|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Był ktoś na oddziale dziennym psychiatrycznym ?
Jak wygląda tam leczenie ? Tak jak w zwyczajnym psychiatryku tylko wracasz na noc do domu , czy jak ? Z góry dzięki za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Był ktoś na oddziale dziennym psychiatrycznym ?
Z tego co się dowiadywałam to raczej nie ma oddziału dziennego leczenia anoreksji, tylko nerwic itd.
Anoreksja przeważnie jest leczona na oddziale stacjonarnym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
ja słyszałam i takim oddziale i podobno również leczą tam anoreksję. z tego co się orientuję to przez dzień jesteś tam, a na noc idziesz do domu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Byłam na dziennym, ale tym od leczenia depresji, ChaD, nerwic itp. obok dział leczenia zaburzeń odzywiania, kolega opowiadal, ze po prostu wracają na noc do domu; wszyscy z innych działów np. idą na obiad, a osoby z ED jedzą osobno. szczegółów nie znam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Mój znajomy ma depresję jest na oddziale otwartym ale zostaje na noc na początek ma 4 tyg
![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
A w jakich miastach są takie oddziały dzienne leczenia anoreksji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Przy większości oddziałów psychiatrycznych funkcjonują oddziały dzienne, a na jedno województwo masz ok. 3 oddziały psychiatryczne i więcej.
Do wyboru do koloru z ofertą - młodzieżowe, dla dorosłych, dzienne, stacjonarne... Najlepiej zdecydować się jaki chce się szpital (jak daleko od domu, czy chce się do domu wracać na noc czy chce się zostać całodobowo, z oddzielnym oddziałem dla osób z ED czy bez znaczenia, z jakimś konkretnym rodzajem terapii czy bez znaczenia) i pod te kryteria obdzwonić szpitale i zadać interesujące nas pytania. Na oddziałach dziennych wraca się na noc do domu.Dla młodzieży jest indywidualna nauka szkolna na terenie szpitala. ED leczy się najczęściej razem z innymi zaburzeniami na jednym oddziale, oddzielne oddziały są w Wa-wie i ponoć w Krakowie, ale nie ręczę. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
BAN stały
|
ja boje się zarówno na oddział dzienny jak i do szpitalu.. dlaczego? bo boję sie że bede musiała jeśćto czego nie lubie tj. białe pieczywo, masło (którego nigdy nie jadłam), mleko.. słodkie - a teraz juz nie chce jesc nie zdrowo!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
A co to znaczy niezdrowo ? Tj. mleko, masło i białe pieczywo są niezdrowe? Skąd taki wniosek ? Czemu szkodzą ?
Na oddziale jest odgórne menu dla całego oddziału, porcje ustawione wedle choroby, nie będą karmić tak, że jedna chce taką zupę a druga inną - nie wiem jakbyś to widziała w kosztach ![]() Przypominam też że tłuszcze, m.in. zawarte w mleku i maśle, są niezbędne do odżywiania włosów i paznokci m.in. A tak na logikę - skoro osoby z anoreksją już po zjedzeniu małej porcji jedzenia czują się przejedzone (bo im nie pracują jelita) to próbuję sobie wyobrazić jak skończyłoby się danie takim osobom ciemnego chleba, ryżu i makaronu, które tym bardziej dają dłuugie uczucie sytości i napełnienia...A tu za 3 godziny będzie przekąska. Nie widzę tego. To biały chleb jest w takich skrajnych przypadkach, tak sądzę, lepszy. Ale już przy zdorwym BMI ciemne jest najlepsze ![]() Chętnie bym tę teorie zweryfikowała z jakimś lekarzem ![]() A to świeży news - w Rzeszowie otwarto drugi w regionie dzienny oddział psychiatryczny: http://www.resinet.pl/aktualnosci/rz...cX2d8.facebook Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-03-01 o 09:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
ja jem duze ilosci - cale szcze scie jelita dobrze mi pracuja... ale nie wszystkie tluszcze sa zdrowe!! jem mase orzechów!! a tam nie dostane takowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a z Twoją postawą na pewno Cię nie przyjmą
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Każdy tłuszcz jest zdrowy w odpowiedniej ilości do wieku, zdrowia i potrzeb. To że się np. mówi żeby nie jeść czerwonego mięsa nie oznacza, że ma się go odstawić, tylko jeść rzadziej.
Ale jak mówi użytkowniczka powyżej - na oddział biorą osoby które chcą się leczyć, ew. te skierowane sądownie po ubezwłasnowolnieniu, często też nastolatki kierowane na prośbę rodziców. Jak chcesz iść sama to musisz przywyknąć do myśli, że tam nie będą rozpatrywać czy lubisz masło, mleko czy nie. Nie znam żadnego oddziału ani ośrodka, który ustala diety pod gusta pacjentów - nawet w prywatnym ośrodku za granicą dieta jest modyfikowana pod indywidualne gusta tylko w przypadku : a)wskazań zdrowotnych (alergie pokarmowe, niedobór czegoś), b)wyznawanej wiary (np. Muzłumanie nie będą jeść określonego mięsa), c)wegetarianizmu/weganizmu z przekonań a nie z choroby. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
U nas na oddziale dziennym pacjenci przebywają do 15 a potem do domku, ale nie wiem czy z ED też mogą u nas uczęszczać na dzienny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 18:02 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 18:04 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- No i wiem ze tam akceptują weganizm itp
![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
W sumie racja
![]() |
#17 |
BAN stały
|
tyje sie od nadmiaru kcal.. i to nie jest 300g marchewki tylko z 400g orzechów i to naraz!!
moje BMI jest 16... wiecnie jest tragiczne - tak powiedzial psychiatra |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Nie obraź się ale BMI moze nie jest tragiczne ale jak jest z psychiką??? Ile razy mówiłyśmy Ci ze od orzechów nie przytyjesz ???Gdybyś zjadła na raz 1kg boczku to byś mogła mówić o napadzie
![]() |
#19 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wiem że ED to choroba głowy... ja to doskonale wiem.. uzmysławiam sobie to na terapii takiej "dochodzącej" cotygodniowej |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
A odzyskujesz mieśnie jedząc przeważnie warzywa, owoce i orzechy ?
Poza tym orzechy znajdują sie na liście produktów które nie tuczą. One strasznie zapychają żołądek i potem nie zjesz np. normalnego obiadu. Powinno sie je traktowac jako przekąskę. Cytat:
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-03-09 o 08:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Ilcia - Ty nadal o orzechach ? Jakieś wnioski po tylokrotnym pisaniu Ci żebyś je włączyła w dietę zamiast ich sobie odmawiać a potem wcinać w ilościach większych, niż jakbyś codziennie mogła sobie bez wyrzutów sumienia jeść połowę, bo byś je włączyła do jadłospisu ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
... nie daje rady.. bo jak mowie sobie... zjem garść to później nie umiem przestać..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
To nie kompulsy tylko zachcianki wygłodzonego organizmu, któremu brakuje witamin, minerałów. Gdybyś w ciągu dnia jadła normalnie tzn. na sniadanie kanapki z masłem, wędliną, serem lub jakieś owsianki, placki itp. obiad z dwóch dań gdzie na drugie są ziemniaki/kasza/ryż jakieś mięso surówka, porządną kolację i do tego II śniadanie i podwieczorek to byś umiała sie pochamowac
![]() |
#24 |
BAN stały
|
Nigdy nie jadłam masła... nie smarowałam nim kanapek i byłam zdrowa... jem twaróg.. dzis zrobiłam sobie ala placki z chudego twarogu z jajkiem (czesc wymieszalam z wiorkami kokosowymi)....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ilcia - krótko i konkretnie. Jesz 5 posiłków dziennie co 3-4 godziny które łącznie mają wartość kaloryczną pozwalającą organizmowi przynajmniej na normalną pracę (mówię tu o ok. 1300-1400kcal) ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
jem 4 posilki tak na pewno zjadam min. 1500 kcal
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Pewnie w większości są to kalorie z warzyw i owoców więc nie licz ze coś ci skoczy bo od tego sie nie tyje
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
A w życiu - a jeśli już to nie wiem... kilka deko ? To akurat tyle, żeby organizm miał na czym pracować (mówię o przemianie materii, pracy serca, wątroby itp.) ale musiałabyś chyba leżeć tylko na łóżku i pachnieć, żeby na tym waga stała w miejscu, bo przecież i tak dziennie spalasz przez chodzenie, czytanie, pisanie, myślenie, gotowanie, naukę itp. Pytam tylko czy je przynajmniej to kompletne minimum. I tak jak piszesz - to musi być dieta dopasowana do potrzeb organizmu. Bez dietetyka i lekarza przy ED nie masz w zasadzie pojęcia czego Ci brakuje. Jeśli jesteś wegetarianką czy weganką to tym bardziej, bo musisz wiedzieć czym i w jakiej ilości zastępować to co dostarcza Ci białko zwierzęce i tłuszcze bynajmniej nie roślinne o rybach nie wspominając. Może tak Ci się chce orzechów, bo właśnie potrzebujesz tłuszczy (one ich mają trochę) ? Nazwa źle się kojarzy ale poczytaj w sieci co daje Twojemu organizmowi spożywanie tłuszczy, co one budują itp. Ilcia - ja w ogóle dobrze kojarzę że w Twoim mniemaniu zdrowo oznacza że 99% menu to tylko warzywa i owoce a całe masło, mleko, mięso, chleb , ryż i makarony to samo zło i nie wolno ich jeść ? Próbuję Cię zrozumieć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
unikam węgli czyli chleba, kasz, ryżu etc.... nie unikam tłuszczy... na mieso fakt nie mam zbytnio ochoty ale sie zmuszam... jem za to s. wiejskie, nabiał itp
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:11.