|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
efekt jojo
W ciągu ostatnich dwóch mięsiecy przytyłam 7kg[oczywiście te które zrzuciłam
![]() I czy ktoś stosował xl s medical carb blocker na odchudzanie ![]() http://www.programxlsmedical.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: efekt jojo
nie mam pojęcia... ćwicz dużo, lepiej się odżywiaj...
mój wzrost 165 waga wyjściowa 85-87 kg. obecna 75 kg... mamy te same "namiary" ![]() pozdrawiam jeśli potrzebujesz motywacji pisz moje gg 28828680 razem damy rade-będziesz mi się spowiadała, a ja tobie? większa motywacja i dla ciebie i dla mnie... ![]() pozdrawiam trzymaj się cieplutko.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo jak się zmienia dietę, to na całe życie, a nie stosuje się jakieś diety-cud, tylko po to by zrzucić kilka kilogramów, a potem efekt jojo murowany. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dokładnie-dieta to sposób odżywiania, nawyki
a takie specyfiki-w sumie lepiej jeśli nie poskutkują, jeśli to będzie tzw.efekt placebo bo jeśli schudnie się jedząc i szukając sposobów na ograniczenie wchłaniania jakichś składników-niczego się nie uczymy więc jemy więcej tak naprawdę, utrwala się nawyk pochłaniania ilości większych niż rzeczywiście potrzebujemy, bo tabletka sprawi, że się cos tam nie wchłonie i co wtedy po odstawieniu specyfiku? efekt jojo, bo nagle to jedzenie zacznie się wchłaniać? a nawyk pochłaniania nadmiernych ilości pozostanie? czy wtedy zmiana nawyków? to już lepiej zawczasu, a $ zostaną w portfelu tak czy inaczej zmiana nawyków wcześniej czy później nieunikniona, a jeśli nie-przy ewentualnej skuteczności preparatu-efekt jojo poodstawienny-nieunikniony czy..dożywotnie stosowanie, dla podtrzymania efektów? zwiększanie dawki, gdyby dotychczasowa okazała się coraz mniej skuteczna? porażka dla kieszeni, w szczególności ![]() najlepszy sposób na zmniejszenie przyswajania ilości węgli, czy jakichkolwiek innych składników-nie wkładanie ich do ust i odwrotnie-jedzenie tego, co wybieramy świadomie, w odpowiednich ilościach i z założeniem, że się wchłonie takie proste, a jakie skuteczne ![]()
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Ja też uważam, że jak zmieniać dietę to na stałe. Po prostu trzeba zmienić swoje przyzwyczajenia.
Trzymam za Was kciuki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
najlepiej opracować sobie zdrowy jadłospis, który najbardziej smakuje i trzymać się go cały czas
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;32131556]Bo jak się zmienia dietę, to na całe życie, a nie stosuje się jakieś diety-cud, tylko po to by zrzucić kilka kilogramów, a potem efekt jojo murowany. [/QUOTE]
Święte słowa! Każdy myśli że jego jojo nie dotknie, a potem jest coraz gorzej. Odchudzanie to nie sezonowość, to powinien być styl życia i już.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Asia, katherina, a Wy te okolice Warszawy to w którą stronę? Bo ja właśnie szukam grupy wsparcia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Efekt jojo
Przez ostatni rok-dwa moje diety 500 kcal przeplatały się z objadaniem. Teraz chce inaczej. Jak dojść do normalnego sposobu odżywiania by nie mieć efektu jojo? Bo jeśli przejdę na normalne odżywianie teraz to wydaje mi się że będzie gigantyczny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Dot.: Efekt jojo
stopniowo zwiększać ilość kalorii np. o 100 kcal tygodniowo dojść do swojego zapotrzebowania i wtedy dopiero zmniejszyć ilość kalorii o 400
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Ktoś nadal stosuje dietę 500 kcal? ja w tej chwili jestem na niej 3 dzień, ale jakoś nie widze rezultatów. Do tego codziennie jeżdzę na rolkach lub rowerze (po 12km) lub chodzę na dłuższe spacery. Do tego ściągnełam sobie na komórkę program "sports tracker" , który mierzy mi mapkę i km przebytej trasy, stracone kcal, czas itp. Super sprawa ! Nie mogę doczekać się efektów. I jestem ciekawa ile można stracic zbędnych kg na tej diecie.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Nom... lepiej żebyś się ich nie doczekała .... bo raczej uzyskane "efekty" nie będą takie o jakich marzyłaś.
Dziwię się w ogóle co ten wątek tutaj robi, powinien być na krzywym zwierciadle .... ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- To niestety nie jest takie łatwe.... . Przy takich restrykcyjnych dietach metabolizm nie podkręca się tak szybko...
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Napisze krótko- mało interesujący wątek... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Stopniowo zwiększaj ilość kalorii o jakieś na przykład 100 i więcej się ruszaj. Powinno poskutkować. Powodzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Wystarczy zacząć jeść wszystko i po trochę. Chodzi o to, żeby dieta była przede wszystkim zrównoważona i by organizm dostawał to, czego każdego dnia potrzebuje - a jak wiadomo, potrzebuje wszystkiego i po troszkę. To jest sekret zdrowego odżywiania. I wtedy nie będzie dodatkowych kilogramów, zbędnych diet itd.
![]() ![]() Trochę samozaparcia, obliczania kalorii... Sama się za to wzięłam już jakiś czas temu i wiem, że rezultaty przy ciągłej systematyczności są niesamowite ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny,
W styczniu zaczęłam się odchudzać, ważyłam 57kg przy wzroście 161cm, więc nie byłam zadowolona z kilku kilogramów. W 5 miesięcy schudłam 11kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Z tego co wiem to dieta ewy chodakowskiej wraz z ćwiczeniami jest supcio, sama zaczynam od 1 lipca, można się na jeść a w dodatku schudnąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;41554405]Mogą pojawić się znacznie później. Zależy też ile kalorii dziennie zjadasz, bo może być tak, że faktycznie jesz kawałek ciasta za 600kcl, ale prócz tego bardzo słabe posiłki po 200kcl i wtedy faktycznie efektu jojo nie będzie. Zapytaj tylko siebie czy wraz z posiłkami dostarczasz organizmowi niezbędnych składników - białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, wody etc. [/QUOTE]
Dziękuję za odpowiedz ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeżeli nadal ćwiczysz, a twoja dzienna porcja nie przekracza 1800kcl, to efektu jojo być nie powinno. Jeżeli przekraczasz to o 100-300kcl i czasami odpuszczasz sobie ćwiczenia, to na pierwszy wzrost wagi czekać możesz nawet pół roku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;41558264]
Jeżeli nadal ćwiczysz, a twoja dzienna porcja nie przekracza 1800kcl, to efektu jojo być nie powinno. Jeżeli przekraczasz to o 100-300kcl i czasami odpuszczasz sobie ćwiczenia, to na pierwszy wzrost wagi czekać możesz nawet pół roku. [/QUOTE] Czemu 1800? marcado20, jakie cwiczenia wykonujesz? Tak na prawde efekt jojo moze wystapic nawet i 5 lat po diecie, po prostu jak sobie odpuszczamy to w koncu zaczniemy, kawelek ciasta to chyba tak jak normalny czlowiek, sobie pozwoli od czasu do czasu nie? Dopoki nie chowasz sie z jedzeniem, nie czujesz wstydu, nie masz wyrzutow to nie ma co sie martwic ![]() Teraz mozna popracowac tylko nad lepszym BMR, co by i wiecej zjesc mozna bylo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Teraz nie ćwiczę zbyt dużo, od czasu do czasu rower stacjonarny, bo moja praca wymaga ode mnie dużego wysiłku i też dojezdzam do niej rowerem, wracam rowerem, w weekendy robie sobie wycieczke po 20km, ale niestety regularne ćwiczenia też poszły w odstawkę. Problem polega na tym, że u mnie 'od czasu do czasu' oznacza codziennie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
efekt jojo
Efekt jojo to tylko wyrazene okreslajace powrocenie do wagi wyjściowej z przed odchudzenia. Nie ma tu dokładnego czasu kiedy i jak ma to nastąpić. Mozna tyc 0,2g/msc i po dwóch latach będzie sie miało 5kg z powrotem, mozna tez trzymać wagę, ale po 2 latach w miesiąc przytyc te 5kg... To nie o efekt Jojo ktory bedzie albo o nie chodzi tylko o utrzymanie masy ciała. Zastanów sie czy dieta ktora posiadasz jest dobra (możesz podać jadłospis), skąd pojawiają sie te słodkie zachcianki, bo najpierw -norma, pare miesięcy restrykcji, potem chce sie zjeść cos słodkiego
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Masz rację, jednak nie potrafię znaleźć motywacji, wiem że muszę się opanować puki mój organizm jeszcze nie daje o sobie znać. Aczkolwiek bardziej ciekawi mnie fakt, że nie przybieram kg, skoro tak sobie notorycznie pozwalam. Mój dzisiejszy jadłospis, chętnie wysłucham opinii:
Sniadanie (5:00) Omlet z twarogiem, pomidorami, brokułami i drobiową wędlinką + jabłko II Śniadanie (9:00) Szarlotka, jogurt naturalny z odrobiną orzechów włoskich. Obiad (13:00): Pierś z kurczaka na parze, sałatka ze świeżych warzywek, 2 łyżki ryżu indiańskiego, młoda kapusta gotowana mojej mamy ![]() Podwieczorek (15:00): kolejna szarlotka tylko tym razem, o zgrozo, z lodami... Kolacja 18:00: Grillowany mintaj w ziołach, sałata, 3 łyżki serka wiejskiego, pomidor + sok pomidorowy Edytowane przez marcado20 Czas edycji: 2013-06-29 o 17:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Jadlospis ma rece i nogi, jednak zdecydowanie brakuje w nim tluszczy i gdyby nie te szarlotka to bylby redukcyjny. Jakas oliwa, olej kokosowy, maslo, smalec... Ryzu mozesz spokojnie dac wiecej. Wczesnie chodzisz spac? Moze warto pomyslec o 4 posilkach?
Troche jakbys oszczedzala na kaloriach, zeby potem moc zjesc cos slodkiego. Nie rob tego, tak ta ochota na slodkie bedzie sie tylko powiekszac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Moja mama dodaje domowy smalec do kapusty, kiedy ją gotuję, nie wspomniałam. Mintaj był skropiony oliwą a orzechy włoskie to sam tłuszcz i to bardzo zdrowy ;> 4 posiłki? Masz na myśli, że usunełabym przykładowo podwieczorek, pozostając nadal przy takim samym składzie pozostałych? Zazwyczaj jem 4 posiłki, bez podwieczorku, bo nie jestem głodna do kolacji. Spać chodzę około 22:00, bo muszę wstać wcześnie do pracy, stąd też bardzo wczesne śniadanie. Uważasz, że gdyby wyciąć z tego ten podwieczorek szarlotkowy i dodać troszkę więcej węglowodanów do obiadu to mogłabym utrzymać wagę przy średniej aktywności, pozwalając sobie do południa na kawałeczek czegoś dobrego? Zdaję sobie sprawę, że nie jesteś w stanie tego ocenić 'na oko', bo każdy organizm jest inny...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
efekt jojo
Cytat:
![]() ![]() A zmniejszenie posiłków do 4 to taka idea, może bedziesz sie lepiej czuć po sytym obiedzie i nie bedziesz miała ochoty na słodkie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziękuję za radę! Nawet dzisiaj się już do niej zastosuję i zrobię sobie tosty francuskie z bekonem
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.