|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
ładne wypowiadanie się....
Cześć dziewczyny! Mam nadzięję ,że mi pomożecie, otóż mój problem polega na tym że nie umiem ładnie się wypowiadać podczas rozmowy.Bardzo często brakuje mi słów , albo nie umiem przekazać tego o czym myśle w sposób zrozumiały dla innej osoby. Dziewczyny co mam zrobić żeby jak najszybciej temu zaradzić? Czy czytanie ksiązek mogłoby pomóc?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
ładne wypowiadanie się...
Cześć dziewczyny! Mój problem polega na tym , że nie umie ładnie wypowiadać się podczas rozmowy, czesto brakuje mi słów lub nie umie przekazac tego o czym myśle w sposób zrozumiały dla drugiej osoby
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ładne wypowiadanie się...
Spróbuj poćwiczyć przed lustrem.Udaj,że z kimś rozmawiasz - mów głośno i wyrażnie.Przed sobą nie będziesz miała tremy.Czytanie książek to też dobry pomysł .
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Dot.: ładne wypowiadanie się....
jako studentka filologi polskiej moge ci powiedziec ze czytanie ksiazek daje bardzo duzo (mowie oczywiscie o ambitnych ksiazkach) a nie o tanich romansidlach...tylko na to trzeba czasu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Zdecydowanie czytaj jak najwięcej, Twój zasób słownictwa się powiększy i od razu będzie łatwiej
![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj - jak Ci dziewczyny mówią, a ja do tego dorzuciłabym jeszcze naukę języka obcego - niesamowicie rozwija
![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
Popieram dziewczyny, które radzą czytać jak najwięcej. Jeszcze można poprosić kilka osób z Twojego otoczenia, z którymi często rozmawiasz, aby zwracały Ci uwagę, jeśli wypowiadasz się niejasno ("nie wiem, co masz na myśli, może spróbuj to powiedzieć jakoś inaczej?")
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z przedmówczyniami, czytanie bardzo rozszerza nasz zasób słownictwa i horyzonty światopoglądowe oraz rozwija wyobraźnię. Ja niestety narazie zaniedbujeto wartościowe zajęcie, ale mam nadziej, że już w lutym, gdy będę miała więcej czasu udam się do biblioteki.
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
też miałam taki kłopot i w sumie.... jeszcze często zdarza mi się plątać w słowach
![]() ![]()
Ze wszystkich rzeczy, które kiedykolwiek utraciła, najbardziej żal jej było rozumu... Gdzieśtam czeka na nią Książe w lazurowoniebieskich kalesonach... kiedyś ją znajdzie. Bo ona nie szuka. Nie teraz. Nie... nie teraz... She walks on the boulevard of broken dreams. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Czytaj książki!!!
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Racja książki, ale takze przebywanie z ludzmi którzy maja cos ciekawego do powiedzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Tak jak przedmowczynie pisza: ksiazki, ale duzo zalezy wlasnie od poziomu otoczenia.
Jest taki aforyzm: "Wole byc glupcem wsrod madrych, nizli madrym wsrod glupcow" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Parafrazując mądre rady udzielone przez moje Poprzedniczki, dodam ze swej strony jeszcze jedną uwagę. Oprócz czytania książek- czyli czystej przyjemności, warto ciut popracować ze słownikami- języka polskiego, wyrazów bliskoznacznych (tę opcję polecam szczególnie- bardzo wzbogaca język jakim sie posługujemy- zarówno czynny, jak i bierny-rozbudowuje zakres słownictwa).
Wsłuchuj się w wypowiedzi innych, jeśli pojawiają sie w nich słowa nizrozumiałe dla Ciebie, nowe, bądź poprostu ciekawe- Zapisuj je, a potem odszukuj znaczenie leksykalne. Nie unikaj rozmów, dyskusji, polemik, konfrontacji słownych, bo jak wiadomo powszechnie "trening czyni mistrza" ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny maja racje. Książki, książki i jeszcze raz książki. najlepszy sposób na nude w zimowe wieczory.
![]()
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za wszystkie rady!!!Obiecuje że od dzisiaj biorę się za to ,,pełną parą,, i nie ma mówienia że nie mam czasu. Codziennie przynajmniej godzinę poświęcam na czytanie!
pozdrawiam Was buziaki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
A ja jako studentka informacji naukowej i bibliotekoznawstwa też moge owiedzieć, że czytanie to podstawa
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
zgadzam sie ze wszystkimi jesli chodzi o ksiazki - super sprawa i pomaga.
Spróbuj jeszcze rozmawiac sama ze soba tak jakbys z kims prowadzila polemike (wymysl sobie kogos, nie wazne kogo)mów na bardzo rózne tematy od muzyki po polityke, a sama sie przekonasz, ze mozna tak pół godziny. Zobaczysz tak naprawde jaki masz styl samej wypowiedzi i jaki zasób słownictwa.
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Książki książki i jeszcze raz książki.
No i tak jak piszą dziewczyny- możesz poćwiczyć przed lustrem. Zdecydowanie zwiększa charyzmę ![]()
Jak kocha, to jest naiwna, a jak nie kocha, to jest zimna. Jeśli jest sama, to znaczy, że nikt jej nie chciał, a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana. A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Zgadzam sie z dziewczynami, Ksiazki, ksiazki i jeszcze raz ksiazki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#21 |
Przyczajenie
|
Temat zainicjowany był dawno ale może jeszcze trafi tu ktoś zainteresowany problemem.
Niezwykle popularne jest myślenie że czytanie książek rozwiąże kłopot z wysławianiem się. Spieszę ze sprostowaniem. Czytanie, podobnie jak słuchanie audycji lub oglądanie rozmaitych programów telewizyjnych mogą poszerzać jedynie słownik bierny. Słownik bierny to taki worek z wyrazami, które rozumiemy ale ich nie używamy. Najbardziej zrozumiale można przedstawić rzecz w taki sposób: czytanie-to wkładanie wyrazów do worka. pisanie- to wyjmowanie wyrazów z worka(w worku jest więcej wyrazów niż potrafimy wyciągnąć, to naturalne) mówienie-to znacznie szybsze niż przy pisaniu wydobywanie wyrazów. Takie ujęcie wyjaśnia dlaczego ludzie którzy potrafią pięknie pisać nie potrafią swobodnie i płynnie formułować spontanicznych wypowiedzi. Po prostu nie ma gotowości słowa. Żeby wyćwiczyć fluencję wypowiedzi trzeba doskonalić nadawanie mowy, nie odbiór. Istnieją rozmaite ćwiczenia ale to wymaga samodyscypliny i regularności bo myślenie boli wbrew temu co się powszechnie wygaduje. Mózg nie lubi się przemęczać. Dąży do tego żeby było ciepło i miło a praca intelektualna to wysiłek, ciężki jak przerzucanie węgla. Trzeba ćwiczyć żywe mówienie, można zacząć od pisania jeśli nie potrafimy pisać składnie bez dłuższych pauz i zacięć, ale później trzeba przejść do werbalizacji bo to znacznie szybszy proces i pisanie tego nie załatwi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.