| 
 | |||||||
| Notka |  | 
| Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. | 
|  | 
|  | Narzędzia | 
|  2008-02-25, 21:34 | #1 | 
| Wtajemniczenie | Wasze najdziwniejsze SMACZNE wynalazki kuchenne

Macie jakieś takie dziwadla które robicie i które bardzo wam smakują ?? Ja ostatnio byłam wilczo glodna, a obiadu w domu niet, jedynie wczorajszy makaron. To podsmażyłam 2 parówki pokrojone wrzuciłam makaron i tochę podsmażyłam, do tego 3/4 puszki kukurydzy i smietanka do zup 12% i troche podgrzałam, śmietanka zgęstniała i zrobił się z niej smaczny sosik. A samo danko- palce lizac. 
				__________________ Gwoli scislosci pisze tutaj z 3 roznych urzadzen i tylko jedno ma polska klawiature !   Prawo jazdy ! | 
|     |   | 
|  2008-02-25, 22:24 | #2 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-12 
				 | 

Dot.: Wasze najdziwniejsze SMACZNE wynalazki kuchenne

ja to uwielbiam omlet na słodko i pewnie nie jest to jakieś dziwactwo ale jest bardzo łatwy do zrobienia  a mianowicie weź jajka( ja zazwyczaj biorę 2-3)oddziel żółtko od białka, ubij piane na sztywno dodaj żółtka, i ile jajek tyle łyżek mąki, cukier i cukier wanilinowy jak posiadasz takowy;p posmaruj według uznania:dżemem, miodem, czekoladą...palce lizać   | 
|     |   | 
|  2008-02-27, 18:53 | #3 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2007-05 Lokalizacja: Gdańsk/Trones 
				 | 

Ostatnio wynalezione:  Chińskie (  ) żółte żarło: ser, jajka, ryż, ziemniaki, cebula. ser: ile się chce. jajka ze 3 na 200 gr ryżu w saszetkach, ziemianki dwa, ugotowane przedtem. cebuli, drobnie pokrojonej wedle uznania. Można dodać jakieś warzywa albo mięso  i najpierw jajka z ryżem i cebulą podsmażę, potem ewen. mięso i ziemniaki oraz, na sam koniec, ser. Przyprawiam przyprawą do kurczaka   I moje ciastka z sera żółtego, jeszcze je modyfikuję, zrobiłam je z resztek w domu: ziemniaki ugotowane z mlekiem i mąką na gładką masę, plus właśnie masło i ser i coś jeszcze? Nie pamiętam  ' | 
|     |   | 
|  2008-04-19, 11:50 | #4 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-09 
				 | 

Różne dziwadła robilam z tego co miałam w domu. Pamietam np jak mialam ochote na slodkie.  Zmieliłam orzechy włoskie w mikserze, mialam resztke kleiku ryzowego. Zrobiłam gorąca czekolade(taka do picia) i zmieszalam ta czekolade z kakaem (chyba). Potem to wszystko zmieszalam i posypalam cukrem pudrem. To wyszła taka papka. | 
|     |   | 
|  2008-04-20, 21:13 | #5 | 
| Zakorzenienie Zarejestrowany: 2005-09 Lokalizacja: Łódź 
				 | 

A ja sie ostatnio zajadam sałatką z piersi indyka na parze i marchewki na slodko.   raz dodalam czerona fasole z puszki i tezz bylo super (jak dla mnie oczywiscie). Albo kiedys mialam faze na manne na kostce rosolowej z groszkiem z puszki. A wczoraj i dzis jadlam kanapki z mieciutkiego chleba orkiszowego, na to serek kanapkowy Linessa, wedlina z indyka i ketchup. | 
|     |   | 
|  2008-04-21, 14:21 | #6 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2007-01 
				 | 

u mnie takimi "dziwadłami" są:  sałatka/pasta tuńczykowo-twarożkowa (nigdy nie myślałam o takim połączeniu - ale spróbowałam u koleżanki w pracy i okazało się, że to pyyycha) puszka tuńczyka w oleju + twarożek Grani/wiejski(musi mieć "kulki") + rzodkiewki + świeży ogórek + ogórek konserwowy + koperek + szczypiorek   oraz zapiekanką rybna z wędzonym boczkiem  (gdy o tym pierwszy raz usłyszałam od mojej przyszłej Teściowej - wydawało mi się, że jakoś tak nie pasuje ryba+boczek) przepis podałam tutaj http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...2&postcount=89 | 
|     |   | 
|  2008-04-21, 19:54 | #7 | 
| Raczkowanie Zarejestrowany: 2008-04 
				 | 

ja to też jestem zwolenniczką takich szybciochów Mój ostatni wynalazek to szybka przekąska dla zapracowanej mamy  Ciasto francuskie (gotowe można kupić w markecie) pół łyżeczki kawy fluid (też juz jest w formie płynnej) cukier puder do kawy i do dekoracji ciasto kroję w kwadraciki 5 na 5 cm kawkę rozcieńczam w 1/2 filiżanki zimnej wody dodaję 2 łyżeczki cukru pudru Smaruję kwadraciki masą kawową składam je w trójkąty albo według uznania i na 20 min do pieca 200st na koniec posypuję ciacha pudrem i gotowe! Smakują jak Fornetti ale z nadzieniem boooskim!Albo jak takie cukierki z kawą! polecam | 
|     |   | 
|  2008-04-21, 20:57 | #8 | 
				 | 

mnie sie jeszcze przypomnialoze uwielbiam bulke grahamke z pasta z pugotowanej na parze w przyprawach (sos sojowy, sok z cytryny, sól, curry, czosnek, slodka i ostra papryka, cynamon, bazylia, oregano) piersi z indyka zmiksowanej na mus z odrobina cebulki, jablkiem, ketchupem i musztarda i slodzikiem   wychodzi taki slodkawy pasztecik   | 
|     |   | 
|  2008-04-26, 14:25 | #9 | 
| Zadomowienie Zarejestrowany: 2003-08 
				 | 

Teraz to pewnie zadne odkrycie, ale pamietam jak bardzo zaskoczylo mnie polaczenie miodu, imbiru i czosnku - dodawany np. do salatki ze swiezych, chrupkich warzyw czy gotowanego kurczaka. Rodzina na mnie dziwnie patrzy jak na kanapke z zoltym serem klade musztarde    | 
|     |   | 
|  2008-04-26, 18:12 | #10 | |
| Zakorzenienie | 

Cytat: 
  Jak to konkretniej zrobić? | |
|     |   | 
|  2008-04-27, 19:32 | #11 | 
				 | 

Na jedną porcję biorę ok 100g piersi indyka, obtaczam w w/w przyprawach i ziolach i gotuje na parze 20 minut. Pozniej drobniutko siekam, to samo cwiartke obranego jablka troche cebulki, dkladam lyzeczke musztardy i leje ketchupu - na oko. Do tego wkruszam slodzik (nie pamietam ile pastylek bo dawno nie robila), dosypuje z reguly jeszcze slodkiej papryki i miksuje blenderem na paste ktora to wkladam w przekrojona grahamke i woila   | 
|     |   | 
Okazje i pomysĹy na prezent
|  2008-05-23, 11:58 | #12 | 
| Rozeznanie Zarejestrowany: 2008-02 Lokalizacja: Nibylandia 
				 | 

A ja często robię "Pastę jajeczną",może któraś z Was o niej słyszała,a jak nie to dodaje przepis: -5 jajek ugotowanych "na twardo" -ok 15dag zółtego sera,najlepiej słodkiego takiego:P -sól pieprz: -dużżżo majonezu; -odrobina śmietany12%,czy 18; Wszystko zetrzeć na tarce na największych oczkach,tych łezkach takich,wymieszać dodać majonez tak ok 5 dużych łyżek,może trcohe więcej tak zeby nie było "suche", dodać łyzeczkę smietany do samku,posolic i popieprzyć,jak kto woli do smaku, wymieszać, można jeść od razu, ja natomiast wolę jeść tak po 2h w lodówce:P smacznego może komuś się przyda   
				__________________   | 
|     |   | 
|  | 
|  Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie | 
|  | 

| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
| 
 | 
 | 
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:20.