Był ktoś na oddziale dziennym psychiatrycznym ? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-27, 14:49   #1
gosinek13
Raczkowanie

Był ktoś na oddziale dziennym psychiatrycznym ?

Jak wygląda tam leczenie ? Tak jak w zwyczajnym psychiatryku tylko wracasz na noc do domu , czy jak ? Z góry dzięki za odpowiedzi
gosinek13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-27, 20:13   #2
N_tt
Raczkowanie

Dot.: Był ktoś na oddziale dziennym psychiatrycznym ?

Z tego co się dowiadywałam to raczej nie ma oddziału dziennego leczenia anoreksji, tylko nerwic itd.
Anoreksja przeważnie jest leczona na oddziale stacjonarnym.
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 08:17   #3
nikol12
Rozeznanie

ja słyszałam i takim oddziale i podobno również leczą tam anoreksję. z tego co się orientuję to przez dzień jesteś tam, a na noc idziesz do domu
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 10:05   #4
201607040946
Konto usunięte

Byłam na dziennym, ale tym od leczenia depresji, ChaD, nerwic itp. obok dział leczenia zaburzeń odzywiania, kolega opowiadal, ze po prostu wracają na noc do domu; wszyscy z innych działów np. idą na obiad, a osoby z ED jedzą osobno. szczegółów nie znam.
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-28, 12:49   #5
Adriana74
Rozeznanie

GG do Adriana74 Send a message via Skype™ to Adriana74

Mój znajomy ma depresję jest na oddziale otwartym ale zostaje na noc na początek ma 4 tyg

100kg... 95kg... 92kg.Wstępny cel: 89 kg
Adriana74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 06:24   #6
N_tt
Raczkowanie

A w jakich miastach są takie oddziały dzienne leczenia anoreksji?
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 16:59   #7
Ilta
Zadomowienie

Przy większości oddziałów psychiatrycznych funkcjonują oddziały dzienne, a na jedno województwo masz ok. 3 oddziały psychiatryczne i więcej.
Do wyboru do koloru z ofertą - młodzieżowe, dla dorosłych, dzienne, stacjonarne...
Najlepiej zdecydować się jaki chce się szpital (jak daleko od domu, czy chce się do domu wracać na noc czy chce się zostać całodobowo, z oddzielnym oddziałem dla osób z ED czy bez znaczenia, z jakimś konkretnym rodzajem terapii czy bez znaczenia) i pod te kryteria obdzwonić szpitale i zadać interesujące nas pytania.

Na oddziałach dziennych wraca się na noc do domu.Dla młodzieży jest indywidualna nauka szkolna na terenie szpitala.

ED leczy się najczęściej razem z innymi zaburzeniami na jednym oddziale, oddzielne oddziały są w Wa-wie i ponoć w Krakowie, ale nie ręczę.
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-29, 17:42   #8
ilcia089
BAN stały

ja boje się zarówno na oddział dzienny jak i do szpitalu.. dlaczego? bo boję sie że bede musiała jeśćto czego nie lubie tj. białe pieczywo, masło (którego nigdy nie jadłam), mleko.. słodkie - a teraz juz nie chce jesc nie zdrowo!!!
ilcia089 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-01, 09:15   #9
Ilta
Zadomowienie

A co to znaczy niezdrowo ? Tj. mleko, masło i białe pieczywo są niezdrowe? Skąd taki wniosek ? Czemu szkodzą ?

Na oddziale jest odgórne menu dla całego oddziału, porcje ustawione wedle choroby, nie będą karmić tak, że jedna chce taką zupę a druga inną - nie wiem jakbyś to widziała w kosztach Wszystko jest ułożone przez dietetyka, żeby Ci nie zaszkodziło, żebyś miała dobre wyniki krwi, cholesterolu etc. Akceptują wegetarianizm czy weganizm jeśli nie wynika on z choroby (tj. nie z przekonań, ale "nie jem mięsa bo ono jest tłuste i niezdrowe !").
Przypominam też że tłuszcze, m.in. zawarte w mleku i maśle, są niezbędne do odżywiania włosów i paznokci m.in. A tak na logikę - skoro osoby z anoreksją już po zjedzeniu małej porcji jedzenia czują się przejedzone (bo im nie pracują jelita) to próbuję sobie wyobrazić jak skończyłoby się danie takim osobom ciemnego chleba, ryżu i makaronu, które tym bardziej dają dłuugie uczucie sytości i napełnienia...A tu za 3 godziny będzie przekąska.
Nie widzę tego. To biały chleb jest w takich skrajnych przypadkach, tak sądzę, lepszy. Ale już przy zdorwym BMI ciemne jest najlepsze
Chętnie bym tę teorie zweryfikowała z jakimś lekarzem

A to świeży news - w Rzeszowie otwarto drugi w regionie dzienny oddział psychiatryczny: http://www.resinet.pl/aktualnosci/rz...cX2d8.facebook

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2012-03-01 o 09:30
Stary 2012-03-01, 15:35   #10
ilcia089
BAN stały

ja jem duze ilosci - cale szcze scie jelita dobrze mi pracuja... ale nie wszystkie tluszcze sa zdrowe!! jem mase orzechów!! a tam nie dostane takowych... mleka, masła nigdy nie lubilam i nie lubie
Stary 2012-03-02, 12:17   #11
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilcia089 Pokaż wiadomość
ja jem duze ilosci - cale szcze scie jelita dobrze mi pracuja... ale nie wszystkie tluszcze sa zdrowe!! jem mase orzechów!! a tam nie dostane takowych... mleka, masła nigdy nie lubilam i nie lubie
na taki oddzial trzeba się zakwalifikowac...
a z Twoją postawą na pewno Cię nie przyjmą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-03, 07:56   #12
Ilta
Zadomowienie

Każdy tłuszcz jest zdrowy w odpowiedniej ilości do wieku, zdrowia i potrzeb. To że się np. mówi żeby nie jeść czerwonego mięsa nie oznacza, że ma się go odstawić, tylko jeść rzadziej.

Ale jak mówi użytkowniczka powyżej - na oddział biorą osoby które chcą się leczyć, ew. te skierowane sądownie po ubezwłasnowolnieniu, często też nastolatki kierowane na prośbę rodziców.
Jak chcesz iść sama to musisz przywyknąć do myśli, że tam nie będą rozpatrywać czy lubisz masło, mleko czy nie. Nie znam żadnego oddziału ani ośrodka, który ustala diety pod gusta pacjentów - nawet w prywatnym ośrodku za granicą dieta jest modyfikowana pod indywidualne gusta tylko w przypadku :

a)wskazań zdrowotnych (alergie pokarmowe, niedobór czegoś),
b)wyznawanej wiary (np. Muzłumanie nie będą jeść określonego mięsa),
c)wegetarianizmu/weganizmu z przekonań a nie z choroby.
Stary 2012-03-07, 16:05   #13
natikz
Raczkowanie

U nas na oddziale dziennym pacjenci przebywają do 15 a potem do domku, ale nie wiem czy z ED też mogą u nas uczęszczać na dzienny
natikz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 17:04   #14
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilta Pokaż wiadomość
A co to znaczy niezdrowo ? Tj. mleko, masło i białe pieczywo są niezdrowe? Skąd taki wniosek ? Czemu szkodzą ?

Akceptują wegetarianizm czy weganizm jeśli nie wynika on z choroby (tj. nie z przekonań, ale "nie jem mięsa bo ono jest tłuste i niezdrowe !").
A jak oni rozpoznają czy weganizm wynika z przekonań czy nie

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ----------

Cytat:
zjadasz na raz 300 gram marchewki i nazyywasz to napadem. Od marchewki czy orzechów nie odzyskasz wagi

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ----------

Cytat:
Napisane przez tapetka22 Pokaż wiadomość
na taki oddzial trzeba się zakwalifikowac...
a z Twoją postawą na pewno Cię nie przyjmą
Nie tylko tam. Na głuskiej też.... A jak podczas pobytu waga spadnie to Cię wywalają bo to oznacza ze nie chcesz sie leczyć

---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ----------

No i wiem ze tam akceptują weganizm itp

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 21:11   #15
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
A jak oni rozpoznają czy weganizm wynika z przekonań czy nie
Jest różnica między : "Ja nie jem mięsa i białka bo są tłuste i niezdrowe a weganizm jest bardzo zdrowy" a szacunkiem dla wszelkiej formy życia. Po rozmowie widać.
Stary 2012-03-08, 21:13   #16
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Jest różnica między : "Ja nie jem mięsa i białka bo są tłuste i niezdrowe a weganizm jest bardzo zdrowy" a szacunkiem dla wszelkiej formy życia. Po rozmowie widać.
W sumie racja

Stary 2012-03-09, 04:31   #17
ilcia089
BAN stały

tyje sie od nadmiaru kcal.. i to nie jest 300g marchewki tylko z 400g orzechów i to naraz!!
moje BMI jest 16... wiecnie jest tragiczne - tak powiedzial psychiatra
Stary 2012-03-09, 07:22   #18
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
tyje sie od nadmiaru kcal.. i to nie jest 300g marchewki tylko z 400g orzechów i to naraz!!
moje BMI jest 16... wiecnie jest tragiczne - tak powiedzial psychiatra
Nie obraź się ale BMI moze nie jest tragiczne ale jak jest z psychiką??? Ile razy mówiłyśmy Ci ze od orzechów nie przytyjesz ???Gdybyś zjadła na raz 1kg boczku to byś mogła mówić o napadzie

Stary 2012-03-09, 07:31   #19
ilcia089
BAN stały

Cytat:
Nie obraź się ale BMI moze nie jest tragiczne ale jak jest z psychiką??? Ile razy mówiłyśmy Ci ze od orzechów nie przytyjesz ???Gdybyś zjadła na raz 1kg boczku to byś mogła mówić o napadzie
... ale skąd w ogóle taki pomysł że nie tyje sie od orzechów?? To niby od czego się tyje??
Wiem że ED to choroba głowy... ja to doskonale wiem.. uzmysławiam sobie to na terapii takiej "dochodzącej" cotygodniowej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-09, 07:52   #20
Ervisha
Zakorzenienie

A odzyskujesz mieśnie jedząc przeważnie warzywa, owoce i orzechy ?
Poza tym orzechy znajdują sie na liście produktów które nie tuczą. One strasznie zapychają żołądek i potem nie zjesz np. normalnego obiadu. Powinno sie je traktowac jako przekąskę.
Cytat:
Orzechy
Warto po nie sięgać zawsze. Mimo, ze kaloryczne, zawierają dużo białka, błonnika i są źródłem cennych pierwiastków i witamin. Podobnie cenne są ziarna zbóż. Większość ziaren, pestek i orzechów to doskonałe źródło witaminy E, która dzięki zawartych w nich tłuszczach jest bardzo dobrze przyswajalna. Przy tym świetnie zaspokajają głód. Ważne, żeby wybierać orzechy przygotowywane bez tłuszczu i soli - tradycyjne orzeszki ziemne z puszki, solone i prażone na tłuszczu odpadają. Szczególnie cenną przekąską są migdały - są smaczne a przy tym zdrowe: 10 sztuk zaspokaja całkowite dzienne zapotrzebowanie na witaminę E i 20 proc. zapotrzebowania na magnez. Oprócz tego są bogate w fosfor, wapń i potas.

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-03-09 o 08:10
Stary 2012-03-09, 08:19   #21
Ilta
Zadomowienie

Ilcia - Ty nadal o orzechach ? Jakieś wnioski po tylokrotnym pisaniu Ci żebyś je włączyła w dietę zamiast ich sobie odmawiać a potem wcinać w ilościach większych, niż jakbyś codziennie mogła sobie bez wyrzutów sumienia jeść połowę, bo byś je włączyła do jadłospisu ?
Stary 2012-03-09, 13:54   #22
ilcia089
BAN stały

... nie daje rady.. bo jak mowie sobie... zjem garść to później nie umiem przestać.. tak samo jest z warzywami... czy suszonymi owocami... to juz sa kompulsy.. heh
Stary 2012-03-09, 14:00   #23
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
... nie daje rady.. bo jak mowie sobie... zjem garść to później nie umiem przestać.. tak samo jest z warzywami... czy suszonymi owocami... to juz sa kompulsy.. heh
To nie kompulsy tylko zachcianki wygłodzonego organizmu, któremu brakuje witamin, minerałów. Gdybyś w ciągu dnia jadła normalnie tzn. na sniadanie kanapki z masłem, wędliną, serem lub jakieś owsianki, placki itp. obiad z dwóch dań gdzie na drugie są ziemniaki/kasza/ryż jakieś mięso surówka, porządną kolację i do tego II śniadanie i podwieczorek to byś umiała sie pochamowac

Stary 2012-03-09, 14:17   #24
ilcia089
BAN stały

Nigdy nie jadłam masła... nie smarowałam nim kanapek i byłam zdrowa... jem twaróg.. dzis zrobiłam sobie ala placki z chudego twarogu z jajkiem (czesc wymieszalam z wiorkami kokosowymi)....
Stary 2012-03-09, 14:41   #25
Ilta
Zadomowienie

Ilcia - krótko i konkretnie. Jesz 5 posiłków dziennie co 3-4 godziny które łącznie mają wartość kaloryczną pozwalającą organizmowi przynajmniej na normalną pracę (mówię tu o ok. 1300-1400kcal) ?
Stary 2012-03-09, 14:48   #26
ilcia089
BAN stały

jem 4 posilki tak na pewno zjadam min. 1500 kcal
Stary 2012-03-09, 15:23   #27
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ilcia - krótko i konkretnie. Jesz 5 posiłków dziennie co 3-4 godziny które łącznie mają wartość kaloryczną pozwalającą organizmowi przynajmniej na normalną pracę (mówię tu o ok. 1300-1400kcal) ?
Na tylu kaloriach da sie tyć ?

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Cytat:
jem 4 posilki tak na pewno zjadam min. 1500 kcal
Pewnie w większości są to kalorie z warzyw i owoców więc nie licz ze coś ci skoczy bo od tego sie nie tyje

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-09, 15:42   #28
nikol12
Rozeznanie

Cytat:
To nie kompulsy tylko zachcianki wygłodzonego organizmu, któremu brakuje witamin, minerałów. Gdybyś w ciągu dnia jadła normalnie tzn. na sniadanie kanapki z masłem, wędliną, serem lub jakieś owsianki, placki itp. obiad z dwóch dań gdzie na drugie są ziemniaki/kasza/ryż jakieś mięso surówka, porządną kolację i do tego II śniadanie i podwieczorek to byś umiała sie pochamowac
zgadzam się od jakiegoś czasu przełamałam się i jem 5- a czasami nawet 6 posiłków ( posiłków , a nie przekąsek - w tym, że 3 są porządne ) i nie mam żadnych kompulsów ( chociaż Ty ich nie masz ). Czasami mam zachcianki , ale są one w granicach normy np. po porządnym objedzie zjem sobie owoc itp. Z tym , że ja mam już prawidłową wagę , a Ty niestety nie i Twój organizm domaga się składników których mu brakuje- wiem, może mi nie wierzysz. Ja na początku też nie wierzyłam, ale teraz kiedy przytyłam już nie rzucam się na każde jedzenie...
Stary 2012-03-09, 17:16   #29
Ilta
Zadomowienie

Cytat:
Na tylu kaloriach da sie tyć ?

A w życiu - a jeśli już to nie wiem... kilka deko ? To akurat tyle, żeby organizm miał na czym pracować (mówię o przemianie materii, pracy serca, wątroby itp.) ale musiałabyś chyba leżeć tylko na łóżku i pachnieć, żeby na tym waga stała w miejscu, bo przecież i tak dziennie spalasz przez chodzenie, czytanie, pisanie, myślenie, gotowanie, naukę itp. Pytam tylko czy je przynajmniej to kompletne minimum.

I tak jak piszesz - to musi być dieta dopasowana do potrzeb organizmu. Bez dietetyka i lekarza przy ED nie masz w zasadzie pojęcia czego Ci brakuje. Jeśli jesteś wegetarianką czy weganką to tym bardziej, bo musisz wiedzieć czym i w jakiej ilości zastępować to co dostarcza Ci białko zwierzęce i tłuszcze bynajmniej nie roślinne o rybach nie wspominając.
Może tak Ci się chce orzechów, bo właśnie potrzebujesz tłuszczy (one ich mają trochę) ? Nazwa źle się kojarzy ale poczytaj w sieci co daje Twojemu organizmowi spożywanie tłuszczy, co one budują itp.

Ilcia - ja w ogóle dobrze kojarzę że w Twoim mniemaniu zdrowo oznacza że 99% menu to tylko warzywa i owoce a całe masło, mleko, mięso, chleb , ryż i makarony to samo zło i nie wolno ich jeść ? Próbuję Cię zrozumieć.
Stary 2012-03-09, 18:44   #30
ilcia089
BAN stały

unikam węgli czyli chleba, kasz, ryżu etc.... nie unikam tłuszczy... na mieso fakt nie mam zbytnio ochoty ale sie zmuszam... jem za to s. wiejskie, nabiał itp
Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości