![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Prezent ślubny?! Dylemat hmm...
Hej Wizażanki
![]() Powiem tak... rzadko niestety bywam na imprezach typu ślub, a tym bardziej u rodziny... Zaś za dwa tygodnie moja kochana i jedyna siostra wychodzi za mąż i nie wiem czy dokonałam właściwego wyboru odnośnie prezentu :/ z początku wydawał mi się to za doskonały pomysł, ale teraz mam wątpliwości... Otóż: - kupon lotto doczepiony do fajnie opakowanego winka (młodzi nie chcieli kwiatów) - koperta z pieniążkami (400zł) - bransoletka CHANEL w ładnym pudełeczku (chciałam siostrze dać coś osobistego, lubi biżuterię) - no i żeby Panu Młodemu nie było smutno, że jego małżonka dostanie coś dodatkowo, to kupiłam całkiem fajny zegarek dla Niego... Jak sądzicie, czy taki zestaw jest znośny?? Dodam, że nic mi nie przychodziło do głowy a zbyt dużo funduszy to też niestety na dzień dzisiejszy nie mam ![]() Od razu zaznaczę, że mają oni już swój domek nieźle wyposażony, więc jakiekolwiek "bambetle" związane z dekoracją wnętrz, itp. nie wchodzi w grę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Prezent ślubny?! Dylemat hmm...
Bardzo fajny prezent,tez bym chciała taki dostać ,tylko bez winka a to dlatego że nie mieszkam w Pl i nie miałabym co z nim zrobić
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że jest znośny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Uzależnienie
|
Bardzo dobry prezent
![]()
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Ufff... kamień z serca
![]() Dzięki Kobietki, że napisałyście... Zawsze to lepiej jak jakaś postronna osoba wyrazi swoje zdanie ![]() Pozdrawiam i życzę Wam miłego dzionka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
super prezent......mogłabym taki dostać od siostry
![]()
![]() |
#7 |
BAN stały
|
Super prezent!!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Młodzi z całą pewnością będą z takiego prezentu zadowoleni.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Super prezent
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Swietny pomysł! Bardzo by mnie ucieszył taki prezent
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
rewelacja naprawdę. nie poszłaś na łatwiznę, jest pomysł, jest super!
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie chciałam zakładać nowego wątku, więc pozwolę sobie dołączyć do tego. We wrześniu idę na ślub i wesele mojej koleżanki ze studiów no i tu jest mój problem. Młodzi zażyczyli sobie pieniędzy a nie prezentów rzeczowych a zamiast kwiatów kupon totka. Spoko. Tylko, że właśnie chodzi o to, że jestem studentką, pod koniec września wyprowadzam się od rodziców i nie za bardzo mam pieniędzy żeby wsadzić do koperty, no bo 100zł chyba nie wypada. Jestem zaproszona z os. towarzyszącą. Nie wiem jak rozwiązać ten problem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2012-07
|
a co myślicie o liście prezentów? bo nie wiem jak się do tego odniść
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Odpada jak dla mnie. Pewnie młodzi chcieliby jakąś lodówkę, pralkę, kuchenkę mikrofalową, odkurzacz, a to są drogie rzeczy i nie każdego na to stać. Nawet jeśli znajdą się tam tańsze opcje, to i tak nie wszystkim się dogodzi pod tym względem.
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() maalwiinkaa2, a Młodzi to Twoja rodzina/ktoś bliski? Jeśli niezbyt to ja bym się nie szczypała i dała to 100-150 zł (mniej więcej tyle "talerzyk" kosztuje) albo w ogóle bym nie poszła i tyla
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem 100 zł piechotą nie chodzi, Młodym na pewno i taka kwota się przyda.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na zaproszeniu nie ma nic napisane, że pieniądze. Dowiedziałam się tego jak ją próbowałam podpytać czy może im czegoś w mieszkaniu nie brakuje czy coś i wtedy ona mi powiedziała, że ona nie chce żadnych prezentów tylko pieniądze, +kupon totka zamiast kwiatów ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna kwestia, że IMHO osoba towarzysząca powinna jednak sama z siebie zaproponować dołożenie się do prezentu, również nie rozumiem zapraszania kolegów jako osób towarzyszących szczerze mówiąc - to że ktoś otrzymuje zaproszenie "z osobą towarzyszącą" nie oznacza że ma obowiązek z taką osobą przyjść
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Wrzuca się najczęściej pościel, garnki, serwisy obiadowe - a te rzeczy można kupować na sztuki - np. jeden gość kupuje 2 filiżanki, a resztę kto inny lub Para Młoda dokupuje sobie po ślubie. ![]() Idź spokojnie i nie martw się o kasę. Nawet jak na zaproszeniach jest napisane, że Młodzi wolą pieniążki niż prezenty, to nie oznacza od razu, że zależy im tylko na kasie i każdy ma włożyć co najmniej 500zł. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Uzależnienie
|
Tak uważam i nie widzę w tym nic dziwnego. Wielu osobom jest głupio dać mniej niż 2 stówy i wolą iść z prezentem, albo nie idą wcale. A ja już wole żeby ktoś przyszedł i się ze mną dobrze bawił niż nie przyszedł, bo mu było głupio, że ja wołałam o kase a on nie miał.
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Uważam, że Twoja osoba towarzysząca w tym przypadku kolega powinien dorzucić się do prezentu. Na Twoim miejscu zakupiłabym jakiś prezent dla młodych, np. fajną dużą pościel.
Uważam także, że 100 zł dać w prezencie ślubnym to jest trochę przykre, zwłaszcza, że u mnie np. sam talerzyk kosztował 210 zł/osoba. Dostaliśmy od kuzynów męża właśnie po 100 zł. Wesele to bardzo duży koszt, to nie tylko "talerzyk" ale także cała oprawa weselna, to wszystko kosztuje, wiadomo, że na ślubie i weselu najważniejsi są goście i nie powinno się patrzeć na to co się dostaje, jednak każdy by chciał aby wesele się zwróciło. Idąc do kuzyna na wesele w 2010 r. nie mieliśmy z mężem pieniędzy a o weselu dowiedzieliśmy się dwa miesiące wcześniej, więc daliśmy 400 zł na to wesele. Wiadomo, że rodzina a znajomi to co innego ale ja bym dała więcej i byłoby mi przykro gdybym dostała tylko 100 zł. Może się na mnie obrazicie ale takie jest moje zdanie. Jeśli miałabym dać na wesele 100 zł, bo nie byłoby mnie stać, odmówiłabym albo dała chociaż za "talerzyki" więc zadzwoń do tej restauracji i dowiedz się ile kosztuje za osobę i razem z kolegom złóżcie się albo kupcie fajny prezent. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ogarniam takiego podejścia.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Jeśli to tylko koleżanka, nie poszłabym na wesele a tylko na ślub z winem i jakimś drobiazgiem.
Jeśli przyjaciółka - w prywatnej rozmowie zasugerowałabym brak kasy, żeby nie spodziewała sie kokosów. Pójście na wesele to również koszt fryzjera i sukienki. Często taksówki. A chłopaka bym w to nie mieszała.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2012-07-13 o 19:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
przeciez u nas juz tak jest.... nie raz sie spotkalam z tym ze mlodzi otwarcie mowia ze chca kase i tez zapisuja to w zaproszeniach. ja tam bym wolala dostac te pare stow od pary niz 10 serwisow obiadowych ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
ja chciałam gotówkę, ale nie pisałam o tym w zaproszeniu. Goście dyskretnie podpytywali się świadków, rodziców i oni im mówili, że w naszej sytuacji (mieszkamy ze sobą od 6 lat razem w pełni urządonym mieszkaniu) najlepsza jest gotówka, bo planujemy budowę domu.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.