|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy ja tak mogę?
hejka!Zbliżają się wakacje i chciałabym zrzucić pare kilogramów.Zastanawiawiał am się nad stosowaniem diety kapuścianej przez tydzień (dzieki której moge schudnąć 4-5 kg w ciągu tygodnia!!!) a potem mam zamiar przjść na diete 1500 kal i regularnie ćwiczyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy ja tak mogę?
Twoja mama ma 100% rację. Taka dieta nie jest ani zdrowa ani skuteczna na dłuższą metę. Raczej zainteresuj się zmniejszeniem porcji i dużą ilością ruchu na świeżym powietrzu. Pozdrawiam!
![]()
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na początek wystarczy odstawić ziemniaki, przejść na pieczywo pełnoziarniste, unikać majonezu i słodyczy. Nie jeśc tłusto. Mleko 3,2 zastąpić 0,5%, smietane jogurtem i tak dalej. Nie objadac się owocami, bo to dużo cukru. Kilogram truskawek to 650 kcal! Pierwsze efekty po dwóch tygodniach murowane ![]() Zajrzyj też do podwieszonego wątku dla tych, co szukaja, bo nie wiedzą ![]() 3mam kciuki
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale z kilkoma rzeczami w Twojej wypowiedzi mogę się nie zgodzić! Przede wszystkim ziemniaki - dlaczego każdy ich tak strasznie unika??? Wcale nie są tuczące, a wręcz bardzo pożyteczne, SZCZEGÓLNIE w organiźmie nastolatki! I tu pozwolę sobie zacytować fragment książki Edyty Gulińskiej pt. "Dieta dla nastolatków": "Ziemniaki są szczególnie wartościowym produktem roślinnym i jako źródło witaminy C i potasu powinny się znaleźć w naszej diecie w ilości około 300g (3-4 sztuki)" Błędnym jest również stwierdzenie "nie objadać się owocami" - szczególnie powiedziane do nastolatki. Owoce są źródłem wszelkich bioregulatorów w diecie i z pewnością nie należy ich unikać, a osoba szczególnie nie rozeznana może tak to odebrać. Kg truskawek to ok 300 kcal, a nie jak mówisz 650, 100g truskawek do zaledwie 30 kcal, szklanka to ok 130g - nie przesadzajmy więc. Jeśli dziewczyna ma jakikolwiek umiar, to z pewnością nie pochłonie całego kg. A po za tym ZAWSZE lepsze są owoce i ich naturalne cukry (fruktoza), aniżeli bezwartościowa glukoza zawarta w częstych przekąskach nastolatków (batoniki, czekolady itp.). Zgodzę się natomiast - unikaj potraw tłustych, słodyczy itp. Gulińska w książce mówi również "Dla osób dbających o dobrą sylwetkę polecane są produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu". Powinnaś zacząć się po prostu zdrowiej odżywiać i dużo ruszać. Jeżeli wcześniej obżerałaś się słodyczami, jadłas nieregularnie, wieczorami tuż przed snem i unikałaś śniadań, to z pewnością odżywiając się zdrowiej, regularnie i rozsądnie, schudniesz, a sport i ćwiczenia pomogą Ci wyrzeźbić sylwetkę ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:03.