|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Bąbel pod górną powieką
Dziś rano poczułam pewne ukłucia w oko. Poszłam do łazienki i w lustrze zauważyłam, że pod górną powieką ( na tej części gdzie przeważnie robione sa kreski) jest mały dokuczliwy bąbel. Strasznie mnie tu kłuje i boli i nie wiem, co mam z tym zrobić. Jest on w sumie niewielki, ale boje sie, że może urosnąć i stać sie jeszcze bardziej dokuczliwy. Co mam z tym zrobić, aby sie go pozbyc i zapobiec ponownemu powstawaniu? Czy możliwe, aby to były skutki malowania sobie kresek? Prosze o pomoc =((
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Bąbel pod górną powieką
To chyba jęczmień, ale jak tego sie szybko pozbyc? =((
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Nie koniecznie to jęczmień,czasami takie mam,znika po kilku godzinach,najwyżej na drugi dzień.Nie mam pojęcia skąd to się bierze,zauważyłam,że po niektórych tuszach to się pojawia.Nie ruszaj tego a będzie dobrze,choć wiem,że to dokuczliwe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Jeśli to jęczmień, to radziłabym robić okłady z rumianku (zaparzasz torebkę rumianku, czekasz aż ostygnie i nakładasz na oko).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
to może być zapalenie brzegów powiek czy coś w tym stylu. ja te grudki usuwam paznokciem
![]()
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Mam nadzieje, że szybko mi to zniknie, aczkolwiek okropnie mnie to denerwuje... taki mały bąbelek wypełniony woda, a tyle strachu o moje oczko. Moja mama twierdzi, żebym sie teraz czasem nie probowala malowac bo bedzie jeszcze gorzej... A ja od make-up'u jestem dosyc uzalezniona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja mam to samo. W moim przypadku jest to efekt uczulenia na soczewki, ale pojawia sie tylko wtedy, jesli ich nie odbialczam mechanicznie. Ogolnie rzecz biorac tego typu rzeczy wywoluja bakterie i inne tego typu potwornosci, wiec higiena przede wszystkim!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Annie proponuje jednak wizyte u okulisty, jesli ta grudka nie zniknie w ciagu kilku dni. Mialam takie cos raz na powiece. To nie byl jeczmien. Jęczmień jest zaczerwieniony. To cos miało normalny kolor skory tylko było czuć w środku zgrubienie. Nie pamiętam jak to się nazywało...
![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Annie też uważam, że powinnaś udać się do okulisty.Może to być gradówka, spróbuj przykładać na ten bąbel ciepło ( weź pustą buteleczkę po kroplach napełnij ją ciepłą wodą i przykładaj 3 xdziennie).Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Poczekaj do jutra/do wtorku, jeśli to nie zniknie, to udaj się do okulisty albo dermatologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Ten bąbelek jest narazie nieduży i w sumie ja wiem... ma taki kolor cielisty albo lekko żółtawy. Poczekam pare dni jak radzicie, ewentualnie później udam sie do okulisty. Myślicie, że makijaż może coś zaszkodzić, czy nie bedzie z tym kłopotów i spokojnie moge sie umalować?
Dziekuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Uważam że to jest jęczmień też mi czasem wyskakuje najstarszy sposób jakim mozna sie go szybko pozbyć to nacieranie go złotem np. złotym pierścionkiem,słyszałam że mucha tez pomaga hehe To takie babcine sposoby :p Ja kiedyś nacierałam złotym pierścionkiem jak mi poradzili i szybko zeszło a teraz jak mi wyskakuje to tylko na pare godzin góra dzień.Czasami robi sie to bardziej paskudne i zaczyna ropieć wtedy musisz poczekać az samo pęknie nie nakuwaj tego.Możesz jedynie ununąć rzęse z miejsca gdzie widać ropień.Ja sie malowałam jak miałam bo też robie kreski i bez makijazu nigdzie nie wychodze heh Czytałam też że to sie robi gdy skóra jest zbyt tłusta.Mam nadzieje ze szybko Ci zejdzie bo wiem jakie to dokuczliwe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Mi też sie czasem robi coś takiego ale raczej nie jest to groźne
![]() Ja przynajmniej jeszcze od tego oka nie straciłam ![]() Znika po kilku, najwyżej kilkunastu godzinach. I na pewno nie jest to jęczmień. Jęczmień miałam raz, może dwa razy w życiu ale to było cos zupełnie innego.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ja mam coś takiego bardzo często. Zauważyłam że robi mi się to gdy dłuuugo siedzę przed komputerem lub z jakiegoś innego powodu mam przemęczone oczy. Nic z tym nie robię a przede wszystkim nie dotykam. Następnego dnia zawyczaj nie ma po tym znaku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Jężeli zacznie się to powiększać , koniecznie udaj się z tym do lekarza okulisty. Przepisze ci jakąś maść. Jeżeli to jęczmień , nie radze ci z tym zwlekać bo zrobi się z tego co innego i dopiero się w szpitalu opszesz. A mówie ci zabieg jest nieprzyjemny i bolesny/
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:59.