|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
tłusta cera po 35. roku życia
Tak, tak właśnie...Podobnych wątków pewnie było wiele... temat ciągle pozostaje tematem rzeką...
Wizażanki, jak dbacie o swoją problematyczną cerę? Tłusta, skłonna do wyprysków i bardzo delikatna, naczynkowa potrzebuje wybranych specyfików....Przetestowa łam - mnóstwo( Soraya, Eris itd.) i moje zadowolenie jak zwykle nie trwa długo. Podkłady , pudry nie" trzymaja się "skóry zbyt dobrze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: tłusta cera po 35. roku życia
Witam.Mam dokładnie taki sam problem.Cera tłusta.naczynkowa i bardzo cienka.Mam 45 lat i od 6 lat hormony(menopauza).Przesz łam już wszystkie kuracje,jakie możliwe włącznie z kosmetyczką,dermatologiem ,zabiegi kwasami.retinoidami,pomag ało owszem,ale kiedy przestałam wszystko powracało od nowa.Moja cera po kwasach była oczyszczona,bez wągrów i krost,ale moje naczynka nie polubiły kwasów i po kilku miesiącach,kiedy zachwycałam się brakiem defektów i łojotoku.naczynka pękały jak oszalałe,cera się bardzo zaczerwieniła i była nie do pomalowania.Więc wszystko na nic.Wiem,że kwasy są nie dla mnie,wiele kremów które mają w składzie oleje,pochodne oleje z ropy.alkohole czyli mi nie służą np.Petrolatum,paraffinum liquidum,isopropyl palmitate,caprilic dimenticone(silicony).Wie kszość kosmetyków zawira właśnie te składniki.Od trzech miesięcy stosuje taką kurację i chyba już trafioną,bo moja cera naczynkowo-tłusta jest bardzo uspokojona i rano po przebudzeniu wyglądam w miare fajnie,a makijaż to sama przyjemność.Utrzymuje się cały dzień.Moi znajomi,którzy znali moją okropną cerę nie mogą się nadziwić co robię,że tak poprawiła mi się cera,ale nie tylko,bo włosy i paznokcie tez.
Zażywam kolagen w kapsułkach 2 razy dziennie Twarz myje Peelingiem w granulkach(dax cosmetics),chociaż nie myłam jej wodą ponad rok,ale widzę ,że nic się nie dzieje wróciłam do wody,bo czuje sie lepiej umyta Przecieram po myciu tonikiem kolagenowym Nakładam kolagen w żelu Po 5 min.smaruje twarz kremem z filtrem 40+(Bioderma MAT) Po 5 min podkład mineralny nakładany pędzlem(nie zawiera talku)ART DECO Pedzlem wciskam ten puder potem okrężnymi ruchami po całości Na zakończenie puder w kamieniu LUMENE.tez mineralny Pory mam zwęzone,ale to chyba zasługa kremu,żelu którego używam na noc(dopiero 7 dni) GALENIC CAUTERETES Wieczór tak samo.Mycie,tonik.zel kolagenowy i krem na regulowanie pracy gruczołow łojowych. Myślę,że kosmetyki są dorze dobrane,bo krem na noc zwęża mi ładnie pory i likwiduje świecenie,a krem z filtrem pięknie uspokoił moją cerę z pajączkami,ale główną rolę odgrywa tu właśnie kolagen.Stosuje go trzy miesiące i jestem bardzo zadowolana.Żałuje ,że tak póżno go odkryłam Rozpisałam się trochę,ale może to bedzie jakaś rada dla tak problematycznych cer. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
A czy nie boisz sie ze zrujnujesz sobie filtr jak wcrasz ten podklad mineralny? No i widze ze nie boisz sie o parsol, bo tlenki zawarte w nim oslabiaja parsol w Biodermie. ja poki co tez przestalam sie parsolem przejmowac, ale mineralow nie uzywam, bo bez wtarcia czyli starci przy okazji filtra nie da sie ich nalozyc tak zeby nie bylo ich widac.
gosiula5 , moze sporbuj z Effaclarem. To dosc lagodne kosmetyki dla takiej cery jak twoja, ja tez mam naczynka i chodz nie mam problemow z tradzikiem to uzywalam kiedy zelu myjacego i bardzo mi sluzyl. fakt jest ze podobano zmienili mu troche sklad, a ja uzywalam go z 4 lata temu, wiec chyba stara wersje mialam. Kwasy tez mozesz uzywac ale tylko BHA czyli znow Effaclar K. W zadnym razie kwasy AHA, sa zbyt agresywne dla naczynek, a kosmetyczki uzywaja przewaznie kwasy AHA, wiec niech cie jakis zabieg nie kusi. Jesli uczula cie kwas salicylowy to i Effaclar K podrazni, ale ejsli nie to spokojn ie mozesz z nim sprobowac. Effaclar K na noc, a na dzien filtry wysoki faktor. Retinoidy tez dobra rzecz ale lagodne bo masz naczynka, czyli na tliusta cere Atrederm byl by super, ale moze pogorszyc naczynka. Mnie sluzyl ale do czasu a uzywalam zadko raz na tydzien, po jakims czasie zauwazylam ze geba mi sie ciagle rumeini i chodz nie przybyly mi kolejne naczynka to chodzilam ciagle rumiana. Mozesz sprobowac z retinem A czy zoraciem, podobo lagodniejszy dla naczynek, albo z produkami Avene na bazie retinaldehydu. ja wrpocilam znoe do Diroseala, ale ty mozesz wybrac inny krem, bo jednka Diroseal moze zapchac tlusta cere. Ogolem kwasy ale BHA i retinoidy ale na lagodnym podlozu, zeby nie podraznic naczynek, wyreguluja tlusta cere, wzmocnia naczynka(retinoidy) i dzialaja przeciwzmarszczkowo. No i mysle ze najlepiej bylo by wprowadzic minimalizm. sama zauwazylam ze to najlepiej dziala na cere. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Masz rację...eksperymentować u kosmetyczki...10 lat temu przeżyłam koszmar.Właśnie będąc u kosmetyczki. Po zabiegu....miałam takie blizny iż leczyłam je całe miesiąc. Pani dermatolog ostrzegła mnie przed zabiegami w gabinetach...Nie wiem może miałam pecha...albo pani kosmetyczka nie dość doświadczona. Odtąd wolę mniej inwazyjną pielęgnację.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:55.