Za mocne szkła w okularach-reklamacja? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-01-21, 15:00   #1
Sybil_
Zakorzenienie

Za mocne szkła w okularach-reklamacja?

witajcie

Chcę się poradzić dziewczyn, które noszą okulary i soczewki .
Od 10 lat noszę soczewki kontaktowe, moce -2 i -2.25 na drugim oku.
Chciałam sobie zrobić okulary, żeby nosić je w dni kiedy jestem w domu, poza tym planuje też laserową korekcje wzroku i wtedy na 2 tygodnie, przez muszę zrezygnować z soczewek.
Podczas badania w salonie optycznym wyszło mi że teoretycznie muszę mieć mocniejsze szkła na lewym oku tj. -3.
Odebrałam okulary i nie dam rady w nich chodzić. Wiem, że oczy muszą się przyzwyczaić do okularów. Ale kręci mi się w głowie, mam uczucie rozpierania gałki ocznej. Pani w salonie optycznym mówiła, że optyk może mi podregulować oprawki? Mi się wydaje, że mam po prostu za mocne szkła w tym lewym oku.
Zapisałam się do okulisty, żeby jeszcze raz przeprowadzić badanie wzroku. Uważacie, że powinnam reklamować okulary?
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-21, 15:05   #2
pawlica3
Przyczajenie

Dot.: Za mocne szkła w okularach-reklamacja?

jabym poczekala na wizyte u okulusty i wziela ze sobą te okulary, d
la mnie rzeczywiście wyglada to na blad w mocy szkla http://zdrowadieta24.pl/2018/02/19/n...ostepna-rynku/

Edytowane przez pawlica3
Czas edycji: 2018-03-02 o 19:02
pawlica3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-21, 15:14   #3
Sybil_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pawlica3 Pokaż wiadomość
jabym poczekala na wizyte u okulusty i wziela ze sobą te okulary, d
la mnie rzeczywiście wyglada to na blad w mocy szkla
a jest szansa, że mi mogą poprawić te szkła w razie czego?
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-21, 15:23   #4
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Sybil_ Pokaż wiadomość
Podczas badania w salonie optycznym wyszło mi że teoretycznie muszę mieć mocniejsze szkła na lewym oku tj. -3.
Odebrałam okulary i nie dam rady w nich chodzić. Wiem, że oczy muszą się przyzwyczaić do okularów.
Kto Cię badał i w jaki sposób? Ile czasu już nosisz te okulary? Ok. tydzień-dwa to norma jeśli chodzi o przyzwyczajanie się. Jeśli po tym czasie dalej jest coś nie tak to raczej wina szkieł.

BTW, do operacji wada musi być przez 6 miesięcy stabilna.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-21, 15:33   #5
ellish
Zakorzenienie

Może też być rozjechany rozstaw źrenic, bo np szkła się nie mieściły w oprawach. Ale bardziej bym stawiała na złą moc. Jeśli chodzi o przyzwyczajenie się, to do tyg. Jeśli jest dodany cylinder to wtedy około 2 tyg.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Sybil_ Pokaż wiadomość
a jest szansa, że mi mogą poprawić te szkła w razie czego?
Jeśli byłaś badana w salonie optycznym i dali Ci złą moc, to powinni wymienić Ci szkło na ich koszt.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-21, 17:12   #6
skazana_na_bluesa
.

kwestia, czy lekarz nie dał ciała i nie dał ci zbyt mocnych szkieł. w sensie - szkła idealnie do twojej wady, ale jest zbyt duża różnica między tym co teraz nosisz, a powinnaś nosić.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-23, 17:47   #7
Limonka2738
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8070189 6]Kto Cię badał i w jaki sposób? Ile czasu już nosisz te okulary? Ok. tydzień-dwa to norma jeśli chodzi o przyzwyczajanie się. Jeśli po tym czasie dalej jest coś nie tak to raczej wina szkieł.

BTW, do operacji wada musi być przez 6 miesięcy stabilna.[/QUOTE]

Mój lekarz mówi, że rok.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-24, 08:56   #8
Ilsa Lund
Zakorzenienie

To nie badali Ci wcześniej przed zrobieniem szkieł taką jakby lornetką rozstawu źrenic ? Jeśli chodzi o moc szkieł to ponoć zawsze szkła są mocniejsze niż soczewki, ktoś mi mówił że to dlatego że są dalej od oka ale nie trzymaj mnie za słowo Ogólnie zmiana o dioptrię jest duża, może Ci się kręcić w głowie przez tydzień lub dwa

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-24, 09:39   #9
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
To nie badali Ci wcześniej przed zrobieniem szkieł taką jakby lornetką rozstawu źrenic ? Jeśli chodzi o moc szkieł to ponoć zawsze szkła są mocniejsze niż soczewki, ktoś mi mówił że to dlatego że są dalej od oka ale nie trzymaj mnie za słowo Ogólnie zmiana o dioptrię jest duża, może Ci się kręcić w głowie przez tydzień lub dwa
Okulary są mocniejsze od soczewek w przypadku szkieł o mocach ujemnych, przy dodatnich jest na odwrót. Ale przy -2 i -2.5 nie będzie jeszcze żadnej różnicy, dopiero w okolicy -5 A jeśli chodzi o rozstaw źrenic - pomiar to jedno, nie wyklucza błędów w montażu.

Jeśli chodzi o trudności w przyzwyczajeniu się do okularów, to istotna może być konstrukcja soczewki. Spotkałam się z tym, że ktoś miał problemy przy pierwszym założeniu okularów ze szkłami asferycznymi (jeśli poprzednie były sferyczne).
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-24, 12:24   #10
mirabelka3690
Zakorzenienie

Miałam taką sytuację. Dałam radę przechodzić miesiąc ale źle widziałam. W końcu poszłam jeszcze raz na badanie ale nie pomyślałam aby to reklamować i domagać się rekompensaty Usłyszałam tylko "No faktycznie, źle pani dobrałam". Głupia byłam i ze swoich $ wyłożyłam na wymianę szkieł. Dopiero po fakcie się zorientowałam, że mogłam coś wywalczyć. Po rozmowie z okulistką "dostałam" następną wizytę gratis
Zatem jak chcesz coś więcej osiągnąć to mów od razu na dzień dobry
Stary 2018-01-28, 11:40   #11
Milostka
Przyczajenie

Reklamować oczywiście możesz jeśli źle dobrano szkła. Na pewno nie lekceważ tematu i upewnij się że wszystko jest jak należy bo oczy masz tylko jedne. Przez pierwsze 2 tygodnie występują efekty uboczne ale zapobiegawczo wykonaj powtórne badanie.
Milostka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości