czy wypada zrobić pierwszy krok? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-08-04, 14:28   #1
lubietanczyc123
Przyczajenie

czy wypada zrobić pierwszy krok?

Hej
Nigdy się nie spodziewałam, że będę szukać rad w internecie, ale zależy mi na poznaniu jak najwięcej opinii
Historia generalnie jest taka, że jestem po rozwodzie, ale moje małżeństwo to dla mnie już temat zamknięty. W trakcie rozwodu reprezentował mnie adwokat. No i właśnie o niego chodzi.
Bardzo mi się spodobał, chciałabym go bliżej poznać. Z jego strony też czuję sympatię względem siebie, wydaje mi się, że mogę mu się podobać. Tylko, że cały czas jesteśmy na Pan/Pani. Jak myślicie, czy skoro jestem już po rozwodzie, mogę zaproponować mu przejscie na Ty? Znamy się już ponad rok, czasem zdarza nam się w rozmowach na prywatę schodzić.. Ostatnio wyczytałam, że to od kobiety powinna wyjść inicjatywa przejścia na Ty. No i druga sprawa jest taka, że w pazdzierniku mam wesele mojej przyjaciolki. Jestem zaproszona z osoba towarzyszącą. Czy wypadało by mi go zaprosić? Czy to by było kompletnie nie na miejscu? (wiem, ze lubi tanczyc). Nie jestem też do końca pewna, czy on na pewno kogos nie ma. Ale nigdy słowem nie wspomniał, żeby miał mieć żonę/dziewczynę.
Poproszę o wasze opinie, bo nie wiem czy ta formalna relacja jednak nie powinna pozostać formalna do końca.
lubietanczyc123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-04, 15:01   #2
patrycjapatib
Wtajemniczenie

Dot.: czy wypada zrobić pierwszy krok?

Cytat:
Napisane przez lubietanczyc123 Pokaż wiadomość
Ostatnio wyczytałam, że to od kobiety powinna wyjść inicjatywa przejścia na Ty.
Gdzie takie głupoty piszą?

Spróbować zawsze możesz go zaprosić na kawę, chociaż na wesele bym go nie zaprosiła. Nie czułabym się komfortowo z obcym człowiekim.
Stary 2018-08-04, 15:08   #3
lubietanczyc123
Przyczajenie

Podobno wg. zasad tak jest. Proponuje osoba wyzej postawiona / osoba starsza / kobieta. Dwa pierwsze u nas odpadaja, bo jestesmy w podobnym wieku, wiec wychodzi na to ze powinnam wyjsc ja...

---------- Dopisano o 15:08 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Cytat:
Napisane przez patrycjapatib Pokaż wiadomość
Gdzie takie głupoty piszą?
Nie czułabym się komfortowo z obcym człowiekim.

akurat z nim czuje ze czulabym sie bardzo komfortowo, bo bardzo mu ufam a przy tym darze go sympatia
gorzej czy on ze mna dobrze by sie czul :P
Stary 2018-08-04, 15:10   #4
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Hej
Nigdy się nie spodziewałam, że będę szukać rad w internecie, ale zależy mi na poznaniu jak najwięcej opinii
Historia generalnie jest taka, że jestem po rozwodzie, ale moje małżeństwo to dla mnie już temat zamknięty. W trakcie rozwodu reprezentował mnie adwokat. No i właśnie o niego chodzi.
Bardzo mi się spodobał, chciałabym go bliżej poznać. Z jego strony też czuję sympatię względem siebie, wydaje mi się, że mogę mu się podobać. Tylko, że cały czas jesteśmy na Pan/Pani. Jak myślicie, czy skoro jestem już po rozwodzie, mogę zaproponować mu przejscie na Ty? Znamy się już ponad rok, czasem zdarza nam się w rozmowach na prywatę schodzić.. Ostatnio wyczytałam, że to od kobiety powinna wyjść inicjatywa przejścia na Ty. No i druga sprawa jest taka, że w pazdzierniku mam wesele mojej przyjaciolki. Jestem zaproszona z osoba towarzyszącą. Czy wypadało by mi go zaprosić? Czy to by było kompletnie nie na miejscu? (wiem, ze lubi tanczyc). Nie jestem też do końca pewna, czy on na pewno kogos nie ma. Ale nigdy słowem nie wspomniał, żeby miał mieć żonę/dziewczynę.
Poproszę o wasze opinie, bo nie wiem czy ta formalna relacja jednak nie powinna pozostać formalna do końca.
Kontaktujecie się ze sobą jak często i w jakich sprawach?
Na kawę bym go zaprosiła, gdyby przyjął zaproszenie, to wtedy przejście na Ty. Gdyby pociągnął temat i zaproponował kolejne spotkanie, to wtedy zastanawiałabym się co dalej. Na razie o jakimś zapraszaniu go jako osoby towarzyszącej nawet bym nie myślała.
Ellen_Ripley jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-04, 15:23   #5
lubietanczyc123
Przyczajenie

kontaktujemy się ze soba w zależności od potrzeb, zawsze motywem kontaktu jest jakas sprawa do obgadania, ale gdy juz sie spotykamy z reguły jest tak, że schodzimy na prywatne tematy, ale tez nie jakos bardzo, tylko np co robilismy w weekend, albo jakie mamy plany na nastepny i takie tam luzne tematy.
chcialabym zeby to jednak on zasprosil mnie na kawe, jesli ma taka ochote.
Stary 2018-08-04, 15:25   #6
patrycjapatib
Wtajemniczenie

Cytat:
No, ale jak widać na razie Ciebie nie zaprosił, więc albo działasz, albo 'to mężczyzna powinien się starać o kobietę' i nic nie robisz.
Stary 2018-08-04, 15:27   #7
lubietanczyc123
Przyczajenie

opinie są podzielone, ale ja jstem jednak typem osoby, ktora nie lubi sie narzucac. wydaje mi sie ze on moze sie domyslac ze mi sie podoba, tak jak ja podejrzewam ze podobam sie jemu.
skoro jest facetem to moglby zrobic pierwszy krok.
ale wiele osob wysmiewa moje podejscie, dlatego chcialam Was podpytac o opinie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-08-04, 15:31   #8
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
kontaktujemy się ze soba w zależności od potrzeb, zawsze motywem kontaktu jest jakas sprawa do obgadania, ale gdy juz sie spotykamy z reguły jest tak, że schodzimy na prywatne tematy, ale tez nie jakos bardzo, tylko np co robilismy w weekend, albo jakie mamy plany na nastepny i takie tam luzne tematy.
No ale skoro do tej pory nie zaprosił, to cóż, albo robisz pierwszy krok, albo dajesz sobie spokój. Skoro już jesteś po rozwodzie, to jaki macie powód do kontaktów?
Stary 2018-08-04, 15:33   #9
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
opinie są podzielone, ale ja jstem jednak typem osoby, ktora nie lubi sie narzucac. wydaje mi sie ze on moze sie domyslac ze mi sie podoba, tak jak ja podejrzewam ze podobam sie jemu.
Możesz sobie chcieć i może ci się to podobać, ale to podejście jest seksistowskie. Kobiety i mężczyźni nie mają żadnych takich powinności tylko dlatego, że są tej płci, a nie innej. Nie jesteś bardziej uprawniona do przejścia z nim na "ty" ani on nie ma obowiązku robić pierwszego kroku.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-04, 15:52   #10
patrycjapatib
Wtajemniczenie

Cytat:
Narzucać się? Niby gdzie?

No, mógłby zrobić, ale nie zrobił, więc albo Ty go zrobisz, albo nic nie ruszy.

+ właśnie, dlaczego się spotykacie skoro już po rozwodzie? I niby na jakiej podstawie uważasz, że się jemu podobasz?
Stary 2018-08-04, 16:19   #11
lubietanczyc123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
No ale skoro do tej pory nie zaprosił, to cóż, albo robisz pierwszy krok, albo dajesz sobie spokój. Skoro już jesteś po rozwodzie, to jaki macie powód do kontaktów?

podział majątku.

jasne ze on nie ma zadnego obowiazku, ale tyle sie mowi o tym, ze to mezczyzni maja instynt lowczy i wola zabiegac o kobiety, i to wiele razy taka opinie slyszalam od samych mezczyzn.
ja w kazdym razie wole jak to mezczyzna wychodzi z pierwszym krokiem, a potem moge sie juz naprawde zaangazowac.

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Cytat:
Napisane przez patrycjapatib Pokaż wiadomość
Narzucać się? Niby gdzie?

I niby na jakiej podstawie uważasz, że się jemu podobasz?

nie wiem, czuje to. w sposobie jaki sie na mnie patrzy, jak ze mna rozmawia. no same wiecie o czym mowie
Stary 2018-08-04, 16:19   #12
patrycjapatib
Wtajemniczenie

Cytat:
tyle sie mowi o tym, ze to mezczyzni maja instynt lowczy i wola zabiegac o kobiety, i to wiele razy taka opinie slyszalam od samych mezczyzn.
ja w kazdym razie wole jak to mezczyzna wychodzi z pierwszym krokiem, a potem moge sie juz naprawde zaangazowac.
Uważaj sobie co chcesz, ale masz troszeczkę stereotypowe podejście, nie bardzo wiem czemu. Możesz sobie woleć jak ktoś robi pierwszy krok, ale jak widzisz on go nie zrobił.
Stary 2018-08-04, 16:20   #13
kalor
Gazela inteligencji

Dla mnie zaproszenie na wesele to przesada. Szczególnie jeśli chodzi o osobę, z którą łączą nas sprawy służbowe. Najpierw kawa.

Masz prawo woleć, żeby facet zrobił pierwszy krok, ale weź pod uwagę, że możesz się nie doczekać
Stary 2018-08-04, 16:23   #14
lubietanczyc123
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kalor Pokaż wiadomość
Dla mnie zaproszenie na wesele to przesada. Szczególnie jeśli chodzi o osobę, z którą łączą nas sprawy służbowe. Najpierw kawa.

Masz prawo woleć, żeby facet zrobił pierwszy krok, ale weź pod uwagę, że możesz się nie doczekać

wiem, biore
Stary 2018-08-04, 16:24   #15
Konto usunięte

Cytat:
jasne ze on nie ma zadnego obowiazku, ale tyle sie mowi o tym, ze to mezczyzni maja instynt lowczy i wola zabiegac o kobiety, i to wiele razy taka opinie slyszalam od samych mezczyzn.
Faceci nie mają kolektywnego umysłu, żeby każdy jeden napotkan był taki sam. Jak spotkałaś takich, którzy myślą, że mogą się wypowiadać za wszystkich, bo oni tak mają, to trafiłaś na pajaców po prostu. Twój prawnik może nie mieć żadnej ochoty na polowanie i może woleć, żebyś to ty polowała. A ty lepiej zamiast czytać te seksistowskie brednie w internetach, skup się na tym, jaki ten człowiek rzeczywiście jest, bo teraz się bardziej przejmujesz pasowaniem do stereotypów niż realnym życiem.
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-08-04, 16:37   #16
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
(...)
nie wiem, czuje to. w sposobie jaki sie na mnie patrzy, jak ze mna rozmawia. no same wiecie o czym mowie
Autorko, możliwe, że mu się podobasz... jak 10 innych kobiet, które ma okazję znać. Jeżeli nic z tego nie wynika więcej i Ty sama nie chcesz zrobić kroku w postaci zaproszenia go na kawę, aby wybadać teren, to cóż - nic więcej tu nie da się poradzić. Jakaś tam myśl jeszcze, że skoro sprawa jednak nadal trwa (podział majątku) to w sumie nadal go łączy z Tobą zależność adwokat - klienta i to może (ale oczywiście nie musi) być powód dla którego on nie robi nic. Możesz rzucić neutralnym w miarę "czy gdy sprawa się zakończy, to może kawa razem? Co pan na to?". Dorosły jest, zrozumie.
Stary 2018-08-04, 17:38   #17
peopeo
Rozeznanie

A może po prostu jesteś klientka i jest dla Ciebie miły, tak jak i dla innych klientek? Może ma taki otwarty sposób bycia, lubi flirt i tyle?
peopeo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-04, 17:39   #18
I am Rock
lokalna gwiazda

Darowałabym sobie wszelkie zaproszenia, póki sprawa o podział majątku się nie skończy.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-04, 18:24   #19
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez peopeo Pokaż wiadomość
A może po prostu jesteś klientka i jest dla Ciebie miły, tak jak i dla innych klientek? Może ma taki otwarty sposób bycia, lubi flirt i tyle?
Facet jest miły (a czemu miałby nie być?) i tyle i Autorka ma wrażenie, że mu się podoba (i możliwe, że tak jest, ale podobać mu się może wiele kobiet). Przecież to nie jest żaden flirt.

Edytowane przez Ellen_Ripley
Czas edycji: 2018-08-04 o 19:31
Stary 2018-08-04, 19:23   #20
lubietanczyc123
Przyczajenie

no może macie racje, moze jest po prostu mily, a ja sobie zbyt wiele wyobrazam..
przynajmniej utwierdzilam sie w tym, ze to nie byl dobry pomysl
Stary 2018-08-04, 19:30   #21
Konto usunięte

Cytat:
no może macie racje, moze jest po prostu mily, a ja sobie zbyt wiele wyobrazam..
Nie dowiesz się tego dopóki nie zakończy się podział majątku. Teraz z jego strony byłoby bardzo nieprofesjonalne cokolwiek robić, nawet gdyby chciał. To po prostu zagraża jego pozycji zawodowej.
Stary 2018-08-04, 19:31   #22
Ellen_Ripley
Zakorzenienie

Cytat:
Niech się sprawa podziału majątku zakończy. Wtedy rzuć pomysłem "oblania" tego kawą. Jeżeli zechce - fajnie, jeżeli nie, to przecież i tak nie będziesz z nim już miała do czynienia.
Stary 2018-08-04, 19:49   #23
GdyKochamy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ellen_Ripley Pokaż wiadomość
Kontaktujecie się ze sobą jak często i w jakich sprawach?
Na kawę bym go zaprosiła, gdyby przyjął zaproszenie, to wtedy przejście na Ty. Gdyby pociągnął temat i zaproponował kolejne spotkanie, to wtedy zastanawiałabym się co dalej. Na razie o jakimś zapraszaniu go jako osoby towarzyszącej nawet bym nie myślała.
Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Darowałabym sobie wszelkie zaproszenia, póki sprawa o podział majątku się nie skończy.
Zgadzam się z tym.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości