|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Psycholog - czy on naprawdę pomaga?
Użyłem szukarki i znalazłem coś pokrewnego mojemu pytaniu, ale to jednak nie to.
Na początku witam wszystkich .Jestem facetem, który ma problemy przez wiele lat mojego życia, dlatego postanowiłem spróbowac udać się do psychologa.. Chodzi o to, czy psycholog państwowy pomaga? Osobiście wolałbym iść do prywatnego, no ale mnie nie stać. Jestem ogólnie sceptycznie nastawiony do psychologow, ale co mi szkodzi, inaczej dalej będzie beznadzieja, czyż nie ? ![]() No więc czy warto, a może ktoś z Was z Lublina był u "darmowego" psychologa? Ile wizyt zazwyczaj mieliście? Prywaciarz np. kosztuję z 80 zł, na razw miesiącu może bym dał radę, no ale wolałbym jednak częściej. Ah, eh.. Czy pomaga, czy nie? Mam nadzieje, że jednak nie zdublowałem tematu, w razie pytań piszcie.. Pozdrawiam .
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Psycholog - czy on naprawdę pomaga?
witaj. szukaj prywatnej kliniki/przychodni która posiada kontrakt z NFZ. ja w ten sposób leczyłam się na depresję, terapią indywidualną 2 do 3 razy w tygodniu przez pewien okres czasu, całkowicie bezpłatnie z ramienia NFZ. po prostu szukaj bo możesz pójść do prywatnego gabinetu ale fundusz zapłaci.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Witaj, dziękuje za odpowiedź. Możesz mi powiedzieć, czy te wizty pomogły Ci? Tzn. może głupie pytanie, bo zapewne tak, ale rozumiesz - troszkę mimo wszystko jestem sceptyczny.
A po drugie - możesz mi powiedzieć mniej więcej jak mam szukać? Bo wchodzę np. na pierwszą z linku w googlach klinike, czy tam przychodnie w Lublinie i widzę cennik, a nic odnośnie NFZ nie widzę.. Gdzie i jak to szukać? Bardzo byłbym wdzięczny. |
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
jak szukać - ja wzięłam sobie trzy takie kliniki/przychodnie (nie chciało mi się i nie miałam czasu dzwonić po gabinetach) i dzwoniłam do sekretariatu mówiąc jaka jest sytuacja, że wymagam terapii i czy jest możliwe podjęcie jej na nfz, wtedy pani udzielała szczegółów. w dwóch miejscach było to możliwe
czy pomogło? tak, pomogło |
|
|
|
|
#5 |
|
BAN stały
|
Mam podobny dylemat jak Ty autorze. Rozważam pójście do psychologa ale prywatnie średnio z kasa, na NFZ sie boje ze bedzie tylko gorzej..... ;/ wiadomo jak z NFZ..
Zna ktoś może DOBREGO takiego który naprawde pomaga psychologa na NFZ z Poznania? Szukałam opinii i ci wszyscy świetni = prywatnie... ;/ |
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
oni nie muszą się afiszować przecież że mają umowę z NFZ :P
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zadomowienie
|
Też się zastanawiam jaka jest skuteczność takiej terapii. bliska mi osoba przejawia wszelkie oznaki depresji i chciałabym namówić ją na terapię, ale boję się, że zrobi to więcej szkód niż pożytku.
|
|
|
|
|
#8 |
|
tree hugger
|
Osobiście większe zaufanie mam do psychoterapeutów niż do psychologów (chociaż jedno nie wyklucza drugiego - może być 2 w 1 - psychoterapeuta po studiach psychologicznych), bo psychoterapeuta przeszedł terapię własną i na pewno podlega superwizji. Psycholog nie ma takiego obowiązku i zdarza się, że ma większe problemy ze sobą niż jego pacjent (doświadczyłam osobiście takiego przypadku
). Od dłuższego czasu chodzę na psychoterapię na NFZ i nie mam powodu do narzekań - naprawdę dużo mi to daje - więc niekoniecznie NFZ = shit. Trzeba dobrze poszukać, poczytać opinie, popytać. No i pamiętaj, że do psychologa lub psychoterapeuty na NFZ potrzebujesz skierowanie - niekoniecznie od psychiatry, może je wystawić także lekarz POZ.
Nie potrafię zmierzyć się z codziennością, choć nadal zdarza mi się wierzyć w cuda i marzyć o lataniu. Edytowane przez isza89 Czas edycji: 2014-06-10 o 19:52 |
|
|
|
|
#9 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#11 |
|
tree hugger
|
Mogę - Poznań - ale to nie miejsce jest istotne. Jest wielu dobrych psychoterapeutów w różnych miejscach, ale istnieje też wiele nurtów w psychoterapii i ważne jest, żeby dobrać odpowiedni dla problemu danej osoby. Nie wszystko jest dla każdego. Nie wyobrażam sobie na przykład siebie na terapii polegającej na analizowaniu dzieciństwa - zwiałabym po jednej sesji. Dlatego polecam przed rozpoczęciem psychoterapii kontakt z psychiatrą oraz poddanie się diagnozie psychologicznej w celu ustalenia, w jaki nurt celować.
|
|
#12 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
bo akurat ja jestem z Poznania. Zaraz pisze do Ciebie pw |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zadomowienie
|
Ja chodzę do psychoterapeutki, z NFZ, i kazdemu polecam
bardzo pomaga, pomaga zmienic nastawienie, zaczac myslec pozytywnie, zaczac sie doecniac, szukac dobrych rozwiazan, akceptowac siebie, innych, nie oceniac, podchodzic luzniej do zycia, cieszyc sie chwilą, olewac zdanie trutni, którzy nie zycza dobrze, a doecniac dobre znajomosci i ludzi, którzy nam dobrze zyczą. Trafiłam super, tak ze sie da. I tez nie wierzyłam, ze to pomaga, a pomaga, bardzo.
|
|
|
|
|
#14 | |
|
tree hugger
|
Cytat:
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.cmsanitas.pl/dla-pacjenta/poradnia-psychologiczna_6,14,9 |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
niestety nie jestem z lublina więc Ci żadnego nie polece. Jednak jesli chodzi o samą wizytę to myśle że warto iść, ja też byłam sceptycznie nastawiona i w sumie zostałam przymuszona do pójścia do psychologa i o dziwo wyszłam zadowolona
czasami dobrze robi nawet taka luźna rozmowa z obcą osobą.
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
Uczęszczałam do psychologa z powodu zaburzeń osobowości. Absolutnie mi nie pomógł, siedziałam u niego pół godziny 3 razy w tygodniu i ciągle mówiłam to samo. On zadawał jedno i to samo pytanie przez 3 miesiące a ja cały czas odpowiadałam to samo i to samo, aż zrezygnowałam z psychoterapii i nie chcę jej podjąć na nowo, a muszę jak najszybciej.
|
|
|
|
|
#19 |
|
Przyczajenie
|
Mi osobiście psycholog pomógł. Może to też zależy na kogo się trafi. Ja miałam szczęście chodzić do na prawdę dobrego specjalisty w klinice psychomedic. pl i jestem zadowolona. Polecam to miejsce.
Edytowane przez lucja124 Czas edycji: 2017-09-18 o 18:39 |
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
Uważam, że dużo zależy od umiejętności psychoterapeuty. xxx
Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a Czas edycji: 2017-12-22 o 11:24 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:40.

.

). Od dłuższego czasu chodzę na psychoterapię na NFZ i nie mam powodu do narzekań - naprawdę dużo mi to daje - więc niekoniecznie NFZ = shit. Trzeba dobrze poszukać, poczytać opinie, popytać. No i pamiętaj, że do psychologa lub psychoterapeuty na NFZ potrzebujesz skierowanie - niekoniecznie od psychiatry, może je wystawić także lekarz POZ.