|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 33
|
Choroba a rodzina - jak sobie z tym radziæ?
Hej
![]() ![]() Zacznê od tego, ¿e aktualnie mieszkam z babci±, mam± i m³odsz± siostrê. Mam jeszcze jedn± siostrê, ale jest ju¿ w domu tylko weekendowym go¶ciem ![]() U babci po³ roku temu zosta³a zdiagnozowana choroba Parkinsona. Rzekomo wywo³ana d³ugotrwa³ym ok. 20-25 lat braniem leków psychotropowych (lit, xanax). Pocz±tkowo nie by³o jaki¶ objawów, babcia normalnie funkcjonowa³a, by³a sprawna, ale w ci±gu ostatnich dwóch tygodni wszystko siê zmieni³o. Zupe³nie jakbym mieszka³a z inn± osob±. Babcia sepleni, rêce trzes± siê jej, ¿e nie jest w stanie je¶æ, a do tego traci kontakt z rzeczywisto¶ci±. Ju¿ trzy razy zostawi³a odkrêcone kurki w kuchence i sobie posz³a ![]() ![]() Ca³a ta sytuacja jest ciê¿ka dla wszystkich domowników i widzê, ¿e mama sobie z tym nie radzi ![]() Moja siostra niewiele z tej sytuacji rozumie i nie jestem pewna, jak jej to wyt³umaczyæ ![]() A ja... Ciê¿ko mi na to patrzeæ. Patrzê na babciê, która znam od tylu lat i widzê zupe³nie inn± osobê, z której choroba zrobi³a kogo¶ innego ![]() Mia³y¶cie kogo¶ w rodzinie z t± choroba? Co robiæ? Jak powinnam wesprzeæ mamê? Z góry dziêkujê za wszystkie rady ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 943
|
Dot.: Choroba a rodzina - jak sobie z tym radziæ?
Pomoc jej fizycznie w opiece. Ewentualnie jesli babcia bedzie stanowic zagrozenie dla siebie poszukac odpowiedniego osrodka.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 4 812
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 29 331
|
Zmiana osobowosci jest nagla czy stopniowa?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 282
|
Nie mam dobrych wiadomo¶ci.
Ju¿ wkrótce Twoja mama (i Ty) bêdzie k³êbkiem nerwów i to siê nie zmieni dopóki babcia niestety nie umrze ![]() Mia³am podobn± sytuacjê, chocia¿ moja babcia chorowa³a na co¶ z p³ucami od papiersów. Le¿a³a w domu pod respiratorem, ale by³a bardzo wredn± babci± i wiedzia³a jak celowo wkurzaæ moj± mamê i to robi³a. Zapytaj mamy w czym mo¿esz jej pomóc w domu. Mo¿e zakupy jakie¶? Gotowanie obiadów itd? Nie my¶la³y¶cie, ¿eby oddaæ babciê do domu opieki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 7 488
|
Tu nie ma recepty, takie choroby po prostu s± takie paskudne, ¿e cz³owiek przestaje byæ sob±, a jego opiekunom wali siê ¶wiat. Pamiêtajcie, ¿e przys³uguje Wam pielêgniarka ¶rodowiskowa, a jak babcia zacznie stwarzaæ zagro¿enie i nie bêdziecie w stanie jej upilnowaæ, to dla jej dobra warto pomy¶leæ o sta³ej opiekunce lub o¶rodku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
wañka wstañka
Wiadomo¶ci: 12 467
|
Cytat:
Pomoc fizyczna/ praktyczna tez siê przyda, ale warto pamietaæ, ¿e kto siê opiekuje chorym powinien o siebie dbaæ.
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Czêsto ludzie, którzy s³ysz± o o¶rodkach, reaguj± z³o¶ci±. No bo jak mo¿na oddaæ kogo¶, kogo kochamy? Co¶ o tym wiem. Moja babcia w ci±gu kilku miesiêcy sta³a siê obcym cz³owiekiem. Nie poznawa³a nas, by³a agresywna (wcze¶niej by³a oaz± spokoju), wszêdzie wêszy³a spisek. Chcieli¶my j± truæ lekami i jedzeniem). Najgorsze przysz³o, gdy zaleg³a w ³ó¿ku i robi³a pod siebie, a nie by³a w stanie ruszyæ ¿adn± czê¶ci± cia³a. Mama nie ma ju¿ rodzeñstwa, js by³am w ci±¿y i potem po cc, potem mia³am noworodka... Jedynie mama i dziadek 85 lat. Lekarze i pielêgniarki mówi³o o o¶rodku. Jak mamie wysiad³ krêgos³up i rêce od noszenia, a dziadkowi za³o¿yli rozrusznik serca, w koñcu zadecydowali siê na oddanie babci. Niestety, babcia nie do¿y³a tego czasu. Naprawdê nie jest to z³e wyjscie, tylko wyraz troski o siebie i t± osobê. Wy w koñcu siê wykoñczenie, a z babci± niestety nie bêdzie lepiej. Z czasem stanie siê zupe³nie obc± osob±. W o¶rodku bêdzie mia³a zapewnion± opiekê, a Wy bêdziecie mogli j± odwiedzaæ. Naprawdê wiem, co piszê.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 163
|
Cytat:
Zgadzam siê. Trzeba zadbaæ te¿ o siebie, a o¶rodek to super sprawa w takich sytuacjach. Nigdy nie zrozumiem tego gadania o niewdziêczno¶ci.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Mo¿e faktycznie ¼le napisa³am. Babcia wszêdzie widzia³a ludzi czyhaj±cych na jej ¿ycie. By³y upa³y, a nic nie pi³a. W koñcu z odwodnienia trafi³a do szpitala. Masakra po prostu. A pocz±tkowe objawy, ¿e co¶ siê dzisje by³y takie, ¿e z eleganckich kobiety zrobi³ siê cz³owiek unikaj±cy k±pieli. Najpierw unosi³ siê za ni± swoisty smrodek, ale t³umaczyli¶my to tym, ¿e babcia ma swoj± wagê, s± upa³y, a atarsi ludzie czêsto maj± specyficzny zapach. Ale zdarzy³o mi siê przyjechaæ do niej na kilka dni i nie zauwa¿y³am, by siê my³a. Mówi³a, ¿e nogi j± bol± od stania pod prysznicem. No to kupili¶my krzese³ko. Ale to nie pomog³o. A potem zaczê³y siê problemy z pamiêci±, jakie¶ wybuchy i ca³a reszta. Przykre to by³o, bo przez ca³e ¿ycie nie s³ysza³am, by babcia chocia¿ g³os podnios³a... Niestety, jak zaczyna siê robiæ co¶ z,g³ow± w tym wieku, nie ma ¿adnych nadziei na poprawê.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 2 364
|
Co do tych o¶rodków, to powiem tylko z perspektywy kogo¶, kto w takim miejscu przepracowa³ pó³ roku i to pó³ roku za du¿o: wiele siê dzieje za zamkniêtymi drzwiami, o czym rodzina rzadko siê dowiaduje. Nie s± to rzeczy na tyle drastyczne, ¿eby móc wezwaæ policjê, ale okrutne do tego stopnia, ¿e ja musia³am zrezygnowaæ, ¿eby siê nie za³amaæ psychicznie. Oczywi¶cie na pewno nie ka¿dy o¶rodek tak wygl±da, no ale dla mnie to jest loteria i ja bym bliskiej osoby do takiego przybytku nie odda³a po tym, co widzia³am. Oceniaæ natomiast te¿ nie zamierzam, bo wiem, jak samodzielna opieka nad chor± osob± mo¿e wyniszczaæ.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:13.