|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Brak papieru rozwojowego a zasiłki
Potrzebuje porady
Odchodzę od meza ale musze się wyprowadzic 250 km z dzieckiem. Musze wynająć mieszkanie i tu pytanie. Będę wtedy wychowywać i mieszkać sama z dzieckiem. Co mi się należy np dodatek mieszkaniowy jeśli nie mam rozwodu ani separacji . Rozwód będę robiła potem jak znajdę prace przedszkole dla córki i się trochę podniose. Co mi się należy o co można się starać matka z 1 dzieckiem. Gdy nie mam rozwodu jeszcze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Brak papieru rozwojowego a zasiłki
Bez dokumentu nie załatwisz nic, formalnie jesteś mężatką i na Twoje słowo nikt nie przyzna Ci świadczeń. Rozwód i alimenty powinnaś załatwić w pierwszej kolejności.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zasiedzenie
|
Wniosek o alimenty można złożyć bez rozwodu.
Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym bez rozwodu i alimentów nie dostanie żadnych świadczeń socjalnych typu rodzinne, 500+, doplaty mieszkaniowe, a na tym jej zależy. W przypadku starań o przedszkole samotne matki też chyba mają dodatkowe punkty. Rozwód jest też zabezpieczeniem w razie zaciągnięcia jakiś kredytów, zakupów na raty przez męża. No chyba że mają rozdzielność majątkową. Zawsze takie formalności lepiej załatwiać od razu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
A u mamy nie mozesz zamieszkac? Masz kogos z rodziny/ przyjaciolke, kogos kto pomoze na poczatku?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
"Obowiązek alimentacyjny pomiędzy małżonkami powstaje w przypadku orzeczenia rozwodu czy separacji. Jednak należy pamiętać, że w trakcie trwania☠małżeństwa☠na małżonków może zostać nałożony obowiązek o charakterze alimentacyjnym." https://www.infor.pl/prawo/alimenty/...alzenstwa.html http://www.adwokatjsosnowski.pl/czy-...-malzenskiego/ Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
Prawnikiem nie jestem, wiem tylko, że jest też taka możliwość, więc warto udać się do prawnika i sprawdzić. Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście, że autorka może wystąpić o zasądzenie kosztów utrzymania rodziny i je dostanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Składając pozew o rozwód można zawnioskować o zabezpieczenie alimentów już na pierwszej sprawie, także zaocznie gdyby pan nie zamierzał się stawić. Nie trzeba czekać do uzyskania rozwodu.
Papierek jest potrzebny, bo bez tego jesteście traktowani jak małżeństwo, a więc żadnej pomocy dla samotnego rodzina nie otrzymasz. 500+ też nie, bo będą brać pod uwagę dochód całej rodziny, mimo że ty będziesz daleko od męża. Do przedszkola preferencje też mają samotni rodzice, więc przemyśl, aby formalności pozałatwiać sobie wcześniej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym nie pisze nic na temat tego, że mąż dobrowolnie nie będzie chciał jej pomóc finansowo, żeby chociażby mogła wynająć mieszkanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spotkałam się niejednokrotnie z sytuacją, że co prawda mąż wszystko opłacał, ale strony już nie potrafiły się porozumieć i oczywiście koszty utrzymania zostały zasądzone. Generalnie chodzi o to, że opłacanie wszystkiego przez stronę zarabiającą może w pewnych przypadkach być przemocą ekonomiczną. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyna ma zamiar się wyprowadzić, nie ma pracy, chyba ktoś to mieszkanie, rachunki, przedszkole musi opłacić? Może właśnie mąż? W takiej sytuacji chyba przesadą byłoby domagać się dodatkowych pieniędzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przyjęłam, że po wyprowadzce mąż nie będzie łożyć na nią i dziecko, więc otrzyma koszty utrzymania rodziny. Poza tym pisała, że musi znaleźć pracę, więc zakładam, że jak się wyprowadzi, to jej nie będzie mieć, dopiero jej poszuka. Natomiast do czasu wyprowadzki - też wszystko zależy. Czy ona ma pracę, czy mąż łoży na dziecko etc. Jest za mało danych, poza tym bez sensu radzić cokolwiek przez internet. Zgadzam się, że powinna zacząć od rozwodu i najlepiej podejść do adwokata lub radcy prawnego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:46.