Dziewczyna świadka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-05-09, 06:05   #1
Jogurtowe_love
Raczkowanie

Dziewczyna świadka

Hej. Co byście zrobiły na naszym miejscu? Świadek to przyjaciel pana młodego, zapraszalismy go na ślub parę miesięcy temu. Ostatnio oświadczył nam że znalazł sobie dziewczynę i zażądał żeby była na ślubie, kolacji gdzie będą tylko nasi rodzice i świadkowie i na błogosławieństwie w domu. Wesela nie robimy. Jest to dla nas obca osoba i myślę że czulibyśmy się niekomfortowo, ona zresztą też. Od początku ustalaliśmy ze świadkami że idą bez osób towarzyszących bo nie są w stałych związkach z nikim. Na nasze prosby żeby nam ją przedstawił kiedyś przed ślubem, żebyśmy mogli się poznać odpowiedział że poznamy ją na ślubie... Ślub mamy za 3 miesiące.
Jogurtowe_love jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-09, 09:23   #2
Captopril
Raczkowanie

Dot.: Dziewczyna świadka

Ślub i kolacja to wasza sprawa i jeśli nie chcecie zapraszać kompletnie obcej osoby to tego nie róbcie. Powiedzcie mu grzecznie, że niestety ale nie ma takiej możliwości żeby zabrał swoją dziewczynę, ponieważ sobie tego nie życzycie i tyle. Powinien to uszanować. Przecież nie robicie całonocnej zabawy na której mogłoby mu brakować obecności partnerki tylko kolację dla rodziców i świadków.
Captopril jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-09, 12:08   #3
lexi94
Przyczajenie

cześć dziewczyny mam problem. Zastanawiam się nad wyborem świadkowej na swój ślub i wiem ze jeszcze dosyć daleko do tego dnia (ślub mam 09.2019), ale już ta kwestia przyprawia mnie o bol głowy. Gdy myślałam o świadkowej to od razu na głowę nasuwała mi się moja starsza siostra. I nie byłoby w tym żadnego problemu, gdyby nie fakt iż moja szwagierka zaczęła mi panikować ze przecież ona jest mężatką ze pecha przyniesie poza tym ma dziecko i na ślubie będzie miało 2.5-latka wiec będzie biegać za dzieckiem niż pomagać... I teraz sama zgłupiałam. Nigdy nie słyszałam o owych przesadach, ale już sama nie wiem. Jak wy uważacie?

PS. Nie wiem, czy to tez zrobi jakaś roznice, ale siostra jest o 7 lat starsza.

---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Jogurtowe_love Pokaż wiadomość
Hej. Co byście zrobiły na naszym miejscu? Świadek to przyjaciel pana młodego, zapraszalismy go na ślub parę miesięcy temu. Ostatnio oświadczył nam że znalazł sobie dziewczynę i zażądał żeby była na ślubie, kolacji gdzie będą tylko nasi rodzice i świadkowie i na błogosławieństwie w domu. Wesela nie robimy. Jest to dla nas obca osoba i myślę że czulibyśmy się niekomfortowo, ona zresztą też. Od początku ustalaliśmy ze świadkami że idą bez osób towarzyszących bo nie są w stałych związkach z nikim. Na nasze prosby żeby nam ją przedstawił kiedyś przed ślubem, żebyśmy mogli się poznać odpowiedział że poznamy ją na ślubie... Ślub mamy za 3 miesiące.
żaden gość nie ma prawa przychodzić z osoba towarzyszącą jeżeli został zaproszony sam. Na zaproszeniu pisze czy sama , czy z osoba towarzyszącą, czy z dziećmi etc. Uświadom świadka ze nie chcecie żeby ta osoba była i po ślubie będziecie bardzo chętni się spotkać na jakieś piwo czy drink w ramach rekompesaty.
lexi94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-10, 01:19   #4
Nancy_M
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeżeli nie przykleili się do siebie jakimś SuperGlue, to nie widzę powodu, dla którego on absolutnie MUSI przyjść z nią. Jakbyście mieli więcej gości, to ta jedna osoba mniej czy więcej, to żadna różnica. Ale jeśli planowaliście tylko rodziców i świadków, to każda kolejna osoba to już duża różnica. Szczególnie jeśli jest to dla Was ktoś obcy. Nie zgodziłabym się. Niby przyjaciel, a nie szanuje Waszego zdania w tak ważnej kwestii.

---------- Dopisano o 01:19 ---------- Poprzedni post napisano o 01:12 ----------

Cytat:
Napisane przez lexi94 Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny mam problem. Zastanawiam się nad wyborem świadkowej na swój ślub i wiem ze jeszcze dosyć daleko do tego dnia (ślub mam 09.2019), ale już ta kwestia przyprawia mnie o bol głowy. Gdy myślałam o świadkowej to od razu na głowę nasuwała mi się moja starsza siostra. I nie byłoby w tym żadnego problemu, gdyby nie fakt iż moja szwagierka zaczęła mi panikować ze przecież ona jest mężatką ze pecha przyniesie poza tym ma dziecko i na ślubie będzie miało 2.5-latka wiec będzie biegać za dzieckiem niż pomagać... I teraz sama zgłupiałam. Nigdy nie słyszałam o owych przesadach, ale już sama nie wiem. Jak wy uważacie?

PS. Nie wiem, czy to tez zrobi jakaś roznice, ale siostra jest o 7 lat starsza.
Nie przejmuj się przesądami. To Wy sami jesteście odpowiedzialni za to, czy Wam się w związku będzie układać, czy nie.

Ale argument z dzieckiem jest całkiem prawdopodobny. Pogadaj z siostrą, spytaj co ona o tym myśli. Może maluchem zaopiekuje się tata, babcia, lub ktokolwiek. No chyba, że maluch nie będzie się ani na moment odrywał od mamy, albo mama nie będzie umiała oderwać od niego oczu i skupić się na czymkolwiek poza nim.
Nancy_M jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-10, 12:12   #5
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Captopril Pokaż wiadomość
Ślub i kolacja to wasza sprawa i jeśli nie chcecie zapraszać kompletnie obcej osoby to tego nie róbcie. Powiedzcie mu grzecznie, że niestety ale nie ma takiej możliwości żeby zabrał swoją dziewczynę, ponieważ sobie tego nie życzycie i tyle. Powinien to uszanować. Przecież nie robicie całonocnej zabawy na której mogłoby mu brakować obecności partnerki tylko kolację dla rodziców i świadków.
Nie mowcie tak. Lepiej powiedziec ze drugi swiadek tez zostal zaproszony na kolacje bez osoby towarzyszacej.

Jak mu powiesz ze sobie nie zyczysz to sie obrazi. Moze lepiej powiedz ze chcecie na tej kolacji miec osoby bliskie i w takim malym gronie to nie miejsce na przedstawianie nowej dziewczyny.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-10, 14:04   #6
Nancy_M
Wtajemniczenie

Możecie tez powiedzieć, że zależy Wam na tym, żeby przy całym wydarzeniu było obecnych jak najmniej par oczu. Dlatego kolejna, do tego obca osoba, to dla Was juz spory problem. To Wasz ślub i ma być po Waszej myśli.
Stary 2018-05-11, 15:16   #7
WeddingLover
Raczkowanie

dziwna sprawa:/ nie do końca uważam, że w porządku jest zaprosić świadka bez os.tow (inna sprawa, ze tak się umówiliście). Postawcie może na kompromis - może ją przyprowadzić, ale musicie ją wczensiej poznać
WeddingLover jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-11, 16:11   #8
Jogurtowe_love
Raczkowanie

Chcieliśmy ją poznać. Stwierdził że nie ma takiej potrzeby i poznamy ją na ślubie. Świadek przyjaźni się z moim narzeczonym od 8 lat. Przez długi czas był sam. Odwaliło mu od kiedy znalazł dziewczynę. Nawet nie chciał iść pomoc narzeczonemu wybierać garnitur na ślub bo umówił sie z dziewczyną. Już nie wiem jak do niego trafić.
Jogurtowe_love jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-11, 20:30   #9
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Chcieliśmy ją poznać. Stwierdził że nie ma takiej potrzeby i poznamy ją na ślubie. Świadek przyjaźni się z moim narzeczonym od 8 lat. Przez długi czas był sam. Odwaliło mu od kiedy znalazł dziewczynę. Nawet nie chciał iść pomoc narzeczonemu wybierać garnitur na ślub bo umówił sie z dziewczyną. Już nie wiem jak do niego trafić.
Twój facet powinien do niego trafić.
"impreza zaplanowana, wszystko załatwione, stary nie odwalaj".
Jakby strzelił focha - poproście kogoś innego.
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-12, 00:19   #10
Nancy_M
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez WeddingLover Pokaż wiadomość
dziwna sprawa:/ nie do końca uważam, że w porządku jest zaprosić świadka bez os.tow (inna sprawa, ze tak się umówiliście). Postawcie może na kompromis - może ją przyprowadzić, ale musicie ją wczensiej poznać

Jakby to była typowa impreza na więcej ludzi, to wtedy nie byłoby w porządku. Ale jeśli ktoś ogranicza się do naprawdę kilku osób, to nie widzę w tym niczego złego.
Stary 2018-05-13, 21:21   #11
lady666macbeth
Zakorzenienie

Cytat:
powiedzcie wprost że nie chcecie jej na waszej ceremonii. Że nie będzie miejsca dla niej a świadkowie nie zabierają osób towarzyszących
Co z tym zrobi - jego sprawa.

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ----------

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;83519406]Twój facet powinien do niego trafić.
"impreza zaplanowana, wszystko załatwione, stary nie odwalaj".
Jakby strzelił focha - poproście kogoś innego.[/QUOTE]

też myślę że Twój facet powinien z nim pogadać po męsku, są w końcu przyjaciółmi.
Stary 2018-05-14, 16:34   #12
lexi94
Przyczajenie

---------- Dopisano o 01:19 ---------- Poprzedni post napisano o 01:12 ----------

[/COLOR]

Nie przejmuj się przesądami. To Wy sami jesteście odpowiedzialni za to, czy Wam się w związku będzie układać, czy nie.

Ale argument z dzieckiem jest całkiem prawdopodobny. Pogadaj z siostrą, spytaj co ona o tym myśli. Może maluchem zaopiekuje się tata, babcia, lub ktokolwiek. No chyba, że maluch nie będzie się ani na moment odrywał od mamy, albo mama nie będzie umiała oderwać od niego oczu i skupić się na czymkolwiek poza nim.[/QUOTE]

Akurat jej synek to mój chrześniak i na weselu będzie tyle osób które będą bardzo chętne się nim zająć również tata, ze z tym nie powinno być problemu. Zwłaszcza ze mały nie boi się ludzi ani obcych.

Czyli raczej ona zostaje. niby głupi przesad którego ja sama nigdy nie slyszalam, ale szwagierka tak wyleciała ze wolałam się upewnić ze nie wszyscy tak robią : D

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ----------

Cytat:
I jak wszystko wyjasnione??
lexi94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 19:18   #13
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez lexi94 Pokaż wiadomość
Gdy myślałam o świadkowej to od razu na głowę nasuwała mi się moja starsza siostra. I nie byłoby w tym żadnego problemu, gdyby nie fakt iż moja szwagierka zaczęła mi panikować ze przecież ona jest mężatką ze pecha przyniesie poza tym ma dziecko i na ślubie będzie miało 2.5-latka wiec będzie biegać za dzieckiem niż pomagać. .
szwagierka może chciałaby być świadkową?i dlatego panikuje?
Może poproś siostrę na świadkową a szwagierka niech będzie starościną? Czytałam na ślubnym że w niektórych rejonach jest taki zwyczaj.

Moim zdaniem mężatka czy panna nie ma już znaczenia, u znajomych była rozwódka
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-05-14, 19:33   #14
Nancy_M
Wtajemniczenie

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;83575036]

Moim zdaniem mężatka czy panna nie ma już znaczenia, u znajomych była rozwódka [/QUOTE]

Dla mnie najważniejsze jest to, żeby świadkowa była przede wszystkim chętna do pomocy i okazywała zaangażowanie. A czy panna, czy rozwódka, to dla mnie najmniej ważne. W ogóle skąd wzięło się to patrzenie na stan cywilny świadków? Po prostu tradycja? Czy znowu jakieś dziwne przesądy?
Stary 2018-05-14, 20:07   #15
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nancy_M Pokaż wiadomość
Dla mnie najważniejsze jest to, żeby świadkowa była przede wszystkim chętna do pomocy i okazywała zaangażowanie. A czy panna, czy rozwódka, to dla mnie najmniej ważne. W ogóle skąd wzięło się to patrzenie na stan cywilny świadków? Po prostu tradycja? Czy znowu jakieś dziwne przesądy?
kawaler czy panna będą zaangażowani w czasie imprezy, nie będą tańczyć z żoną czy pilnować swoich dzieci.
zależy czego oczekujesz, niektórzy Młodzi chcą od świadków tylko podpisu na dokumentach.
Stary 2018-05-14, 20:14   #16
Nancy_M
Wtajemniczenie

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;83576136]kawaler czy panna będą zaangażowani w czasie imprezy, nie będą tańczyć z żoną czy pilnować swoich dzieci.
zależy czego oczekujesz, niektórzy Młodzi chcą od świadków tylko podpisu na dokumentach. [/QUOTE]

No ale kawaler może mieć dziewczynę, a panna chłopaka.
Stary 2018-06-02, 22:02   #17
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
To ma byc wieczorek zapoznawczy czy Wasz slub?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-06-04, 15:54   #18
WeddingLover
Raczkowanie

Cytat:
jeśli obecnie chłopak jest zaślepiony miłością to raczej nic do niego nie trafi. Może obawia się krytyki z Waszej strony, stąd to całe ukrywanie dziewczyny?
Tak czy inaczej, skoro on nie jest w stanie iść na jakiekolwiek ustępstwo, wy tym bardziej nie powinniście - w końcu to Wasz dzień i ma być po waszemu.
WeddingLover jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości