Rozszerzanie diety 8 miesięczne dziecko - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-02-25, 16:40   #1
joannawroclaw88
Przyczajenie

Rozszerzanie diety 8 miesięczne dziecko

Hej.
Jesteśmy w trakcie rozszerzania diety. Głównym posiłkiem nadal jest cyc. Młody odrzuca wszystko co chce mu się dać łyżeczką.
Na śniadanie zjada kaszę mannę z malinami w konsystencji "do ręki". Obiad to najlepiej marchewka, ziemniak lub brokuł oczywiście do rączki. Czasem zje trochę żółtka lub mięsa.
Czy to normalne? Co mogę zrobić aby mały jadł więcej?
Rozszerzamy dietę od 6 miesiąca ale po 2 tyg mały złapał jelitowkę i do rozszerzania wróciliśmy w 7 miesiącu.
joannawroclaw88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-26, 08:32   #2
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Dot.: Rozszerzanie diety 8 miesięczne dziecko

Tak, to normalne. Spokojnie, jeszcze wszystkiego zdąży w życiu spróbować Do roku podstawą diety u dziecka jest mleko, wszystko inne to tylko dodatek.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-26, 12:57   #3
eyo
Zakorzenienie

normalne i nic nie rób żeby jadł więcej, do roku mleko to podstawa - resztę ma poznawać więc Twoją rolą jest proponować, nie zmuszać
skoro dziecko preferuje metodą jedzenia do rączki to poczytaj o metodzie BLW
dzieci na początku nie wiedzą, że pokarmy stałe mogą zaspokoić głód więc spokojnie, co nie doje w normalnych posiłkach to na pewno zaspokoi mlekiem

moja córka ogarnęła stałe posiłki dopiero w okolicach 10 -11 miesiąca, wcześniej w najlepszym wypadku można było to jedzenie nazwać próbowaniem

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-26, 15:16   #4
joannawroclaw88
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedzi. Przyznam szczerze , że trochę mnie ten temat męczy. W rodzinie dzieci były karmione butelka z mm. Ich przejście na stałe posiłki było szybsze i łatwiejsze. Mój gałgan nie jest taki chętny.
joannawroclaw88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-26, 15:26   #5
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Nie wpadnij w tę pułapkę porównywania swojego dziecka do innych. Każde dziecko wszystko robi w swoim czasie. Uwierz mi, jak pójdzie do szkoły, to będzie jadło to, co rówieśnicy.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-02-26, 21:51   #6
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joannawroclaw88 Pokaż wiadomość
Dziękuję za odpowiedzi. Przyznam szczerze , że trochę mnie ten temat męczy. W rodzinie dzieci były karmione butelka z mm. Ich przejście na stałe posiłki było szybsze i łatwiejsze. Mój gałgan nie jest taki chętny.
Do roku mleko to podastawa. Do tego czasu może jedzenie rozgniatać, sprawdzać
jak chcesz przemycic mieso czy rybe to możesz pomyslec o roznych muffinkach, plackach u mojego synka kazdego dnia jest jakis placek i z 2-3 razy w tygodniu jakies muffinki
kanapka to tez dobry wybór jak masz dobry chleb. Do tego jakis serek typu bieluch, posypac sezamem i jest posiłek
Wszelkiego rodzaju makarony. W lidlu pojawily sie kiedys warzywne, co też urozmaici diete dziecka
Stary 2018-02-26, 21:54   #7
eyo
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;81712531]Nie wpadnij w tę pułapkę porównywania swojego dziecka do innych. Każde dziecko wszystko robi w swoim czasie. Uwierz mi, jak pójdzie do szkoły, to będzie jadło to, co rówieśnicy.[/QUOTE]

dokładnie, nie porównuj się do innych
przy okazji, moja córka jest na mm od ukończenia pierwszego miesiąca życia i wcale to rozszerzanie diety nie było ani łatwe ani szybkie - tak samo jak mm nie gwarantuje przespanych nocy tak samo nie gwarantuje łatwego rozszerzania diety bo każde dziecko jest inne

jesteś matką, znasz swoje dziecko najlepiej więc obserwuj je i reaguje na jego potrzeby

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-02-28, 10:59   #8
MartaMagda
Zakorzenienie

Moje też na butli od 4 miesiąca, od 7 rozszerzamy dietę teraz ma rok i miesiąc i dopiero zaczyna jeść tak, żeby zaspokoić głód. Trzeba podejść do tego na luzie (tak, wiem to wcale nie jest łatwe), nie porównywać i zdać się na dziecko I trzeba pamiętać, że dziecko też człowiek i może czasem nie chcieć czegoś zjeść, albo w ogóle nie mieć ochoty na jedzenie
Stary 2018-03-01, 07:14   #9
Katefit
Bright side of life

Polecam blog o gotowaniu dla niemowlaka od 6 m i wiecej są
super przepisy w miarę proste
MAMAA CHEF przepisy dla niemowląt przepisy dla dziecka
http://www.mamachef.eu/
Katefit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-12, 08:35   #10
MartynaKato
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Katefit Pokaż wiadomość
Polecam blog o gotowaniu dla niemowlaka od 6 m i wiecej są
super przepisy w miarę proste
MAMAA CHEF przepisy dla niemowląt przepisy dla dziecka
http://www.mamachef.eu/
Dzięki za link do bloga, skorzystam. My jesteśmy na początku rozszerzania diety, ale podczytuje: http://alaantkoweblw.pl/
MartynaKato jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości