ładne wypowiadanie się.... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-12-11, 08:33   #1
marbella
Raczkowanie

ładne wypowiadanie się....

Cześć dziewczyny! Mam nadzięję ,że mi pomożecie, otóż mój problem polega na tym że nie umiem ładnie się wypowiadać podczas rozmowy.Bardzo często brakuje mi słów , albo nie umiem przekazać tego o czym myśle w sposób zrozumiały dla innej osoby. Dziewczyny co mam zrobić żeby jak najszybciej temu zaradzić? Czy czytanie ksiązek mogłoby pomóc?
marbella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 08:40   #2
marbella
Raczkowanie

ładne wypowiadanie się...

Cześć dziewczyny! Mój problem polega na tym , że nie umie ładnie wypowiadać się podczas rozmowy, czesto brakuje mi słów lub nie umie przekazac tego o czym myśle w sposób zrozumiały dla drugiej osoby Proszę powiedzcie czy jest na to jakaś rada? Czy codzienne czytanie książek mogłoby pomóc?
Stary 2005-12-11, 09:01   #3
Momo
Zakorzenienie

Dot.: ładne wypowiadanie się...

Spróbuj poćwiczyć przed lustrem.Udaj,że z kimś rozmawiasz - mów głośno i wyrażnie.Przed sobą nie będziesz miała tremy.Czytanie książek to też dobry pomysł .

Kobieta zmienną jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 09:29   #4
kafetka
Zadomowienie

Dot.: ładne wypowiadanie się....

jako studentka filologi polskiej moge ci powiedziec ze czytanie ksiazek daje bardzo duzo (mowie oczywiscie o ambitnych ksiazkach) a nie o tanich romansidlach...tylko na to trzeba czasu
kafetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 10:01   #5
Smoczyca
Zakorzenienie

GG do Smoczyca

Zdecydowanie czytaj jak najwięcej, Twój zasób słownictwa się powiększy i od razu będzie łatwiej

Smoczyca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 10:18   #6
hybris
Zadomowienie

czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj - jak Ci dziewczyny mówią, a ja do tego dorzuciłabym jeszcze naukę języka obcego - niesamowicie rozwija
Stary 2005-12-11, 10:32   #7
Elwinga
Rozeznanie

Popieram dziewczyny, które radzą czytać jak najwięcej. Jeszcze można poprosić kilka osób z Twojego otoczenia, z którymi często rozmawiasz, aby zwracały Ci uwagę, jeśli wypowiadasz się niejasno ("nie wiem, co masz na myśli, może spróbuj to powiedzieć jakoś inaczej?")
Elwinga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-12-11, 10:36   #8
Szczypta Chili
Zadomowienie

GG do Szczypta Chili

Zgadzam się z przedmówczyniami, czytanie bardzo rozszerza nasz zasób słownictwa i horyzonty światopoglądowe oraz rozwija wyobraźnię. Ja niestety narazie zaniedbujeto wartościowe zajęcie, ale mam nadziej, że już w lutym, gdy będę miała więcej czasu udam się do biblioteki.
Wielkiej Depresji.
Naszą wielką wojną jest wojna duchowa.
Naszą wielką depresją jest życie.

Szczypta Chili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 10:58   #9
lorinka
Rozeznanie

też miałam taki kłopot i w sumie.... jeszcze często zdarza mi się plątać w słowach u mnie wszytsko zmieniło to że poszłam do szkoły, w której wszyscy potrafią się wysłowić i musiałam w krótkim czasie też się nauczyć, inaczej ciągle bym się narażała na złośliwe komentarze...

Gdzieśtam czeka na nią Książe w lazurowoniebieskich kalesonach... kiedyś ją znajdzie. Bo ona nie szuka. Nie teraz. Nie... nie teraz...

She walks on the boulevard of broken dreams.

lorinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 11:08   #10
aniess
Zadomowienie

GG do aniess

Czytaj książki!!!
Stary 2005-12-11, 11:38   #11
monyczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kafetka
jako studentka filologi polskiej moge ci powiedziec ze czytanie ksiazek daje bardzo duzo (mowie oczywiscie o ambitnych ksiazkach) a nie o tanich romansidlach...tylko na to trzeba czasu
a jakie tytuły polecasz?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-12-11, 12:02   #12
Asik_
Zakorzenienie

Racja książki, ale takze przebywanie z ludzmi którzy maja cos ciekawego do powiedzenia
Asik_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 12:12   #13
KociaMama
Raczkowanie

Tak jak przedmowczynie pisza: ksiazki, ale duzo zalezy wlasnie od poziomu otoczenia.
Jest taki aforyzm: "Wole byc glupcem wsrod madrych, nizli madrym wsrod glupcow"
KociaMama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 12:15   #14
Anett_
Wtajemniczenie

Smile Dot.: ładne wypowiadanie się....

Parafrazując mądre rady udzielone przez moje Poprzedniczki, dodam ze swej strony jeszcze jedną uwagę. Oprócz czytania książek- czyli czystej przyjemności, warto ciut popracować ze słownikami- języka polskiego, wyrazów bliskoznacznych (tę opcję polecam szczególnie- bardzo wzbogaca język jakim sie posługujemy- zarówno czynny, jak i bierny-rozbudowuje zakres słownictwa).
Wsłuchuj się w wypowiedzi innych, jeśli pojawiają sie w nich słowa nizrozumiałe dla Ciebie, nowe, bądź poprostu ciekawe- Zapisuj je, a potem odszukuj znaczenie leksykalne.
Nie unikaj rozmów, dyskusji, polemik, konfrontacji słownych, bo jak wiadomo powszechnie "trening czyni mistrza" A może Zdecydujesz się na prowadzenie pamiętnika? Przelewanie swoich myśli na papier, to także wyborne ćwiczenie, które procentuje w mowie stosowanej przez każdego z nas
Anett_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 12:16   #15
misia_bella
Zakorzenienie

Dziewczyny maja racje. Książki, książki i jeszcze raz książki. najlepszy sposób na nude w zimowe wieczory.
Śmianie się z samego siebie jest terapeutyczne
."
misia_bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 12:35   #16
marbella
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny za wszystkie rady!!!Obiecuje że od dzisiaj biorę się za to ,,pełną parą,, i nie ma mówienia że nie mam czasu. Codziennie przynajmniej godzinę poświęcam na czytanie!
pozdrawiam Was buziaki!
Stary 2005-12-11, 12:51   #17
bąbelek_82
Rozeznanie

A ja jako studentka informacji naukowej i bibliotekoznawstwa też moge owiedzieć, że czytanie to podstawa

bąbelek_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 19:55   #18
moniska
Zakorzenienie

GG do moniska

zgadzam sie ze wszystkimi jesli chodzi o ksiazki - super sprawa i pomaga.
Spróbuj jeszcze rozmawiac sama ze soba tak jakbys z kims prowadzila polemike (wymysl sobie kogos, nie wazne kogo)mów na bardzo rózne tematy od muzyki po polityke, a sama sie przekonasz, ze mozna tak pół godziny. Zobaczysz tak naprawde jaki masz styl samej wypowiedzi i jaki zasób słownictwa.

To,
jak ja widzę świat
i jak go opisuję,
niekoniecznie pokrywa się z tym,
jak go widzą inni

Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie

moniska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-11, 23:20   #19
Juda
Zakorzenienie

GG do Juda

Książki książki i jeszcze raz książki.
No i tak jak piszą dziewczyny-
możesz poćwiczyć przed lustrem.
Zdecydowanie zwiększa charyzmę
a jeśli jest z kimś, to znaczy, że cwana.
A gdy dostaje furii to jej się tylko tak zdaje...

Juda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-12-12, 08:32   #20
karolina2020
Zadomowienie

Zgadzam sie z dziewczynami, Ksiazki, ksiazki i jeszcze raz ksiazki Uwazam, ze tez pomocne moze byc ogladanie chocby wiadomosci, tam czesto padaja bardziej wykwintne slowa Czesto zdarzalo sie, ze ludzie mowili mi, ze potrafie sie ładnie wyslawiac, w liceum to nie jest juz tak rzadkie, ale w gimnazjum czasami musialam niektorym osobom tlumaczyc wyrazy, ktorych uzylam Jezeli slysze jakies slowo, ktorego nie znam znaczenia i mnie intryguje, to sobie sprawdzam w slowniku- to tez pomaga Nie uwazam sie za jakos wybitnie uzdolniona oratorsko osobe, wydaje mi sie, ze niektore rzeczy powinny byc juz standardem w dzisiejszych czasach
Stary 2018-02-27, 09:41   #21
pani_s
Przyczajenie

Temat zainicjowany był dawno ale może jeszcze trafi tu ktoś zainteresowany problemem.
Niezwykle popularne jest myślenie że czytanie książek rozwiąże kłopot z wysławianiem się. Spieszę ze sprostowaniem. Czytanie, podobnie jak słuchanie audycji lub oglądanie rozmaitych programów telewizyjnych mogą poszerzać jedynie słownik bierny. Słownik bierny to taki worek z wyrazami, które rozumiemy ale ich nie używamy.
Najbardziej zrozumiale można przedstawić rzecz w taki sposób:
czytanie-to wkładanie wyrazów do worka.
pisanie- to wyjmowanie wyrazów z worka(w worku jest więcej wyrazów niż potrafimy wyciągnąć, to naturalne)
mówienie-to znacznie szybsze niż przy pisaniu wydobywanie wyrazów. Takie ujęcie wyjaśnia dlaczego ludzie którzy potrafią pięknie pisać nie potrafią swobodnie i płynnie formułować spontanicznych wypowiedzi. Po prostu nie ma gotowości słowa. Żeby wyćwiczyć fluencję wypowiedzi trzeba doskonalić nadawanie mowy, nie odbiór.
Istnieją rozmaite ćwiczenia ale to wymaga samodyscypliny i regularności bo myślenie boli wbrew temu co się powszechnie wygaduje. Mózg nie lubi się przemęczać. Dąży do tego żeby było ciepło i miło a praca intelektualna to wysiłek, ciężki jak przerzucanie węgla.
Trzeba ćwiczyć żywe mówienie, można zacząć od pisania jeśli nie potrafimy pisać składnie bez dłuższych pauz i zacięć, ale później trzeba przejść do werbalizacji bo to znacznie szybszy proces i pisanie tego nie załatwi.
pani_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości