![]() |
#1 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 1 603
|
Jak zapomnieæ o krzywdzie doznanej sprzed lat?
Witam Serdecznie.
Postanowi³am ¿e za³o¿ê w±tek poniewaz mêczy mnie jedna do¶æ skomplikowana sprawa. Otó¿ bêd±c w m³odym wieku, by³am wtedy jeszcze nastolatka dozna³am do¶æ przykrej krzywdy ¿eby nie powiedzieæ ¿e ogromnej ¿e strony bliskiej dla mnie osoby.. Od tamtych zdarzeñ minê³o ³±cznie 13 lat.. i mimo takiego up³ywu czasu wci±¿ zmagam siê z negatywnymi emocjami zwi±zanymi z t± trauma która prze¿y³am.. Wci±¿ boli i rany nie chce siê do koñca zagoic.. Naszlo mnie na takie wynurzenia poniewa¿ ostatnio przypadkowo spotka³am ta osobê, o dziwo próbowa³a ¿e mn± rozmawiaæ, pyta³a siê co s³ychaæ, powiedzia³a cze¶æ.. Ja jednak zignorowalam ja, nie chcia³am z nia dyskutowaæ w sumie nawet nie chcia³am na ni± patrzeæ... Nie wiem jak zabiæ w sobie ten ¿al, ta osoba nigdy mnie nie przeprosila.. A po naszym spotkaniu stwierdzam ¿e wyrzutów sumienia chyba nie ma ¿adnych w zwi±zku z tym co wtedy zrobi³a.. Je¶li chodzi o wymiar tej krzywdy, by³am w z³ym stanie psychicznym, bardzo siê to na mnie odbi³o..targnelam siê wtedy na swoje ¿ycie, zaczadzi³am gazem we w³asnym mieszkaniu. .. Leczylam siê wtedy równie¿ z depresji.. Proszê o czyje¶ zdanie.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 16 083
|
Dot.: Jak zapomnieæ o krzywdzie doznanej sprzed lat?
moze powinnas to przepracowac z psychoterapeuta
ja rozwniez bylam skrzywdzona przez wiele ludzi w moim zyciu nie wybaczylam i nie utrzymuje kontaktu ,gdyby chcialy pogadac przeszlabym obok bez slowa nie musisz jej wybaczac moim zdaniem ale skoro rany sie nie zagoily i cie to meczy powinnas poszukac pomocy ja zamknelam ten nieprzyjemny rozdzial nie rozpamietuje nie wracam do tego co sie stalo juz mnie to nie boli tego tez ci zycze |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 20 982
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 14 051
|
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 Czas edycji: 2018-02-08 o 08:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Konto usuniête
|
Ta osoba wiedziala jak du¿y wp³yw mia³y na mnie tamte wydarzenia poniewa¿ zosta³a o tym poinformowana jednak nie bardzo siê tym przejê³a.. Byæ mo¿e o tym zapomnia³a albo jedynie udaje ze nie pamiêtam.. Zwykle to osoby skrzywdzone pamiêtaj± wszystko a¿ za dobrze a Ci którzy zrobili co¶ z³ego magicznie wypieraj± wszystko ze swojej ¶wiadomo¶æ..
|
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
astro-loszka
Wiadomo¶ci: 7 511
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;81202456]Ta osoba wiedziala jak du¿y wp³yw mia³y na mnie tamte wydarzenia poniewa¿ zosta³a o tym poinformowana jednak nie bardzo siê tym przejê³a.. Byæ mo¿e o tym zapomnia³a albo jedynie udaje ze nie pamiêtam.. Zwykle to osoby skrzywdzone pamiêtaj± wszystko a¿ za dobrze a Ci którzy zrobili co¶ z³ego magicznie wypieraj± wszystko ze swojej ¶wiadomo¶æ..[/QUOTE]
Nie bêdê oryginalna - tylko dobra psychoterapia, przepracowanie tamtych wydarzeñ. Terapia poka¿e Ci, jak wybaczyæ tej osobie/osobom, ale przede wszystkim sobie. I jak byæ ponad to, ¿e ta osoba zapomnia³a/udaje, ¿e nie pamiêta, ¿e wyrz±dzi³a Ci krzywdê. I jak ¿yæ dalej, bez obci±¿eñ i rozpamiêtywania.
#7 |
Konto usuniête
|
Nie jestem pewna czy powiedzenie kilku gorzkich s³ów tej osobie bêdzie dla mnie uwalniajace,raczej w±tpiê... Zw³aszcza ¿e w przesz³o¶æ nie przej±³a siê ona moim stanem, nie s±dzê ¿e dzisiaj by³oby inaczej... Raczej nie uzyskam ¿adnych przeprosin.
|
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Konto usuniête
|
Wiesz mi tez zdarzylo sie skrzywdzic kilku ludzi
Nie da sue przejsc przez zycie nie wyrzadzajac nikomu krzywdy Jest jednak ró¿nica miêdzy krzywdami Nie wiem co ta osoba ci zrobi³a np ja zostawi³am mojego ch³opaka dla innego faceta i on postanowi³ skoñczyæ ze sob± .rzuci³ siê pod samochod ale poza zlamana reka nic mu sie nie stalo Nie odwiedzi³am go w szpitalu chcialam to skonczyc Skrzywdzilam go i on mia³ problemy psychiczne po tym rozstaniu(depresja itp) ale neulam sie winna chcialam zyc swoim zyciem Nie uwa¿am jednak ze by³ to niewybaczalny czyn i kilka lat pozniej spotkalismy sie na ulicy w rodzinnym miescie i normalnie rozmawiali¶my Innym rodzajem krzywdy jest np molestowanie seksualne Tego wybaczyæ bym nie umia³a S± ró¿ne sprawy i nie ka¿de sprawa krzywda jest równa Gdyby kto¶ sk³ama³ np i przez swoje dzia³anie sprawi³ ze np zosta³abym o co¶ fa³szywie oskar¿ona i np wylecia³a z pracy ze z³a opinia oczekiwalabym przeprosin nawet po latach i przyjació³mi by¶my nigdy nie byli Itp itd Mo¿e twoja krzywda obiektywnie nie jest czym¶ co ludzie uwa¿aj± za powód do rozpamietywania cale zycie dlatego ta osoba chcia³a normalnie zagadaæ Nie wiem czy to by³a osoba doros³a ktora skrzywdzi³a cie jako dziecko Czy by³ to rowiesnik ktory byl poprostu niedojrza³y Trudno co¶ poradziæ jak nie zna siê szczegó³ów W ka¿dym razie jak masz z tym problem to musisz poszukaæ profesjonalnej pomocy Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2018-02-08 o 09:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
po drugiej stronie szafy
Wiadomo¶ci: 41 748
|
Tu nawet nie chodzi o to ¿eby zapomnieæ Autorko, tylko pogodziæ siê z pewnymi kwestiami. Z tym ¿e to siê sta³o, z tym ¿e przeprosin nie dostaniesz bo ta osoba ma ca³± sytuacjê po prostu w nosie, ¿e czasu nie cofniesz, ¿e nie by³a¶ winna tej krzywdzie, ¿e masz pe³ne prawo do negatywnych emocji nawet po tylu latach, ale ¿e warto popracowaæ nad tym, ¿eby wydarzenia z przesz³o¶ci nie rujnowa³y Ci tera¼niejszo¶ci i przysz³o¶ci. Bo pó³ biedy je¶li to siê w Tobie odzywa tylko na widok tej osoby, gorzej je¶li Ciebie to mêczy ca³y czas.
Te¿ polecam terapiê. Bêdzie ciê¿ko, ale powinno pomóc ![]()
#10 |
Konto usuniête
|
Ja nigdy nikomu wiêkszej krzywdy nie wyrzuci³am i staram siê traktowaæ innych ludzi dobrze a na pewno nie doprowadzaæ nikogo do za³amania nerwowego. Tak czy siak musze i¶æ z tym do psychologa bo zakopywanie sytuacji z przesz³o¶æ nie pomaga. A rozmawiaæ z ta osoba nie chce bo ka¿de zetkniêcie z ni± sprawia mi tylko ból..
|
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Konto usuniête
|
Nie da siê ca³e ¿ycie przej¶æ tak zeby nikogo nie skrzywdziæ
Mo¿e ty masz s³ab± psychikê ze ta sytuacja doprowadzi³a u Ciebie do za³amania nerwowego? Ja siê raczej nie za³amuje nerwowo A to czego nie wybaczy³am innym ludzia to pod³e knucie i podkladanie ¶wini zeby mi zrobiæ gorzej w ¿yciu Nie mam np ¿alu do ¿adnego z moich ex ze odeszli zdradzili itp dla mnie te sprawy s± zamkniête nie mam ¿alu nawet do ex meza Stanelam na nogi i znalazlam nowa milosc za ka¿dym razem Zreszt± mysle ze jak mieli siê ze mn± mêczyæ to dobrze ¿e odeszli ![]() ¯yczê im all the best ;-) Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2018-02-08 o 10:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 537
|
Ja mam zapalczywy i uparty charakter i dla mnie jak chcesz dla samej siebie wywalic te uczucia z siebie to terapia. Ale zrob to dla siebie i swojego zycia.
Co do tamtej osoby - ja bym ja skreslila, wywalila z zycia, pamieci i nigdy wiecej z nia nie rozmawiala. Gdyby mnie gdzies dopadla i zapytala jak leci to bym powiedziala ze daje rade pomimo tego co mi zrobilas, odwrocila sie na piecie i odeszla. Wiem ze dla pozorow zeby wygladac na super osobe trzeba wybaczac, nadstawiac drugi policzek (tak inni zazwyczaj radza) ale kurde w imie czego? Te osoby ktore nas krzywdza maja nas w d... i one nie chodza na terapie i nie pytaja innych o pomoc. Robia co robia i zyja z tym dobrze. Wrecz sie tym ciesza. Nikt nie kaze Ci jej wybaczyc, nikt nie kaze Ci z nia rozmawiac. Wybacz sobie ze tak dlugo ten czlowiek mial na Ciebie tak negatywny wplyw. Jesli ta osoba uwaza ze nic sie nie stalo to poprostu wyp... z umyslu, pamieci i zycia. End of story. Trzymaj sie kochana ![]() ![]()
#13 |
Konto usuniête
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Konto usuniête
|
Ta osoba podczas wcze¶niejszych spotkañ ze mn± zachowywa³a siê podobnie -kiedy¶ zaczepila mnie w sklepie, jeszcze siê do mnie szczerzyla. A by³o to trzy lata pó¼niej po tamtych zdarzeniach wiec nie ma mo¿liwo¶æ ze po prostu zapomnia³a o tym co siê wtedy sta³o miêdzy nami. .. By³o to dla mnie przera¿aj±ce.
|
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
po drugiej stronie szafy
|
Tacy ludzie po prostu s± Autorko. Nie widz± swojej winy, albo ich to nie obchodzi. Maj± zakodowane, ¿eby zwaliæ na ofiarê "bo siê za bardzo przejê³a" i mieæ w nosie.
Dlatego moim zdaniem od takiej osoby nie doczekasz siê poczucia winy, przeprosin. Jedyne co w moim przekonaniu jest Ci potrzebne, to skupienie siê na sobie i na przetrawieniu tego wszystkiego, na ruszeniu do przodu.
#16 |
Konto usuniête
|
kasia musisz zrozumiec ze dla ciebie to bylo cos waznego a dla tej osoby tt bylas tylko przystankiem w zyciu
jesli twoim problemem jest zlamane serce a nie np gwalt to uwazam ze 13 lat przezywanie ze ktos cie porzucil to naprawde za dlugo |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Konto usuniête
|
Elvegirl -masz racjê, ja w ogóle dziwi³am siê ze ta osoba potrafi mi w oczy spojrzeæ, ¿e nie ma poczucia ¿adnego wstydu. Nie zrozum mnie ¼le, ja nie chce teraz ¿eby ta osoba siê przede kajala i poda³a na kolana pe³na ¿alu. Ale jakby powiedzia³a mi ze jest jej przykro z powodu tego co siê miêdzy nami wtedy dzia³o.. to i mi by³oby ³atwiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Konto usuniête
|
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 Czas edycji: 2018-02-08 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Konto usuniête
|
Ja nie potrzebuje komentarzy racjinalizujacych i minimalizujacych tamte zdarzenia i nie chodzi o ¿adne porzucenie ale ze wzglêdu na to ze jestem tutaj dosyæ znana osoba na forum nie bêdê rozwijaæ tego tematu. Ja rozumiem ze ta osoba ma w nosie moje uczucia - dlatego zachowuje siê tak a nie inaczej, wiec tym bardziej nie chce na ni± nawet patrzeæ. .
|
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Konto usuniête
|
oczywiscie ze nie znam histori i nie wiem co ta osoba jej zrobila
tu mozna tylko zgadywac na podstwie wyrywkowych informacji nie wiem czy ma slaba pschike naisalam ze moze ma moim zdaniem autorka powinna zamknac ten rozdzial i przestac oczekiwac ze ta osoba zacznie zalowac tego co zrobila skoro ewidentnie nie ma wyrzutow sumienia nie czuje ze zrobila cos zlego to raczej juz to sie nie zmieni autorka tylko sobie robi jeszcze wieksza krzywde rozpamietujac te zdarzenia i przezywajac terapia moze jej pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
po drugiej stronie szafy
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;81207021]Elvegirl -masz racjê, ja w ogóle dziwi³am siê ze ta osoba potrafi mi w oczy spojrzeæ, ¿e nie ma poczucia ¿adnego wstydu. Nie zrozum mnie ¼le, ja nie chce teraz ¿eby ta osoba siê przede kajala i poda³a na kolana pe³na ¿alu. Ale jakby powiedzia³a mi ze jest jej przykro z powodu tego co siê miêdzy nami wtedy dzia³o.. to i mi by³oby ³atwiej.[/QUOTE]
Najprawdopodobniej nie powie, bo nie jest jej przykro. Taki typ cz³owieka, nie przeskoczysz. Dla tej osoby nie ma tematu, by³o, minê³o, nic wielkiego siê nie sta³o, wed³ug niej pewnie Ty wyolbrzymi³a¶ i wycudowa³a¶ jakie¶ bezsensowne za³amanie nerwowe, Twoja wina i tak dalej, nie bêdzie sobie duperelami g³owy zawracaæ. Oczywi¶cie to moje przypuszczenia, trochê z w³asnego do¶wiadczenia, trochê z obserwacji. Dlatego tak wa¿ne jest, ¿eby¶ siê skupi³a na sobie, na swoich emocjach, na tym jak do¶æ z nimi do ³adu, jak te prze¿ycia oswoiæ ¿eby ju¿ wiêcej nie zatruwa³y Ci ¿ycia.
#22 |
Konto usuniête
|
Elvegirl -etap poczucia winny i zrzucania odpowiedzialno¶æ na Siebie juz mam za sob±. ³±cznie z mówieniem sobie ze mo¿e przesadzam bo nic wielkiego siê nie sta³o.. Chyba..
Ale potem trafia do mnie fakt i¿ gdyby moja matka nie znalaz³a mnie wtedy polprzytomna w kuchni, gdyby nie trafi³a do domu w odpowiednim momencie,gdyby nie wezwa³a pogotowia.to nie wiem co by ze mn± by³o.. Czy w ogóle cokolwiek by by³o. |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Wszystko jest tak enigmatycznie napisane.
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
po drugiej stronie szafy
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;81208631]
Ale potem trafia do mnie fakt i¿ gdyby moja matka nie znalaz³a mnie wtedy polprzytomna w kuchni, gdyby nie trafi³a do domu w odpowiednim momencie,gdyby nie wezwa³a pogotowia.to nie wiem co by ze mn± by³o.. Czy w ogóle cokolwiek by by³o.[/QUOTE] Na szczê¶cie to ju¿ za Tob± ![]()
#25 |
Konto usuniête
|
poswiecilam troche czasu i przejzalam inne watki autorki
ma 26 lat wylania sie z nich opis osoby zagubionej ,zranionej psychicznie przez wychowywanie sie w patologicznej dysfunkcyjnej rodzinie ktore wykreowalo ja na wlasnie taka a nie inna osobe przez lata byla ona w toksycznej relacji uzalezniona od jakiegos goscia ktory przyciagal ja a pozniej kopal w tylek i tak w kolko przez lata,ona sama sie mu narzucala wypisywala blagala itp itd kazdy jej zwiazek z mezczyzna to nie wypal autorka ma juz za soba kilka terapii ale wnioskow z nich jak widac zadnych nie wyciaga to jej kolejny watek i odpowiedzi sa tu znowu te same to jak rzucanie grochem o sciane teraz twierdzi ze przez ta osoba chciala popelnic samobojstwo a w innym watku twierdzila ze on byl tylko jednym z powodow bo bylo tam o wiele wiecej spraw ktore pchnely ja do tego czynu to nie jest problem na forum tu jest potrzebna wieloletnia terapia my jej pomoc nie mozemy |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Konto usuniête
|
Tre¶æ usuniêta
Edytowane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 Czas edycji: 2018-02-08 o 12:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Konto usuniête
|
Masakra. tylko ja jedna by³am w toksycznym wyniszczajcym zwi±zku czy przytrafi³o siie to milonom innych kobiet. ze tak to zaznaczasz? Ja mówiê zupe³nie o czym¶ innym. Nie rób mi ba³aganu na w±tku proszê i nie czytaj starych wpisów bo nie tylko ja u¿ywa³am tego konta.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#28 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 9 219
|
Autorka nie ma obowi±zku podawaæ szczegó³ów i jak widaæ bardzo dobrze zrobi³a zachowuj±c pewne rzeczy dla siebie. Przysz³a zapytaæ jak poradziæ sobie z ¿alem po traumatycznym prze¿yciu, a nie poprosiæ wiza¿ o ocenê jej psychiki lub tego, czy ta krzywda któr± jej wyrz±dzono nie jest za ma³a, us³yszeæ, ¿e przesadza lub mo¿e wrêcz sama jest sobie winna (vide inne intymne w±tki).
Autorko - postaraj siê o dobrego psychoterapeutê, najlepiej z polecenia. Nie zas³ugujesz na to, by to cierpienie, które Ciê spotka³o dalej zatruwa³o Ci ¿ycie. Na g³upie komentarze nie zwracaj uwagi - b±d¼ m±drzejsza, ponad to i walcz o szczê¶liw± przysz³o¶æ dla siebie. ¯yczê Ci powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Konto usuniête
|
moim zdaniem nie mozna uzyskac szczerej odowiedzi nie piszac wszystkiego
jak ktos moze ci udzielic porady skoro piszesz tak "enigmatycznie" ok wkrecilam w ten watek informacje z innych watlow ale uwazam ze to wszystko ma znaczenie w ocenie sytuacji moim zdaniem wizazanki marnuuja czas w takich watkach wspolczuja radza a to wszystko juz bylo powiedziane w innych watkach tej samej osoby i autorka nic z tych porad nie wyciaga wciaz walkuje to samo gdzie jest sens? tu jest tylko jedna rada na ta sytuacje i wszstkie inne w twoim zyciu dlugotrwala terapia przepracowanie problemow od podstaw inaczej nie ruszysz z miejsca Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2018-02-08 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Konto usuniête
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:34.