Problem z pralką - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-03-09, 19:39   #1
Memories90
Rozeznanie

Problem z pralką

Witajcie
Nie znalazłam innego działu, do którego pasował by ten temat dlatego wybrałam ten.
Zatem tłumaczę na czym polega problem:
Niedawno kupiłam pralkę LG steamspa 6,5 kg.
Pranie jest wyprane bardzo dobrze, nie wyświetla żadnych błedów, nie ma wycieków itp, wypoziomowana też jest dobrze na 99%, ale jest problem podczas wirowania. Otóż, gdy pralka zaczyna wirować i się "rozpędza" dosyć mocno trzęsą się drzwiczki, natomiast w momencie kiedy wirowanie jest na pełnych obrotach owe ruchy drzwiczek zanikają.
Dzwoniłam do serwisu, wytłumaczyłam co się dzieje, ale szanowna obsługa twierdzi, że jest wszystko ok - ewentualnie zalecili wypoziomować porządnie pralkę, lub dawać mniej prania (wkładam około pół bębna). Nie mam już pomysłu co zrobić, może ma ktoś z was taką pralkę i wie co może być przyczyną?
Posiadam filmik, ale jest to plik mp4 i nie da się go zamieścić tutaj
Memories90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-09, 20:26   #2
sarraa
Zakorzenienie

Dot.: Problem z pralką

Wyjęłaś śruby transportowe?
sarraa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-09, 20:32   #3
Memories90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sarraa Pokaż wiadomość
Wyjęłaś śruby transportowe?
Oczywiście, śruby wyjęte, pralka odpowiednio ustawiona.
Prałam już 6 razy na róznych programach i na każdym tak trzęsie, ale tylko drzwiczkami i podczas wirowania.
Stary 2018-03-09, 22:23   #4
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

Jak pralka sie ''rozkreca'', to troche trzesie, obija sie, a jak sie juz rozkreci, to jest ciszej. To jest troche fizyka. Jak potem zwalnia, to tez sie zaczyna ''obijac''.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-10, 20:53   #5
I am Rock
lokalna gwiazda

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;8204621 1]Jak pralka sie ''rozkreca'', to troche trzesie, obija sie, a jak sie juz rozkreci, to jest ciszej. To jest troche fizyka. Jak potem zwalnia, to tez sie zaczyna ''obijac''.[/QUOTE]

Niekoniecznie. W mojej pralce zależy od tego, jak się pranie rozłoży. Raz nią telepie, raz startuje bezszmerowo.
Ale drzwiczki się nie trzęsą.
W ogóle dziwię się, jakim cudem trzęsą się właśnie drzwiczki.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-10, 21:39   #6
Memories90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Niekoniecznie. W mojej pralce zależy od tego, jak się pranie rozłoży. Raz nią telepie, raz startuje bezszmerowo.
Ale drzwiczki się nie trzęsą.
W ogóle dziwię się, jakim cudem trzęsą się właśnie drzwiczki.
Własnie one wyglądają nieco inaczej niż zwykłe, wystają nieco na zewnątrz (spróbuję zdjęcie wrzucić) i właśnie podczas wirowania widać jak się ruszają, jakby bęben próbował je otworzyć.
Mam film, ale nie da się wrzucić.
Wszystko pracuje jak należy, dobrze wyważa pranie, układa itd tylko te cholerne drzwiczki, może dlatego się tak dzieje bo wystają na zewnątrz pralki i po prostu jakieś wibracje się przenoszą... nie wiem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 28939318_1651691424947992_1168366227_o.jpg (57,2 KB, 58 załadowań)

Edytowane przez Memories90
Czas edycji: 2018-03-10 o 21:44
Stary 2018-03-10, 23:22   #7
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Memories90 Pokaż wiadomość
Własnie one wyglądają nieco inaczej niż zwykłe, wystają nieco na zewnątrz (spróbuję zdjęcie wrzucić) i właśnie podczas wirowania widać jak się ruszają, jakby bęben próbował je otworzyć.
Mam film, ale nie da się wrzucić.
Wszystko pracuje jak należy, dobrze wyważa pranie, układa itd tylko te cholerne drzwiczki, może dlatego się tak dzieje bo wystają na zewnątrz pralki i po prostu jakieś wibracje się przenoszą... nie wiem
Jeśli drzwiczki wystają z pralki, to rzeczywiście, jedynym punktem zaczepnym byłyby zawiasy. I podczas rozpędzania bębna mogłyby się przenosić wibracje i być mocno widoczne na drzwiczkach.

Sama pralka może nie trząść się widocznie, tak jak drzwiczki. I stąd wrażenie, że drzwi się trzęsą, a pralka nie.

To tak z punktu widzenia fizyki. Ale nie wiem, czy to błąd konstrukcyjny, czy na etapie planowania tak postanowiono i wszystko jest w porządku.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-11, 11:10   #8
I am Rock
lokalna gwiazda

Ale chyba każde drzwiczki wystają z pralki. U mnie są zagłębione w obudowę, ale nadal wystają. Poza tym uszczelka powinna amortyzować drgania.
Gdyby z zawiasami było coś nie w porządku, to raczej objawiałoby się to wyciekaniem wody przez drzwiczki.

Tak sobie myślę, że przecież drzwiczki nie mogą drgać z inną częstotliwością, niż pralka. To byłoby dziwne.
Autorko, może przy najbliższej okazji przyłóż ręce jednocześnie do pralki i do drzwiczek i sprawdź, jak jest.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-11, 12:25   #9
Memories90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Ale chyba każde drzwiczki wystają z pralki. U mnie są zagłębione w obudowę, ale nadal wystają. Poza tym uszczelka powinna amortyzować drgania.
Gdyby z zawiasami było coś nie w porządku, to raczej objawiałoby się to wyciekaniem wody przez drzwiczki.

Tak sobie myślę, że przecież drzwiczki nie mogą drgać z inną częstotliwością, niż pralka. To byłoby dziwne.
Autorko, może przy najbliższej okazji przyłóż ręce jednocześnie do pralki i do drzwiczek i sprawdź, jak jest.
No właśnie też o tym myślałam. Wycieków nie ma, nie hałasuje też.
Ruchy drzwiczek idą w parze z ruchem bębna, im mocniej zaczyna kręcic przy wchodzeniu w wirowanie tym szybsze ruchy drzwiczek dopiero jak wiruje na maxa to drzwiczki są spokojne.
Spróbuję jeszcze zadzwonić na obsługę może odbierze ktoś bardziej kompetentny niż ostatnio
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości