Czy ja tak mogę? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-12, 14:41   #1
jagoda622
Raczkowanie

Czy ja tak mogę?

hejka!Zbliżają się wakacje i chciałabym zrzucić pare kilogramów.Zastanawiawiał am się nad stosowaniem diety kapuścianej przez tydzień (dzieki której moge schudnąć 4-5 kg w ciągu tygodnia!!!) a potem mam zamiar przjść na diete 1500 kal i regularnie ćwiczyć .Mam tylko jeden problem moja mama uważa ze nie powinnam przechodziccc na tak "ostrą"diete bo mój organizm moze to zle znieść bo jestem w trakcie dojrzewania(mam 16 latek).Jednak moja mama nie jest ekspertem więc pytam się was czy rzeczywiście taka dieta moze mi zaszkodzić
jagoda622 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-12, 15:18   #2
awadawa
Raczkowanie

GG do awadawa
Dot.: Czy ja tak mogę?

Twoja mama ma 100% rację. Taka dieta nie jest ani zdrowa ani skuteczna na dłuższą metę. Raczej zainteresuj się zmniejszeniem porcji i dużą ilością ruchu na świeżym powietrzu. Pozdrawiam!
Stary 2006-06-12, 17:22   #3
kasia_kasia
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to kasia_kasia

Cytat:
Napisane przez awadawa
Twoja mama ma 100% rację. Taka dieta nie jest ani zdrowa ani skuteczna na dłuższą metę. Raczej zainteresuj się zmniejszeniem porcji i dużą ilością ruchu na świeżym powietrzu. Pozdrawiam!
Podpisuję się pod tym obiema ręcami Dieta kapuściana jest tak naprawdę do niczego, można ją zastosować, zeby szybko wcisnąć się w ulubioną sukienkę na jeden wieczór, ale później to już kiecka do szafy i nikłe szanse, ze kiedyś znów ją wyciągniemy...

Na początek wystarczy odstawić ziemniaki, przejść na pieczywo pełnoziarniste, unikać majonezu i słodyczy. Nie jeśc tłusto. Mleko 3,2 zastąpić 0,5%, smietane jogurtem i tak dalej. Nie objadac się owocami, bo to dużo cukru. Kilogram truskawek to 650 kcal!

Pierwsze efekty po dwóch tygodniach murowane

Zajrzyj też do podwieszonego wątku dla tych, co szukaja, bo nie wiedzą

3mam kciuki
Stary 2006-06-12, 17:59   #4
sykutka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia_kasia
Podpisuję się pod tym obiema ręcami Dieta kapuściana jest tak naprawdę do niczego, można ją zastosować, zeby szybko wcisnąć się w ulubioną sukienkę na jeden wieczór, ale później to już kiecka do szafy i nikłe szanse, ze kiedyś znów ją wyciągniemy...

Na początek wystarczy odstawić ziemniaki, przejść na pieczywo pełnoziarniste, unikać majonezu i słodyczy. Nie jeśc tłusto. Mleko 3,2 zastąpić 0,5%, smietane jogurtem i tak dalej. Nie objadac się owocami, bo to dużo cukru. Kilogram truskawek to 650 kcal!

Pierwsze efekty po dwóch tygodniach murowane

Zajrzyj też do podwieszonego wątku dla tych, co szukaja, bo nie wiedzą

3mam kciuki
Przepraszam, jeśli urażę zaczynając Cię bezceremonialnie poprawiać
Ale z kilkoma rzeczami w Twojej wypowiedzi mogę się nie zgodzić!
Przede wszystkim ziemniaki - dlaczego każdy ich tak strasznie unika???
Wcale nie są tuczące, a wręcz bardzo pożyteczne, SZCZEGÓLNIE w organiźmie nastolatki! I tu pozwolę sobie zacytować fragment książki Edyty Gulińskiej pt. "Dieta dla nastolatków":
"Ziemniaki są szczególnie wartościowym produktem roślinnym i jako źródło witaminy C i potasu powinny się znaleźć w naszej diecie w ilości około 300g (3-4 sztuki)"
Błędnym jest również stwierdzenie "nie objadać się owocami" - szczególnie powiedziane do nastolatki. Owoce są źródłem wszelkich bioregulatorów w diecie i z pewnością nie należy ich unikać, a osoba szczególnie nie rozeznana może tak to odebrać. Kg truskawek to ok 300 kcal, a nie jak mówisz 650, 100g truskawek do zaledwie 30 kcal, szklanka to ok 130g - nie przesadzajmy więc. Jeśli dziewczyna ma jakikolwiek umiar, to z pewnością nie pochłonie całego kg. A po za tym ZAWSZE lepsze są owoce i ich naturalne cukry (fruktoza), aniżeli bezwartościowa glukoza zawarta w częstych przekąskach nastolatków (batoniki, czekolady itp.).
Zgodzę się natomiast - unikaj potraw tłustych, słodyczy itp. Gulińska w książce mówi również "Dla osób dbających o dobrą sylwetkę polecane są produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu".
Powinnaś zacząć się po prostu zdrowiej odżywiać i dużo ruszać. Jeżeli wcześniej obżerałaś się słodyczami, jadłas nieregularnie, wieczorami tuż przed snem i unikałaś śniadań, to z pewnością odżywiając się zdrowiej, regularnie i rozsądnie, schudniesz, a sport i ćwiczenia pomogą Ci wyrzeźbić sylwetkę Pozdrawiam
sykutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości