|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
problem... przez odchudzanie :/
Mam ...wydaje mi sie powazny problem, przez jakies dwa miesiace nie jadlam kolacji moje jedzenie konczylo sie na obiedzie ( ktory czasem zdazylo mi sie zwymiotowac) i teraz nie mam okresu, powinam dostac juz hmm z okolo 2 tyg temu. Mogl mi sie okres zatrzymac przez to ze malo jadlam ? i co mam zrobic zeby wrocilo do normy ??
Aha i mam 16 la |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: problem... przez odchudzanie :/
Maaraa. W twoim wieku zaburzenia okersu nie sa czyms wyjatkowym bo twoj cykl nie jest jeszcze unormowany. Jesli jadlas bardzo nalo to moze to opoznic okres,ale jesli tylko ograniczylas sie z kolacja a reszta posilkow mialas normalnych to nie sadze aby to bylo przyczyna. Jesli cie w jakis sposob pociesze to ja nie mam okresu od 1.5 roku odkad przestalam brac tabletki anty i po wielu badanich itp nie mozna narazie nic z tym zrobic. ..musze uzbroic sie w cierpliwosc i czekac..aha a ja mam 27 lat..wiec jest sie czym martwic.
Nie martw sie wiec, wszystko bedzie ok ![]() ![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
konczylas posilek na obiedzie.. ktory czasem Ci sie zdarzalo zwymiotowac ? to nie jest normalne.. chyba ze obiad jadlas w pozniejszych godzinach...
Jestes jeszcze bardzo mloda.. mozesz sobie bardzo zaszkodzic o ile juz tego nie zrobilas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
maaraa prosze napisz ile masz wzrostu, jaką wagę i jaki mniej więcej styl życia. Policzymy zapotrzebowanie kaloryczne i sprawdzimy, czy to przez dietę czy przezcoś innego.
z nami nie zginiesz ![]()
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Mam 174 wzrostu i... wage tak 63-64 ( zanim zaczelam sie odchudzac wazylam gdzies z 71-72) a ja planowalam jeszcze schudnac do 57 ;/ ;/ ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Milka19 Czas edycji: 2006-06-16 o 19:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Całkowicie zgadzam się z Milką! No i pamiętaj, że trzeba sobie robić w odchudzaniu przerwy, zeby organizm przywyczaił się do nowej wagi. Takie okresy "utrzymania wagi".
BMI wychodzi dla Ciebie 21, czyli w sam raz! Zastanów się, czy koniecznie chcesz nadal zrzucać wagę. Może po prostu spalisz tłuszcz i wyrobisz sobie ładne mięśnie? Na pewno będziesz wyglądała zgrabniej, mimo,że waga wzrośnie (mięśnie cięższe niż sadełko). Przy mało aktywnym trybie życia zgodnie z Twoimi danymi potrzebujesz 1900 kcal dziennie. Jeśli chcesz dietkować, myślę, ze spokojnie wystarczy, jak ograniczysz to do 1500-1600. Jak już pisałam, zbyt gwałtowne ciachnięcie kalorii wcale nie przyspiesza odchudzania. No i ruch ruch ruch ![]() Oczywiście okres to nie przelewki ( hmm, właściwie to SĄ przelewki ![]() Tylko pamiętaj, lekarz to nie dietetyk i nie każdy interesuje się takimi rzeczami. Jeśli każe Ci dodać 1000 kcal do diety w ciągu tygodnia ( a są tacy), nie słuchaj! Tzn. dodaj ten tysiąc, ale stopniowo, maksimum 200 kcal na tydzień. No, mam nadzieję ze napisałam w miarę jasno i ze chociaż jedna mała rada Ci pomoże, albo humor chociaż poprawi ![]() 3mam kciuki
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Dzieki Kasiu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:05.