|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Dylemat
Moi drodzy, mam pewien dylemat i chciałabym się was poradzić.
Chodzi mi o kaszę manną. Od zawsze bardzo ją lubiłam i chciałabym ją wcielić do swojego jadłospisu. Zastanawiam się jednak czy to nie zaburzy mojej równowagi w diecie(sposobie odżywiania) Czytałam, że ma dużo magnezu i jodu, oraz witaminy z grupy B, ale niestety ma też wysokie IG i kaloryczność. Na co dzień ruszam się sporo. Rano wykonuje około 40 minut jogi, a potem idę na fitness podczas którego wykonuje 1h rowerku, 45 minut na orbitreku, 30 min bieżni, oraz ćwiczenia siłowe. Nie liczę drogi do domu. Chciałabym jednak, by to wszystko miało sens. Czy to dobry pomysł, by jeść ją częściej? Czy lepsza jest na śniadanie, czy jako obiad?
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dylemat
Masz mega dużo ruchu, kasza manna na pewno Ci nie zaszkodzi
![]()
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
to jakiś żart? mam uwierzyć, że ćwiczysz codziennie po 4 godziny???
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Na początku celem było zrzucenie dodatkowo może z 2- 3kg, teraz jest to aktywny tryb życia. Organizm przyzwyczaił się do ruchu i wysiłku fizycznego, domagając się jego większych porcji, gdyż mięśnie przyzwyczaiły się do wcześniejszych obciążeń. Oczywiście nie ćwiczę na najwyższych poziomach, raczej są to interwały.
Dance, to mnie trochę pocieszyłaś, bo mam banana i tak sobie myślałam, czy jak połączę z tą kaszką, czy nie wyjdzie zbyt kalorycznie ![]()
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
wybacz, ale to trochę niemądre, bo jesteś od razu jakieś 2000 kalorii na minusie i potem co, cały dzień się objadasz, żeby organizm miał na czym funkcjonować?? jak się przyzwyczaisz do takiego ruchu, to potem skończysz jak typowy sportowiec, z ogromną nadwagą, bo jak zauważyłaś organizm przyzwyczaja się do sportu zwłaszcza w takich ilościach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Asiaczek, nie rozumiem, nigdzie nie napisałam że się objadam. Mój dzień nie wygląda tak, że ćwiczę, a potem pochłaniam ogromne ilości jedzenia. Jest wręcz odwrotnie, po treningu nie chce mi się jeść, co jest uzasadnione.
Ktoś już powiedział, że bardziej ma się ochotę na batona przed TV, niż po wysiłku fizycznym. U mnie wygląda to tak, że rano jem lekkie śniadanie, a później po treningu normalną porcje obiadową. Po prostu kaszka jest na tyle energetyczna i syta, że zastanawiam się czy bardziej nie odpowiada obiadowi, niż śniadaniu. Nie wiem, o jakim typie nadwagi u sportowców mówisz. Faktycznie, ogólnie rzecz biorąc waga im rośnie, ale nie z powodu przyrostu masy tłuszczowej, a mięśniowej. Po za tym ta tendencja występuje tylko u mężczyzn i jest możliwa tylko przy odpowiedniej diecie( bardzo dużo białka), a ja jem prawie wszystko(oprócz szybkich dań, słodyczy) w rozsądnych ilosciach. No i warto wspomnieć, że genetycznie my jako kobiety nie mamy uwarunkowania do przyrostu mięśni ![]()
http://www.via-appia.pl/ - zapraszam na forum literackie wszystkich co lubią trochę poczytać, lub piszą do szuflady i chcą spróbować swoich sił publikując. Edytowane przez Piramida88 Czas edycji: 2012-10-21 o 12:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I właśnie z tego powodu bardziej nadaje się na posiłek przedtreningowy niż potreningowy. Dostarczasz swojemu organizmowi energię wtedy, kiedy jesteś w stanie ją spalić, a nie po południu, kiedy przemiana materii spowalnia, a Ty nie podkręcasz jej ćwiczeniami ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A swoja droga uwazam, ze taka ilosc cwiczen bez wiekszego pomyslu koniec koncow zaszkodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Być albo nie być, oto jest pytanie.
Jest li w istocie szlachetniejszą rzeczą Znosić pociski zawistnego losu Czy też, stawiwszy czoło morzu nędzy, Przez opór wybrnąć z niego? - Umrzeć - zasnąć - I na tym koniec - - kasza manna... Edytowane przez nosferatku Czas edycji: 2012-10-22 o 10:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
W takim razie wcielam kaszkę w śniadanko
![]() Puki co jak mam trochę czasu, to nie będę się przejmować. Faktycznie, przed wysiłkiem nic się nie stanie, w końcu i tak ją spalę, a później to się zobaczy. Nie samą wodą człowiek żyje? No właśnie, próbowałyście może robić ją na wodzie, jak smakuje, warto ryzykować? ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
A jak przygotować kaszkę mannę razową, bo o tym jeszcze nie słyszałam?
![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Teraz na IG mało kto patrzy bo "węgiel is węgiel"
![]() Ale jak boisz się o "podlanie" możesz przecież wliczyć to w bilans kaloryczny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.