Potrzebna opinia ! :X - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-01-20, 10:42   #1
Saniaa1997
Przyczajenie

Potrzebna opinia ! :X

Hej wszystkim. Chciałabym was prosić o opinie wasza, otóż jestem początkująca w odchudzaniu i nie jestem do końca przekonana czy moja dieta którą sama ułożyłam ok. (1300-1350kcal) jest dobra. Ważę 80 kg :/ i 175 wzrostu... a chce zrzucić min. 25kg. Dietę stosuje od 4 dni i jak narazie 2 kg poszło w dół ale moja waga non stop się zmienia raz pokazuje 80 a raz 81 i nie wiem co o tym myśleć..
Moja dieta wygląda mniej więcej tak codziennie:
-śniadanie - omlet z jednego jajka.
- 2 śniadanie - sok pomarańczowy + owoc lub jogurt bio i owoc.
- obiad - 2 filety rybki mintaja lub 100gr. Fileta z piersi kurczaka + jeden ziemniak + kiszona kapusta ok. 2 łyżki.
-podwieczorek - 2 owoce np kiwi, mandarynki lub jabłka.
Kolacja - serek wiejski+ wafel ryżowy, czasem + owoc do tego. ☺
-

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Saniaa1997 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-20, 18:14   #2
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Potrzebna opinia ! :X

dieta beznadziejna, kaloryczność za mała. jedząc tak jak tutaj to dorobisz się efektu jojo i +10 kg na wadze.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-20, 18:26   #3
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
dieta beznadziejna, kaloryczność za mała. jedząc tak jak tutaj to dorobisz się efektu jojo i +10 kg na wadze.
+ wuj wie jak długie problemy z metabolizmem jako bonusik.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-20, 18:30   #4
Liliom
Rozeznanie

Dieta jest bardzo zła, spożywasz mniej niż wynosi twoje BMR czyli kalorie które twój organizm zużywałby dla samego funkcjonowania narządów itp. A do tego dochodzi twój ruch, myślenie itd. Zawróć z tej drogi zanim sobie spaprasz metabolizm, bo często naprawienie go zajmuje więcej czasu niż schudnięcie przy prawidłowej diecie.
Twój cel wagowy - 25 kg to też z kosmosu, 55 kg przy 175 cm to niedowaga.
Te wahania wagi w ciągu 4 dni to woda, radzę ważyć się raz w miesiącu, najlepiej w zbliżonym dniu cyklu miesiączkowego. Zrób zdjęcia, pomiary cm poszczególnych partii ciała i to da ci lepszy obraz.

Co do twojej diety:
Śniadanie - z czego robisz ten omlet, jedno jajko po usmażeniu to na jednej łyżce się zmieści, jak ty się tym najesz
2 śniadanie - Sok pomarańczowy i owoc to nie posiłek, nawet z jogurtem - to też nie będzie posiłek
Obiad - powiedzmy że ok, tylko więcej tego mięsa, ziemniaka i zdecydowanie więcej surówki
Kolacja - to też słaby posiłek, wafle ryżowe nie są takie zdrowe

Ogółem w twojej "diecie" nic nie ma. Żadnych składników odżywczych. Warzyw nie musisz wliczać do bilansu kalorii (są zdrowe, kcal mają mało to trzeba je jeść), chyba że to np fasolka - to warto - będzie źródłem białka. Koniecznie uwzględnij minimuj 60 gram tłuszczy w posiłkach dziennie - ważne dla układu hormonalnego.
Ogółem napisz jak często ćwiczysz i czy w ogóle, bo to ważne dla ustalenia ilości kcal. Ale i tak na pewno z 400 kcal musisz do swojej diety dołożyć.
Liliom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-05, 10:20   #5
Hanna_h8t5
Przyczajenie

Za mało kcal, za mało warzyw, za mało owoców - za mało wszystkiego! Jedz normalne porcje. Dieta nie polega na jedzeniu mniej a na jedzeniu zdrowych rzeczy, które nie obciążają żołądka. Nie licz kalorii, bo przez to nie patrzysz na to co jesz. Jedz dużo warzyw, ryb oceanicznych i uprawiaj sport. Powinnaś chudnąć kg na tydzien lub dwa a nie 2kg w 4 dni. Im wolniej schudniesz tym bardziej możesz mieć pewność, że waga nie wróci
Stary 2018-02-10, 17:13   #6
Kamolka1989
Kamolka

Jak wyżej, za mało kalorii. Prawidłowe tempo chudniecia to 0,5-1kg tygodniowo. Czasami na początku zdarza się wiecej jeśli ktos startuje z dużej wagi. I diete polega na jedzeniu mniej, ale nie 1000 kalorii a 300 względem swojego zapotrzebowania. Trzeba jadać jak najmniej przetworzone produkty, jak cos czasem wpadnie to nic sie nie stanie, byle nie co dwa dni.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kamolka1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości