|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Długie cykle
Witam;
Przychodzę z pewnym problemem. Otóż występują u mnie długie cykle (niektóre nawet bardzo długie), począwszy od 41 dni, skończywszy na 91 dniach. Moje miesiączki zawsze były nieregularne, ale na ostatnią czekałam aż 3 miesiące. W tym czasie nie brałam żadnych leków, nie podróżowałam, stres był, ale taki jak zwykle, do którego mój organizm chyba już się przyzwyczaił. Chcę dodać, że nie jem mięsa - nie specjalnie, po prostu go nie lubię, nie smakuje mi. Miewam częste bóle głowy, cały czas jestem zmęczona, niezależnie od tego czy śpię 5 godzin, 8, czy 14. Potrafię zasnąć o 21, wstać po 8, a po powrocie do domu około 16-17 znów iść spać i obudzić się następnego dnia o 8, a nawet 9. Często ucinam sobie popołudniowe drzemki, bo po prostu nie jestem w stanie bez nich funkcjonować. Do tego mam bardzo podkrążone oczy. Zastanawiam się, czy mogą to być objawy anemii, jestem umówiona do ginekologa, jednak najpierw chciałabym zrobić badania krwi i wykluczyć anemię. Może któraś z Was miała podobną sytuację, podzieli się doświadczeniami i ewentualnie doradzi, co robić w takiej sytuacji? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: Długie cykle
Badania krwi warto zrobić zawsze, bo to koszt kilkunastu złotych. Natomiast ja bym na twoim miejscu zrobiła sobie badania tarczycy (skierowanie na badanie krwi i usg może dać Ci lekarz rodzinny). Twoje objawy raczej wyglądają na jakieś zaburzenia endokrynologiczne. Możliwe też, że masz tak długie cykle, bo funkcjonuje ci tylko jeden jajnik. Nie chcę cię straszyć, ale też nie powinnaś bagatelizować sprawy. Zrób badanie krwi, tarczycy i usg u ginekologa. To już powinno dać jakąś wiedzę na temat tego, dlaczego twój organizm nie funkcjonuje prawidłowo.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Dot.: Długie cykle
Mam zupełnie tak samo jak Ty. Nie chcę Cię martwić, ale każdy lekarz mi mówi co innego odnośnie tego co mi jest. Chyba najlepiej iść do dobrego ginekologa endokrynologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.