|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zineryt
6.07.2009 byłam u dermatologa. Przepisał mi antybiotyk Zineryt i powiedział że jest ważny 8 tygodni od rozmieszania. Następną wizytę umówił mi na 8.09, więc lek już dawno zdąży utracić swoją ważność, o ile się nie skończy. W związku z tym mam pytanie, czy po upływie tych 8 tygodni (bądź po skończeniu się preparatu) powinnam iść do lekarza rodzinnego, żeby wypisał mi receptę i kontynuować kurację tym antybiotykiem? Słyszałam też że po jakimś czasie bakterie przyzwyczajają się do Zinerytu, ale nie wiem czy po tych 8 tygodniach, czy dłużej oraz ile taka kuracja powinna trwać. Dodam że mam go stosować 2 razy dziennie - rano i wieczorem.
I mam jeszcze jedno pytanie, jakim kremem nawilżającym mogę się smarować? Zineryt wysusza i podrażnia mi skórę. Czy mogę posmarować się kremem po posmarowaniu antybiotykiem, czy może najpierw krem a później Zineryt? Czy lepiej robić to "osobno" w ciągu dnia? Przepraszam, że tyle pytań, ale podczas wizyty nie wiedziałam na kiedy będę miała umówioną następną wizytę i że Zineryt będzie mi wysuszał skórę. Z góry dziękuję za poradę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zineryt
oczywiście że osobno;] przynajmniej ja nigdy nie nakładałam dwóch rzeczy na siebie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Zineryt po zrobieniu roztworu ma 5 tygodniowy okres ważności, a nie 8 tygodniowy! Dermatolog wprowadziła Cię w bląd. Przeczytaj sobie zresztą ulotkę.
Do nawilżania skóry możesz sobie kupić Psyhiogel albo Humektan (jest trudniej dostępny). Ja używałam Zinerytu kilka tygodni temu, już zakończyłam kurację i muszę przyznać, że efekty są naprawdę bardzo dobre. Stosowałam go miesiąc, ale czytałam, że powinno go się stosować ok. 3 miesięcy.
Edytowane przez Ajkiorka Czas edycji: 2009-07-11 o 19:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
5 tygodni jest to okres kiedy stężenie roztworu jest najwyższe, po tym czasie spada jednak nadal można a nawet trzeba go używać (jeśli lek silnie cię nie podrażnia warto wykorzystać okres jego największego stężenia i stosować go rano i wieczorem [tak polecił mi mój dermatolog]
Zgadzam się Zineryt to świetny lek (jednak dość drogi ~50zł), gdy skończysz kurację (na 99% z zadowalającym wynikiem) nie popadaj w samozachwyt, udaj się koniecznie znowu do derma po jakiś łagodniejszy środek który uchroni przed nawrotem trądziku np. aknemycin. pozdr
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Nie warto przedłużac kuracji zineryterm - preparat strasznie wysusza skórę, później cera zacznie sie łuszczyć. Jezeli preparat wystaczy ci na 8 tyg (jak zalecił lekarz) nie dokupuj następnego opakowania. Po zastosowaniu zinerytu zrób przerwę zanim nałożysz krem nawilżający - poczekaj az preparat dobrze sie wchłonie.
![]() |
#6 |
DOMator
|
Czy przed założeniem wątku zadałaś sobie trud przejrzenia wątków redakcyjnych i znalezienia tego, który dotyczy zinerytu?
Tutaj małe ułatwienie: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=223593 Wszytkie problemy były tam poruszane. Nie widzę sensu w zakładaniu kolejnych wątków o zinerycie, jeśli jest jeden zbiorczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Wątek jest stary, ale mam pytanie - czy któraś/któryś z Was używał może takiego kremu jak sevolium razem z zinerytem?? Czy on może wejść w reakcje z tym roztworem?
Moja przyjaciółka używa tego kremu ale nie ma żadnego antybiotyku, dlatego pytam. Ona zachwala, ale nie wiem, czy to bezpieczne, żeby mieszać te dwie rzeczy ze sobą ;( z biodermą jak używałam, to mnie podrażniało. Może t kwestia jakiejś reakcji czy coś.... sama już nie wiem ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:29.