domowe malibu:)+pyszny krem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2007-11-18, 12:38   #1
Violette_24
Zakorzenienie
 
Avatar Violette_24
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 5 266
Wink

domowe malibu:)+pyszny krem


nie wiem czy ktos juz kiedys pisał cos podobnego ale ja dopiero odkryłam ten przepis, zrobiłam kilka dni temu i dzis delektuje sie pysznym malibu:
składniki:
-2 opakowania wiórków kokosowych(ok 400dag)
-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( albo 3 sztuki mleka w tubie tylko tego zwykłego najlepiej, lepiej, zeby nie było smakowe)
-ok 0,5 l wódki czystej aczkolwiek moze sie okazać, że bedzie trzeba więcej( butelki nie wyrzucajcie bo sie przyda

wykonanie:
do wiórków dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, dolewamy wódke, przelewamy do słoika albo do mgarnka, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, na drugi dzień musimy to przemieszac,
wiórki chłoną płyn więc moze sie okazać, ze trzeba bedzie dolać alkoholu, to juz od was zalezy, jaka konsystencje chcecie uzyskać
Po 3 lub 4 dniach pyszne malibu gotowe- nalezy odcisnąć dokładnie kokos przez jałowa gaze lub pieluche i przelac do butelki.

kokos mozna wykorzystac do ciasta albo kremu-wystarczy ugotowac 2 budynie o dowolnym smaku( smietankowe, czekoladowe, kokosowe jak wolicie) redukujac nieco ilosc mleka, dodac łyzke masła, ostudzić;
nastepnie ubić krem karpatke (taka błyskawiczna) i połaczyc z wystudzonym budyniem, do tego dodac wiorki
tym kremem mozna przełozyc cisto lub podawac w pucharkach z kleksem smietany i wiórkami z czekolady: smacznego!
Violette_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-19, 21:36   #2
katalinka17
Zadomowienie
 
Avatar katalinka17
 
Zarejestrowany: 2004-11
Wiadomości: 1 772
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Violette ale mi smaka narobiłaś!
Niedługo pewnie spróbuję przepisu.
__________________



SYN
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-19, 21:43   #3
Zosia-Samosia
Raczkowanie
 
Avatar Zosia-Samosia
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 109
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Ja juz robie i przy okazji za przepis dziekuje.

Aczkolwiek z 0,5 l wódki zrezygnowalam,mimo iz wiórki wchlona tego sporo to jak dla mnie i tak zdecydowanie za duzo procentów.
Zosia-Samosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-20, 18:08   #4
Violette_24
Zakorzenienie
 
Avatar Violette_24
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 5 266
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

dajcie znać czy smakuje wczoraj z przyjaciólką sączyłyśmy sobie przy ploteczkach hehe i wiecie, ze az takie mocne to nie jest? a jak smakuje do kawusi mhmmmm
i tak sobie myślę, ze gdyby pominąć wiórki i dodać samo słodzone mleko to pewnie fajny mleczny likierek mógłby wyjść albo takie mleko w tubie czekoladowe, hmmm chyba sprobuje:
Violette_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-24, 10:28   #5
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Co rozumiesz przez chlodne miejsce?
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-24, 15:59   #6
Zosia-Samosia
Raczkowanie
 
Avatar Zosia-Samosia
 
Zarejestrowany: 2007-11
Wiadomości: 109
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Ja wstawilam do lodówki.
Wyszlo pyszne,aczkolwiek troche mdle - moze dlatego,ze tak malo dodalam alkoholu.
Zosia-Samosia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-24, 19:09   #7
Violette_24
Zakorzenienie
 
Avatar Violette_24
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 5 266
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

mówiłam, ze tyle wódki trzeba dodac a naprawde nie czuć jej aż tak mocno a chłodne miejsce to np lodówka, balkon, spiżarnia jak kto woli: i tak bedzie dobre
Violette_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-24, 19:14   #8
DJ_cZaRnA
Raczkowanie
 
Avatar DJ_cZaRnA
 
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 286
GG do DJ_cZaRnA
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Rozumie, ze w tym pierwszy dniu po zmieszaniu wiorek z mlekiem od razu dac całe te 0,5l wódki a pozniej na nast. dzien ewent. dodac gdzies np. 0,25 tak?
DJ_cZaRnA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-25, 10:46   #9
Violette_24
Zakorzenienie
 
Avatar Violette_24
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 5 266
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Cytat:
Napisane przez DJ_cZaRnA Pokaż wiadomość
Rozumie, ze w tym pierwszy dniu po zmieszaniu wiorek z mlekiem od razu dac całe te 0,5l wódki a pozniej na nast. dzien ewent. dodac gdzies np. 0,25 tak?


wódke najlepiej dodoac od razu po zmieszaniu kokosu z mlekiem, na drugi dzien mieszamy i ewentualnie dolewamy troche wódki, zeby to rozrzedzić
Violette_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-01, 16:32   #10
gaga87
Zakorzenienie
 
Avatar gaga87
 
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem


kiedys wyprobuje na pewno
Smakowo podobne do normalnego?
__________________


etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-27, 17:16   #11
lulina
Wtajemniczenie
 
Avatar lulina
 
Zarejestrowany: 2004-03
Lokalizacja: opolskie/ Wrocław
Wiadomości: 2 265
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Tych wiórek to 400 g. jest w sumie, prawda?
__________________
Żyje się tylko raz, więc żyj pełnią życia!!!!!!!!!!

lulinka- Paulinka
Mój kochany Haseczek ;( [*]

[glamour]12655[/glamour]
dziękuje za klik
lulina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-02, 17:18   #12
MoniX24
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: Uk
Wiadomości: 241
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Ja juz kiedys wyprobowalam ten przepis,tyle ze bez wiorek.Smakuje bosko!trzeba tylko uwazac, bo nie mozna przestac konsumowac likieru
aha,ja robilam z cwiartka wodki i puszka mleka,wtedy wyszlo w sam raz.
MoniX24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-02, 18:07   #13
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

znam podobny przepis ..wychodzi pyszne
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-02, 21:20   #14
AneczkaBee
Raczkowanie
 
Avatar AneczkaBee
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 274
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Moja mama robi identycznie tylko uzywa spirytusu, tata zalatwia skads bardzo dobry : P no i lubie czasem wziac sobie jedna, dwie buteleczki dla siebie : )
AneczkaBee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-03, 12:29   #15
monique86
Raczkowanie
 
Avatar monique86
 
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Tychy
Wiadomości: 322
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

mmm...mam butelkę spirytusu więc zrobię malibu na święta a wiórki przydadzą się do kremu do mazurka
__________________
"widzę niebo, nie myślę..."
monique86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-06, 13:42   #16
Ewi
Raczkowanie
 
Avatar Ewi
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 170
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Cytat:
Napisane przez Violette_24 Pokaż wiadomość
nie wiem czy ktos juz kiedys pisał cos podobnego ale ja dopiero odkryłam ten przepis, zrobiłam kilka dni temu i dzis delektuje sie pysznym malibu:
składniki:
-2 opakowania wiórków kokosowych(ok 400dag)
-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( albo 3 sztuki mleka w tubie tylko tego zwykłego najlepiej, lepiej, zeby nie było smakowe)
-ok 0,5 l wódki czystej aczkolwiek moze sie okazać, że bedzie trzeba więcej( butelki nie wyrzucajcie bo sie przyda

wykonanie:
do wiórków dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, dolewamy wódke, przelewamy do słoika albo do mgarnka, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, na drugi dzień musimy to przemieszac,
wiórki chłoną płyn więc moze sie okazać, ze trzeba bedzie dolać alkoholu, to juz od was zalezy, jaka konsystencje chcecie uzyskać
Po 3 lub 4 dniach pyszne malibu gotowe- nalezy odcisnąć dokładnie kokos przez jałowa gaze lub pieluche i przelac do butelki.

kokos mozna wykorzystac do ciasta albo kremu-wystarczy ugotowac 2 budynie o dowolnym smaku( smietankowe, czekoladowe, kokosowe jak wolicie) redukujac nieco ilosc mleka, dodac łyzke masła, ostudzić;
nastepnie ubić krem karpatke (taka błyskawiczna) i połaczyc z wystudzonym budyniem, do tego dodac wiorki
tym kremem mozna przełozyc cisto lub podawac w pucharkach z kleksem smietany i wiórkami z czekolady: smacznego!
moje malibu chyba się zepsuło zrobiłam wszystko dokładnie jak podałaś ,leży 2 dzień w lodówce ,jest bardzo gęstą masą-taką kluchą(wygląda jak biały ser )dzisiaj dokupiłam jeszcze wódkę i dolałam ale dalej gęste-wiórki wchłonęły wszystko ...

na dodatek przeczytałam na wizażu o ważnej kolejności dodania ,gdyż może się zważyć mleko tutaj ....
wypowiedź aszeko
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=95026

nie wiem ,czy inwestować dalej i kupować wódkę, czy raczej nic z tego nie będzie ? ja radzisz ?zrobiłam fotkę jak wygląda mój wynalazek ,osądź sama
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_3778.jpg (19,4 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_3779.jpg (43,8 KB, 75 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_3781.jpg (25,9 KB, 57 załadowań)
__________________
...dobrze widzi się tylko sercem.
Najważniejsze jest niewidzialne dla oczu.
Ewi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-10, 12:42   #17
magdzik83
Przyczajenie
 
Avatar magdzik83
 
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 27
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Ja zrobiłam w niedzielę według przepisu.
Na drugi dzień wymieszałam, a w środę otworzyłam słoik.

Wyglądało jakby nie było w ogóle płynu tylko masa wiórkowa

Ale stwierdziłam, że odcisnąć spróbuję.
...I byłam zdziwiona ile z tej gęstej masy wyszło płynu bardzo dobrego płynu


Malibu bardzo smaczne, już nie mogę się doczekać konsumpcji
magdzik83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-13, 19:08   #18
Ashira
Wtajemniczenie
 
Avatar Ashira
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 521
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

ja robię podobnie. tyle, że zalewam wiórki wódką i na tydzień w ciemne miejsce (czyli ląduje w szafce). teraz będzie stało 2 tygodnie bo wyjechałam na swieta do domu potem do tego puszka mleka skondensowanego wymieszac i zostawic znow gdzies na jeden dzien zeby sie przegryzlo.
pysznosci gdy mam ochote na lżejszą wersje, dolewam soku ananasowego
Ashira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 07:30   #19
Ewi
Raczkowanie
 
Avatar Ewi
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 170
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

... i niestety ale moje mailbu zrobione dokładnie według podanego przepisu wylądowało w śmietniku,rozwarstwiło się i wyglądało nie apetycznie
następnym razem zrobię według przepisu podanego przez aszeko ,może się uda ...
__________________
...dobrze widzi się tylko sercem.
Najważniejsze jest niewidzialne dla oczu.
Ewi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-23, 10:50   #20
Ashira
Wtajemniczenie
 
Avatar Ashira
 
Zarejestrowany: 2008-11
Wiadomości: 2 521
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

w jakim sensie rozwarstwiło? mi powstała warstwa tłuszczu na górze, którą po prostu odlałam i nie ma problemu.
moje już stoi z miesiac i tak probuje co jakis czas jest coraz pyszniejsze... nie mam z kim wypic i tylko dlatego jeszcze stoi ale moze to dobry pomysl je tak potrzymac..wieleeeeee zyskuje
Ashira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-24, 07:02   #21
Ewi
Raczkowanie
 
Avatar Ewi
 
Zarejestrowany: 2006-02
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 170
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Cytat:
Napisane przez Ashira Pokaż wiadomość
w jakim sensie rozwarstwiło? mi powstała warstwa tłuszczu na górze, którą po prostu odlałam i nie ma problemu.
moje już stoi z miesiac i tak probuje co jakis czas jest coraz pyszniejsze... nie mam z kim wypic i tylko dlatego jeszcze stoi ale moze to dobry pomysl je tak potrzymac..wieleeeeee zyskuje
moje malibu po odciśnięciu kokosu ,miało niby konsystencję ok.jednak smak lekko kwaśny jakiś gorzki ,a po dwóch dniach wyglądał w butelce jak kwaśne mleko/kefir z warstwą około 10 cm na dnie żółtego płynu nie apetyczne ,ja robiłam w innej kolejności jak Ty według 1 przepisu w tym poście(najpierw mleko potem wódka ) i tutaj tkwi chyba błąd
malibu miało być na Wielkanoc i niestety była ''kiszka''
__________________
...dobrze widzi się tylko sercem.
Najważniejsze jest niewidzialne dla oczu.
Ewi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-24, 10:08   #22
Zegarkowa
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2005-07
Wiadomości: 119
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

ja robię wersję z mlekiem czekoladowym i bez wiórek - pyszny likier czekoladowy
albo gotuję puszkę z mlekiem na małym ogniu ze 3 godzinki a potem jak wymieszam to mam coś ala Whisky Cream
Zegarkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-01, 11:40   #23
aniaslonko
Raczkowanie
 
Avatar aniaslonko
 
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: kuj-pom
Wiadomości: 116
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

najlepsze malibu domowe, gotowe od razu - warto znać ten przepis w razie niespodziewanego nalotu kumpel
Bazillio - do kupienia w sklepie monopolowym jest to likier kokosowy
do tego mleko skondensowane - w ilościach wg upodobań
na wierzch można zrobić kleksa z bitej śmietany i posypać wiórkami czekoladowymi.
PYCHA!
__________________
"żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi!"
aniaslonko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-03, 20:08   #24
renekmgb
Raczkowanie
 
Avatar renekmgb
 
Zarejestrowany: 2007-09
Wiadomości: 390
Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Cytat:
Napisane przez Violette_24 Pokaż wiadomość
nie wiem czy ktos juz kiedys pisał cos podobnego ale ja dopiero odkryłam ten przepis, zrobiłam kilka dni temu i dzis delektuje sie pysznym malibu:
składniki:
-2 opakowania wiórków kokosowych(ok 400dag)
-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( albo 3 sztuki mleka w tubie tylko tego zwykłego najlepiej, lepiej, zeby nie było smakowe)
-ok 0,5 l wódki czystej aczkolwiek moze sie okazać, że bedzie trzeba więcej( butelki nie wyrzucajcie bo sie przyda

wykonanie:
do wiórków dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, dolewamy wódke, przelewamy do słoika albo do mgarnka, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce, na drugi dzień musimy to przemieszac,
wiórki chłoną płyn więc moze sie okazać, ze trzeba bedzie dolać alkoholu, to juz od was zalezy, jaka konsystencje chcecie uzyskać
Po 3 lub 4 dniach pyszne malibu gotowe- nalezy odcisnąć dokładnie kokos przez jałowa gaze lub pieluche i przelac do butelki.

kokos mozna wykorzystac do ciasta albo kremu-wystarczy ugotowac 2 budynie o dowolnym smaku( smietankowe, czekoladowe, kokosowe jak wolicie) redukujac nieco ilosc mleka, dodac łyzke masła, ostudzić;
nastepnie ubić krem karpatke (taka błyskawiczna) i połaczyc z wystudzonym budyniem, do tego dodac wiorki
tym kremem mozna przełozyc cisto lub podawac w pucharkach z kleksem smietany i wiórkami z czekolady: smacznego!
Robiłam kiedyś z takiego przepisu Było pyszne, nawet lepsze niż ze sklepu
renekmgb jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 21:11   #25
majkaP19
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-07
Lokalizacja: Grudziądz
Wiadomości: 33
Smile Dot.: domowe malibu:)+pyszny krem

Uwielbiam Malibu a ten przepis jest super. wychodzi naprawdę pyszne
__________________
zapraszam na mój blog kulinarny
http://przepisymajki.bloog.pl/
majkaP19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:15.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.