![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Mój 26 letni brat to niewychowana świnia - RATUNKU!
Cześć,
![]() od dłuższego czasu mam problem z bratem. Mam 21 lat, studiuję dwa kierunki - ekonomię oraz finanse i rachunkowość. Mieszkam z bratem. Jest to mieszkanie rodziców w mieście, w którym studiujemy, 2 pokojowe. Także oboje mamy osobne pokoje, ale i tak nie da się żyć z nim w jednym mieszkaniu. Brat ma 26 lat i jest "wiecznym studentem". Od 3 lat kończy ostatni rok magisterki na dziennikarstwie i myśli co sobie postudiować dalej, żeby nie iść do pracy. Wstyd mi za niego. Całymi dniami siedzi praktycznie w domu i nic nie robi. Nie chce mu się iść do pracy bo mieszkanie rodziców więc mieszkamy za darmo, a rodzice opłacają rachunki. Ma stypendium socjalne, które jakoś załatwił "odłączając się z gospodarstwa domowego" czy coś w tym stylu więc dostaje kilka stówek co miesiąc, a na dodatek bierze pieniądze z renty schorowanej babci (babcia nie słucha mnie jak mówię, żeby mu nie dawała).Wszystko wydaje na obżeranie się zupkami chińskimi, kebabami i innymi fast foodami i piwko codziennie. Nie uczy się w ogóle, specjalnie nie zdaje i drugi raz powtarza rok (tyle może na jednym kierunku maksymalnie), leży na łóżku i puszcza na cały regulator swoich ulubionych prawicowych publicystów i wiadomości ze wszystkich stacji telewizyjnych. Drze przy tym mordę i komentuje kogo by wsadził do więzienia, że lewaków to by powybijał, że dobrze tak temu ch**owi itd. I powtarza, że "to jest porażka tego kraju, że tacy ludzie jak on są biedni." ![]() ![]() ![]() ![]() Dziękuję za wszelkie rady, pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Mój 26 letni brat to niewychowana świnia - RATUNKU!
Pomijając chlew - nie jesteś za stara na takie fochy na rodzeństwo?
Chce żyć o zupkach chińskich - niech sobie żyje. Jego główne zainteresowania to tv i komputer - co ci do tego. Nie chce mu się uczyć - to też nie twoja sprawa. Do życia w zasadzie studia są niepotrzebne. On nie ma 5 lat, a ty nie jesteś jego matką. Weź swoje rzeczy do swojego pokoju i nie sprzątaj po nim. Jak mu się jego czyste gary skończą, to będzie musiał w końcu pozmywać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;82062466]Pomijając chlew - nie jesteś za stara na takie fochy na rodzeństwo?
Chce żyć o zupkach chińskich - niech sobie żyje. Jego główne zainteresowania to tv i komputer - co ci do tego. Nie chce mu się uczyć - to też nie twoja sprawa. [/QUOTE] Martwi się o brata, przedziwne, ale niektórzy tak mają. Problem w tym, autorko, że nie zmienisz na siłę dorosłego faceta. Jaki brat był wcześniej? Pytanie z czapy, ale jeśli odpowiedź będzie twierdząca to wyjaśnię - jest wierzący, albo chociaż "z potencjałem" (może te prawicowe poglądy przetrą szlak)? Jeżeli chodzi o Ciebie - możesz cierpieć za miliony albo się wyprowadzić. Pytanie czy bierzesz w ogóle taką ewentualność pod uwagę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8206260 1]Martwi się o brata, przedziwne, ale niektórzy tak mają.[/QUOTE]
Nie odebrałam tego jako martwienie się. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8206273 1].[/QUOTE]
Jedno zdanie na cały post żali. A jedno zdanie dalej, że zatruwa autorce życie. I tytuł o niewychowanej świni. Rzeczywiście, "troska", na pewno o to chodzi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jestem pewna , że czytałam juz podobny wątek kilka tygodni temu
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ciezko cokolwiek doradzic, skoro rodzicom to nie przeszkadza i go utrzymuja...
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Karo2kk1
nie wychowasz brata. widać, że totalnie nie liczy się z Twoim zdaniem, więc cokolwiek byś nie powiedziała lub nie zrobiła zapewne spłynie po nim jak po kaczce. rodzice wiedzą dokładnie jaka jest sytuacja? jeśli wiedzą i nie mają zamiaru kiwnąć palcem, żeby coś z tym zrobić, to nie pozostaje Ci nic innego jak szukać nowego lokum. zdaję sobie sprawę, że jest to dla Ciebie totalnie nieopłacalne, ale musisz sobie zadać pytanie czy cenisz bardziej swoje zdrowie psychiczne czy niepłacenie rachunków. z doświadczenia wiem że mieszkanie w takim miejscu jest bardzo irytujące i szarpiące nerwy. miałam takiego współlokatora tylko przez semestr, a pod koniec naszego mieszkania w jednym mieszkaniu chodziłam jak tykająca bomba i wyżywałam się na niewinnych ludziach. nie wiem jak dajesz tak radę przez 3 lata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Właśnie chodzi o to, że obie rzeczy to prawda.
TAK, DENERWUJE MNIE bo przez niego nie jestem w stanie normalnie funkcjonować, a te nerwy chodzą za mną nawet jak wyjdę z mieszkania. Jego styl życia nawet by mi nie przeszkadzał, ale MIESZKAM TAM i muszę użerać się z tym ciągłym syfem, hałasem i jego okrzykami z drugiego pokoju. Wyprowadzka nie wchodzi niestety w grę bo studiuję równolegle dwa kierunki i nie mam czasu na pracę na tygodniu, a zarobki z mojej pracy weekendowej nie pozwalają na wynajęcie nawet małego pokoju. TAK, MARTWIĘ SIĘ O NIEGO bo z roku na rok jego tryb życia staje się coraz bardziej niedbały. I chciałabym go zmienić i ogarnąć, żeby zaczął układać jakoś swoje życie i przestał zatruwać moje. Brat wcześniej był normalny, ale jest starszy ode mnie o 5 lat więc kiedy się wyprowadzał na studia to ja byłam w gimnazjum. Ciężko z takiej perspektywy ocenić, a on sam chyba też się nieco zmienił przez te latka. Studiuje już ósmy rok, mieszkam z nim trzeci więc był tu 5 lat sam. TAK, uważa się za wierzącego katolika, ale naprawdę jest obłudnikiem. Nie stosuje się wcale do zasad wiary. Jest trochę jak te babcie, które pójdą do kościoła się pomodlić i do spowiedzi, później stoją pierwsze w kolejce po "ciało Boże", a po wyjściu z kościoła zwyzywają każdego. To mój brat dokładnie tak samo. Także nie sądzę, żeby w ten sposób można było przemówić mu do rozumu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Typowy przedstawiciel pisiurskiego elektoratu nowej fali - czytaj: w wieku młodszym od przeciętnej moherowej pani
![]() Niech pojedzie do Torunia, zakręci się wokół posłanki Sobeckiej, to rozwinie piorunującą karierę w TV Trwam ![]() Także - zdrowia dla babci. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2018-03-11 o 00:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Tak na oko 90% rzeczy z opisu to nie twoja sprawa.
Facet ma prawo żyć jak chce, twoi rodzice i babcia mają prawo wydawać na niego swoje pieniądze tak jak im się podoba. Jak sama byś się poczuła, gdyby ktoś ci co chwilę truł tyłek twierdząc, że ma lepszy pomysł na twoje życie niż ty sama, komentował twoje jedzenie itp.? Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Autorko, a mówiłaś mu, co o tym sądzisz? Zimny kubeł na głowę raczej by mu nie zaszkodził.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
Ty nie możesz wiele zrobić, co najwyżej się wyprowadzić, jeśli warunki są dla Ciebie nie do zniesienia. Sporo za to mogliby zrobić Twoi rodzice. To oni powinni mu postawić ultimatum, że jeśli się nie ogarnie, to koniec z finansowaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Nie sprzątaj po nim przez tydzień czy dwa, a później spontanicznie zaproś rodziców na obiad. Może nie będą już tacy obojętni na robienie rudery z mieszkania.
Druga opcja - podnajmij komuś (najlepiej też beztroskiemu wiecznemu studentowi ![]() Ja jestem bardzo wyczulona na destrukcyjnych współlokatorów i robiłabym wszystko, żeby jak najszybciej się stamtąd wynieść. Włącznie z dziekanka na jednym kierunku. Nerwicy dostaniesz od tego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;82076231]Tak na oko 90% rzeczy z opisu to nie twoja sprawa.
Facet ma prawo żyć jak chce, twoi rodzice i babcia mają prawo wydawać na niego swoje pieniądze tak jak im się podoba. Jak sama byś się poczuła, gdyby ktoś ci co chwilę truł tyłek twierdząc, że ma lepszy pomysł na twoje życie niż ty sama, komentował twoje jedzenie itp.? Sama na siebie sprowadziłaś sytuację, że wyprowadzka "nie wchodzi w grę". Właśnie, że wchodzi, tylko ty tak samo jak twój brat wolisz mieć mieszkanie za darmo i prowadzić dzięki temu swój wymarzony styl życia. Dla ciebie to jest studiowanie dwóch kierunków, dla niego obijanie się całymi dniami. Sama się umartwiasz mieszkaniem tam i wmawianiem sobie co takiego "musisz" w związku z tym (patrz sprzątanie po nim i robienie mu prania nie wiedzieć po co).[/QUOTE] Jeszcze istnieją podstawowe zasady współżycia społecznego, czyli "żyj tak by inni mogli żyć ". Ten facet to faktycznie gnoj jakich mało i tej prostej zasady nie przestrzega. Lokatora takiego normalny człowiek by wyrzucił na zbity pysk, a tu się nie da. Wyprowadzić się i płacić, gdy ma się mieszkanie za darmo, to też głupota. Chyba tylko odciąć się zupełnie. Podzielić naczynia, swoje trzymać w pokoju. Założyć zamek do niego. Nie wstawiać mu prania, nie myć po nim, nie dbać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Autorka napisała, że "od 3 lat chodzę podenerwowana cały czas, nawet w pracy na weekendy mi nie przechodzi." oraz, że brat "zatruwa jej życie". Jeśli to nie są idealne warunki do zaczątków problemów na tle emocjonalnym, to naprawdę nie wiem, co może nimi być. Przecież tu mamy toksyka, permanentny stres, niepewność i wstyd oraz dość trudna sytuację, z której trudno się wyplątać.
Naprawdę mnóstwo obecnych chorób cywilizacyjnych bierze się ze stresu - stałego, niby zatuszowanego ale jednak ciągle obecnego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Przykro patrzeć, jak ktoś tak sobie życie marnuje. Bo to wg mnie właśnie robi brat autorki. I nie dość, że marnuje sobie, to jeszcze komuś...
Fajne pomysły tu padły - jeden ze spontaniczną wizytą rodziców - może by zobaczyli na co idą ich pieniądze i w jakim stanie jest ich mieszkanie - a drugi z podnajmem swojego pokoju i znalezieniem innego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Nie sprzątaj po nim I nie pierz jego rzeczy, nie jesteś jego matka. Brudne jego naczynia zanosilabym mu do jego pokoju. Konsekwencja powinna w końcu pomoc.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;82089506]Przykro patrzeć, jak ktoś tak sobie życie marnuje. Bo to wg mnie właśnie robi brat autorki. I nie dość, że marnuje sobie, to jeszcze komuś...[/QUOTE] Na przykład komu? Nikt nie jest zmuszony do dzielenia z nim życia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Autorka jest zafiksowana właśnie na tym, że ona mimo wszystko MUSI z nim mieszkać. Choć oczywiście obiektywnie nie jest to prawda. Jednak zmiana tego stanu rzeczy wiązałaby się z wieloma wyrzeczeniami i duża ilością pracy, od czego wiele osób ucieka, bo wolimy straszne ale znane nam warunku, a nie nowości i niepewność.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;82093446]Jakie to są podstawowe zasady współżycia społecznego skoro każdy czuje się dobrze w innych warunkach? Jedyne, co mnie by wkurzało w takim współlokatorze, to produkowanie zbyt głośnych dźwięków. Autorkę wkurza nawet to, że on brat je zupki chińskie. Prawie wszystko z jej opisu to rzeczy, które jej nie dotyczą albo wynikają z innych potrzeb odnośnie porządku w domu, co z kolei nie oznacza nic poza tym, że tacy ludzie nie powinni mieszkać razem, bo lepiej się czują w innych warunkach.
[/QUOTE] Ludzie zwykle nie tolerują we współlokatorach zasyfiania powierzchni wspólnych i niewywiązywania się z obowiązku ich sprzątania. Oczywiście są też na świecie inne brudasy, więc akurat podnajęcie pokoju komuś, komu nie będzie to przeszkadzało, jest naprawdę niezłym pomysłem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak czy inaczej, jej chęć do życia w swojej wizji porządku nie jest ważniejsza niż jego niechęć do sprzątania po sobie od razu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
dziewczyny nie produkujcie sie, to oczywisty troll
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;82093446]
Na przykład komu? Nikt nie jest zmuszony do dzielenia z nim życia.[/QUOTE]w zasadzie racja. Tylko rodzice jelenie, że się tak dają cyckać z kasy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;82095726]w zasadzie racja. Tylko rodzice jelenie, że się tak dają cyckać z kasy.[/QUOTE]Ja wiem czy się dają cyckać?
![]() Raczej wygląda to tak, że dali swoim dzieciom w miarę możliwości równe zasoby do wykorzystania i możliwość decyzji co chcą z tym zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:54.