![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Czy wasi rodzice wykazali się kiedyś brakiem odpowiedzialności?
Witam, obserwuję forum od jakiegoś czasu i postanowiłam sama przedstawić swoje refleksje.
![]() Czy gdy byłyście nastolatkami, czy może też dzieci, to wasi rodzice wykazali się jakimś zachowaniem, które dziś uważacie za mało odpowiedzialne? Ja tak patrzę w przeszłość, nigdy nie miałam jakiś liberalnych rodziców, ale np pozwolili mi kiedyś wracać skuterem od koleżanki po ciemku jak miałam 15 lat, dziś uważam to za mega nieodpowiedzialne, niby to była krótka i pusta droga, którą pokonałam w 10 minut, ale mimo wszystko. ![]() Jak jest z wami? Uważacie, że miałyście za dużo wolności, a może wręcz przeciwnie - uważacie, że przesadna opiekuńczość jest błędem. Były może konkretne historie, które po latach wywołują u was niesmak i same zachodzicie w głowę, jak mogło do tego dojść? Ja osobiście swoją historię uważam za mega głupią, ale to też może dlatego, że tej wolności na ogół za dużo nie miałam, i ogólnie wychodziłam rzadziej niż koleżanki. Wiem, że pewnie dla niektórych osób coś takiego to normalka. Zapraszam do dyskusji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy wasi rodzice wykazali się kiedyś brakiem odpowiedzialności?
No pewnie, że tak. Patrząc z perspektywy czasu i bycia obecnie rodzicem.
Pozwalanie na bieganie po dworze do nocy, bieganie po budowach, pozwalania na imprezy, samodzielne powroty w nocy do domu, itd, itd. Teraz rodzice bardzo sie trzęsą nad dziećmi(mimo, iż mają komórki), a jednocześnie muszą je wypuszczać spod skrzydeł- kazde wyjście mojego dziecka jest stresujące, ale wiekszą krzywdę zrobię gdy zamknę ją wdomu i odgrodzę od świata. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
paula78, uważasz, że na dobre wyszedł Ci ten liberalizm? patrząc na to jaką dziś jesteś osobą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam trzymana bardzo krótko. Myślę że nie wyszło mi to na dobre. Dopiero kiedy zerwałam się ze smyczy musiałam rozeznać jakie zachowania są rozsądne a jakie głupie. Tu metoda prób i błędów mogła być tragiczna w skutkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2014-09-22 o 16:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam dużo wolności, nie kontrolowano mojego każdego kroku.
I córkę tez chce tak wychować.
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Czyli ogólnie uważasz, że wyszło Ci to na dobre?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do końca trudno określić, bo ja tego nie postrzegałam jako wolność tylko normalne zachowanie, potem dopiero jak porównywałam z innym opowieściami dużo później to wyszło ze to wolność. Jako nastolatka mogłam wychodzić wieczorami, i wracać o ktorej chciałam, w sumie tylko mówiłam czy będę przed czy po polnocy, nie musialam się spowiadac z kazdego swojego kroku. jak wrocilam nad ranem to mnie mama nie pytala gdzie i z kim bylam, a czy miło spedzilam czas. A z czasem poznałam osoby ktore mowily że np musiał byc o 22 w domu, albo że pomimo skonczonej 18nastki nie mogły wyjechac z domu np na weekend czy wakacje, ale to juz taki ekstremalny przypadek. Czy mi wyszlo na dobre? To raczej po porstu wyszlo nromalnie, bo pewnie zyjac w takim rezimie to czlowiek normalny do konca nie jest potem. Ale na pewno wyszlo na dobre mojej mamie, bo bo z nami super kontakt.
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2014-09-22 o 20:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Miałam bardzo dużo wolnosci.Mogłam chodzić gdzie chcę i wracać kiedy chcę pod warunkiem, że byłam pod telefonem i jeśli miałam wrócić później to dzwoniłam. Zawsze to robiłam bo wiem, ze chociaż mama mnie nie kontrolowała i puszczała na noce to czesto nie spała i czekała aż wrócę. Wtedy tego nie doceniałam i nawet się na nią złościłam.
Zawsze dawano mi wskazówki jak powinnam postąpić ale to ja podejmowałam decyzje i ponosiłam ewentualne konsekwencje. To mnie najlepiej nauczyło odpowiedzialności . Uwazam, ze jestem dobrze przygotowana do bycia mamą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Miałam bardzo dużo wolności i w zasadzie w dalszym ciągu mama nie ingeruje w moje plany.
Oprócz tego, że już jako 6-latka chodziłam sama (tzn. z koleżankami) po dzielnicy, byłam na dworze do 22, chodziłam po drzewach (na wysokość 2 piętra), nad staw (nie umiałam pływać, a już przy brzegu było głęboko), na basen (niby mogłam siedzieć tylko w tym płytkim i był ratownik ale...). Miałam tylko starszych znajomych i jak ja miałam 10 lat a oni 14-15, to wieczorami chodziliśmy na piwo ![]() ![]() Jak miałam 15 lat i pół, poszłam pierwszy raz na prawdziwą, całonocną imprezę i się upiłam. Dużo nie imprezowałam, ale zawsze jak chciałam iść, to mogłam. Nie miałam zabronionego picia alkoholu. Nie żeby mi mama pozwalała, ale jak wracałam do domu lekko nietrzeźwa, to nie dostawałam kary, ani żadnych umoralniających gadek. Tak samo, jak wypaliłam parę papierosów. Jak miałam niecałe 17 lat, to pojechaliśmy ze znajomymi (17-20 lat) na Sylwestra na rynku w Krakowie. Tam było ostro, do końca życia będę pamiętać. Chyba cudem nic mi się tam nie stało: rolleyes: Gdyby nie to, że nigdy dużo nie piłam i zawsze byłam odpowiedzialna, to w najlepszym razie byłabym tylko zgwałcona ![]() Mam 15-letnią siostrę i jak ona teraz chodzi na imprezy, to sobie wyobrażam te orgie, pijaństwo i inne atrakcje ![]() Ogólnie podoba mi się dawanie swobody dziecku. Zawsze żal mi było osób, które musiały wracać o 24 do domu, mimo że były wakacje, albo rodzice kazali im chuchać po przyjściu ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
chuchać przy wejściu, tez mi sposób na kontrolę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
Mam czasami wrażenie, że dzisiejsi rodzice są bardziej nadopiekuńczy niż kiedyś - co jest dziwne na swój sposób, bo mamy telefony komórkowe i łatwiej się z dzieckiem porozumieć.
Czasem nawet mam wrażenie, że moi rodzice byli bardzo liberalni w porównaniu to tego co ma "dzisiejsza młodzież" Pytanie gdzie jest granica pomiędzy zaufaniem a brakiem odpowiedzialności? Co sądzicie o tej mojej sytuacji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Moi rodzice mieli ułatwioną sytuację gdy byłam nastolatką, bo mieszkałam na wsi na której nic się nie działo
![]() Nawet jak jechałam na jakąś imprezę do pobliskich miast, gdzie też chodziłam do liceum, to ostatni pks miałam o 22:30... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[QUOTE=mamasierpniowa;4824 5434] Miałam bardzo dużo wolnosci.Mogłam chodzić gdzie chcę i wracać kiedy chcę pod warunkiem, że byłam pod telefonem i jeśli miałam wrócić później to dzwoniłam [QUOTE] co znaczy pod telefonem? w wieku nastoletnim mialas komorke? [QUOTE=cherry_flamme;48245 919] Miałam bardzo dużo wolności i w zasadzie w dalszym ciągu mama nie ingeruje w moje plany. [QUOTE] To ile masz teraz lat? rozumiem, że jestes pelnoletnia i samodzielna to zdziwilabym sie gdyby rodzic ingerowal w twoje zycie? masz wlasne dzieci? Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2014-09-23 o 09:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jestem pełnoletnia i samodzielna
![]() Ale niektórym rodzicom pełnoletnie i samodzielne dziecko nie przeszkadza w tym, żeby przy każdej możliwej okazji udzielać mu ''dobrych'' rad. Mam znajomych, którzy wyprowadzili się od rodziców, ale jak nie skonsultują z nimi poważniejszych życiowych planów, to pojawiają się napięcia. Chodzi też o to, że mam inny styl życia niż moi rodzice (a w zasadzie mama) np. nie chodzę do kościoła, nigdy nie wezmę kościelnego ślubu, nie chcę mieć dzieci, co dla niej jest niezrozumiałe, ale nigdy mnie nie namawiała na zmianę decyzji. Może dorosłe dziecko ciężko zmusić do chodzenia na msze, ale już ślub kościelny można sobie u dziecka ''wypłakać''- znam takie przypadki ![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
moi rodzice byli nieodpowiedzialni ponieważ nie rozmawiali z nami
![]() miało to spore konsekwencje i miałam do nich ogromny żal,że bagatelizowali to,co dzieci chciały im mówić z tym,że tą pustkę wypełniłam zakładając bardzo wcześnie swoją rodzinę i za wszelką cenę staram się nie powielać tego zachowania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
paula78, tak miałam telefon.Był to najprostszy i najzwyklejszy w życiu telefon służący tylko do porozumiewania się w ważnych sprawach. Tak mi zostało do teraz: )
Oczywiście nie mówie o wieku 10-11 lat, bo wtedy chyba nawet telefony nie były powszechne, nie do końca pamiętam .Mówię o wieku 15-16 lat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Miałam na myśli okres liceum, czyli 15-19.
Wczesniej nie miałam znajomych z którymi bym mogla imprezować, chyba to nie było na czasie.
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gdyby moja 15 lata chciała iść na taka imprezę jak ja chodziłam to parsknęłabym śmiechem ![]() I nie jest to kwestia braku zaufania do niej, ale innych ludzi. Pisze to doświadczając rodzicielstwa nastoletniej córki, a nie gdybam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie nawet 20 letnie dziecie mowi gdzie idzie, a nawet z kim i orientacyjnie o ktorej wroci ![]() Moi rodzice sie chyba nie wykazywali brakiem odpowiedzialnosci, ale tez moje dziecinstwo to po prostu obecnie juz zamierzchla historia. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Albo wyscigi rydwanow, jak sie smieja moje dzieci
![]()
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a dla mnie normalne ![]() przesłuchania zdecydowanie nie są dla mnie ja swojej tez dam tyle samo swobody co moi rodzice mnie
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
W przypadku izabeli mamy przykład bezgranicznego zaufania. Nie wiem czy potrafiłabym obdarzyć takim dziecko, pewnie bym się bała. Co nie zmienia faktu, że nie potępiam takiego wychowania, każdy ma to na co zasłuży. Jeśli przykładowo taka młoda dziewczyna wraca do domu nad ranem, ale jest trzeźwa, a rodzic zna jej towarzystwo mniej więcej (nie mówię że wie z kim akurat teraz była) to w sumie tylko pozazdrościć kontaktów matka-córka.
Tylko to wszystko pięknie wygląda w teorii, ja mogę tego do końca nie rozumieć, bo tak jak pisałam wcześniej, liberalnie wychowywana nie byłam. Tak swoją drogą nie myślę, żeby izabela uważała pytanie gdzie i z kim się było za przesłuchanie. Bardziej czekanie pod drzwiami i napastliwe wypytywanie o wszystko, bo dziecko przyszło jakiś czas za późno. Sama wiem coś o tym. Edytowane przez ewaa112223 Czas edycji: 2014-09-23 o 22:00 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do rodziców to jak byłam nastolatka to przed wyjściem z ddomu trudno było przewidzieć co będę robić gdzie i jak długo. Więc po co wymyślać. ---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Ja z moja mama mega dużo rozmawialam, wiedziała o mnie wszystko, az teraz śie dziwię ze taka szczera z nią byłam. I dla mnie rozmowa i zainteresowanie nie ma nic wspólnego z faktem ze przed wyjściem z domu nie wiedziałam o której wrócę. ---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ---------- Cytat:
Ja zwykle mówiłam gdzie ide, ale bardzo ogólnie i nie było dalszego wypytywanie się i drazenia tematu, żeby wymienić wszystkich zainteresowanych itp
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie musiałam też wyliczać, kto dokładnie będzie na imprezie, tylko ogólnie: ''idę do Ani, będzie cała grupa'', czyli tak jak u Ciebie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.