problem... przez odchudzanie :/ - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-15, 18:15   #1
maaraa
Przyczajenie

problem... przez odchudzanie :/

Mam ...wydaje mi sie powazny problem, przez jakies dwa miesiace nie jadlam kolacji moje jedzenie konczylo sie na obiedzie ( ktory czasem zdazylo mi sie zwymiotowac) i teraz nie mam okresu, powinam dostac juz hmm z okolo 2 tyg temu. Mogl mi sie okres zatrzymac przez to ze malo jadlam ? i co mam zrobic zeby wrocilo do normy ??
Aha i mam 16 la
maaraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-15, 18:25   #2
agolek
Wtajemniczenie

GG do agolek
Dot.: problem... przez odchudzanie :/

Maaraa. W twoim wieku zaburzenia okersu nie sa czyms wyjatkowym bo twoj cykl nie jest jeszcze unormowany. Jesli jadlas bardzo nalo to moze to opoznic okres,ale jesli tylko ograniczylas sie z kolacja a reszta posilkow mialas normalnych to nie sadze aby to bylo przyczyna. Jesli cie w jakis sposob pociesze to ja nie mam okresu od 1.5 roku odkad przestalam brac tabletki anty i po wielu badanich itp nie mozna narazie nic z tym zrobic. ..musze uzbroic sie w cierpliwosc i czekac..aha a ja mam 27 lat..wiec jest sie czym martwic.
Nie martw sie wiec, wszystko bedzie ok aha, w towim wieku powinnas byc ostrozna z dietami jako,ze jeszcze sie rozwijasz
Stary 2006-06-15, 19:13   #3
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: problem... przez odchudzanie :/

Cytat:
Napisane przez maaraa
Mam ...wydaje mi sie powazny problem, przez jakies dwa miesiace nie jadlam kolacji moje jedzenie konczylo sie na obiedzie ( ktory czasem zdazylo mi sie zwymiotowac) i teraz nie mam okresu, powinam dostac juz hmm z okolo 2 tyg temu. Mogl mi sie okres zatrzymac przez to ze malo jadlam ? i co mam zrobic zeby wrocilo do normy ??
Aha i mam 16 la
Jeśli w skutek tego odchudzania spadła Twoja masa ciała to faktycznie zatrzymanie się okresu może być skutkiem takiego radykalnego odchudzania. Jesli znowu przybierzesz trochę na wadzę okres powinien wrócić. Może poczekaj jeszcze tydzień, a jeśli okres się nie pojawi to najlepiej udac się do lekarza. To zdanie w nawiasie trochę mnie martwi. W skutek takiego odchudzania możesz sobie TYLKO zaszkodzić.
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-15, 21:18   #4
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

konczylas posilek na obiedzie.. ktory czasem Ci sie zdarzalo zwymiotowac ? to nie jest normalne.. chyba ze obiad jadlas w pozniejszych godzinach...
Jestes jeszcze bardzo mloda.. mozesz sobie bardzo zaszkodzic o ile juz tego nie zrobilas.
Ag_nes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-15, 23:49   #5
kasia_kasia
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to kasia_kasia

maaraa prosze napisz ile masz wzrostu, jaką wagę i jaki mniej więcej styl życia. Policzymy zapotrzebowanie kaloryczne i sprawdzimy, czy to przez dietę czy przezcoś innego.

z nami nie zginiesz
Stary 2006-06-16, 09:11   #6
maaraa
Przyczajenie

Mam 174 wzrostu i... wage tak 63-64 ( zanim zaczelam sie odchudzac wazylam gdzies z 71-72) a ja planowalam jeszcze schudnac do 57 ;/ ;/ ;(
Stary 2006-06-16, 15:41   #7
Milka19
Zakorzenienie

Smile Dot.: problem... przez odchudzanie :/

Cytat:
Napisane przez maaraa
Mam 174 wzrostu i... wage tak 63-64 ( zanim zaczelam sie odchudzac wazylam gdzies z 71-72) a ja planowalam jeszcze schudnac do 57 ;/ ;/ ;(
Odchudzać się trzeba z głową Właśnie po to aby zapobiec takim konsekwencją złego odchudzania jak zatrzymanie się okresu. Z brakiem miesiączki wiąże się wiele zaburzeń hormonalnych. Mam nadzieję, że wiesz o Tym i jeśli naprawdę uważasz, że Twoja waga jest za duża to sport + zdrowa dieta (dla mnie zdrowa dieta to jedzenie praktycznie wszystkiego tyle, że z umiarem najlepiej zrezygnuj ze słodyczy, cukru i bialego pieczywka) znajdz jakiś rodzaj wysiłku fizycznego, który sprawia Ci przyjemnośc (ja na przykład lubię pływać i uwielbiam długie spacery) Schudłaś przez 2 miesiące aż 10 kg. To na pewno zdrowo się nie odżywiałaś Pewnie radykalnie ograniczyłaś ilośc spożywanego jedzenia, więc boje się, ze okresu tak poprostu znowu nie odzyskasz i wizyta u lekarza okaże się koniecznością.

Edytowane przez Milka19
Czas edycji: 2006-06-16 o 19:08
Milka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-06-16, 16:32   #8
kasia_kasia
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to kasia_kasia

Całkowicie zgadzam się z Milką! No i pamiętaj, że trzeba sobie robić w odchudzaniu przerwy, zeby organizm przywyczaił się do nowej wagi. Takie okresy "utrzymania wagi".

BMI wychodzi dla Ciebie 21, czyli w sam raz! Zastanów się, czy koniecznie chcesz nadal zrzucać wagę. Może po prostu spalisz tłuszcz i wyrobisz sobie ładne mięśnie? Na pewno będziesz wyglądała zgrabniej, mimo,że waga wzrośnie (mięśnie cięższe niż sadełko).

Przy mało aktywnym trybie życia zgodnie z Twoimi danymi potrzebujesz 1900 kcal dziennie. Jeśli chcesz dietkować, myślę, ze spokojnie wystarczy, jak ograniczysz to do 1500-1600. Jak już pisałam, zbyt gwałtowne ciachnięcie kalorii wcale nie przyspiesza odchudzania.

No i ruch ruch ruch 2 razy w tygodniu po solidnej godzinie to minimum z minimum.

Oczywiście okres to nie przelewki ( hmm, właściwie to SĄ przelewki ) więc najlepiej byłoby skoczyć do lekarza rodzinnego, ginekologa, albo zrobić chociaż badania krwi ( koniecznie cholesterol i cukier). Za niski cholesterol bardzo źle wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu!
Tylko pamiętaj, lekarz to nie dietetyk i nie każdy interesuje się takimi rzeczami. Jeśli każe Ci dodać 1000 kcal do diety w ciągu tygodnia ( a są tacy), nie słuchaj! Tzn. dodaj ten tysiąc, ale stopniowo, maksimum 200 kcal na tydzień.

No, mam nadzieję ze napisałam w miarę jasno i ze chociaż jedna mała rada Ci pomoże, albo humor chociaż poprawi

3mam kciuki
Stary 2006-06-16, 21:09   #9
maaraa
Przyczajenie

Dzieki Kasiu cenne rady ;> a narazie to postanowilam jesc jesszcze jakis posilek po obiedzie, no i jak w ciagu tygodnia nie dostane okresu to chyba ide do lekarza albo na badania....
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości