ZBYT zdrowe włosy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-17, 17:49   #1
rudeee
Raczkowanie

ZBYT zdrowe włosy

To sie może wydawać śmieszne. Ale dla mnie to na prawdę problem.

Mam włosy tak błyszczące jak w jakiejś reklamie diamond gloss - i przez to wiecznie wyglądaja na tłuste. myję rano, i już wtedy są takie maksymalnie gladkie, błyszczące, lejące, a przez to przylizane i wydają mi się wyglądać, jakby były niemyte przez tydzień. A na głowie zero tłuszczu. Do tego są tak śliskie, że nie trzyma się na nich rzadna gumka.

Myję włosy najtańszymi, najbardziej wysuszającymi szamponami ziołowymi. Używam taniej, słabiutkiej odżywki, tylko na same, same końcówki. Wcieram w skóre głowy wcierki na bazie alkoholu. Nie wiem już co robić, skóra głowy wcale sie nie przetluszcza, a te włosy dalej masakryczne... Jakby w strąkach po 2-3 godzinach.

Nawet po umyciu familijnym one sie dają rozczesać najrzadzszym grzebieniem bez żadnych problemów! Dodam jeszcze, że nie stosuję niczego z silikonami.

Co zrobić, żeby nie były aż tak odżywione, że aż przeciążone? No bo przecież chyba nie zacznę teraz specjalnie rozjaściać albo używać prostownicy...
rudeee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 18:42   #2
iziaczek
Zadomowienie

Dot.: ZBYT zdrowe włosy

Oj też miałam takie,ale w podstawówce kiedy nie farbowałam,rozjaśniałam,p rostowałam i kreciłam

Pozostaje jedynie cieszyć się takimi włosami,chociaż pamiętam,ze nie lubiłam moich włosów kiedy były takie.
iziaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 19:26   #3
Nanatsusaya
Raczkowanie

hmmm, pokaż może zdjęcie tych włosów? może troszkę przesadzasz i wcale nie wyglądają na tłuste tylko na bardzo zadbane? wiadomo, chcemy tego, czego nie mamy
Nanatsusaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 19:43   #4
Eyna
Zadomowienie

GG do Eyna

Mysle, ze wiele osob tych wlosow zazdrosci.. Moze to tylko takie Twoje wrazenie, ze wygladaja na tluste? Podejzewam tez, ze brak im objetosci. Jesli bardzo chcesz zmienic wyglad wlosow moze zacznij uzywac szamponow nadajacych objetosc, podnosza one luski wlosa przez co staja sie one bardziej matowe i "napuszone".
Rowniez prosilabym o zdjecie, najlepiej w sloncu bez lampy.
Eyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 22:28   #5
rudeee
Raczkowanie

Zdjęcia niezbyt wyraźne, robione bez lampy przy zwykłejżarówce w łazience. Myślę jednak, że w miarę widać o co mi chodzi... aa, mytę rano, szamponem z czarnej rzepy, bez odżywki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 071708231918.jpg (87,4 KB, 432 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 071708231949.jpg (98,5 KB, 452 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 071708232022.jpg (75,4 KB, 386 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 071708232043.jpg (92,0 KB, 482 załadowań)
Stary 2008-07-17, 23:14   #6
Palemka005
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to Palemka005

Piękne i boskie! Może zacznij je kręcić? Nabiorą objętości, a lśniące loki będą wyglądały przecudnie

Palemka005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-17, 23:30   #7
red Angel
Raczkowanie

hehe to ja do takich daze... bo teraz mam sianoo ;/
red Angel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-18, 07:10   #8
rudeee
Raczkowanie

ojej, dzięki

Cytat:
Napisane przez Palemka005 Pokaż wiadomość
Piękne i boskie! Może zacznij je kręcić? Nabiorą objętości, a lśniące loki będą wyglądały przecudnie
chciałabym, ale niestety nie mam na to czasu...

Zastanawiam się, czy jest taka możliwość, że szampony których używam przestały już na mnie działać. Zastanawiam się, na co możnaby je wymienić.

Najbardziej mi się podoba, kiedy są takie zwykłe po umyciu, dość gęste, puszyste, troche mniej lśniące. No a teraz jak widać na zdjęciach - już po chwili rozdzielają się w pasma.
Stary 2008-07-18, 08:04   #9
Jolie2601
Zakorzenienie

rudee
Po pierwsze- włosy masz śliczne i zdrowe (marzenie większości dziewczyn)
Po drugie- jeśli byłyby długie to nawet by to nie przeszkadało (taka tafla włosów jak z reklamy)
Po trzecie- nie ma sensu ich wysuszać- popieram Palemkę- można by je kręcić [zawijać sobie ślimaczki na noc], albo zacząć stosować coś z serii push-up (może szampon albo jakiś spray).
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 08:21   #10
pani-jesień
Zakorzenienie

Cóż za połysk W ogóle nie tłusty, nie wiem, jak możesz tak go odbierać
Ale rozumiem, że denerwuje Cię rozdzielanie się włosów na pasma - też tak mam
Stary 2008-07-18, 08:21   #11
rudeee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
rudee
Po pierwsze- włosy masz śliczne i zdrowe (marzenie większości dziewczyn)
Po drugie- jeśli byłyby długie to nawet by to nie przeszkadało (taka tafla włosów jak z reklamy)
Po trzecie- nie ma sensu ich wysuszać- popieram Palemkę- można by je kręcić [zawijać sobie ślimaczki na noc], albo zacząć stosować coś z serii push-up (może szampon albo jakiś spray).
1. Dzięki
2. są do połowy pleców, więc chyba raczej długie
3. chyba pomyślę nad push-upem, możesz mi coś polecić? Raczej nei szampon, ciężko będzie zrezygnować z tych śmierdzioszków

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-18, 08:23   #12
ola_spy
Raczkowanie

co Ty w ogole chcesz od tych wlosow? Sa cudowne, przepiekne, boskie!!! Ile dziewczyn Ci zazdrości

ola_spy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 08:29   #13
rudeee
Raczkowanie

wnioskuje z tego, że to jednak absolutna reguła, że jak sdię ma proste to sie chce kręcone itd...
Stary 2008-07-18, 09:44   #14
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudeee Pokaż wiadomość
3. chyba pomyślę nad push-upem, możesz mi coś polecić? Raczej nei szampon, ciężko będzie zrezygnować z tych śmierdzioszków
Ja wprawdzie kosmetyków do stylingu nie używam, ale moja siostra stosuje ten spray -> http://www.wella.pl/consumer/consume...pray/index.jsp i bardzo go sobie chwali. Ów spray zawiera alkohol denat, który znany jest z wysuszania, więc pewnie Ci podpasuje
A tak poważnie - ja bym się nie odważyła popsikać nim włosów I w ogóle - cieszyłabym się na Twoim miejscu zdrowiem i blaskiem czupryny

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2008-07-18 o 10:02 Powód: zmiana linka
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 10:13   #15
rudeee
Raczkowanie

Jak blisko skóry głowy się nim pryska (a pryska ) to może zaryzykuję. Mam długie włosy, a dodatku z pozostałościami po cieniowaniu, więc końce nie lśnią aż tak jak góra i ich nie odważyłabym się męczyć denatem. A z górą to przypuszczam bardziej bym się musiała się bardziej postarać, żeby ją wysuszyć
Stary 2008-07-18, 10:32   #16
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Jak blisko skóry głowy się nim pryska (a pryska ) to może zaryzykuję. Mam długie włosy, a dodatku z pozostałościami po cieniowaniu, więc końce nie lśnią aż tak jak góra i ich nie odważyłabym się męczyć denatem. A z górą to przypuszczam bardziej bym się musiała się bardziej postarać, żeby ją wysuszyć
To zaryzykuj - może podziała Choć prawdę mówiąc ja nie bardzo wierzę w efekt push-up na długich włosach, one "padają" pod własnym ciężarem, wiem z doświadczenia
Ja mam proste włosy, z wywijającym się końcówkami i robię sobie - na noc lub w ciągu dnia na kilka godzin - jednego lub dwa ślimaki, potem rozplatam, rozczesuję i mam włosy delikatnie falowane, o większej objętości.
Stary 2008-07-18, 11:19   #17
Palemka005
Raczkowanie

Ja tak jak mówię - kręciłabym takie włoski. Rozumiem, ze nie masz czasku, ale na zdjęciach nie wydaje się, abyś miała bujną czuprynę więc zajełoby Ci to zaledwie 5-10 minutek

Stary 2008-07-18, 11:26   #18
rudeee
Raczkowanie

Cytat:
Ja tak jak mówię - kręciłabym takie włoski. Rozumiem, ze nie masz czasku, ale na zdjęciach nie wydaje się, abyś miała bujną czuprynę więc zajełoby Ci to zaledwie 5-10 minutek
No włąśnie... nie wygląda, a normalnie moja fryzjerka zawsze mówi mi, że chociaż mam cienkie włosy to są gęste, jest ich dużo. a na zdjęciach wygląda jakbym miała pięć na krzyż

Zwłąszcze przez grzywkę mi to czoło prześituje - bo to głównie zdjęcia gzywki tam gdzie są te jakby "prześwity"
Stary 2008-07-18, 11:42   #19
Palemka005
Raczkowanie

A spróbuj tylko na próbę je zakręcić i pokaż nam efekty co? :P Może Ci się takie spodobają?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-18, 11:45   #20
Katarynka1
Raczkowanie

ja widzę i rozumiem, dlaczego nie lubisz swoich włosów... ale myślę też, że - co zresztą widać w tym watku - wielu osobom takie włosy się podobają i do takich włosów dążą (zwykle prostowaniem i stosowaniem wosków czy też jedwabiu, w mojej szkole średnio co 5 dziewczyna ma podobne włosy), więc może nie jest tak źle? jeśli chodzi o strąki - może częstsze czesanie włosów by pomogło?

a żeby dodać objętość - polecam gumę joanny (ale nie w niebieskim opakowaniu tylko beżowym), w połowie suszenia rozetrzyj i rozgrzej trochę w dłoniach i wetrzyj we włosy nieco je czochrając, ja robię tak nawet przy skórze głowy i jest ok
Katarynka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 12:16   #21
rudeee
Raczkowanie

Cytat:
A spróbuj tylko na próbę je zakręcić i pokaż nam efekty co? :P Może Ci się takie spodobają?
Podobają mi się, jak mam czasem zakrecone, ale problem tkwi w tym, że to nie odbija włosów, nie sprawia że są mniej lśniące - bo skręcone są te części włosów, które mam wycieniowane, które nie błyszczą sie tak cholernie i ładnie wywijają w takie niby fale.

Włosy czeszę często i to niewiele zmienia, wtedy nie sa może strąki, ale dalej ta płaska tafla.

No i zaznaczam, że nie zawsze miałam takie włosy - od jakiegoś czasu się takie zrobiły, zwłaszcza te "młode" częście włosów, przy głowie. Chyba im po prostu za dobrze - bez suszenia, prostowania, mycie chłodną wodą, henna, żadnych farb, nic do stylizacji...

Ta guma strasznie skleja włosy z tego co pamiętyam, a tego bym wolała uniknąć.

PS. Zrobie jeszcze kompleksowe zdjęcie całych włosów a nie tylko grzywki, i wstawię po południu

Edytowane przez rudeee
Czas edycji: 2008-07-18 o 12:19 Powód: dopisek
Stary 2008-07-18, 12:29   #22
Palemka005
Raczkowanie

Ok czekamy A jeżeli chodzi o te loki to ja oczekuje całych zakręconych włosów a nie fal. Oto mi chodzi. Spróbuj lokówką albo mokre włosy zawiń na wałki i susz suszarką.

Stary 2008-07-18, 12:48   #23
Katarynka1
Raczkowanie

Cytat:
Ta guma strasznie skleja włosy z tego co pamiętyam, a tego bym wolała uniknąć.

PS. Zrobie jeszcze kompleksowe zdjęcie całych włosów a nie tylko grzywki, i wstawię po południu
mi niebieska strasznie skleja, beżowa jest dobra nawet do długich

czekamy na zdjęcia
Katarynka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 12:57   #24
effcia82
Zakorzenienie

znam ten ból - tez takie miałam. żadna fryzura nie przetrwała godziny.
ale lata farbowań, trwałych, suszenia i prostowania zrobiły swoje.
teraz marzę żeby były choć trochę zdrowsze
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 13:44   #25
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
1. Dzięki
2. są do połowy pleców, więc chyba raczej długie
hmmm no raczej długie push-upów nie polecę bo zwyczajnie niczego takiego nie stosowałam. Ale...możesz jeszcze spróbować suszyć włoski głową w dół (powinny się nieco unieść) i po myciu zawijać w turban- tak, żeby ta część włosów przy głowie była skierowana do góry- i tak trzymać dłuższą chwilę. U mnie to skutkuje (turban) chociaż ja nie mam tego problemu co Ty, wiec nie wiem czy zda egzamin
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-18, 16:54   #26
Aangel23
Raczkowanie

Exclamation

Cytat:
To sie może wydawać śmieszne. Ale dla mnie to na prawdę problem.

Mam włosy tak błyszczące jak w jakiejś reklamie diamond gloss - i przez to wiecznie wyglądaja na tłuste. myję rano, i już wtedy są takie maksymalnie gladkie, błyszczące, lejące, a przez to przylizane i wydają mi się wyglądać, jakby były niemyte przez tydzień. A na głowie zero tłuszczu. Do tego są tak śliskie, że nie trzyma się na nich rzadna gumka.

Myję włosy najtańszymi, najbardziej wysuszającymi szamponami ziołowymi. Używam taniej, słabiutkiej odżywki, tylko na same, same końcówki. Wcieram w skóre głowy wcierki na bazie alkoholu. Nie wiem już co robić, skóra głowy wcale sie nie przetluszcza, a te włosy dalej masakryczne... Jakby w strąkach po 2-3 godzinach.

Nawet po umyciu familijnym one sie dają rozczesać najrzadzszym grzebieniem bez żadnych problemów! Dodam jeszcze, że nie stosuję niczego z silikonami.

Co zrobić, żeby nie były aż tak odżywione, że aż przeciążone? No bo przecież chyba nie zacznę teraz specjalnie rozjaściać albo używać prostownicy...

Wejdz do jakiegos dobrego salonu fryzjerskiego albo poszukaj na allegro szamponu SEBO CONTROL Loreal'a. On nie jest do tlustych wlosow, ma za to dzialanie oczyszczajace, mam pare klientek ktore tez maja ten proble a po tym szamponie ich wlosy (na mokro) az "piszcza" tzn nie sa takie sliskie. Smiesznie to brzmi ale dziala, jesli znajdziesz na allegro to poszukaj litrowego opakowania technicznego takiego jak w salonach, na dlugo ci starczy i mniej zaplacisz, a zamiast odzywki kup sobie jakies mleczko odzywcze, sa delikatniejsze i oczywiscie nakladaj odrobine na konce. Pozdrawiam

tu masz linki do aukcji z szamponami ktore powinnyci pomoc:
http://www.allegro.pl/item396003166_...0ml.html#photo
http://www.allegro.pl/item396352172_...0ml.html#photo

jesli znajdziesz duzy 1500ml SEBO CONTROL to tez polecam

Edytowane przez Jolie2601
Czas edycji: 2008-07-18 o 17:36 Powód: post pod postem- proszę korzystać z edycji i multicytowania
Aangel23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-19, 14:47   #27
dream-digger
Raczkowanie

rudeee, czytam Twoje posty i aż się uśmiecham, bo mam dokładnie tak samo Moje włosy też są w bardzo dobrej (pewnie aż za ) kondycji, mimo że stosuję wszelkiej maści płukanki ziołowe i myję ziołowymi szamponami. Wkurza mnie ta ich przesadna gładkość, bo wyglądam przez to jak ulizana topielica i nijak nie mogę tego zwalczyć. Z grzywką też mam podobnie, rozdziela mi się nad skroniami i prześwituje mi skóra Może to jakaś cecha specyficzna cienkich włosów? Sama już nie wiem...

Zakupiłam sobie dziś piankę utrwalającą skręt, mam zamiar przestawić się na wieczorne mycie głowy, potem pianka, warkocze i to zostawiać na noc, a rano będą kręcone włoski. Mam nadzieję, że choć trochę to pomoże...

dream-digger jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-19, 17:52   #28
_fraise_
Raczkowanie

Ja zaproponowalabym Ci cieniowanie wlosow na calej dlugosci.
Poza tym; czy na pewno dokladnie zmywasz odzywke/ szampon?

_fraise_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-19, 18:11   #29
rudeee
Raczkowanie

zdjęcia wstawie niestety wstawię dopiero jutro, bo chwilowo nei mam jak zrobić.

dream-digger, dzieki Tobie przyszło mi do głowy, żeby wrócić do płukanek pokrzywowych, może je trochę podsuszą

Cytat:
Napisane przez _fraise_ Pokaż wiadomość
Ja zaproponowalabym Ci cieniowanie wlosow na calej dlugosci.
Poza tym; czy na pewno dokladnie zmywasz odzywke/ szampon?
Musiałabym chyba wycieniować górę do kilku centymetrów, bo inaczej i tak się będzie ta góra błyszczeć ale chyba faktycznie je jakoś na czasie znowu wycieniuję, bo mi już cieniowanie "zeszło".

Co do ogólnej pielęgnacji (w tym mycia, spłukiwania itd.) wiem, że nie popełniam żadnych błędów
Stary 2008-07-20, 00:52   #30
LaFey
Przyczajenie

Ja wlasnie wychodze ze skory zeby mi tak blyszczaly!!! Moje wlosy sa niczego sobie, lekko falowane, koncowki sie nie rozdwajaja, ladnie sie blyszcza, ale mnie to nie zadowala do konca, eh, dlaczego my zawsze chcemy czegos innego niz mamy? A probowalyscie jakichs dobrych szamponow na puszystosc?
LaFey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości