślub humanistyczny jest rozwiązaniem jeśli urzednik nie zgodzi się na ceremonie poza budynkiem.
Z tego co wiem na ślubach cywilnych urzędnik praktycznie zawsze wygłasza jakąś mowę nt miłości, małżeństwa (coś ala kazanie), więc tu nie musisz się martwić. Po złożeniu ustawowej przysięgi możecie wygłosić własną podczas zakładania obrączek. Do tego muzyka na wejście i wyjście.
No i nie widzę już za bardzo pola do przeciągania, bo chyba nie ma sensu dodawać sztucznych zapychaczy czasu? Chyba, że masz jakiś ciekawy pomysł?

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-29, 15:42   #3
angelinaL
Przyczajenie

Bardzo ciekawym pomysłem wydają mi się przemówienia świadków, ewentualnie jakiś członków rodziny. Oczywiście max 2-3 osóby, żeby nie przeciągać i też musi to być ktoś kto ma gadane, żeby ludzie nie pomarli z nudów
angelinaL jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-29, 15:58   #4
myszka 1234567
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelinaL Pokaż wiadomość
Przepraszam jeśli się powtarzam z pytaniem. Faktycznie gdzieś widziałam podobny watek, ale jak na złość nie mogę go teraz odnaleźć kiedy mi jest potrzebny

Otóż zastanawiam się nad ślubem cywilnym w plenerze lub nad ślubem humanistycznym.

Z tego co wiem, ślub cywilny to kwestia 10-15 minut i po sprawie. Chciałabym w jakiś sposób zrekompensować gościom brak ślubu kościelnego i zorganizować ślub cywilny/humanistyczny w ogrodzie przed restauracją, który byłby trochę bardziej podniosły niż samo zapytanie urzędnika "czy Ty XX bierzesz sobie za męża YY.."

I teraz kilka pytań technicznych do osób, które brały ślub cywilny lub humanistyczny:
1. Czy można w jakiś sposób urozmaicić slub cywilny? Np. urzędnik mógłby odczytać fragment jakiegoś wybranego przez nas tekstu
2. Jeśli nie, to wtedy w grę wchodzi ślub humanistyczny (bo tam jest pełna dowolność), ale czy w takiej sytuacji można te dwie instytucje jakoś ze sobą połączyć, tak, żebym nie musiała potem dodatkowo iść jeszcze do urzędu? Np. mistrz ceremonii prowadzi ślub, a urzędnik jest odpowiedzialny za same formalności?
3. Czy macie jakieś ciekawe, sprawdzone pomysły jak urozmaicić taki ślub cywilny, żeby goście nie narzekali?

Z góry dzięki za pomoc
U Nas prawdopodobnie po przemowie urzędnika (którą sami napisaliśmy), moja teściowa odczyta nam wiersz o miłości z dedykacją dla Nas.
Po przemówieniu i wierszu nastąpi krótkie wprowadzenie w przysięgę no i wreszcie sama przysięga(tutaj możesz dogadać się i powiedzieć coś od siebie) potem jest podpisywanie dokumentów i kropka.
Jeżeli o oprawę muzyczna chodzi to nie wiem ile utworów będzie. Chciałabym więcej niż na wejście i wyjście.
myszka 1234567 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 07:17   #5
Antilia
Uzależnienie

Odkopałam, żeby wrzucać przykłady plenerów w PL - może doda otuchy tym co się wahają i podpowie jakieś inspiracje tym już zdecydowanym

http://www.bwphotography.pl/blog/?p=7584
http://www.bwphotography.pl/blog/?p=4781
http://piotrknap.com/blog/?p=2427
http://www.agatakwiecien.pl/blog/?p=17123

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla

Edytowane przez Antilia
Czas edycji: 2012-10-13 o 07:27
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 22:06   #6
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax

ślub w plenerze będzie kosztował od marca 1005 zł
lawendax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-10, 09:45   #7
Flofferek
Zakorzenienie

Niestety trochę przegięli z ceną.
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-10, 10:12   #8
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość
Niestety trochę przegięli z ceną.
i dlatego zrezygnowaliśmy z takiego slubu, za tą kwote to kupimy sobie płytę indukcyjną
Stary 2015-01-10, 18:09   #9
Flofferek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lawendax Pokaż wiadomość
i dlatego zrezygnowaliśmy z takiego slubu, za tą kwote to kupimy sobie płytę indukcyjną
Rozumiem Cię doskonale. Sama rozważałam rezygnację, ale narzeczony bardzo chce plenerowy, a poza tym sale w USC w okolicy są paskudne, typowe pokoje urzędowe, a tego za nic w świecie nie chcę. No nic raz się żyje, ale włos się jeży na taką kwotę... Poza tym jakoś do tej pory nie było takich cen, a też można było zrobić ślub poza urzędem.
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-11, 07:00   #10
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax

Cytat:
Napisane przez Flofferek Pokaż wiadomość
Rozumiem Cię doskonale. Sama rozważałam rezygnację, ale narzeczony bardzo chce plenerowy, a poza tym sale w USC w okolicy są paskudne, typowe pokoje urzędowe, a tego za nic w świecie nie chcę. No nic raz się żyje, ale włos się jeży na taką kwotę... Poza tym jakoś do tej pory nie było takich cen, a też można było zrobić ślub poza urzędem.
u mnie tez sala jezcze prlowska i sam wyglad i wejście do urzędu, fatalne, ale na szczęście u mojego partnera jest pięknie odnowiony urząd przed nim kwiatu wygląda jak pałac i tam sie zdecydujemy na ślub, poza tym to mój i jego drugi ślub więc, darujemy sobie tę kwotę

http://photos.wikimapia.org/p/00/02/63/74/54_big.jpg

pani w urzędzie pokazywała mi rozporządzenie ze taka kwota jest ustanowiona, niemile mnie zaskoczyła
Stary 2015-08-04, 18:47   #11
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Mała inspiracja na ślub w plenerze, mi się ten pomysł baardzo podoba.

ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-04, 20:42   #12
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelinaL Pokaż wiadomość
Czy macie jakieś ciekawe, sprawdzone pomysły jak urozmaicić taki ślub cywilny, żeby goście nie narzekali?
Polecam striptease.

Możesz mi powiedzieć na co mają narzekać goście na ślubie? Bo jeszcze z takim podejściem się nie spotkałam. Na wesele to i owszem, ale na ceremonię ślubu?

EDIT - widze, że uprawiam necroposting...

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-20, 06:25   #13
blueeyes1
Raczkowanie

My planujemy cywilny w plenerze. Z 'urozmaiceń' to planujemy skrzypaczkę na ceremonię, żeby była ładna oprawa muzyczna i tłumacza bo wesele międzynarodowe ale to chyba raczej nic nadzwyczajnego, też nie pomyślałam, żeby goście mieli narzekać. To trwa 15-20 minut, więc bez przesady
blueeyes1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-27, 22:47   #14
karolahop
Przyczajenie

Znajoma rownież długo zastanawiała się nad ślubem w plenerze. Bała się kosztów i że to mało popularne w Polsce, no i pogoda.. ale w rezultacie się zdecydowała i nie żałuje. Koszty nie są takie straszne. Zwłaszcza że jeśli dziewczyny macie trochę czasu, można dużo ciekawych rzeczy, czy dekoracji przygotować we własnym zakresie. Wiem że ona chodziła po różnych stronach z inspiracjami do ślubu, jak abcslub.pl, czy wyjatkowyslub.com, i wyszukiwała różne ciekawe pomysły. Np na ponad 2 miesiące przed zorganizowała wielką zbiórkę szklanych butelek. Potem z dziewczynami wkładałyśmy w nie kwiatki i wieszałyśmy na drzewach i o oparcia krzeseł. Wyglądało super! Koszt praktycznie zero! Bo większość dziewczyn przyniosła kwiatki polne Myślę, że sama też rozważę ślub w ogrodzie, albo nad wodą. Można na prawdę zrobić wyjątkowa oprawę.
karolahop jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-02, 18:17   #15
Annn1987
Przyczajenie

Niby te 1000 zł za ślub plenerowy to dużo - zgadzam się, ale w sumie za kościelny księża życzą sobie niby "co łaska", ale po małym wywiadzie to młodzi rzucają do koperty od 500 - 600 zł w górę! Więc, patrząc na to jak efektowny jest ślub w plenerze można chyba jakoś przeboleć te 1000 zł.

Jeżeli chodzi o niepogodę, to w dzisiejszych czasach są dostępne takie rozwiązania, że nawet zima nie straszna
Stary 2015-09-14, 21:25   #16
Escalla91
Przyczajenie

My zdecydowaliśmy się na ślub cywilny w plenerze, mam nadzieję, że pogoda dopisze, a to będzie jeszcze maj, więc może być różnie. Ma być rustykalnie, vintage i pięknie, chciałabym żeby były snopki zamiast krzeseł i fajne poduchy a ja w zwiewnej kremowej sukience z wiankiem na głowie, jeśli pogoda nie dopisze to będzie w starej stodole zaadaptowanej na salę weselną, a przyjęcie zrobię w drugiej sali. Wszytsko na miejscu. Minusem takiego rozwiązania wydaje mi się tylko to, że niezręcznie w takim przypadku jest zaprosić kogoś tylko na ślub, jeśli przyjęcie jest w tym samym miejscu.
Escalla91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-27, 21:18   #17
marakuja25
Raczkowanie

Hej

My z TŻ też planujemy ślub cywilny w plenerze. Nie wiem tylko jak to ogarnąć, czy mamy się zgłosić do najbliższego USC czy do tego w którym mieście jesteśmy zameldowani (a jest to inne miasto). Trochę się boję tej całej organizacji przedślubnej, ale musi być dobrze do ślubu 2 lata
marakuja25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-02, 09:32   #18
Nutek
Raczkowanie

GG do Nutek

Musisz się zgłosić do USC w mieście, gdzie ma się odbyć ślub. Ale chwilowo i tak na to za wcześnie, zaklepać ci miejsce i przyjaźdokumenty i tak mogą najwcześniej na 6 miesięcy przed ślubem (wiem, bo my próbowaliśmy wcześniej i się nie dało, ze względu na przepisy).
Nutek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-10-02, 10:10   #19
lawendax
Zadomowienie

GG do lawendax

Cytat:
Napisane przez Nutek Pokaż wiadomość
Musisz się zgłosić do USC w mieście, gdzie ma się odbyć ślub. Ale chwilowo i tak na to za wcześnie, zaklepać ci miejsce i przyjaźdokumenty i tak mogą najwcześniej na 6 miesięcy przed ślubem (wiem, bo my próbowaliśmy wcześniej i się nie dało, ze względu na przepisy).
tak
ja też sie orientowałam
Stary 2015-10-05, 06:39   #20
Annn1987
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Nutek Pokaż wiadomość
Mimo, że przepisy mówią o tym 6-cio miesięcznym okresie, warto wybrać się trochę wcześniej i spróbować. Znajoma tak zrobiła i widocznie trafiła na bardzo sympatyczną urzędniczkę, bo zaklepała im ołówkiem termin, na którym im bardzo zależało. Oczywiście musieli potem (te 6 miesięcy wcześniej od wyznaczonego terminu) przyjść i go potwierdzić.
Jednak zdaję sobie sprawę z tego, że takich urzędników jest niestety niewiele...
Stary 2015-10-07, 14:09   #21
blueeyes1
Raczkowanie

my też mamy zaklepany termin (data i godzina) od ok 1,5 - 2 mc, czyli prawie rok przed ślubem. Termin zarezerwowaliśmy telefonicznie. Potem będzie wizyta osobiście, tak jak dziewczyny piszą wyżej.
blueeyes1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-19, 19:42   #22
Sanska
Przyczajenie

Chiba fajna sprawa z takim ślubem. Ale pod warunkiem, gdy będzie ładna pogoda.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2016-02-19 o 20:13 Powód: Link.
Sanska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 09:44   #23
Devonshire
Przyczajenie

Dziewczyny,

a czy któraś z Was brała może ślub cywilny (w plenerze) w Złotopolskiej Dolinie (Zakroczym)?

Planujemy zrobić tam ślub i wesele, ale w niedzielę (ze względu na niewielką ilość gości - w inne dni musi być ich minimum 100-120) - czy wiecie może, czy jest możliwość wzięcia ślubu cywilnego właśnie w niedzielę?

Będę bardzo wdzięczna za informacje!
Devonshire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-14, 10:04   #24
mmagduszka
Rozeznanie

Wszystko zależy od urzędnika w danym USC i najłatwiej będzie Ci się z nim telefonicznie skontaktować i zapytać, czy istnieje taka możliwość. Generalnie USC nie są zbyt chętne do dawania ślubów w niedziele, bo to po prostu dzień wolny od pracy Ale możliwość wzięcia ślubu cywilnego w niedzielę jak najbardziej istnieje i znam parę która brała cywilny ślub w niedzile
mmagduszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-03-31, 16:37   #25
90_GOSIA
Raczkowanie

Czy ktoś mógłby mi doradzić jak to jest z tym cywilnym w plenerze? Robimy zwyczajny kościelny i wesele, ale zastanawiam się czy nie zrobić dodatkowo kameralnej uroczystości plenerowej z samymi rodzicami lub kilka najblizszych osob. Problem w tym, że mamy już zaklepaną salę, a z tego co widzę najłatwiej jest zorganizowac to w ogrodzie, parku przy lokalu. Czy któraś się orientuje w jakiego typu miejscach (żeby było godnie i wykonalnie) mozna to zrobić? Myślałam o parku miejskim z altaną lub nad zalewem, z którymi są związane nasze wspomnienia, ale to miejsca publiczne. Czy jest szansa na jakieś wydzielenie części terenu, "wynajęcie" miejsca na czas ślubu, żeby nikt się nie kręcił? A może podpowiecie jakieś miejsce na Lubelszczyźnie, lub nie zbyt daleko?
90_GOSIA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-09, 12:41   #26
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Czy zawsze nad urzędnikiem musi być zadaszenie?
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-15, 12:24   #27
Dagsy
Raczkowanie

Ja bym najpierw "uderzyła" do USC zapytać czy mają kogoś w tym terminie, bo u nas na przykład w lecie pozostały tylko bardzo późne godzinki, albo ewentualnie godzina 10 rano.
Odnośnie wynajęcia przestrzeni do ślubu... jeśli jest to posesja prywatna, to może być i knajpka - na pewno jakaś jest w stanie zamknąć się na gości z zewnątrz. Trzeba poszukać Miejsce gdzie ja robię wesele ma swój ogród, a nawet park duży - ale nie można go zamknąć, z tego co wiem to urzędnik udziela tam ślubów.
Dagsy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-08-30, 10:55   #28
Magdusiaa1988
BAN stały

Jak dla mnie ślub w plenerze to super pomysł ! A co powiesz na to jakby pod koniec ceremonii każdy z gości puścił na Waszą cześć latający lampion xxx To byłby niesamowity i jedyny w swoim rodzaju ślub !

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2016-08-30 o 11:15 Powód: reklama
Magdusiaa1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-30, 12:41   #29
jagodasch
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Magdusiaa1988 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie ślub w plenerze to super pomysł ! A co powiesz na to jakby pod koniec ceremonii każdy z gości puścił na Waszą cześć latający lampion xxx To byłby niesamowity i jedyny w swoim rodzaju ślub !
Lampiony to super sprawa. Ja zastanawiam się czy nie wyposażyć moich gości w zimne ognie. Widziałam kiedyś zdjęcia z takiego przedsięwzięcia i wygląda to na prawdę bajecznie!
jagodasch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-02, 16:51   #30
sreg
BAN stały

Też uważam, że ślub w plenerze to super sprawa Tylko żeby pogoda dopisała
sreg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości