|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Proszę o rade, chce zgubić 5kg, chce oczyścić mój organizm.
Witajcie! Troszke niepewnie się czuje na tym forum ale mam ogromna potrzebe wiedzy dotyczacą żywienia.
Jestem juz po 30tce. Nigdy nie wróciłam do wagi przed urodzeniem synka.Wązyłam wtedy 52kg. Dzis mój synek ma 12 lat a moja waga wacha się między 56 a 62kg przy wzroście 164cm Zbliża się lato a ja chciałabym zgubić 5 kg.Pragnę też dodać że jestem osoba bardzo zabieganą i przesiadywanie w siłowni lub na areobiku nie wchodzi w gre. Dodam jeszcze, że jestem uzależniona od słodyczy i od kawy.A tłuszcz odkłada mi się na pupie, brzuchu oraz udach. ![]() ![]() Prosze o rade dotyczącą diety oraz o informacje jak oczyścić organizm z toksyn z sposób bezpieczny. ![]() Wszystkie informacje będą bardzo drogocenne
hmm...mówię Wam w sekrecie ![]() Mieszkam w Elfolandii ![]() Edytowane przez neonka28 Czas edycji: 2006-06-04 o 20:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Proszę o rade, chce zgubić 5kg, chce oczyścić mój organizm.
podpinam sie pod wątek, tez chce stracic 5 kg, bo troszke co nie co za duzo na boczkach i udach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jakbym o sobie czytała... tylko wagę mam inną i syna młodszego
![]() ![]() Zajrzyj też do wątków na fitnesie - bez ćwiczeń nie da rady. Mi schudły uda i biodra bardzo szybko dzięki temu, że zaczęłam bardzo dużo chodzić, jeździć na rowerku (rano na czczo co najmniej 30 min) - 7 cm ubyło mi w obwodach przez 2 m-ce bez siłowni i cud-kremów. Pozdrawiam, powodzenia... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
A ja mam zasade ze nie jem nic slodkiego na chlebie (dzem, miod, nutella itp.), no chyba ze okazyjnie w weekendy. A slodycze jem tylko rano, po sniadaniu, bo to jeszcze uda mi sie jakos spalic. To jest moje zelazna regula. Mysle ze jesli ktos nie potrafi zrezygnowac kompletnie albo od razu ze slodyczy, to taka mala zasada juz moze troche pomoc.
![]()
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Czy to moze byc spowodowane monotonna dieta? nie jem nabialu, owocow cytrusowych (alergia u dzidzi), tak jakos sie stalo, ze miecho jem czesto (na kanapkach, na obiad)...przed ciaza nigdy nie mialam na nie ochoty. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dziękuje za wszystkie wypowiedzi. Przyznam szczerze że moje żywienie w chwilach stresu opiera się tylko i wyłącznie na słodyczomani
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
ja z kolei raz w roku, na wiosnę stosuję dietę oczyszczającą, trwająca 5 dni, która usuwa złogi, toksyny, oczyszcza jelita, cerę i powoduje, że jeśli potrzeba to waga spada po zimie.
Polega ona na jedzeniu gotowanej przenicy w połaczeniu z suszonymi owocami; morele, śliwki. Jem przez dwa dni tylko to. pszenicę jem na zimno w pracy, a w domu na ciepło. Potem w trzecim dniu zastępuję jeden posiłek gotowanymi warzywami. Tak docieram do 5 dnia. Po zakończeniu diety jem jajka, warzywa i owoce, raczej gotowane. Prze te kilka dni czuję, że się oczyszczam i lepiej się czuję. Jeśli ktoś ma coś do zrzucenia to na pewno będzie to skuteczne. Jednakże zaznaczam, że będzie to skutkować, jeśłi zachowamy zasady zdrowego żywienia przez cały czas. a słodkie też lubię, tylko się nie objadam nim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Witam
Moja TZ w czasie ciąży przytyla 20 kg. Po porodzie zostało 10. Mimo róznych diet nie mogla wrocic na stale do tej sprzed ciazy. Ciekawe ze ja tylem razem z nia - niestety nie ja rodzilem (przynajmniej doslownie bo w przenosni mozna powiedziec ze tak - porod rodzinny ![]() ![]() Po 2,5 roku od porodu Najpierw ja spróbowalem zmienic odzywianie na niskoweglowodanowe w oparciu o diete Lutza ( tu sa jej podstawy : http://www.wizaz.pl/forum/showthread...98#post1918898 ) Efekty byly super - 7 kg mniej po 3 miesiacach - bez drastycznych cwiczen itd. Widzac to ona rowniez przeszla na ten typ odzywiania i co? efekt jeszcze lepszy - to co bylo jej zmora zniknelo - odlozony tluszcz sam sie spala poniewaz organizm zastepuje nim brakujace paliwo jakim sa weglowodany ![]() ![]() Nie katowala sie przy tym zadnymi cwiczeniami - pomocne przy chudnieciu moglo byc to ze wrocila do pracy - mimo ze siedzaca-biurowa to zawsze cos - mózg to tez "spory spalacz energii" - wiec moze rozwiazywac krzyzowki ![]() Nie bede tu dublowac watku wiec jeszcze raz polecam zainteresowanym zajzec do watku Dieta niskoweglowodanowa Lutza : tu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...98#post1918898 Zycze powodzenia w zdobywaniu swiadomosci zywieniowej dla Was waszych TZ i dzieci . Pozdravka Art P.S. Jakies pytania - mozesz pisac na priv ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Trart - chudnę opierając się na podobnych założeniach jak Wasza dieta, z tym, że dodatkowo liczę kalorię(w tej chwili jem dziennie 1800) i ruszam się (co drugi dzień trening siłowy - 30 minut, co drugi 40-60 minut aerobów). Jem 6 posiłków dziennie i piję dużo wody Do tej pory od końca kwietnia zrzuciłam 3 kg
![]() Wcześniej myślałam, że sama dieta załatwi wszystko (też jestem mamą, żoną i kobietą pracującą) i zarzekałam się, że nie ma mowy o liczeniu kalorii bo to czasochłonne a na ćwiczenia nie mam czasu. W tej chwili liczę ![]() ![]() Pingwin ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:11.