![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() nowy związek
Witam,
mam mętlik w głowie i nie mam się nim z kim podzielić, dlatego piszę tutaj. Rok temu zakończyłam 6- letni burzliwy związek. Bardzo przeżyłam to rozstanie, nie potrafiłam normalnie funkcjonować, aż do momentu w którym poznałam mojego obecnego faceta. Znamy się i jesteśmy ze sobą od 5 miesięcy, a ja ciągle czuję, że nie jestem przy nim sobą. Tzn. nie udaję, po prostu często coś przemilczę lub czegoś nie powiem, hamuje swoje reakcje - sama nie całkiem rozumiem czemu. Mój obecny facet jest mega bezpośredni i nie raz dość dosadnie skomentował moje zachowanie, rodzinę, opnie czy wygląd tłumacząc, że to dla mojego dobra, że jakby mu na mnie nie zależało to by miał w nosie, co robię źle, czy pakuje się w kłopoty, czy ktoś mnie wykorzystuje itp. Na co dzień mówi, że mnie kocha, gotuje nam obiady, mówi o naszym związku w dalszej perspektywie, chociaż przeplata to głupimi żartami typu 'za pół roku już nie będę o Tobie pamiętać'.Nie wiem co mam o tym myśleć. Z jednej strony kocham go, jak tylko nie ma go obok tęsknie za nim, ale cały czas chodzi mi po głowie myśl, że on nie jest ze mną z miłości... Tylko pytanie, czy to moje urojenie? czy po poprzednim związku nie umiem uwierzyć, że ktoś mógł mnie pokochać? czy to przez te jego komentarze? mega chaotycznie napisałam, idealnie obrazuje to mój mętlik w głowie... może ktoś przebrnie przez tą plątaninę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
BAN stały
|
Dot.: nowy związek
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
bezpośredni? a raczej *am
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Wydaje sie byc toksykiem, podkopuje twoja pewnosc siebie, tlmasi cie. Jego zachowanie nie jest normalne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Wg mnie tekst poniżej pasa. Tak nie mówi się osobie która się kocha bo: nie sprawia się jej przykrości poza tym nawet nie przyszedlby do głowy taki tekst. Wg mnie facetowi słabo zależy, pozna inna to odstawi Cię w kąt. Jesteś tylko opcja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2018-06-17 o 08:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Dosadne komentowanie czyjegos wygladow, rodziny, opinii czy zachowania jest chamstwem, a nie poczuciem humoru. Jesli to jest poczucie humoru to bardzo tepe i beznadziejne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Mój ex miał taki ulubiony "żart": "jak coś ci nie pasuje, to wiesz, gdzie są drzwi". Hłe hłe.
Najbardziej mi się nie podoba Autorko, że Twój facet robi Ci przykrość, a potem mówi, że to dla Twojego dobra. No rozdwojenia jaźni można dostać. Jak się kogoś szanuje, to się nie jedzie po nim. Porozmawiać można, ale dosadnie komentować? Mówi Ci, że wyglądasz jak pączek w danym stroju, Twoje poglądy są głupie a rodzina to prostaki? W miłości chyba nie ma miejsca na dosadne komentowanie, póki dana sprawa go osobiście nie rani. Albo to cham bez ogłady i gdzieś tam są pokłady uczuć, albo słaba ta miłość. A pamiętaj, że lepiej niż na początku nie będzie, jeśli chodzi o traktowanie drugiej osoby w związku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
To że już sprawił, że dziewczyna ma mętlik w głowie i nie wie czy powinna ufać swojej ocenie sytuacji to jest wręcz podręcznikowy przykład. Edytowane przez 3d23842983a6357ec11121c0b2dc0194ed81d40b_604ff51fe6891 Czas edycji: 2018-06-17 o 10:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
moim zdaniem skoro czujesz ze nie mozeszprzy nim byc soba to nie jest to facet dla ciebie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
To masz problem, bo wpadłaś w kolejną chorą relacje, a to co piszesz to tzw. Red flags
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie bez powodu ludzie powinni dobierać się tez poczuciem humoru. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
No i dla mnie to zupełnie inna kategoria żartu niż to o czym mówi autorka + jego dziwne komentarze na temat wszystkiego + wmawianie że to dla jej dobra.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wg mnie to co innego tekst na poczatku znajomosci a ten o tym że "za pol roku nie bedzie jej pamietał" Twoj przyklad to akurat widac że zart i jest nieco inny. A ten teks z watku zalatuje "srednio mi zalezy" Kwestia tego czy druga ooba załąpie że to rodzaj żartu. Zarty tego typu są na granicy żartu a czegos co moze urazic druga strone. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Domyślam się, że jeśli zdążył jej wytłumaczyć, że to dla jej dobra, to raczej już o tym rozmawiali. Zresztą jak przestanie sadzić takie teksty, ale dalej będzie miał to samo podejście, to niewiele się w sumie zmieni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() a hłe hłe masz zadzisko jak kobyła, osiodłać cię i w pole. ![]() Hłe hłe, ale masz małą kuśkę. No bardzo to jest miłe usłyszec w mniej lub bardziej ''żartobliwy'' sposób że się jest pasztetem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hultaj dobrze pisze. Żartować można, ale są żarty które przekraczają granicę dobrego smaku i szacunku dla drugiej osoby.
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
[1=3d23842983a6357ec11121c 0b2dc0194ed81d40b_604ff51 fe6891;84218926]Zgadzam się z Hultaj co do tej wypowiedzi. Nie wierzę w ten magiczny super dystans i całkowitą niezależność od innych ludzi. Sorki, ale tak jesteśmy zbudowani. A już na pewno nie wierzę w dystans od najbliższej możliwej osoby, który sprawia, że się cieszysz jak cię gnoją i hehehe o jakie zabawne. Jeśli ktoś wierzy że taki ma, to obstawiam że po prostu nie zdaje sobie sprawy z krzywdy jaką mu to wyrządza po cichu. To nie jest branie wszystkiego do siebie, tylko facet robi z niej wariatkę, a ty jej jeszcze dokładasz, bo będzie jej się wydawało że niby powinna żyć z takimi uwagami, a jeśli ją ranią to jej wina.
To że już sprawił, że dziewczyna ma mętlik w głowie i nie wie czy powinna ufać swojej ocenie sytuacji to jest wręcz podręcznikowy przykład.[/QUOTE] Autorko zawsze ufaj swoim przeczuciom. Może to gaslighting. W toksycznych relacjach z manipulatorami związki składają się z dwóch etapów 1. Etap Idealizacji - rzucanie uroku. Trwa parę miesięcy i są one cudowne. 2. Etap Dewaluacji - etap ataku. Socjopata/narcyz gdy czuje, że już rozkochał partnera/partnerkę, w jego rozumieniu oznacza to, że ma nad nią władzę i zaczyna bawić się z nią jak kot z myszką. Mętlik w głowie powstaje, ponieważ my kochamy taką osobę i nie możemy pojąć, że ta osoba może być dla nas tak okrutna i bezwzględna, ufamy jej i jesteśmy przez nią atakowani psychicznie. Nasza miłość jest wykorzystana do ataku na nas. Tę technikę (gaslighting) świadomie krzywdząc stosują tylko socjopaci i narcyzi. Oni nie kochają, bo nie potrafią, ich mózgi nie działają tak jak ludzkie. Od socjopaty i narcyza nie jest łatwo odejść. Działa tylko bezwzględne zerwanie kontaktu. Odejść od takiej osoby trzeba. https://www.odkrywamyzakryte.com/gaslighting/ https://en.wikipedia.org/wiki/Gaslighting https://pieknoumyslu.com/gaslighting-forma-przemocy/ http://www.businessinsider.com/gasli...make-it-easy-8 Gaslighting to technika manipulacji, którą upodobali sobie dyktatorzy, przywódcy sekt, patologiczni kłamcy, a także jednostki narcystyczne i socjopatyczne. Obecna jest zwykle w sferze relacji zawodowych i partnerskich. Choć gaslighting zalicza się do form przemocy psychicznej, nie tak łatwo wykryć jego przejawy. Jeśli za sprawą drugiej osoby tracisz pewność co do własnego osądu rzeczywistości, a nawet zaczynasz wątpić w swoje zdrowie psychiczne, to znak, że mogłeś paść ofiarą gaslightingu. Ze względu na szkody, jakie wyrządza ona w psychice ofiary, psychologowie zaliczają ją do form agresji emocjonalnej. Zamiarem osoby stosującej gaslighting jest skłonienie drugiego człowieka (np. partnera lub podwładnego) do zakwestionowania własnych uczuć, myśli, a ostatecznie - zdrowia psychicznego. W konsekwencji staje się on zdezorientowany, niepewny i zalękniony, a dzięki temu bardziej podatny na wszelkie sugestie, polecenia i inne próby wykorzystania. Cele manipulatorów są różne: od korzyści materialnych, aż po zwykłą satysfakcję z posiadania władzy nad innym człowiekiem. Często gaslighting wykorzystywany jest, by odwrócić uwagę od własnych przewinień czy słabości. Jak rozpoznać gaslighting? Istnieje wiele znaków ostrzegawczych, które mogą świadczyć o tym, że padliśmy ofiarą gaslightingu. Podstawowym z nich jest nasze zwątpienie i zagubienie. Po rozmowie z manipulatorem tracimy pewność siebie oraz zaczynamy podważać dotychczasową wersję wydarzeń lub zastanawiać się, czy nasze przemyślenia i uczucia są właściwe. Aby zasiać w swej ofierze wątpliwości i w ten sposób utorować sobie drogę do dalszej ingerencji w jej psychikę, manipulator wykorzystuje następujące chwyty:
Na podsuwane mu argumenty, manipulator reaguje oskarżeniem nas o pomyłkę, kłamstwo lub szaleństwo. Jest przy tym tak przekonujący i konsekwentny, że z czasem rzeczywiście zaczynamy kwestionować swój ogląd na sytuację.
Często podaje nam gotowe interpretacje na temat, tego, co dzieje się w naszym wnętrzu. Trywializuje okazywane przez nas uczucia, twierdząc, że jesteśmy "przewrażliwieni" czy "szaleni".
Nie zawaha się w nie uderzyć, by zachwiać jej pewnością siebie. W rozmowie chętnie podkreśli nasze wady, często pod przykrywką żartu, oraz wytknie przeszłe błędy i porażki. Jeśli na te ataki zareagujemy wybuchem złości, manipulator uzna je za ostateczny dowód naszego niezrównoważenia.
Odizolowana od otoczenia osoba nie ma okazji zweryfikować swojego punktu widzenia i podzielić się własnymi wątpliwościami. Manipulator staje się jej wyrocznią i jedynym punktem odniesienia, dzięki czemu jego toksyczne wpływy rosną. Ludzie stosujący gaslighting próbują skłócić swoją ofiarę z bliskimi jej osobami. W tym celu posługują się kłamstwami na ich temat czy sugestiami dotyczącymi ich złych zamiarów. Manipulator stara się przekazać ofierze, że jest jedynym człowiekiem, będącym "po jej stronie". Jednocześnie wzbudza w niej poczucie wstydu z powodu rzekomej niepoczytalności, po to, by powstrzymać ją przed zwierzaniem się otoczeniu ze swoich problemów. Gaslighting to przemoc emocjonalna, której nie należy lekceważyć. Aby w porę ją wykryć i nie paść ofiarą manipulacji, zaufajmy swojej intuicji i odczuciom wobec drugiej osoby. W przypadku wątpliwości, możemy zasięgnąć porady u neutralnego obserwatora. Ustalmy własne granice i zadbajmy, aby nie zostały naruszone, bo to one są podstawą naszego zdrowia psychicznego. Gaslighting is a form of psychological manipulation that seeks to sow seeds of doubt in a targeted individual or in members of a targeted group, making them question their own memory, perception, and sanity. Using persistent denial, misdirection, contradiction, and lying, it attempts to destabilize the target and delegitimize the target's belief. Usage Sociopaths and narcissists frequently use gaslighting tactics. Sociopaths consistently transgress social mores, break laws, and exploit others, but typically also are convincing liars, sometimes charming ones, who consistently deny wrongdoing. Thus, some who have been victimized by sociopaths may doubt their own perceptions. Some physically abusive spouses may gaslight their partners by flatly denying that they have been violent. Gaslighting may occur in parent-child relationships, with either parent, child, or both lying to each other and attempting to undermine perceptions. An abuser's ultimate goal is to make their victim second guess their every choice and question their sanity, making them more dependent on the abuser. A tactic which further degrades a target's self-esteem is for the abuser to ignore, then attend to, then ignore the victim again, so the victim lowers their personal bar for what constitutes affection and perceives themselves as less worthy of affection. It is necessary to understand the warning signs of gaslighting in order to fully start the healing process. Signs of gaslighting include: 1) Withholding information from victim; 2) Countering information to fit the abuser's perspective; 3) Discounting information; 4) Verbal abuse, usually in the form of jokes; 5) Blocking and diverting the victim's attention from outside sources; 6) Trivializing the victim's worth; and, 7) Undermining victim by gradually weakening them and their thought process Jay Carter explores the reasons behind gaslighting. He says that only 1% of people consciously use this technique to intentionally hurt the victim; 20% of people use gaslighting as a defense mechanism and only semi consciously use this technique; while the rest of the abusers unintentionally use this technique once in a while. Three most common methods of gaslighting are:
https://portal.abczdrowie.pl/zwiazek-z-psychopata http://ohme.pl/zwiazek/socjopata-moja-milosc/ https://www.womenshealth.pl/zwiazki-...zwiazku,9132,3 Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2018-06-18 o 19:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Zdecydowanie nie powinien Ci mówić czegoś takiego, być może za szybko zdecydowałaś się na nowy związek, co? Wiesz, czasami lepiej poczekać, poznać siebie, "być ze sobą".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;8423472 1]Ale się naprodukowałaś.
Facet jest chamem i nie szanuje Autorki, to jeszcze nie gaslighting.[/QUOTE] Napisałem "może to gaslighting." A 99% to kopiuj-wklej z artykułu i wikipedii. Wkleiłem cały artykuł, by Autorka go przeczytała i przemyślała jego treść. Oczywiście głównie prowadzi do tego ta wypowiedź "za pół roku nie będę o tobie pamiętał", która każdego by zdruzgotała, ale jak tak czytam post Autorki i ten artykuł, to jest tam kilka punktów zbieżnych. Czepianie się stroju, rodziny, izolacja i powodowanie dezorientacji i jego tłumaczenie, że "to dla Jej dobra", no i to "za pół roku nie będę o tobie pamiętał" i powiedzenie, że to żart. Sama obserwuje zmianę zachowań u siebie (to jego wpływ). Sporo takich rzeczy jest też w artykule. W sumie nieważne czy to buractwo, czy przemyślana manipulacja, bo od takich się odchodzi i zrywa kontakt. Jedyna praktyczna różnica jest taka, że socjopata może kogoś dręczyć po rozstaniu, lub próbować znowu rzucić urok. Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2018-06-18 o 22:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;8421783 1]Mój ex miał taki ulubiony "żart": "jak coś ci nie pasuje, to wiesz, gdzie są drzwi". Hłe hłe.
Najbardziej mi się nie podoba Autorko, że Twój facet robi Ci przykrość, a potem mówi, że to dla Twojego dobra. No rozdwojenia jaźni można dostać. Jak się kogoś szanuje, to się nie jedzie po nim. Porozmawiać można, ale dosadnie komentować? Mówi Ci, że wyglądasz jak pączek w danym stroju, Twoje poglądy są głupie a rodzina to prostaki? W miłości chyba nie ma miejsca na dosadne komentowanie, póki dana sprawa go osobiście nie rani. Albo to cham bez ogłady i gdzieś tam są pokłady uczuć, albo słaba ta miłość. A pamiętaj, że lepiej niż na początku nie będzie, jeśli chodzi o traktowanie drugiej osoby w związku.[/QUOTE] właśnie to mnie niepokoi w tym wszystkim najbardziej. ---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- jasne, ze była o tym rozmowa. poskutkowało na miesiąc, może 1,5 miesiąca. ale po tym czasie znów powoli wróciły sympatyczne komentarze. kurcze, z jednej strony twierdzi, że przy innych ludziach nigdy by mi nic złośliwego nie powiedział i faktycznie nie, bo nigdy z nikim się nie widujemy wspólnie. jedynie z moją najbliższą rodziną. jedynie po świętach w domu jego rodziców ( gdzie wiedział, że meeega się stresuję takim oficjalnym rodzinnym spotkaniem) skomentował, że wiele to przy stole się nie odzywałam. miał rację, przy nim nic nie mówiłam, jak wyszedł do toalety jedynie coś wtrąciłam kilka razy. ale czy nie mógł przemilczeć tego faktu?? nie wiem co myśleć, tym bardziej, że mam problemy z depresją i nerwicą, więc mogę wyolbrzymiać i brać zbyt do siebie te teksty.. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Coś się zaczynasz wykręcać widząc krytykę Twojego faceta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
[1=4e89258bace7037c96b0592 85119fe847ddc4e93;8442722 1]To co, wszystko wcześniej zmyśliłaś? On Cię nie komentuje? Jak Ci zwrócił uwagę, że się nie odzywałaś to w jakim tonie?
Coś się zaczynasz wykręcać widząc krytykę Twojego faceta.[/QUOTE] nie mam powodu, żeby tu kłamać. komentuje, a to nos mi dziwnie urósł i jest długi, a to stopy mam kocie. A o tych świetach to powiedział: ' za wiele to sie przy tym stole nie odzywałaś...' i na tym urwał. ja też nie kontynuowałam. ani nie przytaknęłam, ani nie zaprzeczyłam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:50.