![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Nadmiar usg jednak szkodzi
Z serwisu naukowego PAP:
Prenatalne badanie ultrasonografem dotychczas uważano za zupełnie bezpieczne. Niestety teraz stwierdzono, że wykonywane za często może mieć ono negatywny wpływ na formujący się mózg płodu. Tak wynika z najnowszych eksperymentów przeprowadzonych przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Yale. Neurobiolodzy przeprowadzali eksperymenty na myszach. Udowodnili oni, że nadmiar ultradźwięków może zmylić komórki nerwowe, które w okresie płodowym życia dziecka wędrują poprzez mózg wzdłuż ściśle ustalonych szlaków, by zająć przeznaczone im pozycje. Wyniki tych badań nie oznaczają jednak, że należy zaprzestać badań prenatalnych wskazanych z medycznego punktu widzenia. Jednak kobiety, które robią to badanie tylko po to, by poobserwować dziecko dla kaprysu, powinny się nad tym poważnie zastanowić.
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Nadmiar usg jednak szkodzi
To oczywiste, że urządzenia, które wysyłają fale mogą być szkodliwe jeśli urzywa się ich w nie właściwy sposób. I to nie tylko usg, ale i tel, komórkowy (przy łączeniu nie powinno się go trzymać przy ciele) kuchenki mikrofalowe (gdy pracuje - podgrzewa nie powinno się stać blisko niej) itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wygrzebalam cos ciekawego.. wiec odswiezam
![]() Ogolnie rzecz biorac, kazdy chyba o tym slyszal, nie kazdy podchodzi serio. Sama nie moge doczekac sie kolejnego USG, ktore bedzie moim drugim i zarazem ostatnim (o ile nie bedzie jakis nieprzewidzianych powodow do nadborgramowego badania). Nie wiem co myslec o lekarzach, ktorzy robia skany tylko po to, zeby przyszla mamusia mogla sobie popatrzec na dziedzie.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem też, że osoby które nadmiernie w to wierzą nie słuchają radia, nie oglądają telewizora no i co tu robią, bo monitor też emituje fale. Litości... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a co to znaczy często?? co tydzien, co miesiac ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Lekarz ,który prowadzi moją ciąże wykonuje USG przy kazdej wizycie [raz w miesiacu]. Za kazdym razem ocenia rozwoj dziecka, przyrost wagi, prace serduszka a takze stan i umiejscowienie lozyska. Ciaza przebiega prawidlowo, ja natomiast jestem spokojna o stan zdrowia mojego dziecka.
Jest to sprawa kazdej z nas jako matki, a takze decyzja lekarza ktory prowadzi ciaze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Jak najbardziej zgadzam sie z Biankaaa , tez mam robione uSg raz w miesiacu czyli przy kazdej wizycie , ciaza rowniez przebiega prawidlowo a maluch dobrze sie rozwija , przynajmniej jestem spokojna
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
szukalam w wyszukiwarce, nic nie znalazlam, wiec podpinam sie pod ten watek. jeszcze nie jestem mamusia, choc juz prawie rok po slubie (dzidziusia planujemy dopiero za ok1-1,5). mam jednak ciagle nurtujace mnie pytanie.
ktora z was miala wykonywane usg 3d albo to najnowsze 4d???? wczoraj w niemieckiej telewizji mowiono o nich i pokazywano zdjecia. rewelacje (szczegolnie 4d). wypowiadal sie prof, ze fale sa calkowicie dla dziecka nieszkodliwe, nawet dla mozgu (chyba ze to usg wykonuje sie 3x dziennie ![]() macie moze zdjecia z takiego usg??? jak tak to wklejajcie!!!!! moja bratowa ma takowe na plycie cd, sa rewalacyjne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Ja też wcześniej tak myslalam, że USG jest szkodliwe. Jestem po dwóch wizytach u ginekologa i miałam juz dwa razy robione USG. Moj lekarz jest uważany za jednego z najlepszych w moim mieście, 3 miesiące sie czeka na wizytę prywatną, drzwiami i oknami do niego sie pachaja kobiety. Jest doświadczony i chyba wie co robi ( tak sobie to przynajmniej tłumacze....) Jeśli niby tylko dwa razy w ciązy można robic usg to w jaki inny sposób zbada prawidłowy rozwoj dziecka, bicie serca itp.?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
A ja bedac w ciazy wolalam dmuchac na zimne.unikalam wszystkiego co mogloby zaszkodzic o czym byly dwuznaczne wypowiedzi. usg mialam robione tylko 3 razy wtedy gdy to bylo konieczne. serduszka mozna posluchac bez uzycia usg. a prywatni lekarze wykonuja je czesciej tylko dlatego zeby nabijac sobie kase. lezalam na porodówce z dziewczyna która chwalila sie calym plikiem zdjec z usg i ogladala je z atencja. ciekawe ze ten najlepszy w miescie lekarz i ordynator szpitala nie zobaczyl na zadnym z nich ze dziecko ma szmery w sercu i genetyczna anomalie (nie mialo przeciwstawnych kciuków!!!)
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#12 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
wiekszosc przypadków jakie znam to prywatni lekarze i prywatne nabijanie kasy za usg, bo powiedz mi w ilu panstwowych przychodniach lekarz ma w swoim gabinecie aparat do usg? ja nie znam zadnego. trzeba sie zapisac i czekac czasem i miesiac dwa zeby zrobic ultrasonografie. taka polska rzeczywistosc ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja nawet w ciazy musialam czekac na usg 2 miesiace co mi sie wydalo smieszne bo lekarz zlecil na nastep[na wizyte za tydzien a w pracowni usg mówia ze nic nie poradza bo tyle kobiet czeka w kolejce... zreszta wlasciwie w temacie watku chodzi o szkodliwosc wiec jak mówie kto chce niech sie przeswietla, kto woli dmuchac na zimne nie na to nie pozwala. ja bym nie pozwolila czesciej niz jest to potrzebne.
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
problem w tym że nikt nie określił jaka to dawka jest uważana za nadmiar usg, więc po co wprowadzać niepotrzebny zamęt i denerwować ciężarne?
![]() z dyskusji wynika ewidentnie że państwowo nie ma po prostu kasy na te badania i tym można tłumaczyć to że tak rzadko są one wykonywane na NFZ, a prywatnie to wiadomo płacisz za kompleksowość prowadzenia ciąży. Żaden normalny lekarz nie będzie przecież narażał dziecka pacjentki na zbędne prześwietlenia... Mojej gince zależy na zdrowiu mojej dzieciny więc robi to w dobrej wierze, właśnie z medycznego punktu widzenia były robione te badania. Moje pierwsze dziecko urodziło się zdrowiutkie i wspaniale się rozwija a na prawie każdej wizycie było robione usg. "Nadmiar" to szumne słowo ale nie określa ono teraz żadnej bezpiecznej dawki... Bo cóż ono znaczy? Codziennie, co 3 tygodnie czy co 2 miesiące? jeśli ktoś ją określi wtedy można podyskutować ![]() Pozdrawiam wszystkie ciężarówki ![]()
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje stwierdzenie również nie jest wzięte z nieba. Na 4 lekarzy "państwowych" dwóch miało USG w gabinecie, a trzeci dwa gabinety dalej, a czekałam na to USG przez tydzień i to tylko dlatego, że lekarz zalecił badanie w określonym dniu cyklu. Rozumiem też, że wiesz ile razy należy się "prześwietlać" za pomocą USG? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
dziewczyny
![]() wyrazilam swoje stanowisko na ten temat i ja nie pisze : masz racje, nie masz racji, bo prawdopodobnie zadna z nas nie jest doktorem nauk medycznych specjalizujacym sie w badaniach usg ![]() poissonivy ja ci nie pisalam ze wzielas to z nieba, tylko ze zarzucilas mi ze nie mam racji a tu nie chodzi o racje ![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
goha to mi sie nasuwa tylko jedno stwierdzenie
![]() ![]() PS. ja tez mam USG co wizyte i chociaz chodze prywatnie to USG mam wliczone w te 70 zł ![]() natomiast na poczatku ciazy jak chodziłam jeszcze panstwowo to tez miałam USG co wizyte ![]() ![]() generalnie to ja uwazam, ze 3 USG to troszke mało zwłaszcza, ze pod koniec ciazy jednak tego malucha trzeba pokontrolowac ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
goha80 - jasne, że nie chodzi o to, aby kogoś przekonać na siłę.
Jednak należy uważać na czym opieramy swoje przekonanie. Co do usg - są wyniki badań, że nadmiar (ile?) usg jest szkodliwe na mózg myszy. Tyle wiemy. Wyciąganie z powyższego wniosku, że 3 usg w ciąży u ludzi to ok a 9 to zbyt dużo - to zbytnie nadużycie. I na bank błędne jest stawianie znaku równości pomiędzy szkodliwym wpływem "nadmiaru" usg i alkoholu pitego w ciaży. Podobnie błędne jest wyciąganie ogólnych wniosków z pojedynczych przypadków. Każda myszka swój ogonek chwali.... Gratuluję zdrowego dzidziusia - jednak gdyby (hipotetycznie, przepraszam) Twoje maleństwo urodziło się z jakąś chorobą, która można było zdiagnozować i wyleczyć jeszcze w okresie ciąży, może Twoje zapatrywania też byłyby inne - inaczej oceniałabyś problem - znów przez pryzmat swojego, konkretnego przypadku. Tak jak pisałm, nadmiar wszytkiego szkodzi - nie tylko w ciąży. Nie popadajmy w paranoje - zdrowy rozsądek górą.
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Ja w ciazy strasznie o siebie dbalam i bylam wrecz przwrazliwiona na punkcie mojego szkraba w brzuchu. odstawilam kawe pomimo ze pije slaba z mlekiem, ba odstawilam nawet herbate ze niby teina moze powodowac skurcze
![]() ![]()
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego mama świadoma chce mieć pewność, że z dzieckiem jest wszystko ok i często idzie na USG do dwóch lekarzy, aby potwierdzić wynik badania przezorności karkowej, czy nosowej. A zresztą miałam z Tobą nie dyskutować na temat stanu Twojej wiedzy... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
e tam ja pisze jak matka do matki - ogólnie, zeby kazdy nawet laik zrozumial ogól, a ty tam wybierasz jakies pierdulki i sie czepiasz. wybierasz z wypowiedzi to co chcesz. gdybym miala opisac co mi chodzilo po glowie w czasie ciazy i skad sie biora wszystkie po kolei wady takie i smakie to by mi miejsca na stronie nie starczylo. nie o tym watek!!!chodzilo o pobiezne przekazania mysli. mam solidna wiedze i jestem kompetentna w tym co robie (specjalizacja: dzieci chore przewlekle i z dysfunkcja ruchu)znam etiologie wad i dysfunkcji.
ale dobrze widze ze z ciebie straszna panna madralinska, wiec wiecej nie pisze bo szkoda czasu. ty i tak wiesz z góry bo jestes najmadrzejsza. gryz sobie innych ze swojego otoczenia. najlepsza obrana jest atak i widze ze taka twoja strategia i nie interesuje cie co mysla inne mamy.
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
goha80 tak czytam i czytam gratuluje zdrowej ciąży z przeczuciami ... ja jako pedagog chyba jestem słaba, bo nic nie czuję ... i cholernie sie martwię czy wszystko będzie ok ... i nadal mimo badań 1 raz w miesiącu zawsze usg (państwowo) potem z zmieniłam lekarza(ten tez robi raz na miesiąc), wiem ze nie wszystko da sie wykryć mimo doskonałych kompetencji lekarza i naszej mniejszej lub większej intuicji...
ale nie ważne ... mam takie zdanie, że nadmiar lub brak każdego składnika szkodzi ![]() wydaje mi się ze usg raz w miesiącu to max (dla spokoju mamy i lekarza) i o ile ciąża nie jest zagrożona, ale nie płakałam jak miała 3 w jednym miesiącu ze względu na wadę nerki i sen mi to z powiek nie spędza wolałam to niz zatrucie ciążowe ... także wszystko trzeba wyważyć ... Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeżeli chodzi o pobieżne przekazanie myśli, to nawet ono musi być kompetentne w wiedzę. Stwierdziłam jedynie, że wady genetyczne nie zawsze są dziedziczne i nie sądzę, aby tym Ciebie obraziła. Stwierdziłam jedynie fakt jako znaną wiedzę. Ty piszesz, że wiedzę masz, ale podczas pisania tutaj jej nie stosujesz, więc tego nie rozumiem. A właśnie o tym wątek jest o częstym robieniu USG w ciąży uważam, że niektóre z kobiet robią więcej niż przepisowe 3 razy ponieważ chcą mieć pewność co do stanu dziecka (min. wad genetycznych). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Nie trzeba byc pedagogiem terapeuta zeby czuc, czy nie czuc, wiedza doprowadzala mnie wlasnie do obledu niemal
![]() ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
ja rowniez uwazam ze robienie usg bez powodu to bez sensu... co dw tyg niektorzy robia se usg matko po co??? kiedys nie bylo usg i dzieci tez sie rodzily..... rozumiem gdy sa ku temu powody, silne bole brzucha, plamienia, omdlenia, jakas choroba w rodzinie genetyczna czy slaby przyrost masy ciala kobiety czy anemia ale tak jak wyniki sa swietne, kobieta w ciazy czuje sie dobrze nic jej nie dolega i lazi by se dziecko poogladac a co to zoo'????
bez sensu
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
rey dokładnie, ale ciężko to niektórym ludziom zrozumieć ...
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
a ja nie widze nic zdrożnego w tym, ze ktoś chce sobie "poogladac"
![]() zreszta ta dyskusja jest trochę bezsensowna bo dowodów w postaci czystych faktów nie ma i możemy tu sobie debatowac tylko i wyłacznie o swoich osobistych odczuciach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Kanciu ale po co np co 2 tygodnie ale jak ktoś lubi ... nie wiem ,.,,
masz racje ciężko z tymi porządnymi badaniami ... i faktycznym stanem za i przeciw ... ale ja nie lubie przesady w żadnej z dziedzin ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.