|
Notka |
|
Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() zaproszenia...
Witam.
Mam do Was małe, ale dla mnie ważne pytanie... niby proste, jednak niekoniecznie ![]() powiedzcie mi, jak zapraszałyście dziadków? rodziców, rodzeństwo? chodzi mi, na każdym zaproszeniu mam Sz.P, jednak jakoś dziwnie mi to brzmi, jak babci dam takie zaproszenie i po imieniu? np. Sz.P Katarzynę i .... ? Rodzeństwu też tak trzeba? mam jeszcze problem z "młodzieżą" , wpisać ich po prostu po imieniu? dajcie znać jak Wy pisałyście te zaproszenia. Wiem, że to forma grzecznościowa, ale co do bliższej rodziny mam problem jak to wpisać... na dniach będę zamawiała, więc każdy wpis na dniach mile widziany ![]() aha mam jeszcze starszą ciocię, też nie wiem jak ją zaprosić? ona jest sama, i będzie sama. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: zaproszenia...
Czy nie można zrobić po prostu normalnie? Czyli każdego z imienia i nazwiska? Dziwnie jest Ci wręczyć siostrze zaproszenie na którym będzie Katarzyna Kowalska? Zaproszenie to forma oficjalna, więc tak się pisze a nie "siostra Kasia"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Nie będę pisała "brata ..... ", "wujka ...... ", tylko chodzi mi o samą formę grzecznościową typu : "Sz.P", czy wypada i trzeba to wpisywać na zaproszeniach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Tak naprawde to twoja decyzja ;-) ja akurat nie mialam Sz p w tekście. A jesli już się zdecydujesz na Sz P to pisz tak samo we wszystkich zaproszeniach. Po paru dniach i tak nikt nie będzie pamiętał, co miałaś w tekście w zaproszeniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
grumpythas
|
My będziemy pisać po prostu "Annę i Jana Kowalskich", niezależnie czy to ciotka czy kuzynka.
Nie widzę sensu "tytułować" rodziny. Do babci mówię "babciu", a nie "Szanowna Pani Babciu" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
ciocie i wujków zaprosiłabym jako Sz.P, co do bliższej rodziny raczej dałabym sobie z tym spokój. Dużo lepiej będzie wyglądać "Zapraszamy Babcię xxx, niż Szanowną Panią xxx"- w końcu to Twoi najbliźsi, sztuczny dystans nie jest raczej potrzebny!
...Oczywiście to tylko moje zdanie, które wynika z relacji panujących u mnie w domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:56.