|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
zupełnie się nie opalacie np. na urlopie będąc? ;-)
*/*
Mam jedno, proste pytanie - mamy lato... urlop, woda, plaża, słońce i różne inne ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: zupełnie się nie opalacie np. na urlopie będąc? ;-)
Twarz chcę ochronić najlepiej jak się da - gruba warstwa filtra, który łączy w sobie komfort stosowania+wysokie ppd (to na np. zwiedzanie, LRP DP 50+, ppd 28 to mój faworyt
![]() Ciało? Żeby dawać taką ochronę musiałabym jednorazowo wcierać 30ml, a mi się zwyczajnie nie chce ![]() ![]() Na słońcu nie umiem uleżeć, bo mnie coś trafia, więc leżę kilka godzin w wodzie przypłacając to zazwyczaj chorymi nerkami ![]() Ach - w czasie zwiedzania/chodzenia po górach - okulary przeciwsłoneczne i czapka patrolówka z dużym daszkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Twarz chronię wysokim filtrem - Avene 50+. Wadą Avenek jest to, że nie mają zbyt wysokiego PPD, ale tragiczne też nie jest
![]() A do ciała mam obecnie filtr Rossmanna Sun Ozon SPF 30 (ten z Tinosorbem ![]() Staram się wcierać w ciało możliwie dużo filtra, ale wiadomo, że 30 ml to nigdy nie będzie - nie dałabym rady tyle tego nałożyć. No i nie mam zamiaru schodzić na niższe filtry, bo mam skórę skłonną do oparzeń.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez L_V Czas edycji: 2006-07-09 o 20:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
To i ja dorzucę, kiedy byłam np. w Tunezji albo na Sycylii, siedziałam cały dzień na plaży pod parasolem, nasmarowana grubo filtrami. Potem się znajomi rzecz jasna dziwili, jak to może być: pojechałaś nad Morze Śródziemne i wróciłaś nieopalona? Dla mnie normalne. A ile się przepięknych obrazków naoglądałam: Polacy 1 dzień na słońcu - wszyscy lezeli w pełnym słońcu, ignorując parasole, na 2 dzień mieli skórę w bąblach. Ja pamiętam, że raz zdarzyło mi się niezbyt dokładnie posmarować fltrem ramiona w okolicy ramiączek stanika i pomimo, że leżałam pod parasolem, zeszła mi w tym miejscu skóra.
W Polsce też parasol i leżenie w cieniu. Ostatnio byłam u rodziców na wsi, wylegiwałam się na hamaku w cieniu starego orzecha. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
![]()
Jako, że filtromaniaczą przygodę zaczęłam w tym roku, w maju, to najpierw odniosę się do tego sezonu
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Ja się wogóle nie opalam , nawet na plaży. Tzn. siedzę sobie pod parasolem wysmarowana filtrami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Gość
|
A ja się uwielbiam opalać
![]() Jestem ciepłolubna i z niecierpliwością czekam na wyjazdy w tropiki czy na południe Europy. Już jutro będę się wygrzewać w Hiszpanii ![]() smaruje się namiętnie wysokimi filtrami, opalam się wolniej, ale za to bezpiecznie i opalenizna utrzymuje się bardzo dlugo. Po 10 dniach zaczynam być czekoladowa. Leżac na plaży nie mam dyskomfortu, że się smaruję spf 50+ i nie opalam na początku, bo tego nie widać - jestem pięknie samoopalona, jak tylko robi się ciepło systematycznie hoduję opaleniznę, nie ciepię bladego ciała. A na plaży i tak co pół godzinki wchodze do morza, po wyjściu filtr, potem leżenie na leżakach czy aktywny wypoczynek - siatkowka, narty wodne, skutery - nie mam możliwości, żebym się nie opaliła ![]() A filtry chronią mnie przed poparzeniami i piegami. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
A ja uwielbiam opalanie. Można powiedziec, że jestem uzależniona od opalania
![]() W lipcu zaczęłam przygodę z filtrami i unikam słońca (sama siebie nie poznaję ![]() Jadę 31 lipca do Polski, na wieś, nasz dom jest otoczony rzeką i dwoma jeziorami, lasem. Będę całe dnie spędzac z dziecmi na dworze i chcę się opalac. Moją Avenkę 50+ będę kładła tylko na twarz, a na ciało zacznę od 30, potem, 20 i na końcu 15 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Filtry o maxymalnych faktorach stosuję zarówno na twarz, jak i na ciało, z tym że o ile na twarzy bardzo pilnuję, to na ciele w ferworze plażowania, pływania itp. nie bardzo
![]() ![]() Nie schodzę z faktorami poniżej 30. W tym roku nabyłam Biodermę 40 i zamierzam się nią smarować przez cały urlop. Ponieważ dostateczną wiedzę o filtrach nabyłam dopiero w tym roku, to zapewne będzie to pierwszy rok z bledszą skórą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
a ja np. w zeszłym roku nie miałam zbyt wiele okazji, żeby się opalać. tak, wiem, mieszkam nad morzem
![]() ![]() ![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, moze to glupie pytanie, ale... czy da sie jakos pozbyc opalenizny ?
![]() ![]() ![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
a ja się od kilku lat wogole juz nie opalam...dawno temu
![]() Justa ja do niedawna mieszkałam w Gdańsku i rzeczywiscie na plaży nie bywałam nigdy w ciągu dnia.. bryy te tłumy turystów.. i nigdy nie kąpałam się w morzu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
BAN stały
|
a ja wtrące cos co do plazowania
![]() pisalam juz w jednym z wątkow ale nakrywajcie dziewczyny głowy, szczegolnie w poludnie. Ostatnio moja sisotra lezala w pelnym sloncu tylko godzinke, bez okrycia glowy i dostała udaru, stracila przytomnosc, poobijała głowe i lekkie wstrząśnienie mózgu, wiec nie warto ryzykowac a teraz mamy taki szeroki wybór roznych kapelusikow... wiec NAKRYWAJMY GŁÓWKI ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Tez sie opalam: na twarz avene 50+, na cialo rowniez (w sprayu). Jestem samoopalona, wiec bladoscia nie strasze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
*/*
Nie do konca tez zostalam zrozumiana - chodzilo mi o to, czy 'pozwalacie by slonce Was opalilo', nie tyle lezac na plackiem ile eksponujac sie na slonce w ogole ![]() Reasumujac - wiekszosc sie jednak opala, tylko z umiarem i ostroznie ;-) I ostatnia uwaga juz zupelnie na marginesie - siatka plazowa (jak rozumiem odbijanie pilki na plazy) czy badminton, nie mowiac o snorkelingu duzo bardziej sprzyja opalaniu juz przyslowiowe lezenie plackiem ;-) Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
wiesz- są osoby, które kochają słońce i im wylegiwanie się na plaży sprawia przyjemność
![]() ja ostatnio siedzę w domu, bo zwyczajnie chce mi się płakać gdy wychodze na zewnątrz, stąd moje kilkugodzinne leżenie w lodowatej wodzie - wybieram mneijsze zło ![]() Wbrew pozorm nie wszystkie z nas to wampirzyce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Wlasnie stad moje pytanie - czy pomimo tego, iz lubicie slonce, cieplo etc trzymacie sie rezimu filtrow, czy jednak sympatia dla slonca zwycieza i...
![]() Jesli wampirzyce oznaczaja bladosc (nie do konca zrozumialam) to fakt - nie wszystkie - jest przeciez caly watek o samoopalaczach ;-P Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Hehe, to jednak nie do mnie - moje ulubione temperatury zaczynają się od zera w dół
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Chyba mogę powiedzieć, że zupełnie się nie opalam.
Jestem już tutaj 3 tygodnie - moja opalenizna wygląda jakbym wczoraj przyjechała. Pracowicie reaplikowane filtry, na plaży pod parasolem, brak czasu na leżakowanie - twarz mam zupełnie nietkniętą, ciało delikatnie ozłocone. Na tle tutejszych dziewcząt wyglądam - blado ![]() Jakoś szczególnie mi to nie przeszkadza, choć widzę współczucie w oczach znajomych, którzy widywali mnie mocno opaloną. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:19.