|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
krem do twarzy rozjaśniający przebarwienia
witam
![]() ![]() ![]() Even Out Face Cream SPF 20 ![]() ![]() Lista składników >>aqua (water), ethylhexyl methoxycinnamate, butylene glycol, caprylic/capric triglyceride, octocrylene, glycerin, cetearyl alcohol, aluminum starch octenylsuccinate, talc, glyceryl stearate, peg-100 stearate, glyceryl polymethacrylate, ceteareth-20, potassium cetyl phosphate, sodium citrate, propylene glycol, phenoxyethanol, tocopheryl acetate, butyl methoxydibenzoylmethane, c18-36 acid glycol ester , citric acid, parfum (fragrance) , magnesium aluminum silicate, imidazolidinyl urea, dimethicone, alumina, methylparaben, disodium edta, silica, sodium polyacrylate, rumex occidentalis (extract), ethylparaben, butylparaben, glycyrrhiza glabra (licorice root extract) , propylparaben, sodium methylparaben , isobutylparaben, ascorbic acid , bht, ascorbyl methylsilanol pectinate, sodium metabisulfite, sodium sulphite, edta, ci 77891 (titanium dioxide).
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: krem do twarzy rozjaśniający przebarwienia
Eee... to jakiś strasznie dziwny krem...
- filtry są: ethylhexyl methoxycinnamate i octocrylene z UVB, do tego parsol, ale bardzo daleko, niby stabilizowany przez w/w octocrylene, ale widzę, że w składzie jest też talk i jako pigment dwutlenek tytanu, więc nie wiem, czy to przypadkiem nie jest wszystko o kant d.. roztłuc ![]() - do tego caprylic/capric triglyceride wysoko, może zapychać, niewiele dalej po nim gliceryna - ryzyko jeszcze większe ![]() - do tego całkiem sporo parabenów (6) - może uczulać i w ogóle niefajnie robić A witaminki na samym końcu..
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ściema. Co tu niby ma rozjaśniać? Ta odrobinka kwasu askorbinowego na samym końcu albo jakiś ester kwasu glikolowego? Lepiej sobie samemu zrobić serum z vit. C, i używać porządnych, stabilnych filtrów.
Nie kupiłabym, przynajmniej na pewno nie w celu zwalczania przebarwień, ani w celu ochrony przeciw UV. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Tez mam liczne piegi na twarzy, ale jakos mi nie przeszkadzają jako ze mam ciemna karnacje to wydaje mi sie to mi pasuje( w zimie sa niewidoczne). Ale ostatnio zauwazylam na policzkach w okolicach noska wieksze skupiska ktore sie zlewaja w plamki. I to juz niefajnie wyglada ( przyznam sie bez bicia ze sie troszke opalalam ale z filtrem oczywiscie), tez mysle o jakims preparacie ktory to usunie, moze jakies kwasy poradzicie tylko dopiero na jesien sie za to wezme, czekam na propozycje!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
![]()
A moze z tej nowej serii Clinique cos Ci podpasuje...
http://www.clinique.com/templates/pr...=CATEGORY10761 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:24.