![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Sklepy wszystko po... WSTYD???
Ostatnio usłyszałam opinię, że chodzenie do sklepu typu "Wszystko po 2,50" albo "absolutnie wszystko po 4,50" to wstyd. A to niby dlaczego?
Nie naleze do ludzi bogatych ani biednych. Nie jest tak, że licze każdy grosz. Ale jesli mam okazję kupić cos taniej, to dlaczego mam tego nie zrobić? Chyba każda z nas zna tego typu sklep. Ostatnio przebywałam w innej miejscowości i natknęłam sie własnie na taki sklep. Zobaczylam buty japonki. Stwierdziłam "Za 2,50 zł to sie opłaca, chodzby miały tylko kilka dni wytrzymać" i kupiłam je. I sie zaczęło. Koleżanki zaczęły sie wysmiewac - bo kupowanie w takim sklepie to wstyd. Wiadomo, że jesli w takim sklepie wisi wystawa z biżuterią, to nie będzie to szczere złoto, ale przeciez cos ładnego i fajnego mozna znaleść. Od czasu "nieszczęsnego" zakupu japonek za każdym razem kiedy przechodziłam z koleżankami obok tego sklepu słyszałam "zajrzyj, moze nowa dostawa jest" - z takim przekąsem w głosie. Wiem, że w takim sklepie nie bedzie super oryginalnych rzeczy, ale jesli chodzi np o moje hobby, robienie kartek okolicznościowych, nie potrzeba mi dziurkacza za 100 zł. Wystraczy własnie taki za 2,50. Byle by działał. A co wy uważacie o sklepach takiego typu? Kupujecie czy omijacie szerokim łukiem?
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sklepy wszystko po... WSTYD???
Ja bym nie kupiła takich klapek - nie dlatego, że to obciach. Kupiłam dwa lata temu sandałki Nike na wyprzedaży za 129 zł - sandałki mam do dziś dzień w dobrym stanie. Osobiście wolę kupić coś porządnego co się nie rozleci zbyt szybko. Wychodzi taniej niż kilka - kilkanaście par tanich butów.
Ale gdybym była na wakacjach i moje buty by mi się rozleciały a potrzebowałabym japonek na tydzień, to kupiłabym takie jak Ty bez wahania. A koleżanki zbyt rozsądne nie są, bo przyjemne to na pewno nie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie, rozgryzłaś mnie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie omijam takich sklepów. Jeśli mam czas to wchodzę i tam zaglądam. W tego rodzaju sklepach kupuję głównie rzeczy do domu typu ściereczki, nożyczki, serwetki, wazoniki, itp. Ostatnio kupiłam cudne, ogromne (0,7l
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ja kiedys kupilam w takim sklepie 100 gumek do włosów na 5zł
![]() nie mam nic przeciwko takim sklepom ![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio taka afera była z łyżkami z czarnego nylonu itp. np: http://ww3.wm.pl/Toksyczne-miseczki-...regionie,53384 http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...185367&v=2&s=0 http://wyborcza.pl/1,76842,5569370,G...n_toksyny.html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A bawełniane ściereczki/ręczniczki no cóż... w IKEI kosztują ile kosztują, bo są z IKEI ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Wstyd to nie jest w żadnym wypadku,ale nie oszukujmy się, dużo rzeczy rozpada się po kilku dniach i nawet szkoda na nie tych 5 zł, bo po co mi coś co za chwilkę nie nadaje się do użytku. Niektóre rzeczy ( np. gumki do włosów, grzebienie, lusterka itp ) śmiało można tam kupić, ale jest też duża część przedmiotów, które warto omijać szerokim łukiem i zainwestować w nieco droższe
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam takie sklepy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Ja bardzo lubię chodzić do sklepów tego typu i nie uważam tego za obciach. A nawet mogę powiedzieć ,że odwiedzam je regularnie bo w miejscu gdzie mieszkam jest ich kilka
![]() ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
hhmmm wlasciwie to nigdy nie bylam w takim sklepie, bo kojarzy mi sie z gora dupereli na polkach. w sumie to nie wiem czego mialabym tam szukac
![]() ale nie potepiam. jesli akurat jest tam cos czego szukacie to czemu nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
absolutnie nie uwazam robienia zakupow w takich sklepach za wstyd.
sama czasem tam kupuje, jak znajde cos fajnego, co mi wpadnie w oko. zdaje sobie sprawe, ze moze jakosc nie bedzie genialna, ale czy cos musze miec cale zycie... kupilam tam pudla tekturowe - w zwyklym? sklepie o polowe drozsze, ramki na zdjecia, kolczyki, niby nic specjalnego, ale do tej pory sa te rzeczy (kupione 1-2 lata temu). Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wszystkie kubki z jakich korzystam są właśnie z takich sklepów...super kształty i kolory...i co?? żyje i mam sie dobrze...nawet bardzo... I zgodze sie z dziewczynami ze czasem mozna wynaleźć cudeńka...np mój portfel ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Lubię te sklepy
![]() ![]() A, że te rzeczy są o wiele tańsze, niż w innych sklepach? No to przecież świetnie ![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak bym chciała słuchac naukowców to bym teraz nie siedziała przed komputerem tylko w szczelnie zamkniętym pomieszczeniu...jak mam mi coś zaszkodzic to zaszkodzi nawet zestaw obiadowy za 300 złoty.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
wcale nie musisz...to ze ty wyczytałaś pare rzeczy na ten temat nie znaczy ze ja musze sie z tym zgodzić...każdy ma swój rozum...nie dajmy sie zwariować...
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Uwielbiam te sklepy!!
![]() Mam z nich miliony rzeczy typu: kubki, kasetki na bizuterie, lakiery do paznokci(u mnie w klepie "za 2 zł" sprzedaja kosmetyki z bazarku typu cantare vollare po 2 zł ![]() ![]() ![]() Czasem mozna kupic cos naprawde fajnego po bardzo niskiej cenie, tylko ztreba umiec szukac i wybierac ![]() Moi znajomi nie wyśmiewają mnie i nawet czasem wstąpią tam ze mną, ale i tak mówią że jestem stuknięta, ale to samo mówią o lumpeksach i bazarach także zwisa mi to ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Ja też uwielbiam takie sklepy! Mam swój ulubiony w miejscowości, w której spedzamy weekendy z TZem - baaaardzo duzo w nim kupuję - przede wszystkim wszelkie drobiazgi do domku od doniczek począwszy na róznorodnych miseczkach koncząc...
Moim zdaniem te rzeczy są naprawde cudne i cena cieszy, bo zamiast jednej miski czy deseczki mogę kupić trzy! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
A ja ostatnio kupiłam pasek w sklepie "wszystko po 4 zł", a nastepnego dnia w galerii w sklepie ze sztuczną biżuteria zobaczyłam IDENTYCZNY pasek, nawet to samo opakowanie i kosztował ponad 20 zł. Dlatego zaglądam do tych sklepów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja także nie mam nic przeciwko kupowaniu w takich sklepach, czasem faktycznie można znaleźć coś fajne po naprawdę śmiesznej cenie, ale denerwuje mnie to że jak wchodzę do sklepu ''wszystko po 4.50'' a tam oprócz wielu rzeczy faktycznie za 4.50 na wyższych półkach stoją przedmioty po 45 zł albo w innych cenach...
![]() |
#23 |
BAN stały
|
No troche sa obciachowe te sklepy, żaden Almi Decor i Rosenthal to nie jest, nie da się ukryć
![]() Tak, chodziłam za czasów liceum posmiac sie z tej tandety, bo czasem jest z czego. Teraz nie chodzę, bo po co mi jakies tanie badziewie, wole odłozyc pieniadze na cos ladniejszego i porzadniej wygladajacego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
A może pochwalimy się swoimi najlepszymi zdobyczami z tych sklepików? Ja jestem wrecz zauroczona ostatnio kupioną masielniczką i kubeczkiem! Wkleje zdjęcia jak dorwe sie do aparatu!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Lubię takie sklepy
![]()
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Hmm...Wstyd to to nie jest, sklep jak sklep i tyle.
Byłam w takim chyba tylko raz w życiu i kupiłam w nim bardzo dobre ściereczki do czyszczenia monitora komputera. Faktycznie jakość i bezpieczeństwo produktów może pozostawiać wiele do życzenia, no i kupując coś za bezcen zrobione w krajach 3 świata na pewno przykłada się rękę do czyjegoś ubóstwa. Dlatego tam nie kupuję.Wolę komuś godziwie zapłacić za pracę.Nie popieram eksploatacji ludzi dlatego nie kupuję produktów Adidasa,nie robię zakupów w Biedronce ani w sklepach wszystko po 4 zł. Z powodów ideologicznych a nie dlatego ,że wstydzę się kupować tanio niemarkowe produkty.Bo co to za powód do wstydu,że nie szasta się bezmyślnie pieniędzmi wydając bajońskie sumy na coś tylko dlatego,że jest na tym jakieś logo. Płacenie za jakość to co innego ale w wielu przypadkach nie płaci się za jakość a za wydatki firmy na marketing, za logo i za opakowanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
a tam wstyd
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
uwielbiam w tych sklepach kupować niektóre dodatki do mieszkania
świetne są kartonowe ozdobne pudełka (zdj), pudełko za 2,50 zł, a porządek w pokoju nie do ocenienia świeczniki - prosty kształt, coś a'la zwykła szklanka do whiskey tyle, że ze spękanego szkła i z podstawką w środku na świeczkę- efekt wieczorem niesamowity koszyczki wiklinowe - nareszcie mam porządek w kosmetykach - osobno akcesoria do rąk i paznokci, osobno cienie, osobo podkłady i osobno pielęgnacja ciała a poza tym kupuję tam już wspomniane akcesoria do włosów - wsuwki, gumki, spinki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:15.