Mozzarella - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2006-06-06, 13:51   #1
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465

Mozzarella


Ostatnio przeglądałam "Nową kuchnię świata" Agnieszki Kręglickiej i wpadł mi tam w oko przepis na sałatkę z mozzarellą. Zrobiłam, spróbowałam i uważam, że zasługuje na to, by się nią podzielić. A więc:

4 kulki mozzarelli
garść czarnych oliwek grubo posiekanych
1 czerwona cebula w kostkę
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka kaparów w całości
1 łyżeczka posiekanej marynowanej ostrej papryki [użyłam czereśniowej papryki marynowanej Rolnika]
1 ząbek czosnku utarty
1 łyżka białego octu winnego
oliwa z oliwek, sól i pieprz
Warzywa należy wymieszać z solą, pieprzem i octem, i zalać oliwą tak by je przykryła. Odstawić na 20 min. Wyłożyć to na mozzarellę pokrojoną w plastry.

Dla amatorów mocnych wrażeń - całość wyszła b.pikantna, ale z serem idealnie się skomponowała!
Podałam a`la bruschette.
Radzę posiekać papryczkę w mikserze razem z pozostałymi składnikami, bo jest tak ostra, że nawet miksując prawie płakałam.

Od tej pory to mój faworyt jeśli chodzi o sposób podania mozzarelli!
A jakie Wy macie swoje ulubione potrawy z tym przepysznym serem?
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-06, 13:58   #2
kuki9
Zakorzenienie
 
Avatar kuki9
 
Zarejestrowany: 2005-12
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 8 137
Dot.: Mozzarella

Chyba się kiedyś skusze.
Uwielbiam mozarelle pod postacią słynnej sałatki caprese.Robie ją ze swieżą bazylią i dorzucam troche czarnych oliwek mniam.Do tego kupuje taką bułke a'la bruschetta i szynke parmeńska...niebo w gębie
kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-06, 18:01   #3
Maddie
Wtajemniczenie
 
Avatar Maddie
 
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 671
Dot.: Mozzarella

Ja chyba będę mało oryginalna - caprese Ale uwielbiam też zwykły chlebek z mozarellą i bazylią, pycha
Maddie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-08, 12:13   #4
Yoolia
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2006-02
Wiadomości: 6 899
GG do Yoolia
Dot.: Mozzarella

ja robie jajeczniczke z biała mozarellą, fajniusio sie topi i ciągnie
Yoolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-08, 22:10   #5
AprilBlack
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-06
Lokalizacja: Sopot
Wiadomości: 28
Dot.: Mozzarella

A moje najukochańsze danie z mozarella to klasyka i to robiona w 5 minut- kroję w grube plastry mozarelle, to samo z pomidorami, kilka olowek, polewam dobrą oliwą, pieprz i sól i gotowe. Mniam, ale sobie narobiłam smaku!!!
AprilBlack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-08, 23:08   #6
kulbit
Zakorzenienie
 
Avatar kulbit
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 15 703
Dot.: Mozzarella

AprilBlack Ja tez uwielbiam ta wersje mozaralli o ktorej piszesz - prosto i smacznie Nawet bez oliwek moge Tylko zamiast soli i pieprzu dodaje swojej ukochanej przyprawy do pomidorow
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-08, 23:15   #7
anabellla
Raczkowanie
 
Avatar anabellla
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Wrocław
Wiadomości: 329
Dot.: Mozzarella

Cytat:
Napisane przez AprilBlack
A moje najukochańsze danie z mozarella to klasyka i to robiona w 5 minut- kroję w grube plastry mozarelle, to samo z pomidorami, kilka olowek, polewam dobrą oliwą, pieprz i sól i gotowe. Mniam, ale sobie narobiłam smaku!!!
ja jeszce polewam octem balsamicznym,który uwielbiam...
__________________
Wróbelek to mała ptaszyna,
Wrobelek istota niewielka,
On brzydką stonogę pochłania,
Lecz nikt nie pokochał wróbelka,
Więc wołam: Dlaczego nikt nie pamięta,
Że wróbelek do druh nasz szczery
Kochajcie wróbelka dziewczęta,
Kochajcie do jasnej cholery...
anabellla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-06-09, 14:45   #8
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Mozzarella

Ja też jestem tradycjonalistką w tej kwestii . Najbardziej lubię caprese i parmigianę. Ale do caprese koniecznie świeża bazylia . Do parmigiany zresztą też.
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-09, 14:48   #9
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Mozzarella

Cytat:
Napisane przez una creatura bella
Ja też jestem tradycjonalistką w tej kwestii . Najbardziej lubię caprese i parmigianę. Ale do caprese koniecznie świeża bazylia . Do parmigiany zresztą też.
A cóż to jest parmigiana?
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-09, 14:59   #10
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Mozzarella

Parmigiana to rodzaj zapiekanki z bakłażana, sosu pomidorowego z czosnkiem, cebulą i bazylią oraz właśnie mozarelli. Plastry bakłażana podsmaża się na oliwie, układa w naczyniu żaroodpornym, na to idzie warstwa utartego parmezanu (niekoniecznie), sos pomidorowy i plastry sera. Całość zapieka się w gorącym piekarniku, aż mozarella ładnie się stopi.

Tak samo można postąpić z cukiniami.
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-09, 15:34   #11
marsi11
Zakorzenienie
 
Avatar marsi11
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 9 982
Dot.: Mozzarella

ja jem mozarelle tak:
dluga wykalaczka
pomidorek koktalilowy
kawalek mozarelli
na koncu listek bazyli
i plaster czosnku

a wszystko maczam w occie balsamicznym

mniam.....
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-06-09, 22:35   #12
mimbla
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 62
Dot.: Mozzarella

ja jeszcze robię sałatkę z mozzarelą pokrojoną raczej w kostke, pomidorami i zielonym ogórkiem, do tego daję jeszcze sos Knorra... pychya i jem caprese bez bazyli, bo jej nie cierpię
mimbla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-09, 22:36   #13
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: Mozzarella

JA kocham "Mozzarella in carozza". Przepis w wątku o Nigelli
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-10, 09:34   #14
misia**
Raczkowanie
 
Avatar misia**
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 251
Dot.: Mozzarella

Podpisuję się pod Beliczkiem na pierwszym miejscu mozzarella wg.Nigelli,lubię też caprese
misia** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-10, 09:36   #15
ancia19
Zadomowienie
 
Avatar ancia19
 
Zarejestrowany: 2004-04
Lokalizacja: Łódź
Wiadomości: 1 885
Dot.: Mozzarella

a ja lubię na różne sposoby:
- caprese oczywiście
- plasterki bagietki posmarowane masełkiem, posypane ziołami (tymianek, majeranek i czosnek) i trochę soloą lub wegetą, na to plasterek mozarelli (moze byc cienki plasterek mozarelli pomiędzy serkiem i pieczywem) i to na kilka minut do piekarnika. Super samo lub jako przegryzka do salatki - np. greckiej + do tego koniecznie białe wino (najlepiej moje ukochane typu spatlese)
- trzecia opcja: gnocchi z sosem: chwilę podsmażone piórka cebuli, do tego pokrojone pomidory z puszki, odrobina octu balsamico, to chwilę poddusić, posolić, dodać pokrojoną w kostkę mozarellę i listki świeżej bazylii, szybko zamieszać, dać na gorące gnocchi i gotowe! Pyyyyycha mniam!
ancia19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-10, 15:58   #16
^olka^
Rozeznanie
 
Avatar ^olka^
 
Zarejestrowany: 2006-01
Lokalizacja: Płock
Wiadomości: 528
Dot.: Mozzarella

oj ja też uwielbiam mozzarella in carozza, lubię też pomidorki zapiekane z mozzarellą...
^olka^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-13, 18:32   #17
beliczek
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
Dot.: Mozzarella

Cytat:
Napisane przez ancia19
a ja lubię na różne sposoby:
- caprese oczywiście
- plasterki bagietki posmarowane masełkiem, posypane ziołami (tymianek, majeranek i czosnek) i trochę soloą lub wegetą, na to plasterek mozarelli (moze byc cienki plasterek mozarelli pomiędzy serkiem i pieczywem) i to na kilka minut do piekarnika. Super samo lub jako przegryzka do salatki - np. greckiej + do tego koniecznie białe wino (najlepiej moje ukochane typu spatlese)
- trzecia opcja: gnocchi z sosem: chwilę podsmażone piórka cebuli, do tego pokrojone pomidory z puszki, odrobina octu balsamico, to chwilę poddusić, posolić, dodać pokrojoną w kostkę mozarellę i listki świeżej bazylii, szybko zamieszać, dać na gorące gnocchi i gotowe! Pyyyyycha mniam!
Gnocci kupujesz gotowe, czy robisz sama?
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-14, 20:41   #18
IlonaP
Zakorzenienie
 
Avatar IlonaP
 
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
Dot.: Mozzarella

Cytat:
Napisane przez una creatura bella
Parmigiana to rodzaj zapiekanki z bakłażana, sosu pomidorowego z czosnkiem, cebulą i bazylią oraz właśnie mozarelli. Plastry bakłażana podsmaża się na oliwie, układa w naczyniu żaroodpornym, na to idzie warstwa utartego parmezanu (niekoniecznie), sos pomidorowy i plastry sera. Całość zapieka się w gorącym piekarniku, aż mozarella ładnie się stopi.

Tak samo można postąpić z cukiniami.
Zrobiłam właśnie dziś i muszę przyznać, że wyszło niebo w gębie - cukinie i bakłażana upiekłam na grillu, sos zrobiłam własnej roboty z dymką i czosnkiem i ziołami do pasty. Od tej pory zagości na stałe w moim repertuarze!
__________________
IlonaP jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-14, 22:16   #19
una creatura bella
Wtajemniczenie
 
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 144
Dot.: Mozzarella

Cytat:
Napisane przez IlonaP
Zrobiłam właśnie dziś i muszę przyznać, że wyszło niebo w gębie - cukinie i bakłażana upiekłam na grillu, sos zrobiłam własnej roboty z dymką i czosnkiem i ziołami do pasty. Od tej pory zagości na stałe w moim repertuarze!
Sprytna bestia z Ciebie . Grillowany bakłażan nie chłonie tyle tłuszczu.
__________________
"...Nieosiągalność nigdy nie jest kontrargumentem przeciwko ideałowi, gdyż ideały są tylko drogowskazami, nigdy zaś celami..."
una creatura bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:26.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.