|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
? ? ?
Witam!
Pomóżcie! Juz sama nie wiem co robić . Jakieś 10 lat temu, twierdząc, ze jestem za chuda, rozpoczęlam tzw. Wielkie Żarcie. Wierzcie lub nie, ale potrafiłam zjeśc dziennie 8 pączków i do tego tabliczkę czekolady. Owszem, poskutkowało, ale od tamtej pory mam problem z wagą. Nie wiem, zapewne rozwaliłam sobie tym żołądek, bo dziś żeby utrzymać jako-taką wagę mam olbrzymi problem - mimo, ze ograniczam jedzenie i jeżdżę (staram sie regularnie) na rowerze. A tu klops - nic nie pomaga |
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: ? ? ?
Cytat:
. Wiec tak: rano, tj. godz. 6:00 jem śniadanie - zazwyczaj sałatka z warzyw (np. ogórki+pomidory). Ok. 9:00 piję pół litra jogurtu Milko, ok. 10:00 - jem pajdę chleba pełnoziarnistego (wędlina+żółty ser), potem, w ciągu dnia jakieś owocowe przekąski (np. jabłko, brzoskwinia) i tak do obiadu, który jem ok. 17:30 (jak wracam z pracy) - zazwyczaj jakieś mięsko i do tego góóóóórę surówki. Po obiedzie już nic do wieczora nie jem. I to by było wszystko w ciągu dnia .
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podczas odchudzania bardzo ważną rolę pełni białko. Twoje posiłki są typowo węglowodanowe. Jeśli będziesz dostarczała organizmowi duże ilosci białka, proces chudnięcia przebiegnie w szybszy sposób w skutek przyśpieszenia Twojego metabolizmu. Ogólnie przyjmuje się, że na 1 kg masy ciała powinno przyjmować się 1 gram białka. Dobrym źródłem białka jest: jajka, ryby, soja, fasola, nabiał (najwięcej w twarożku białym, w reszcie nabiału już dużo mniejsze ilości). Staraj się aby Twoje posiłki składały się z białka+zdrowych tłuszczów+węglowodany złożone. Ogólnie wydaje mi się, że oprócz tego, że brakuje w Twoim jadłospisie większej ilosci białka jest OK. Ja bym dodała jeszcze jakąś białkową kolacje przed pójściem spać. Powinnaś nie jeść przed spaniem około 2-3 godzinki i to w zupełności wystarczy. Troszkę późno ten obiad Rozumiem, że nie masz żadnej możliwości na zjedzenie go wcześniej. Między 10 a 17:30 bardzo dużo godzin upływa, a Ty w tym czasie jesz tylko owoce, a przydałby się właśnie jakiś bardziej sycący posiłek jak obiad Jedząc w ten sposób możesz spowalniac sobie przemiane materii.Nie wiem w jakiej ilości jesz owoce, ale pamiętaj że one zawierają cukier. Są bardzo zdrowe, ale w nadmiarze mogą szkodzić. Może między posiłkami pij od czasu do czasu czerwoną albo zieloną herbatę dla przyśpieszenia metabolizmu. Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się wypowie i ewentualnie mnie poprawi jeśli się mylę ![]() Od jak dawna w ten sposób jesz kasiolda
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam się zapytać ile ważysz i ile masz wzrostu
Czy masz nadwagę? Bo jeśłi nie, a tylko boisz się przytyć, to taki sposób jedzenia jest chyba zbyt restrykcyjny
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:21.

. Jakieś 10 lat temu, twierdząc, ze jestem za chuda, rozpoczęlam tzw. Wielkie Żarcie. Wierzcie lub nie, ale potrafiłam zjeśc dziennie 8 pączków i do tego tabliczkę czekolady. Owszem, poskutkowało, ale od tamtej pory mam problem z wagą. Nie wiem, zapewne rozwaliłam sobie tym żołądek, bo dziś żeby utrzymać jako-taką wagę mam olbrzymi problem - mimo, ze ograniczam jedzenie i jeżdżę (staram sie regularnie) na rowerze. A tu klops - nic nie pomaga 

Rozumiem, że nie masz żadnej możliwości na zjedzenie go wcześniej. Między 10 a 17:30 bardzo dużo godzin upływa, a Ty w tym czasie jesz tylko owoce, a przydałby się właśnie jakiś bardziej sycący posiłek jak obiad