Jestem tą gorszą? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-03-07, 14:58   #1
nadjannn
Przyczajenie

Jestem tą gorszą?

Cześć,
Nie mam z kim pogadać dlatego pomyślałam że tu opiszę swój problem.
Zacznę od tego, że skończę w tym roku 26 lat. Byłam kilka razy zauroczona, może nawet zakochana, ale nikt nigdy nie odwzajemnił moich uczuć. W innych dziedzinach życia mi się powodzi, robię doktorat z ekonomii, spełniłam kilka swoich marzeń o dalekich podróżach, podczas studiów zwiedziłam spory kawałek świata, resztę zrealizuję w najbliższym czasie. Kiedyś nie przejmowałam się tym, że jestem wiecznie sama, skupiałam się głównie na nauce i rozwijaniu swojego hobby, wydawało mi się, że związek by mi przeszkadzał. Od jakichś 3 lat mam inne zdanie, odkąd po raz pierwszy na poważnie coś do kogoś poczułam. Potem były inne zauroczenia, w sumie zdarzyło się to 3 razy. Ale zawsze z jakichś powodów zostawałam odrzucona, raz chłopak mówił mi, że nie jest gotowy na związek, a kilka miesięcy później był już w związku z inną dziewczyną. Bardzo mnie to bolało, przeżywałam ponad pół roku, schudłam w tym czasie ok. 10 kg przez co miałam problemy zdrowotne, bo i tak bardzo mało ważę. To był czas do którego najchętniej bym nie wracała. Innym razem miałam coś w rodzaju romansu z kolegą, który po jakimś czasie potraktował mnie chamsko, bo powiedział, że po co mu taka dziewczyna jak ja, skoro może mieć ładniejsze. Nie przejęłam się tym, bo obiektywnie jestem raczej atrakcyjna i nie wydaje mi się, żeby problem tkwił w moim wyglądzie. Mam gęste, długie, zadbane włosy, jestem wysoka, szczupła, ale mam jakiś biust, nie mogę się doszukać żadnych defektów w mojej twarzy które mogłyby sprawić, że ktoś mógłby o mnie powiedzieć, że jestem brzydka. Zresztą, widzę, że nawet obiektywnie brzydkie kobiety są w związkach, dlatego wraz z wiekiem doszłam do wniosku, że wygląd nie ma aż tak dużego znaczenia, mimo to czuję się gorsza, nieatrakcyjna, bo faceci, do których coś czułam zawsze wybierali inną. Nie wydaje mi się też, że jestem nieciekawa albo głupia czy też niemiła- zawsze podchodzę życzliwie do ludzi, nie mam jędzowatego charakteru. Już zaczęłam wątpić w to, że kiedyś kogoś znajdę, a im jestem starsza, tym częściej zaczyna mi się wydawać, że wszystko co robię ma mały sens kiedy nie mam nikogo bliskiego i mam pretensje do losu, że jestem ciągle sama. Czuję się gorsza i miewam takie momenty, że nie chce mi się nawet o siebie dbać czy ładnie ubrać. Czy to jakieś zrządzenie losu, że będę wiecznie sama? Jak to się dzieje, że niektóre dziewczyny nawet nieatrakcyjne mają kogoś a niektórzy są sami całe życie? Czy ja jestem jakaś gorsza od tamtych dziewczyn? Jak sądzicie, w czym może być problem?
nadjannn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-07, 16:04   #2
Cynomya
Raczkowanie

Dot.: Jestem tą gorszą?

Jeśli chodzi o budowanie związku, to charakter drugiej osoby gra bardzo dużą rolę. Co z tego, że ktoś jest brzydki... Przecież może być równocześnie ogarniętym życiowo, mądrym, zabawnym człowiekiem i te pozytywne cechy rekompensują wtedy wygląd Z resztą, ktoś, kto dla Ciebie może wydawać się brzydki, dla kogoś innego może być piękny...
Cynomya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-07, 16:58   #3
Khaki68
Raczkowanie

Miałam podobnie jak Ty. Zakochiwałam się i byłam odrzucana. Co prawda byłam duuużo młodsza, ale gdzieś tam we mnie zostało to, że jestem gorsza niż "normalne" dziewczyny.
Dlatego teraz już się nie zakochuję i podchodzę na chłodno
Jak jakis facet już na początku znajomości wzbudza emocje i wiem, że mogę się zakochać to zrywam znajomośc. Bo jak się kobieta zakocha, to jest bezbronna
Khaki68 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-07, 17:01   #4
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Cynomya Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o budowanie związku, to charakter drugiej osoby gra bardzo dużą rolę. Co z tego, że ktoś jest brzydki... Przecież może być równocześnie ogarniętym życiowo, mądrym, zabawnym człowiekiem i te pozytywne cechy rekompensują wtedy wygląd Z resztą, ktoś, kto dla Ciebie może wydawać się brzydki, dla kogoś innego może być piękny...
No ale jednak pociag fizyczny i pozadanie sa bardzo waznym aspektem zwiazku. Sam charakter to nie wszystko, wyglad w jakims sensie tez jest wazny. W koncu to milosc a nie jedynie przyjazn, gdzie wyglad nie ma znaczenia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-07, 17:04   #5
megamag
BAN stały

Cytat:
Napisane przez nadjannn Pokaż wiadomość
Cześć,
Nie mam z kim pogadać dlatego pomyślałam że tu opiszę swój problem.
Zacznę od tego, że skończę w tym roku 26 lat. Byłam kilka razy zauroczona, może nawet zakochana, ale nikt nigdy nie odwzajemnił moich uczuć. W innych dziedzinach życia mi się powodzi, robię doktorat z ekonomii, spełniłam kilka swoich marzeń o dalekich podróżach, podczas studiów zwiedziłam spory kawałek świata, resztę zrealizuję w najbliższym czasie. Kiedyś nie przejmowałam się tym, że jestem wiecznie sama, skupiałam się głównie na nauce i rozwijaniu swojego hobby, wydawało mi się, że związek by mi przeszkadzał. Od jakichś 3 lat mam inne zdanie, odkąd po raz pierwszy na poważnie coś do kogoś poczułam. Potem były inne zauroczenia, w sumie zdarzyło się to 3 razy. Ale zawsze z jakichś powodów zostawałam odrzucona, raz chłopak mówił mi, że nie jest gotowy na związek, a kilka miesięcy później był już w związku z inną dziewczyną. Bardzo mnie to bolało, przeżywałam ponad pół roku, schudłam w tym czasie ok. 10 kg przez co miałam problemy zdrowotne, bo i tak bardzo mało ważę. To był czas do którego najchętniej bym nie wracała. Innym razem miałam coś w rodzaju romansu z kolegą, który po jakimś czasie potraktował mnie chamsko, bo powiedział, że po co mu taka dziewczyna jak ja, skoro może mieć ładniejsze. Nie przejęłam się tym, bo obiektywnie jestem raczej atrakcyjna i nie wydaje mi się, żeby problem tkwił w moim wyglądzie. Mam gęste, długie, zadbane włosy, jestem wysoka, szczupła, ale mam jakiś biust, nie mogę się doszukać żadnych defektów w mojej twarzy które mogłyby sprawić, że ktoś mógłby o mnie powiedzieć, że jestem brzydka. Zresztą, widzę, że nawet obiektywnie brzydkie kobiety są w związkach, dlatego wraz z wiekiem doszłam do wniosku, że wygląd nie ma aż tak dużego znaczenia, mimo to czuję się gorsza, nieatrakcyjna, bo faceci, do których coś czułam zawsze wybierali inną. Nie wydaje mi się też, że jestem nieciekawa albo głupia czy też niemiła- zawsze podchodzę życzliwie do ludzi, nie mam jędzowatego charakteru. Już zaczęłam wątpić w to, że kiedyś kogoś znajdę, a im jestem starsza, tym częściej zaczyna mi się wydawać, że wszystko co robię ma mały sens kiedy nie mam nikogo bliskiego i mam pretensje do losu, że jestem ciągle sama. Czuję się gorsza i miewam takie momenty, że nie chce mi się nawet o siebie dbać czy ładnie ubrać. Czy to jakieś zrządzenie losu, że będę wiecznie sama? Jak to się dzieje, że niektóre dziewczyny nawet nieatrakcyjne mają kogoś a niektórzy są sami całe życie? Czy ja jestem jakaś gorsza od tamtych dziewczyn? Jak sądzicie, w czym może być problem?
Też sądzę, że raczej nie w wyglądzie. Zresztą sama piszesz, że nie masz większych defektów. Wydajesz się po prostu normalną osobą. Tak naprawdę myślę, że duża w tym rola przypadku. Niby po świecie chodzi sporo ludzi, ale nie jest łatwo trafić na taką, którą obdarzymy uczuciem, a ona to odwzajemni. Ot, po prostu ta inna dziewczyna kiedyś gdzieś przypadkiem na kogoś takiego wpadła, a Ty jeszcze nie. Nie szukałabym tu winy w sobie ani tego, że los się na Ciebie uwziął. Jedyne, co możesz zrobić, to trochę pomóc losowi. Starać się poznawać więcej ludzi, może zapisać na portale randkowe. Najwyżej pójdziesz na kilka nieudanych randek, ale zawsze jest szansa, że coś z tego będzie. Niektórzy, kiedy nie mogą się doczekać sensownego związku, schodzą z wymagań i zadowalają się przypadkowym seksem albo spotykaniem się z kimś, do kogo tak naprawdę niczego nie czują. Ale jeśli szukasz przede wszystkim bliskiej osoby, to raczej nie polecam.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-07, 17:22   #6
Liliom
Rozeznanie

Po prostu jeszcze nie trafiłaś na właściwą osobę. Też się zastanawiałam kiedyś, jak to jest, że jedni wchodzą z jednego związku w drugi ( ale nie z braku laku ) a inni nie mogą stworzyć jednego

Cytat:
Ja raczej nie pchałabym się w związek gdzie charakter miałby mi rekompensować brzydki wygląd partnera. Bo samo to słowo - rekompensować - w tym kontekście brzmi źle.

Bo jasne, sama tak miałam, że na początku facet nie był dla mnie zbyt atrakcyjny , albo po prostu w jakiś sposób nie zwracałam na niego uwagi, natomiast kiedy poznałam go bliżej, jego charakter, zachowanie, zainteresowania to stwierdzałam, że podoba mi się całościowo. Ale właśnie, nie miałam wtedy żadnego poczucia "rekompensaty" ale po prostu zaczynał mi się też podobać z wyglądu. A nie: "o mój Gienek brzydki, ale za to jaki ma cudowny charakter". Nigdy w takich sytuacjach nawet bym nie myślała, że mam nieatrakcyjnego partnera - uważam, że jeśli ma się takie myśli to chyba jednak to nie "ten" facet.
Liliom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-07, 17:39   #7
Cynomya
Raczkowanie

[1=faf3d67d51656f0b2bcdb9f 98a45434bc3aa12e6;8198129 6]No ale jednak pociag fizyczny i pozadanie sa bardzo waznym aspektem zwiazku. Sam charakter to nie wszystko, wyglad w jakims sensie tez jest wazny. W koncu to milosc a nie jedynie przyjazn, gdzie wyglad nie ma znaczenia.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Ale przecież wygląd nie jest jedynym czynnikiem, który może wpływac na pożądanie. Ale zgadzam się, że pociąg fizyczny i pożądanie jest bardzo ważne w związku
Liliom- faktycznie, powinnam użyć innego słowa, chodziło mi właśnie o podobną sytuację do tej, którą opisałaś
Cynomya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-07, 19:10   #8
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Konto usunięte

Cytat:
Ale przecież wygląd nie jest jedynym czynnikiem, który może wpływac na pożądanie. Ale zgadzam się, że pociąg fizyczny i pożądanie jest bardzo ważne w związku
Liliom- faktycznie, powinnam użyć innego słowa, chodziło mi właśnie o podobną sytuację do tej, którą opisałaś
No oczywiście, że nie jest jedynym czynnikiem, ale jednak ja osobiście nie wyobrażam sobie być z osobą, która mi się nie podoba. Oczywiście postrzeganie czyjegoś wyglądu jest rzeczą subiektywną, to co podoba się jednemu, drugiemu nie musi

Autorko, według mnie nie chodzi tu bynajmniej o wygląd, bo każdemu z nas podoba się inny typ urody. Z pewnością nie jesteś brzydka, tak samo jak na pewno nie jesteś głupia itd., po prostu ciężko w obecnych czasach trafić na kogoś wartościowego i godnego uwagi.

Edytowane przez faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6
Czas edycji: 2018-03-07 o 19:12
faf3d67d51656f0b2bcdb9f98a45434bc3aa12e6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości