![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Czy niepracowanie podczas studiów to lenistwo?
Jeżeli ktoś studiuje, przykłada się do nauki i nie jest tzw. wiecznym studentem, ale jednocześnie nie pracuje, czy to świadczy o lenistwie? Na szczęście nie chodzi o mnie, ale jestem ciekawa waszych opinii.
Między moimi znajomymi ze studiów wywiązała się ostatnio bardzo dziwna rozmowa. Jedna koleżanka(X) to taka osoba, która ciągle pracuje, nawet w trakcie roku akademickiego( studia dzienne), bo lubi być niezależna finansowo i chce się odciąć od rodziców. Druga się dużo uczy, dobrze jej to idzie i na tym skupia(Y). No i byłam w środku można powiedzieć kłótni, bo X zapytała Y, co będzie robić w wakacje. Ta odpowiedziała, że idzie na kurs językowy wakacyjny(zrobienie dwoch poziomow w dwa miesiace, czy jakos tak), zajęcia kilka razy w tygodniu,bo w trakcie roku nie ma na to czasu. No i X zaczęła opowiadać, że ona nie rozumie, jak można być tak leniwym i marnować czas. Powiedziała,że Y powinna odciążać rodziców finansowo. Y jedyne , co powiedziała, że jej rodzice mają pieniądze i uważają, że ona powinna poświęcić czas studiów na rozwój, bo zdąży się jeszcze w życiu napracować. I że z chęcią poszła by na praktyki związane z kierunkiem, ale dopiero niestety zapraszają na nie od 3/4roku, więc nie chce iść na siłę do ,,jakiekolwiek pracy"skoro może robić to, co chce. No to X tylko zrobiła minę i nic nie odpowiedziała. ![]() Ja w zasadzie byłam w środku tej rozmowy, ale w niej zbyt nie uczestniczyłam. Sama, co jakiś czas dorabiam, ale nie przyszło mi do głowy, żeby komuś narzucać swój styl życia. ![]() Piszę tu, bo zastanawiam się, czy to ja jestem jakaś dziwna, czy to jest normalne, żeby komuś tak ustawiać życie i uważać za lenia? ![]() Nie znalazłam podobnych wątków, a jestem ciekawa waszego zdania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy niepracowanie podczas studiów to lenistwo?
Nie uważam, żeby brak pracy podczas studiowania był lenistwem. Przecież to nie jest tak, że nic nie robisz, tylko masz taki etap w życiu, który poświęcasz na naukę i przygotowanie do zawodu. Chociaż w trakcie studiów też poznałam takich ludzi, którzy uważali ze jeśli nie stoisz od rana do wieczora na nogach to jesteś leń. Kurs językowy to w mojej opinii lepsza inwestycja niż np. kelnerowanie czy stanie na zmywaku. Nie przejmowałabym się takimi komentarzami.
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się z koleżanką Y. Jeśli nie ma złej sytuacji mieszkaniowo-rodzinno-finansowej, to oczywiście ma prawo poświęcić się nauce, na pracę przyjdzie czas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie. Jak ktoś studiuje dziennie to wielu pracodawców z marszu mu odmawia. Bywa, że jest tak nawet jak ktoś praktyk obowiązkowych i bezpłatnych szuka. Natomiast jak ktoś studiuje zaocznie w trybie weekendowym to i pracodawcy chcą zatrudniać i w zasadzie brak przeciwwskazań by w tygodniu choćby na te pół etatu popracować.
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Zależy jeszcze jakie studia, bo niektóre są naprawdę wymagające i nie ma nawet czasu na pracę, ale jeśli ktoś ma niezbyt ciężkie to moim zdaniem powienien też trochę pracować. Obie strony moim zdaniem mają rację w pewnym stopniu. Sama odciążam swoich rodziców, bo jestemk już w takim wieku, że głupio powiedzieć mamo kup mi dżinsy albo daj na piwo, ale taki kurs językowy w wakacje to też super sprawa. Wszystko zależy od sytuacji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nasz kierunek to prawo, jeśli to coś pomoże
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Uważam, że komentowanie czyjegoś stylu życia w ten sposób, to nic innego niż próba postawienia się w lepszym świetle przed samym sobą połączona z brakiem wyobraźni. Tak samo jak złote ogólne rady odnośnie tego co kto "powinien" zrobić w sytuacji, w której nikt nie ma żadnego problemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Miałam taką koleżankę, która mówiła ludziom, że są leniami, bo nie pracują w wakacje. Miała w domu ciężką sytuację rodzinną i finansową i tak właściwie to musiała pracować w wakacje i w trakcie roku akademickiego, żeby mieć na akademik i jedzenie, bo rodzice nie mieli możliwości jej wesprzeć. Mogła albo zostać w swojej wiosce przy toksycznych i biednych rodzicach, albo wyjechać do miasta i pracować. A te jej gadki o lenistwie osób niepracujących to zwykła zazdrość, że ktoś ma na tyle dobrą sytuację finansową, że może sobie pozwolić na luksus wakacji.
---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:13 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;84245511]Uważam, że komentowanie czyjegoś stylu życia w ten sposób, to nic innego niż próba postawienia się w lepszym świetle przed samym sobą połączona z brakiem wyobraźni. Tak samo jak złote ogólne rady odnośnie tego co kto "powinien" zrobić w sytuacji, w której nikt nie ma żadnego problemu.[/QUOTE] Oj tak. Taki trochę wampiryzm emocjonalny. Dobrze ci w życiu? Nie musisz pracować, bo twoi rodzice zarabiają na tyle, żeby cie utrzymać? Powiem prosto w twarz, żeś leń, wieczne dziecko, w ogóle niemoralne, niech ci w pięty pójdzie, o! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jeśli ma się możliwość, to lepiej poświęcić czas na rozwój niż na smażenie frytek czy sprzątanie. Lepiej w cv wyglądają bezpłatne praktyki w branży zwiazanej z kierunkiem studiów niż prace tego typu.
Myślę, że ta koleżanka jest po prostu zazdrosna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Dla mnie praca nie związana z zawodem to w dużej mierze strata czasu (choć wiadomo nie ma w tym nic złego i czasem sytuacja zmusza). Czas ten można by poświęcić na rozwój, jakąś samorealizację, czy doszkalanie się w przyszłym zawodzie, co finansowo będzie procentować w przyszłości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Całkowicie zgadzam się z koleżanką Y. Również przypuszczam, że tamta po prostu zazdrości tak wygodnej sytuacji. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na oddanie się studiom i rozwojowi w 100%, ale to nie powód, żeby się zniżać do takich tekstów.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie.
Absolutnie nie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
W ogóle tekst o marnowaniu czasu odnośnie intensywnego kursu językowego jest tak słaby, że brak słów. A zwijanie tortilli w macu albo zbieranie truskawek to według niej nie jest marnowanie czasu...? No ale niektórzy nie rozumieją pojęć "rozwój" i "inwestycja", więc co zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Pracowałam tylko w wakacje.
W roku akademickich mi się nie chciało, nie widziałam w tym sensu. Nie żałuję. Te wakacyjne pracę i tak mi nic dały, kasa się dawno rozeszła. A tak przynajmniej czas studiów był fajnym i przyjemnym etapem w życiu. ![]() Tamtą koleżanka pewnie musi pracować dlatego tak gada. No bo co ma innego powiedzieć. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Zależy od osoby. Jeden nie pracuje, bo mu się nie chce, drugi - bo nie ma czasu, trzeci - bo woli poświęcić czas na doszkalanie się... i pewnie jest jeszcze wiele różnych powodów.
A ludzi, którzy się wtrącają w cudze życie i próbują narzucać co się powinno, a czego nie powinno i jeszcze obrażają od leni, to ja bardzo nie lubię. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Strasznie tęsknię za tymi czasami, kiedy nie musiałam pracować i tylko studiowałam.
Jeśli nie jest to jakiś przyszłościowy zawód, jest się jeszcze młodym i pieniądze nie są do niczego potrzebne lub ma się ich w bród od rodziców, to naprawdę nie widzę sensu.
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
Ja co prawda studia już skończyłam ale byłam na studiach dziennych jednolitych i zajęcia mieliśmy tylko 3 razy w tygodniu
Więc 4 dni były wolne Normalnie mozna było iść do jakiejś pracy nawet nie w zawodzie tylko dorywczo Ale wiele osób ode mnie z uczelni nie tylko nie pracowało w ogóle ale np brało śluby i zawsze się zastanawiałam skąd dziewczyna ma kasę na sukienkę ślubna co mówi mamo daj 2 tysiące bo muszę sukienkę kupić I miałam taką koleżankę która zawsze się dobrze uczyła widać było że jej zależy stypendium naukowe Ale ja z pracą i studiami też nie miałam najgorzej bo średnia ponad 4 Tym bardziej że to nie była medycyna tylko coś w rodzaju administracji nie będę podawała dokładnie I mimo że narzekała wiecznie na brak kasy i ze rodzice jej za wszystko płacili to do pracy nie pójdzie bo nie bo ona nie będzie na kasie robić A teraz od 3 lat siedzi na bezrobociu doświadczenia zero i nikt jej nie chce zatrudnić bo oprócz wykutej wiedzy nic nie ma |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;84253166]No mnie akurat jeszcze droższą sukienkę kupiła mama, owszem. Z własnej woli, ja od połowy studiów pracowałam, a mama bardzo chciała, żebym miała piękną sukienkę. Zaglądanie komuś do rachunków to takie grażynkowanie trochę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]No jak chciała to ci kupiła i co z tego??? Super ekstra cieszę się Tylko ze mi chodzi o sam fakt że dorosła osoba musi się prosić żeby mama czy tata dali Dla mnie jak się nie ma kasy i trzeba brać od kogoś (od razu mówię że nie chodzi mi o sytuacje kiedy rodzice CHCĄ coś zasponsorowac czy to wesele auto mieszkanie czy podpaski) to znaczy że jest się niewydolnym finansowo i nie powinno się brać za takie inwestycje i tyle To dla mnie jest żałosne takie podejście mama daj tata daj Z jednej strony jestem dorosła ale z drugiej daj U mnie w rodzinie jest tak że rodzice wyprawiaja np wesele i nikt nie widzi w tym nic dziwnego że rodzice dają np po 10 tys na wesele Ale chcą to robić Ale nie ze ja idę i mówię mama daj na sukienkę daj na buty tata daj na welon |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Dla mnie żałosne jest włażenie z butami innym do portfela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Interleukina Druga
|
Według mnie praca ma konkretny cel.
Głównym są oczywiście pieniądze. Jeżeli ktoś ma ciężką sytuację finansową i musi pracować - niech pracuje. Jeżeli ktoś nie musi, ale chce odciążyć rodziców - ma do tego prawo. Jeżeli ktoś naprawdę nie musi, ale na przykład chce mieć więcej pieniędzy na swoje zachcianki - droga wolna, popieram. Inną wartością pracy może być zebranie doświadczenia zawodowego potrzebnego lub po prostu pomocnego w dalszej karierze. Ale kurcze, nie rozumiem dorabiania ideologii do pracy i propagowania pracowania dla samego pracowania. Czyli jeżeli ktoś nie potrzebuje większej ilości pieniędzy i dorywcza praca w macu nic mu w jego przyszłej ścieżce kariery nie zmienia to ma się zarzynać dla idei? Tracenie czasu, który można poświęcić na naukę, samorozwój, doskonalenie umiejętności, rozwijanie pasji czy chociażby płynne i bezstresowe przejście z dzieciństwa w dorosłość i niezależność to według mnie głupota. Sama przez studia nie pracowałam. Ale skoro praca tak bardzo uszlachetnia o powiedzmy, że nauka to moja etatowa praca, z ocen legitymuję (chwalę się ![]() Co jakiś czas chodziły mi po głowie myśli o znalezieniu jakiejś pracy dorywczej, ale tak naprawdę nic pozytywnego by to nie przyniosło. Kosztem stopni miałabym więcej hajsu na zupełnie niepotrzebne zachcianki. Według mnie nieopłacalna inwestycja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;84253496]No i może tamtej dziewczynie też mama dała, bo tak chciała?[/QUOTE]No może
A może było tak że dziewczyna poszła i powiedziała mama daj? Nie wiemy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Na studiach nie pracowałam (pomijając jakieś śmiesznostki typu dwoje uczniów na korkach, którzy potrzebni mi byli głównie do pewnych eksperymentów ![]() Jestem niesamowicie wdzięczna i zdaję sobie sprawę z tego, że to przywilej, że nie musiałam pracować w czasie studiów i mogłam się w 200% poświęcić nauce i własnemu rozwojowi. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Ja znam przypadki osób, które studia dzienne dające perspektywy sensownej pracy pozawalały kompletnie z powodu prac typu "sprzedawca ciuchów w sieciówce w markecie". I o ile uważam, że praca nikomu nie szkodzi bo jednak uczy m.in. odpowiedzialności czy szacunku do pieniądza czy pracy w grupie to jednak gloryfikowanie pracy podczas studiów jako pracy dla samej idei "robienia czegokolwiek " kosztem studiów uważam za grubą przesadę.
Tym bardziej, że np. sama organizacja wszelkich studiów dziennych w Polsce jest opracowana pod osoby, które nie są aktywne zawodowo i wszelkie konflikty na styku "obowiązki zawodowe, a studia" uwzględniają wyłącznie regulaminy studiów wieczorowych i zaocznych, a dla regulaminów studiów dziennych takie kwestie nie istnieją. I jedyna odpowiedź uniwersytetu na ewentualne problemy tego typu u studenta to "proszę zmienić tryb studiów na przewidziany dla osób pracujących". Jak członek samorządu studentów spotkałam się z taką właśnie sytuacją milion razy. Także jak ktoś chce łączyć naukę z pracą to warto od razu po prostu zaplanować edukację zaocznie.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2018-06-18 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie w sumie dziwi takie posiadanie męża jak się samemu nie utrzymuje, bo to taka trochę zabawa w dom. Ale w sumie, jeśli rodzicom to pasuje, to mogą nawet całe życie utrzymywać, co mi do tego kto, jak i dlaczego rozporządza swoimi pieniędzmi. ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Wtajemniczenie
|
Też uważam, ze jak ktoś ma kasę lepiej inwestować w swój rozwój, uczyć się a przy okazji i stypendium wpadnie. Ja po 2gim roku poszłam do pracy w sieciówce w sumie z nudów w wakacje i tak zostałam na cały rok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.