![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
przyszłość po filologii?
Witam, jestem studentką italianistyki aktualnie na 3 roku. Szkoda, że tak późno to do mnie dociera ale odnoszę wrażenie, że mój kierunek jest totalnie nie życiowy, idąc na studia ignorowałam dochodzące do mnie informacje o tym, że będę oprócz języka musiała wkuwać ogrom wiedzy bezużytecznej...tak mój błąd. Teraz zaczynam poważnie myśleć o tym co ja w przyszłości będę mogła robić i mam wrażenie, że nic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: przyszłość po filologii?
dziennikarstwo/ administracja/ ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Może kurs księgowości?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jako absolwentka filologii polskiej, mogę powiedzieć, że pracy dla nas nie ma praktycznie żadnej. Oprócz pojedynczych ogłoszeń pracy dla nauczycieli, którymi btw nie każdy po filologii może zostać jest 0 ofert pracy. Ja musiałam się całkowicie przebranżowić i stwierdzam, że 5 lat poszło w las... Jeżeli masz możliwość zakończenia edukacji na italianistyce z licencjatem, to ja Ci to bardzo doradzam. Idź na magisterkę na coś bardziej konkretnego...
![]() |
#5 | ||
Wiecznie niezdecydowana
|
Cytat:
![]() A mata na licencjacie jest do przebrnięcia. Podejrzewam, że na magistrze jest podobnie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
kurczę jednak boję się tej matematyki, w LO nie kłamiąc jechałam na trójach
![]() Jakie jeszcze "cięzkie" przedmioty są na logistyce? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wiecznie niezdecydowana
|
Dokładnie, wg mnie po filologii obcego języka jeszcze jakieś perspektywy są.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Możesz pracować w jakimś centrum outsourcingowym, w Warszawie jest np. RBS (gdzie jest pełno osób po różnych filologiach) i Citibank. Ta branża ma dobre perspektywy, ponieważ w Polsce są niskie koszty pracy w porównaniu z zachodnią UE. Są to nie tylko call center, ale też inne usługi np. księgowość. Jako studia mgr polecałabym Ci coś z finansów. Poza tym możesz też szukać pracy w jakichś korporacjach z włoskim kapitałem, czyli w Polsce jest to np. Fiat.
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
a jak zaawansowana jet matematyka na logistyce? przyznam, ze w liceum jechałam na trójach i boję się, że nie dałabym rady zwłaszcza, że nie mam z matematyką kontaktu od trzech lat...
jakie jeszcze trudne przedmioty są na logistyce? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Generalnie nie ma takiego kierunku studiów, który gwarantowałby nam pracę, nawet po polibudzie można być bezrobotnym. Jak ktoś się umie zakręcić to karierę zrobi z wykształceniem podstawowym, są też tacy, którzy po 5 fakultetach pracy nie znajdą. Znajomość języka zawsze daje jakieś szanse, trzeba je tylko umieć wykorzystać. Logistyka to nawet niezły pomysł.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli matematyki nie lubisz to możesz dołożyć drugą filologię - polską i zostać tłumaczem przysięgłym (nie żeby któraś filologia była do tego potrzebna, ale obie nie zaszkodzą, a praca wydaje się być ciekawa). Ew w zupełnie inną stronę - jakaś turystyka..
Learning that we're only immortal for a limited time... Edytowane przez Ayertienna Czas edycji: 2012-11-27 o 11:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
nie ma popytu na tłumaczy przysięgłych w specjalizacji włoskiej, wiem bo robiłam już rozeznanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
jestem w bardzo podobnej sytuacji, ten sam kierunek te same rozterki... co do tłumaczeń przysięgłych, niestety nie ma na nie aktualnie popytu a egzamin jest kosmicznie trudny. Ja myślałam o administracji i jeszcze jakimś języku ale juz we własnym zakresie bo na uczelni tak na serio język to 20 % reszta to bzdety...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Recenzentka Miesiąca - Wrzesień 2022
|
W większych miastach, jeśli biegle znasz język to jest cała masa ofert głównie w korporacjach, które szukają ludzi m.in. do obsługi klientów zagranicznych. Nie wiem w jakim wydaniu się widzisz po filologii (tłumaczenia, nauczanie czy coś innego), ale ja radziłabym Ci się ukierunkować, np. dodatkowo kursy czy studia w czymś niefilologicznym (ekonomia, marketing, co tam Cię bardziej interesuje) + ciągłe dokształcanie się w tej dziedzinie w języku, który studiujesz. Mając takie połączenie znajdziesz naprawdę wiele ofert pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Natomiast bardziej poważnie to że $gdzieś $kogoś zatrudniają za $ileś nie oznacza, że jest niewiadomo ile pracy po takim kierunku, prawda? Zwłaszcza, że jak sama piszesz, zatrudniałaś osoby z biegłym językiem obcym, nie zawsze po filologii.
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Po filologiach jest sporo pracy tylko trzeba CHCIEĆ i LUBIĆ to co się robi. Szkoły językowe, szkoły prywatne, szkoły państwowe. A oprócz szkół - w każdej pracy przyda ci się papier o biegłej znajomości języka! Nawet na glupiej kasie w supermarkecie już inaczej na ciebie popatrzą jeśli okaże się, że władasz nieźle językiem.
Do tego - przecież są firmy, które mają kontakty z Włochami, czy innymi państwami - wystarczy się orientować i szukać, a na pewno coś się znajdzie. Oczywiście - nie licz, że od razu jak dostaniesz papier praca się od razu znajdzie. Zaczynasz od mało interesującej oferty, ale zbierasz doświadczenie, by później były możliwości pracy w większej firmie ![]() I tak jak już ktoś powiedział - musisz cały czas się kształcić, aby utrzymać poziom języka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale ogólnie ze znajomością języka zawsze coś można zacząć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoły prywatne - nie wiem, nie miałam do czynienia. szkoły państwowe - tam się zwalnia a nie zatrudnia! Dotyczy to wszystkich przedmiotów. Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
.
|
Cytat:
nie wiem szczerze mowiac, co jest takiego fajnego w logistyce? kiedys nie bylo takich studiow, a ludzie sobie jakos radzili logistycznie. mala rada - pomysl, czym sie chcesz zajmowac za kilka lat i dopiero pozniej posilkuj sie opiniami na forum. wedlug mnie logistyka moze wcale nie byc strzalem w dziesiatke. ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- to mi podsunelo pewna mysl - korepetycje. tak, wiem nic odkrywczego, ale jesli sie mieszka w miescie studenckim to "targetem" moga byc erazmusi. primo - ci przyjezdzajacy - wlochowi duzo latwiej sie nauczyc jezyka jak jego lektor mowi w jego jezyku. secundo - studenci, ktorzy chca wyjechac. u nas jak ktos chce wyjechac na wymiane to musi znac jezyk na poziomie b2.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
tak korepetycje moga sie opłacać ale musisz mieszkać w dużym mieście bo w małych to wielu chętnych na korki z włoskiego raczej nie bedzie
A co do logistyki, możliwe jest od razu iść na magisterkę czy trzeba zaczynać studia od zera? Edytowane przez littlepumpkin Czas edycji: 2012-11-27 o 15:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
planuje zacząć jeszcze jeden język ale już raczej na własną rękę, nie wiem tylko który
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
co rozumiesz przez "opłaca"?
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
.
|
rosyjski albo hiszpanski - wiecej osob mowi tymi jezykami, z rosja mamy jakies wspolne tematy biznesowo-gospodarcze.
![]() |
#29 | ||
Wiecznie niezdecydowana
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Konto usunięte
|
Dzisiaj jestem na etapie rzucania studiów filologicznych i wszystko widzę w czarnych barwach. Pocieszam się tym że na kasie w brytyjskim tesco lepiej płacą i ze znajomością jezyka będzie mi łatwiej.
Heheheheeee nie, nie umiem cię pocieszyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.