![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 8
|
Pieniadze w zwi±zku..
Witajcie, ju¿ siê pogubilam, nie wiem co robic. Mieszkam u faceta w jego domu wlasnosciowym za granic±. Tu siê poznali¶my, szybko zamieszkalismy razem. Na poczatku mieszkali¶my z innymi osobami w mieszkaniu, wynajmowal pokoje dwóm kole¿ankom i ch³opakowi. Ja mieszka³am w kolejnym, placilam mu jak za wynajem pokoju plus dodatkowo kupowalismy jedzenie z tym, ¿e to ja kupowalam czê¶ciej. Jednak by³o mu malo i po jakim¶ czasie stwierdzil, ¿e powinnam mu pomóc w sp³acie kredytu. Zaczê³am wiêc dawaæ mu wiêcej. Po jakim¶ roku lokatorzy wrócili do kraju, a on stwierdzil ze nie bedzie szuka³ nowych. Zamieszkamy sami.
Teraz sk³adamy siê na mies ja daje okre¶lon± kwotê, on taka sama plus jeszcze polowe mojej np ja 300€ on 450€ na Rachunki plus jedzenie tak to mia³o wygl±daæ. I tak jest od pó³ roku. On zarabia 3x wiêcej ni¿ ja. Jednak Po pierwszych 3 miesi±cach on przyszed³ do mnie ¿ebym zap³aci³a jeszcze raz ta sama kwote na kolejne rachunki i on da tyle samo. Zgodzilam sie. Minely kolejne 3 miesiace i przyszedl z tym samym. Za ta wspolne pieni±dze nie kupowalam nic sobie, tylko jedzenie dla nas. Dlatego zdziwi³am siê, ze nie ma nic na koncie, a za kilka dni mia³am robiæ przelew, trochê siê poklocilismy. Stwierdzil ¿e skoro nie chce to on zap³aci sam za wszystko, nie odzywa³ siê do mnie przez 2 dni. W tym czasie zap³aci³am mu te pieni±dze. On mi je odda³. Powiedzial, ¿e ich nie chce. A nastêpnie w trakcie k³ótni wyrzuci³, wypchna³ mnie za drzwi na boska, zamkn±³ je na klucz. Pojecha³am do kole¿anki. Wróci³am po kilku dniach on stwierdzil, ¿e chce siê rozstaæ, ¿e mam siê wynosiæ z jego mieszkania, on nie bêdzie mnie utrzymywa³, a ja szukam naiwniaka. A ja jestem osob± która tylko leci na jego pieni±dze. Zaczal mi wyliczac, ze nie z³o¿y³am siê z nim na meble, ¿e tylko kasa mi w g³owie. Odpowiedzialam, ze to jego dom, a on mnie zawsze z niego wygania jak sie posprzeczamy, wiec nie widze sensu by mu dawac za meble do jego domu. Kupilam kilka sprzetow, duze lozko, ozdoby, koce posciele to chyba wystarczy. Ale on nie chce sluchac. Kazal mi sie wyniesc. Jest wsciekly. Gdy krzyknê³am, oddaj mi w takim wypadku pieniadze, ktore ja dokladalam tobie, choc nie musialam, 1200€ powiedzial, ze nic mu nie dawalam. Jaki¶ czas temu przy sprzecce powiedzialam mu to samo, rzuci³ mi tymi pieniêdzmi, ale ja ich nie schowa³am nigdzie, wiec wzi±³ je znowu. A teraz twierdzi, ze nie bylo 1200€ i niech mu w s±dzie udowodni±, ¿e on mi co¶ ma oddaæ. I tak z klotni o g³upotê, zaczêli¶my sobie wypominaæ jeszcze bardziej. To ja przesadzilam czy on? Dodam, ¿e on ma tak± naturê ze wszystkiego robi dramat, za ka¿dym razem grozi mi rozstaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 22 121
|
Dot.: Pieniadze w zwi±zku..
Cytat:
matko jaka masakra. Nie martw siê pieniêdzmi, tylko siê zastanów po co siedzisz z cz³owiekiem który ma Ciê za nic i przy byle okazji wywala za drzwi, nawet nieubran±. Jeste¶ z nim bo? Kochasz osobê która ma Ciê za nic? Wierzysz ¿e osoba która ma Ciê za nic kocha Ciebie? Ok, co do pieniêdzy. jego raty na jego mieszkanie, to jego problem. Jesli chce od Cibie pieniêdzy na sp³ate czêsic raty, to Ty od niego chciej przekazania czêsci mieszkania jaka Ty sp±³ci³a¶. nawet jesli to bêdzie 0,008 m2. Ale ogólnie, we¼ sobie daruj t± znajomo¶æ.
![]() |
![]() |
#3 |
Gazela inteligencji
Wiadomo¶ci: 6 371
|
To jest jaki¶ dramat, i on do koñca ¿ycia becie ciê tak wywala³ po k³ótni z domu? Na bosaka? Bo to jego mieszkanie w³asno¶ciowe?
Finanse to jest mniejszy problem ni¿ jego podej¶cie do ciebie
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 25
|
Wow, mrozi krew w ¿y³ach. Nad czym siê konkretnie zastanawiasz? Bo mam nadziejê, ¿e nie nad tym, ¿eby o niego "walczyæ"?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 853
|
Jego raty jego sprawa. W ¿adnym wypadku nie zgodzi³abym siê na sp³atê cudzych rat.
Ogólnie to daruj sobie z nim znajomo¶æ bo to wygl±da tak jakby on by³ z Tob± dla pieniêdzy. Nie szanuje Ciebie i szanta¿uje. Masz mu sp³acaæ chatê a on bêdzie Ciê z niej wywalaæ jak siê wkurzy bo to jego chata. Jak dla mnie ten facet to idiota.
![]() |
#6 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 767
|
Czemu z nim jeste¶? Nawet gdyby by³ jedynym facetem na ziemi, kaza³bym poca³owaæ siê w nos. Tobie radzê zrobiæ to samo.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zielona Driada
Wiadomo¶ci: 3 514
|
Boszzze
![]() Z jakiej racji masz mu pomagaæ sp³acaæ kredyt za jego mieszkanie? Niech przepisze po³owê na Ciebie jak ma takie pomys³y. A tak na powa¿nie, dziewczyno, serio? Wyprowadz siê jak najszybciej i utnij kontakt z tym chamem. Chcesz pod byle pretekstem wylatywaæ z domu, bo to jego? Szanuj siê. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 503
|
Wy nie macie problemu z pieniêdzmi tylko z przemoc±. Uciekaj, popro¶ o wsparcie jakie¶ organizacje zajmuj±ce siê przemoc± domow± w swojej okolicy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 18 401
|
Autorko szanuj sie.
On cie wykorzytuje Okrada Nie szanuje Cio ci na glowe padlo zeby mu pomagac z kredytem? Do wlasnosci cie za to dopisal? Nie- wywala cie jak psa w skarpetkach a ty pytasz co robic. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
S±dzi³am, ¿e mo¿e to ja przesadzam, bo wg niego powinnam byæ wdziêczna, za to ze z nim mieszkam. Mówi³, ¿e gdybym wynajmowala pokoj u kogo¶ innego, placilabym znacznie wiêcej. Dlatego powinnam mu dziêkowaæ za to jak jest.
Gdy jeszcze nie mielismy wspólnego konta, wykupilismy wycieczkê, placilam za siebie, a on dodatkowo, kazal mi zap³aciæ za te 2 tyg normlanie jak za wynajem pokoju. Mówi±c, ¿e gdybym wynajmowala pokoj, musia³abym zap³aciæ dla w³a¶ciciela, wiêc czym to siê ró¿ni. Zerwa³am z nim. On nie chce oddac mi pieniêdzy, kazal i¶æ do s±du. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Grosza nie zobaczysz, w sadzie wiele nie ugrasz, to jak podatek od glupoty. Drogo zaplacilas za nauke zycia. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dok³adnie tak robi³am. Dlatego to przerwalam. By³am wcze¶niej w zwi±zkach, ale nikt nigdy mnie nie zmanipulowa³ i nie wykorzysta³ jak on. Mój b³±d. Za bardzo mu ufalam, nie spodziewa³am siê po osobie z ktora jestem, ¿e mo¿e sie w taki sposób zachowaæ. Ale tak, masz racjê nauczka na resztê ¿ycia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Nie spêdzê z nim ju¿ nawet jednej minuty. Nie chce go widzieæ, znaæ. Dla mnie to skoñczone. Wiem, ¿e to ¶wie¿a sprawa, ale mam dosyc. Macie racjê, on mnie zwyczajnie nie kocha³. A ja chce byæ szczê¶liwa i mieæ prawdziw± mi³o¶æ przy sobie.
My¶la³am o tym du¿o wcze¶niej, ale sama siê pogubilam, tak mnie omotal, ¿e chcia³am znaæ opinie osób postronnych, bo czu³am siê wykorzystywana, nie dostawa³am nic w zamian. On siê nie zmieni, bo on nie czuje siê winny. Zawsze wszystko bylo moja win±, i uwazal ze daje mi mo¿liwo¶æ mieszkania z sob±, wiec powinnam mu padac za to do nóg. By³am nieprzyzwoicie g³upia. ![]() Edytowane przez Mona889 Czas edycji: 2018-08-10 o 20:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Dlugo byliscie para? To Polak?
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 962
|
Dobrze ¿e zerwa³a¶. Szkoda tych pieniêdzy ale masz nauczkê do koñca ¿ycia.
Poprostu Sebix biznesu Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 143
|
nie wierzê, ze mo¿na siê dawaæ tak wykorzystywaæ i w kogo¶ inwestowaæ... i to maj±c taki brak stabilno¶ci <wyrzucanie z domu>
pieniêdzy nie odzyskasz, ale nie daj siê przeprosiæ i wróciæ do niego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 313
|
Nie wiem, gdzie jeste¶, ale je¶li w Niemczech: mieszkaj±c gdzie¶ przez d³u¿ej ni¿ kilka dni musisz byæ tam zameldowana. To obowi±zkowe, w przeciwnym wypadku mo¿esz musieæ zap³aciæ wysokie kary. Je¶li jeste¶ zameldowana, nie mo¿na ciê tak po prostu wyrzuciæ. Jak ciê wyrzuc±, dzwonisz na policjê i mówisz, ¿e ciê z twojego mieszkania wyrzucili. Je¶li nie zachowujesz siê agresywnie bêdziesz mog³a wróciæ.
Mieszkanie bez zameldowania to bardzo z³y pomys³ z wielu powodów. Miêdzy innymi dlatego, ¿e mo¿na ciê wyrzuciæ w ¶rodku nocy i policja jeszcze ka¿e ci siê na ¿yczenie w³a¶ciciela wynosiæ. A pieniêdzy w rêkê siê nie daje. Przelewa siê w celu przelewu wpisuj±c "Czynsz za sierpieñ 2018", czy co¶ podobnego. W ogóle trzymanie tyle pieniêdzy w gotówce to ¶rednio odpowiedzialne, ale to ju¿ chyba sama wiesz. Mnie kiedy¶ te¿ wyrzucono w nocy. Plus jest taki, ¿e takie b³êdy pope³nia siê tylko raz. Edytowane przez 476bc3dbac029ec3a9e93a7df5eb47c70ae0ad31 Czas edycji: 2018-08-12 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Zabra³am ju¿ wszytskie rzeczy. Z tego co wiem ma ju¿ nowa. Wiedzial, ¿e siê o tym dowiem. 2 dni od zerwania ju¿ siê pocieszyl kolejna.
Najwa¿niejsze jest dla mnie odzyskaæ pieni±dze. Pisze do niego, niestety jak zawsze nie odpisuje. Chce od niego tylko i wy³±cznie pieni±dze. Za du¿o siê dzia³o, za bardzo by³ agresywny, on sam o tym wie. Wie, ¿e tylko chce odzyskaæ pieni±dze, wiêc celowo nie chce mi ich oddac. Zawsze by³ z³o¶liwy i wredny, idealny kandydat na mê¿a co? Zawsze karal mnie milczeniem, ka¿da sprzeczka, k³ótnia koñczy³a siê jego fochem, nie odpisywa³ i nie odzywa³ siê do mnie nawet do 2tyg. Teraz znowu robi to samo. Dziewczyny, to jest du¿a suma, potrzebuje tych pieniêdzy. Jak przekonaæ go, ¿eby mi je odda³? Czuje siê jakbym przebudzila siê z dziwnego snu. Zbyt dl ugo dawa³am sobie wchodziæ na g³owê. Edytowane przez Mona889 Czas edycji: 2018-08-12 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zielona Driada
Wiadomo¶ci: 3 514
|
Byæ mo¿e bêdziesz musia³a spisaæ te pieni±dze na straty.
![]() |
#21 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 313
|
Cytat:
Mo¿esz te¿ spróbowaæ postraszyæ go prawnikiem - ale to raczej jak masz znajomego, bo w przeciwnym wypadku tylko wydasz pieni±dze na prawnika a raczej i tak nie uda ci siê nic ugraæ. Czasami list of prawnika strasz±cy podjêciem kroków prawnych du¿o daje. Na w³±sn± rêkê w Niemczech robi siê te¿ tak, ¿e pisze siê oficjalny list i wysy³a go listem poleconym. W li¶cie dajesz np. 2 tygodnie na zwrócenie pieniêdzy na konto. Z tym, ¿e sens ma to, je¶li mo¿esz udowodniæ, ¿e te pieni±dze mu przekaza³a¶, np. przelew albo je¶li facet jest zbyt g³upi, ¿eby wiedzieæ, ¿e i tak nic mu nie zrobisz. W przeciwnym wypadku traktuj to jako nauczkê na przysz³o¶æ. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 14 051
|
Tre¶æ usuniêta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Nie ¿a³ujê, tak to polak, bylismy razem 2 lata, mieszkalismy razem, sama siê zastanawiam co mi siê sta³o, ¿e sobie pozwalam na takie traktowanie tak d³ugo. Jestem bardziej na etapie szoku, z³o¶ci na sama siebie.
Jego obecn± dziewczyna jest jego by³a z która by³ x lat temu. Ktora pojawi³a siê niby znienacka. Choc oczywiscie w to tez nie wierzê. Zastanawia mnie jedno, ma ju¿ kogos, powinien byæ szczê¶liwy dlaczego wci±¿ nie chce oddaæ moich pieniêdzy. Zemsta? Czy po prostu wyrachowanie? Ma sporo pieniêdzy, wys³a³am do niego kilka wiadomo¶ci w których ¿±dam, proszê o zwrot pieniêdzy. Nie odzywa siê do mnie s³owem. Moja siostra chcia³a do niego napisaæ, sama jest zdziwiona jego zachowaniem. A ja od pocz±tku nie mówi³am, jak on siê zachowuje, wiêc tym bardziej by³a w szoku. Nie chce jej w to mieszaæ. Moja rodzina radzi mi i¶æ na policjê, a ja glupieje. Nigdy wcze¶niej w poprzednich zwi±zkach nie mia³am takich problemów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BLACK&WHITE
Wiadomo¶ci: 633
|
Mia³a¶ umowê o wynajem? Zameldowanie? A ludzie, którzy tam mieszkali wcze¶niej? Odprowadza³ podatek od tego? Jak nie, to go postrasz Finanzamt. I je¶li nie odda pieniêdzy, to faktycznie go zg³o¶. Nie pierdziel siê z burakiem.
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
Nie, nie mia³am zameldowania. Z tego co wiem, nie zg³asza³ nas nigdzie. W przedziwna sytuacjê mnie wci±gn±³, mo¿e i masz racjê nie powinnam siê nim przejmowaæ, skoro on sam nie ma za grosz szacunku dla mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 143
|
Cytat:
![]() Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 853
|
Na Twoim miejscu napisa³abym wezwanie do zap³aty. Ale za po¶rednictwem jakiej¶ kancelarii adwokackiej. Byæ mo¿e, je¿eli zobaczy, ze posz³a¶ ju¿ gdzie¶ z t± spraw± to siê wystraszy bo niestety, ale obawiam siê, ¿e je¿eli napisa³aby¶ w³asnorêcznie takie wezwanie to by je po prostu ola³.
Pamiêtaj, ¿e je¿eli dostanie wezwanie do zap³aty i nie wywi±¿e siê w terminie to po terminie, który dostanie zaczynaj± mu lecieæ odsetki. Wtedy mo¿esz napisaæ drugie wezwanie do zap³aty wraz z odsetkami i je¿eli nie poskutkuje to id¼ z tym do s±du. Albo wersja hardcore...wy¶lij do niego kilku kolegów ![]()
![]() |
#28 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 27 877
|
ale za co on ma ci oddac pieni±dze?
narzuca³ jakie¶ dziwne wyliczenia, ty siê zgadza³as. on ci ich nie oddaje bo jest cwany i chytry, to nie jest ¿adna zemsta. trafi³as na toksyka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Gazela inteligencji
Wiadomo¶ci: 6 371
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Chocia¿ nie bardzo rozumiem te wyliczenia, które autorka tu przedstawi³a.
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 333
|
Ty serio liczysz na to, ze on Ci odda ta kase? Mysle, ze mozesz sobie wysylac tryliony wiadomosci i pisemek i nic to nie da.To taki typ niestety.Spisznta kase na straty bo szkoda stresu i nerwow
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:57.