Niższa/Średnia/Wyższa półka - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-02-08, 18:38   #1
Wellie
Raczkowanie

Niższa/Średnia/Wyższa półka

Nie znalazłam takiego wątku, ale jeśli coś przeoczyłam, to proszę mnie pokierować.
Zastanawiałam się, jakie zapachy przydzieliłybyście do niższej/średniej/wyższej półki i czy cena jest tu jedynym czynnikiem, który bierze się pod uwagę?
Pozdrawiam
you know she'll have to burn you
Wellie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-08, 20:02   #2
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8
Konto usunięte

Dot.: Niższa/Średnia/Wyższa półka

Interpretować ten temat można na wiele sposobów i pewnie każdy to robi tak, jak mu pasuje. Ja bardzie dzielę zapachy na te które bardzo lubię, tylko lubię i nie lubię. Cena tu nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o ocenę, zależność jest trochę inna - jak zapach x tylko mi się podoba, kosztuje 400 zł, ale są na rynku podobne zapachy za ok 200 zł, to tego za 400 zł nie kupię. Jak mi się coś bardzo podoba to wydam większą sumę, a jak mi się nie podoba to i 50 zł nie dam tylko dlatego, że tanie

Ja jeśli chodzi o te podziały na półki niższe, średnie i wyższe, to na logikę można dać taki podział (kryterium jakościowe):
- półka niższa - celebryckie, Avon, Oriflame, Adidasy, Ferrari, Bentleye, Mercedesy, modowe o niższej renomie (Iceberg, Zirh, Ungaro, Laura Biagotti, Cerruti, Lanvin, Calvin Klein, Azzaro)
- półka średnia - cała reszta mainstreamu od Gucci (chociaż niektóre zapachy są wręcz tragiczne) przez Chanel, YSL, Diora, Rochasa, Choparda, Givenchy, Guerlain, Bvlgari, Muglera, JPG, Cartiera, DKNY, Miyake, Matsushimę, Loewe, Lalique, Boss (mimo wszystko), Armani, D&G, Versace, Hermesa...
- półka wyższa - głównie nisza (choć nie cała, bo np z Mancery czy Montale to tylko nieliczne zapachy) i kolekcje butikowe (Chanel Les Exclusifs, bajeczne Guerlainy, Armani Prive), choć pojedyncze zapachy z mainstreamu też by się spokojnie kwalifikowały, np. Dior Homme Parfum. A poza tym takie marki: Amouage, Lubin, CdG, Ecsentric Molecules, Serge Lutens, Kurkdjian, Bottega Veneta, The Different Company, Clive Christian, Olfactive Studio, M. Micallef, Creed, D.S. & Durga, Majda Bekkali, Ramon Molvizar, Olivier Durbano, Profumum Roma, Robert Piguet, L'Artisan, Tom Ford, Nasomatto i wiele innych.
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 06:52   #3
Fenris
Czekam na Ragnarok

Jak dla mnie YSL czy Dior (itd.) to wysoka półka, a zapachy modowe/celebryckie zaliczyłabym do średniej.
Fenris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-10, 11:20   #4
anekania
Zakorzenienie

Tez inaczej bym podzieliła perfumy ale każdy ma prawo dzielić jak chce.
Dla mnie Dior to tez wysoka polka Mancera jest tańsza i niestety kompletnie nie trwała (na mnie).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2018-02-12, 19:50   #5
akisia
Zakorzenienie

[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;81222381]Interpretować ten temat można na wiele sposobów i pewnie każdy to robi tak, jak mu pasuje. Ja bardzie dzielę zapachy na te które bardzo lubię, tylko lubię i nie lubię. Cena tu nie ma większego znaczenia jeśli chodzi o ocenę, zależność jest trochę inna - jak zapach x tylko mi się podoba, kosztuje 400 zł, ale są na rynku podobne zapachy za ok 200 zł, to tego za 400 zł nie kupię. Jak mi się coś bardzo podoba to wydam większą sumę, a jak mi się nie podoba to i 50 zł nie dam tylko dlatego, że tanie

Ja jeśli chodzi o te podziały na półki niższe, średnie i wyższe, to na logikę można dać taki podział (kryterium jakościowe):
- półka niższa - celebryckie, Avon, Oriflame, Adidasy, Ferrari, Bentleye, Mercedesy, modowe o niższej renomie (Iceberg, Zirh, Ungaro, Laura Biagotti, Cerruti, Lanvin, Calvin Klein, Azzaro)
- półka średnia - cała reszta mainstreamu od Gucci (chociaż niektóre zapachy są wręcz tragiczne) przez Chanel, YSL, Diora, Rochasa, Choparda, Givenchy, Guerlain, Bvlgari, Muglera, JPG, Cartiera, DKNY, Miyake, Matsushimę, Loewe, Lalique, Boss (mimo wszystko), Armani, D&G, Versace, Hermesa...
- półka wyższa - głównie nisza (choć nie cała, bo np z Mancery czy Montale to tylko nieliczne zapachy) i kolekcje butikowe (Chanel Les Exclusifs, bajeczne Guerlainy, Armani Prive), choć pojedyncze zapachy z mainstreamu też by się spokojnie kwalifikowały, np. Dior Homme Parfum. A poza tym takie marki: Amouage, Lubin, CdG, Ecsentric Molecules, Serge Lutens, Kurkdjian, Bottega Veneta, The Different Company, Clive Christian, Olfactive Studio, M. Micallef, Creed, D.S. & Durga, Majda Bekkali, Ramon Molvizar, Olivier Durbano, Profumum Roma, Robert Piguet, L'Artisan, Tom Ford, Nasomatto i wiele innych.[/QUOTE]
Jak dla mnie Calvin Klein to, nawet mimo Twoich wyśrubowanych kryteriów, półka średnia, a Guerlain, YSL, Chanel i Dior wyższa
Ale u mnie to co u Ciebie jest w wysokiej poszłoby do półki ekskluzywnej, ona faktycznie nie jest często na możliwości przeciętnego przedstawiciela klasy średniej - tak to widzę ja
Stary 2018-02-13, 20:25   #6
Parabelka
Panaroja

Podział jakościowy - jak najbardziej się zgadzam z tym , co Lucho podał , natomiast co do podziału cenowego - no to już każdy musi ocenić sam natomiast pytanie czy podział wg ceny ma jakikolwiek sens pomijając dostępność, ale raczej nie tylko dostępnością się kierujemy, wybierając zapach .

-Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry.
-Czy to pomoże ?[...]
-Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok .
Terry P.
Parabelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości