Wspólne mieszkanie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-12-28, 19:28   #1
Kyriana
Zadomowienie

Wspólne mieszkanie

Cześć dziewczyny Powiedzcie mi jak wygląda Wasze wspólne mieszkanie razem? Po jakim stażu związku zdecydowaliście się na ten krok? Dużo się kłóciliście? Ja ze swoim TŻ zastanawiamy się nad tym krokiem za niedługi czas, ale nie wiem czy damy radę to przetrwać bez burzliwości i dogadując się
Kyriana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-28, 19:35   #2
ruddington
Raczkowanie

Dot.: Wspólne mieszkanie

Z takim podejsciem dlugo razem nie pomieszkacie.

Jezeli para decyduje sie na wspolne mieszkanie tzn, ze zyc bez siebie nie moga ... a jak sie potoczy przyszlosc to zalezy tylko i wylacznie od pary, szacunku do siebie itd ...
ruddington jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-28, 19:40   #3
Djuno
Regulator reniferów

Widzieliśmy się trzy razy, zanim zamieszkaliśmy razem. Za drugim podjęliśmy decyzję o wspólnym życiu.
Stary 2017-12-28, 19:41   #4
201803071142
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kyriana Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny Powiedzcie mi jak wygląda Wasze wspólne mieszkanie razem? Po jakim stażu związku zdecydowaliście się na ten krok? Dużo się kłóciliście? Ja ze swoim TŻ zastanawiamy się nad tym krokiem za niedługi czas, ale nie wiem czy damy radę to przetrwać bez burzliwości i dogadując się
Zazwyczaj to były 2 mce. Razem mieszkać jakoś tak wygodniej... więcej dostępu do tej drugiej osoby i można zacieśnić więzi.
201803071142 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-28, 19:41   #5
stitches
Zadomowienie

Cytat:
Ja mieszkam ze swoim TŻ od 3 lat w kawalerce. Wprowadziłam sie po kilku miesiącach. Czasem jest ciezko, bo TŻ pracuje na różne zmiany, odsypia w dzien, a ja nie moge w tym czasie robic wielu rzeczy typu odkurzanie czy zmywanie dla jego komfortu. W kazdym związku zdarzają sie kłótnie, szczególnie jesli sie razem mieszka. Nie moze byc wiecznie kolorowo i różowo, wiec nie łudź sie, ze nie bedzie burzliwosci. Taki krok jednak to najlepszy sprawdzian dla związku. Najważniejsze zeby nawet po tych burzliwosciach umieć sie porozumieć.
Jak każdy malutki człowieczek tej ziemii, osiągnąć coś przez wysiłek..."
stitches jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-28, 19:43   #6
201805091331
Konto usunięte

My zamieszkaliśmy razem po 9 miesiącach znajomości a od 3 byliśmy para. Wiadomo były kłótnie ale nie jakoś przesadnie dużo, trzeba podejść do tego pozytywnie a nie od razu zastanawiać się ile będzie kłótni. Mieszkamy razem już ponad 7 lat i nadal bywają kłótnie jak to w związku. Najważniejszy jest szacunek i rozmowa.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez 201805091331
Czas edycji: 2017-12-28 o 19:44
201805091331 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-28, 19:51   #7
Adrianna_8
Zakorzenienie

W kwietniu się związaliśmy, w lipcu facet miał się do mnie wprowadzić na czas remontu w mieszkaniu jego rodziców, remont się przedłużył do dwóch miesięcy, a potem już nie było sensu, żeby się wyprowadzał :P. I został.

Nie kłóciliśmy się, ustaliliśmy jakiś tam podział obowiązków, który mocno się zmienił od tego czasu i w sumie tyle. Wszystko wyszło naturalnie. Najlepszy z niego chłopak i współlokator . Nie wyobrażam sobie mieszkać osobno.

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-12-28, 20:01   #8
fristi
Rozeznanie

Wprowadził się do mnie po 5 miesiącach.
Nie rozumiem pytania o kłótnie w sumie. U mnie na początku ich w sumie nie było, potem zaczęło się jakieś docieranie. Jesteśmy razem 6 lat. Mieszkaliśmy ze sobą z przerwami najpierw przez studia, potem przez chorobę i kryzys w związku. Na stałe mieszkamy od roku i jest okej. Kłótnie się zdarzają, ale nie mamy jakiegoś schematu. Nie kłócimy się codziennie. Czasem się nie dogadamy po prostu.
Najwięcej kłóciliśmy się gdy mieszkaliśmy w kawalerce, trwało to rok. Uważam, że z małymi wyjątkami jest to najgorszy pomysł jaki można mieć. Zazwyczaj ludzie potrzebują też czasem od siebie odpocząć, a jak się ma jeden pokój to nie ma za bardzo takiej opcji. Można albo siedzieć w kiblu, albo wyjść z mieszkania. To mega niewygodne. Teraz każde z nas wynajmuje swój pokój w 3-pokojowym mieszkaniu (mamy współlokatorkę). Jak ktoś chce pobyć sam nie ma z tym problemu. Zazwyczaj jednak śpimy razem w jednym pomieszczeniu. Obecnie oszczędzamy na wkład własny i mamy nadzieję za 1-1,5 roku kupić mieszkanie
Stary 2017-12-28, 20:01   #9
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Po niecałym pół roku. Było burzliwie na linii pedant - bałaganiara ale po wypracowaniu granic jest spokojnie.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-28, 20:14   #10
Khalii
Raczkowanie

Po swoich doświadczeniach mogę napisać, że warto trochę poczekać i okres randkowania jest też ważny. Beztroskie spotykanie się to bardzo miłe wspomnienia. Codzienne życie jest mniej kolorowe głównie przez obowiązki. Nie ma z czym się spieszyć
Khalii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-28, 20:23   #11
kalor
Gazela inteligencji

Pomieszkiwałam bardzo szybko, zamieszkałam jakoś po 7 miesiącach znajomosci, tylko ze nasza znajomość długo była luźna. Oficjalnie w związku jesteśmy chyba dopiero od tego czasu. Znamy się ponad rok. W czasie znajomosci pokłóciliśmy się ze 3 razy, w tym raz na tyle powaznie, że zebrałam manatki i się wyprowadziłam na tydzień ale nigdy nie mieliśmy zadnych problemów związanych ze wspólnym mieszkaniem (kłótnie o coś innego). Mieszkamy razem pol roku, pomieszkujemy dłużej, może jeszcze coś wyjdzie ale jeśli chodzi o wspollokatorstwo, to chyba jesteśmy świetnie dobrani. Żadnego problemu. On dużo pracuje, ja czasem jeżdżę do rodzicow na weekend czy święta, więc mam czas, żeby pobyć sama, potrzebuje tego czasem. I jest fajnie.
Stary 2017-12-28, 20:37   #12
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Zamieszkalismy razem po 4 miesiacach, jesteśmy razem 6,5 roku juz. Nadal się docieramy jeśli chodzi o obowiązki domowe.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-28, 22:06   #13
wiolusia00
Zakorzenienie

Po paru miesiącach razem zamieszkaliśmy i jesteśmy już ponad 5 lat razem. Do dziś zdarzają się burzliwe dni, bo mój partner jest totalnie wielkim bałaganiarzem.
wiolusia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-28, 22:39   #14
White_Dove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Toblerone Pokaż wiadomość
Zazwyczaj to były 2 mce. Razem mieszkać jakoś tak wygodniej... więcej dostępu do tej drugiej osoby i można zacieśnić więzi.
Brzmi nieco dziwnie.

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
Napisane przez Khalii Pokaż wiadomość
Po swoich doświadczeniach mogę napisać, że warto trochę poczekać i okres randkowania jest też ważny. Beztroskie spotykanie się to bardzo miłe wspomnienia. Codzienne życie jest mniej kolorowe głównie przez obowiązki. Nie ma z czym się spieszyć
Zgadzam sie. Na codziennosc bedzie czas. Ja jestem w zwiazku 2 lata ale dopiero w planach mamy mieszkanie wspolne. Dla mnie mieszkanie razem bo tak wygodnie to nie to. Z wygody decydowac sie na kolejny krok po paru miesiacach to nie dla mnie. Mam konserwatywne poglądy w tym temacie. o obowiazki domowe sie nie martwie bo wiem że sie dogadamy.

Edytowane przez White_Dove
Czas edycji: 2017-12-28 o 22:40
White_Dove jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-28, 22:56   #15
Istielig
Rozeznanie

Zamieszkalismy razem po 15 miesiacach zwiazku- zrobiłbysmy to szybciej, ale nie było okazji Od samego początku pomieszkiwalismy większość czasu u siebie.

Nie było żadnych klotni oprócz malych sprzeczek o ☠☠☠☠☠☠☠y, czyli jak u wszystkich ludziproblematyczna była kwestia podzialu obowiązków w domu i sprzatania bo dobralo się dwoje balaganiarzy, ale ostatecznie trzymamy poziom

Istielig jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-28, 23:26   #16
201803071148
Konto usunięte

Zamieszkaliśmy po dwóch latach związku, jakiś czas się docieraliśmy, rozmawialiśmy, wypracowaliśmy kompromisy i teraz jest świetnie - już na swoim.

Wysłano z ☎
201803071148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-28, 23:28   #17
201805091331
Konto usunięte

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;8001103 6]Po niecałym pół roku. Było burzliwie na linii pedant - bałaganiara ale po wypracowaniu granic jest spokojnie.[/QUOTE]
U nas po ponad 7 latach to nadal największy powód nieporozumień. Z tym, że u nas tz to błaganiarz, fakt sprząta ale ciężko mi dogodzić pod tym względem

201805091331 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-29, 02:25   #18
meeimei
Raczkowanie

Jestem w związku od 3 miesięcy, od dwóch pomieszkiwaliśmy ze sobą, od niecałego jestem w jego mieszkaniu praktycznie ciagle . Szybko, ale póki co nie żałuję. Chyba musi być coś zaiskrzyć, bo poprzedni chłopak po półtorej roku chciał mieszkać razem, a ja wciąż miałam opory. Jak się potem okazało, słuszne .
meeimei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-29, 06:27   #19
thalia666
Wtajemniczenie

Zaczęliśmy poważnie szukać po roku związku, kolejne 7 miesięcy czekaliśmy na konkretne mieszkanie. Mieszkamy już ponad pół roku. Czasem są spiecia o sprzątanie, bo TŻ nie ma specjalnie takiej potrzeby. On jest oazą spokoju, więc trudno się kłócić.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-12-29, 08:49   #20
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Zamieszkalismy po dwoch i pół roku. Na początku się dogrywalismy, teraz już mamy wyrobione wspólne przyzwyczajenia wiec jest ok

LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-29, 09:42   #21
Krzywobuta
Raczkowanie

Bardzo ciężko mi powiedzieć. Myślę, że jakieś pół roku? Ale trudno wystarczyć dokładną granicę. W sumie od praktycznie samego początku razem spaliśmy i jedliśmy - a że byliśmy na jednym kierunku to byliśmy razem praktycznie 24/7 teraz wynajmujemy razem mieszkanie.

Krzywobuta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-29, 09:46   #22
visionAM
Zakorzenienie

Praktycznie od samego początku związku pomieszkiwaliśmy ze sobą, bo był to związek na odległość. Później, gdy TZ przeprowadził się do swojego miasta to też pomieszkiwaliśmy praktycznie 5-6 dni w tygodniu razem. A tak całkowicie razem mieszkamy od 9 miesiąca związku. Jesteśmy razem 6 lat.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-29, 09:51   #23
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Zamieszkaliśmy po ok 3-4 latach i akurat jak kończyłam swoje studia zamieszkaliśmy razem, wcześniej pomieszkiwalismy razem. Kłóciliśmy się na początku ostro, bo każde miało swoje przyzwyczajenia i wiedziało lepiej, do tego mała przestrzeń powodowała spiny. Po jakimś czasie wszystko się uspokoiło i dograliśmy się.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-29, 09:52   #24
Icannotfly
Zakorzenienie

GG do Icannotfly

My zamieszkaliśmy dopiero po ok. pięciu latach związku.... Pewnie byłoby szybciej, ale ja musiałam skończyć studia w innym mieście. mieszkamy już dwa lata razem.

W moim odczuciu po zamieszkaniu niewiele się zmieniło, nie kłócimy się jakoś specjalnie więcej, dużo nawyków i zachowań zdążyłam poznać wcześniej i nic mnie nie zdziwiło. Podoba mi się jednak to, że wszelkie nieporozumienia możemy rozwiązywać na bieżąco, a nie jak wcześniej przez telefon, komunikator lub czekaliśmy do kolejnego spotkania. Na bieżąco dzielimu swoje problemy, radości, wydarzenia z danego dnia. Chyba tego mi najbardziej brakowało.
Cisza, ja i czas...

Icannotfly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-29, 09:53   #25
farmaceutka88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Djuno Pokaż wiadomość
Widzieliśmy się trzy razy, zanim zamieszkaliśmy razem. Za drugim podjęliśmy decyzję o wspólnym życiu.
Totalne szaleństwo, myślałam, że takie rzeczy się nie zdarzają! Ale jeśli Wam się układa to wielkie brawa
farmaceutka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-29, 10:46   #26
Ksiegowa85
Zakorzenienie

2 razy mieszkałam z kimś, w obu przypadkach partner wprowadzał się do mnie po mniej więcej roku związku.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Ksiegowa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-29, 11:20   #27
gothka152
Zakorzenienie

GG do gothka152

My zamieszkaliśmy razem po 9 miesiącach związku. Żadne z nas nie mieszkało wcześniej z poprzednimi partnerami.
Mieszkamy razem pół roku i z perspektywy czasu uważam, że to była jedna z lepszych decyzji w moim (naszym) życiu Podoba mi się dzielenie z tżtem codzienności i współodpowiedzialności za nią: za wydatki i domowe obowiązki.
Kłótni i spięć w naszych związku nie było żadnych Nie było też dzielenia obowiązków. Sprząta, gotuje i zmywa ten, kto akurat ma danego dnia więcej czasu.
08. 08. 2020 r.
Tekla

15/2023

Edytowane przez gothka152
Czas edycji: 2017-12-29 o 11:21
gothka152 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-29, 11:20   #28
theali
Zakorzenienie

Zamieszkaliśmy razem po niepełnych dwóch latach wcześniej - a myśleliśmy o tym już wcześniej, ale logistycznie nie wyszło. Drobne spięcia były, bo jednak każdy ma swoje przyzwyczajenia, ale nie nazwałabym tego kłótniami
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-29, 11:30   #29
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z powodu moich studiów zamieszkaliśmy ze sobą dopiero po 9 latach W tym ponad 5 lat na odległość. Bałam się, że nie damy rady i że okaże się, z tak naprawdę jesteśmy obcymi ludźmi (pod kątem wspólnego mieszkania), a jest idealnie.

Nuova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-29, 14:55   #30
Cockatrice
Rozeznanie

Cytat:
Ja na ten moment jestem z chłopakiem trochę ponad rok a do czerwca planuję zamieszkać z nim. Wtedy dopiero będę mogła powiedzieć, jak bardzo się kłócimy
Ale nie boję się tego. Wiem, że to się zdarza, a pragnienie mieszkania z nim jest o wiele większe niż obawa o małe sprzeczki.
Cockatrice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości