|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Mój pies się mnie boi!
Witam
![]() Mam psa rasy Akita inu, który ma ok 2 lat. Zawsze się z nim bawiłam, jako jedyny członek mojej rodziny wyprowadzałam go na spacer, daje mu smakołyki. Od koło pół roku zaczął warczeć, na początku przy zabawie, potem jak ktoś się zbliżał gdy on jadł... a od 2 miesięcy warczy na mnie i się mnie, gdy tylko popatrze mu w oczy albo zacznę mówić bardziej stanowczym głosem. Przypuszczamy, że zostało to spowodowane pewną historią, która się wydarzyła właśnie 2 miesiące temu. Psiak wcinał kostkę na ogródku, ja coś tam robiłam... w pewnym momencie zaczął się dławić, podbiegłam do niego i zaczęłam go głaskać, lekko klepać, żeby mi się nie udławił! Przełknął kostkę, to się ucieszyłam i lekko go przytuliłam, a ten się odwrócił i mnie ugryzł, tak że miałam 2 dziurki w dłoni, teraz mam blizny ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mój pies się mnie boi!
hm...dziwna sytuacja...moze za bardzo go uderzalas podczas tej akcji ratunkowiej?? i on to odebral w ten sposob ze go karcisz..
szkoda ze psy nie umieja mowic..to by powiedzial o co mu chodzi...
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
jak dla mnie to on sie Ciebie nie boi, ale dominuje nad Toba.. a zdarzenie z kostka, coz psy nie lubia jak im sie gmera przy jedzeniu, myslal ze chcesz wziac jego zdobycz i dlatego Cie ugryzl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Kurczę, ale on się dławił, a ja go lekko poklepałam. Ja jestem osobą naprawdę delikatną i nie zrobiłam tego mocno.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
bardzo mozliwe ze jest tak jak napisala yassue, ze pies to odebral tak , ze chcialas mu zabrac jedzenie...
wiemy, ze chcialas pomoc psu..postapila bym tak samo, ale widocznie Twoj piesek uznal ze Twoja pomoc byla zbedna.. swoja droga -sliczna rasa ![]()
![]() |
#6 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
martwi mnie to ze to ty glownie zajmujesz sie psem, a mimo to nie jestes dla niego pania. poszukaj jakiegos behawiorysty/trenera w poblizu, bo tak przez internet to ciezko pomoc a btw. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
pies zapamietuje azde wydarzenie ktore jest go w stanie zdenerwowac.
tunie dsc ze go poklepalas to eszcze 'wcielas' sie w czas jego posilku. Przejdzie mu, mowiei.ja tez tak mialam z moja suczka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty mu "nadskakujesz", dajesz ciągle smakołyki (Panu psu się należy), głaskasz. Na próbę zabrania jedzenie (każde dotkniecie jedzenia psa jest odbierane jako próba przejęcia) ugryzł. Poczytaj o hierarchii psów, bo to zwykle się później kończy albo oddawaniem psa do schroniska jako agresywnego albo pogryzieniem kogoś. Niestety pies to nei jest misiek i tzreba umieć z nim postępować. polecamjak zwykle książkę "Zapomniany język psów". Naprawdę wiele można zrozumieć! ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Pies się Ciebie nie boi, pies Cię "ustawia", żebyś była grzeczna według psich zasad.
Wyprowadzasz go na spacer - zapewne "na żądanie", czyli pies pokazuje że chce wyjść, a Ty wychodzisz. Na spacerze prawdopodonie idzie przed Tobą na wyciągnietej smyczy? Do domu wchodzi i wychodzi pierwszy? Dajesz smakołyki - zapewne przed albo w trakcie swojego posiłku, może nawet z własnego talerza. bawisz się - kto inicjuje zabawę? niech zgadnę - pies? Widzisz, według psiej hierarchii Twój pies uważa, ze jesteś mniej od niego ważnym członkiem stada, to on prezentuje zachowania dominujące. To co zdarzyło się 2 miesiace temu wyglądało tak - on sobie jadł, a Ty podbiegłaś, zapewne klęknęłaś i przytuliłaś się do niego Z GÓRY (gest dominacji) oraz usiłowałaś odebrać mu kość. Więc potraktował Cię jak w stadzie należy - skarcił członka stada stojcego nizej w hierarchii. Patrzenie w oczy i mówienie podniesionym głosem też jest u psów odbierane jako gesty dominacyjne - a ponieważ Twój pies uważa, że jest ważniejszy, więc Cię ostrzega, zebyś sobie nie pozwalała. Ponieważ akita inu to pies ani mały, ani o łatwym charakterze, sugerowałabym, zebyś zapisała się z psem na szkolenie, bo za chwilę możesz mieć większy problem - nawet zakończony tragicznie. Dobre rady z internetu i książek niestety chyba nie pomogą, pies już jest dorosły, a jego zachowania agresywne balansują na granicy Twojego bezpieczeństwa. W załaczeniu daję plik pdf z artykułem jak zachowje sie pies dominujący.
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Akita inu to pies o charakterze dominującym. Musisz faktycznie zacząć go szkolić póki nie jest za późno. Pies jest młody więc jeszcze można go ułożyć.
Potem możesz mieć większe problemy, a przecież nie można bać się własnego psa. Akita to piękna rasa ale niestety tylko dla ludzi o silnym charakterze. Pozdrawiam
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
A ja Ci radzę opisać Twój problem na www.dogomania.pl/forum
Tam są bardziej kompetentne osoby, polecą Ci jakiegoś sprawdzonego bahawioryste/szkoleniowca albo po prostu powiedzą, co masz robić. I nie polecam książki "Zapomniany Język Psów". Kobieta opisuje wszystko na podstawie stada wilków - a już od jakiegoś czasu wiadomo, że wilki i psy teraz to nie to samo. Polecam za to książkę "Sygnały uspokajające" (calming signals). I na temat tej durnej dominacji: http://www.dogomania.pl/forum/showth...ight=dominacja http://www.psy.pl/?O=5041 Radzę przeczytać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Sunprince, poczulam sie urazona
![]() a tak gwoli wyjasnienia - za teoria dominacji nie jestem, nie scigam sie ze swoim psem w drzwiach, nie jem pierwsza i pozwalam spac w lozku. co nie zmienia faktu ze figa4 jest zdominowana przez psa, a inaczej - pies nie wie na jakie rzeczy nie mozna sobie pozwalac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem jest tak jak napisały dziewczyny : pies odebrał to jakgdybyś chciała zabrać mu kostkę. Sama mam psa i kiedy on coś je zawsze ucieka przed wszystkimi. Chyba faktycznie boi się, że zabierze się mu kość.
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Uf.. już wszystko przeczytałam
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Mam foto mojego urwisa i mnie ^^ proszę...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:57.