|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Jak komponować dietę przy takim trybie zycia?
Witam,
Cieszę się, ze powstało nowe forum, bo mogę zapytać o to z czym mam niemały problem. Mieszkam razem z narzeczonym a nasz dzień i posiłki wyglądają następująco: godzina 8:00 śniadanie (zazwyczaj kanapki albo odgrzewane kiełbaski) w ciągu dnia kanapka w pracy i jakiś owoc(jabłko, baban) czasem jogurt czy serek, batonik czekoladowy godzina 19:00 obiad (a właściwie kolacja) wtedy po całym dniu najadamy się do syta W weekendy mamy tak mało czasu że też rzadko mamy okazję zjeść jakis porządny posiłek. Ja jestem szczupła a właściwie to raczej mam niedowagę, TŻ też nie ma problemów z nadwagą, ale chciałabym, zeby w naszej diecie niczego nie brakowało a jakoś nie potrafie tak skomponować posiłków, zeby zapewnić wszystkie potrzebne witaminki i mikroelementy. Jak tylko mam wolną chwilę to staram się wyciskać soki z marchwii i jabłek albo robić sałatki owocowe. Bardzo proszę o poradę jak powinny wyglądać nasze posiłki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak komponować dietę przy takim trybie zycia?
Witam!
Jesz 3 posiłki dziennie, co nie jest tak źle, w porówaniu do tego jak jedzą niektórzy pracoholicy.Nie napisałaś co jadasz na kolację, więc ciężko mi stwierdzić, czego może brakować w twojej diecie. Na pewno możemy poprawić 2 sprawy: 1. Śniadanie: Jeśli robisz kanapki to dodawaj dużo warzyw i kiełków. Postaraj się również urozmaicić poranny posiłek np jajecznicą,musli czy tostami. 2. Obiad: Tutaj jesz zdecydowanie za mało. Jeśli w pracy masz dostępu do mikrofalówki to jesteś uratowana. W czerwcowym nr Shape znajdziesz kilkanaście dań, które można w sensowny sposób zrobić w pracy z gotowych produktów i za pomocą mikrofalówki. Jeśli jest to niemozliwe to spróbuj zupek warzywnych z kartonów np. 8 warzyw Fit. Lepsze to niż batonik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja bym urozmaiciła posiłek w pracy.
Czy masz tam kuchenke mikrofalową? Wtedy nie byłoby problemów bo dzień wcześniej możesz sobie coś ugotować i odgrzać w pracy. A na kolację zjeść coś lżejszego niż obiad. Zrezygnowałabym z tych batoników. Lepiej zjeść jakiś jogurt z muesli, serek homogenizowany z bułką grahamką albo pieczywem razowym.
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Z tym posiłkiem w pracy największy problem jest taki, ze moge przeznaczyc na niego max. 15 minut, wiec raczej odpada jakiekolwiek przygotowanie. Postaram sie jednak zadbać o to by był bardziej obfity a kolacja lżejsza.
Dzięki za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ale dlaczego problem z posiłkiem w pracy ?
15 min to dużo czasu, wystarczy wieczorem coś przygotowac i włożyć do pojemnika, a w pracy odgrzać i zjeść ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.