|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Strój antyczny
Otóż potrzebuję uszyć antyczny strój. Konkretnie myślałam o stroju antycznej Rzymianki. Szukałam zdjęć, ale znalazłam naprawdę niewiele ponadto bez instrukcji wykonania. Czy ktoś kiedyś miał podobnego do wykonania lub zetknął się z czymś takim? Byłabym wdzięczna za zdjęcia, wskazówki, linki itd
( Jeśli zły dział to proszę przenieść ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Strój antyczny
prześcieradło przepasane jakimś sznurem, rzymianki, jakiś wianek z liści;>
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
To to wiem. Problem w tym, że strój ma być normalnie uszyty z materiału. Gdyby to nie było ważne, to pewnie nadałoby się i prześcieradło.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
To nie lepiej przejść się do wypożyczalni strojów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Też o tym myślałam, ale do wypożyczalnie strojów mam daleko i nie wiem, kiedy będę miała okazję się wybrać. Na początek po prostu wolałam zapytać tutaj, bo może ktoś wie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Up, up.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
kiedyś na szkolnym przestawieniu grałam Greczynkę i przydało się białe prześcieradło spięte paskiem z dużą klamrą i gałązki na głowę, oczywiście pod spodem miałam białą koszulkę i spodenki, a do tego wiązane sandałki i chyba nawet stylowe loczki
![]() może kup w jakimś sklepie internetowym
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
najprostszy do uszycia jest chiton. w wielkim uproszczeniu to są dwa kawałki materiału zszyte po bokach, a ramiona zszyte co pare cm, przepasane sznurem w talii.
(sorry załączniki mi nie wchodzą) wygląda to tak http://www.romeinspompeii.net/chiton2.gif peplos też jest bardzo prosty do zrobienia. tylko będziesz do niego potrzebowała dwóch szpil do ubrań albo jakichś prostych broszek.
mam niską tolerancję na łańcuszki szczęścia i na linki do konkursów, proszę nie wysyłaj mi ich. !szukam podręczników do nauki esperanto. Edytowane przez aldenea Czas edycji: 2010-12-31 o 14:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
a żeby zrobić togę taką porządną to potrzebujesz co najmniej z tego co pamiętam 6m materiału
![]() polecam książkę: Starożytni Grecy i Rzymianie w życiu prywatnym i państwowym |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
nie wiem czy musisz sie sama przebrac na jakies przedstawienie ale ja w 5 klasie podstawowki przebralam sie za cos w stylu krolowej edżiptu:d wlozylam najzwyklejsza czarna dluga sukienke z dlugimi rekawami, wycielismy z papieru cos w rodzaju obrozy w powycinanymi kwadratami i pomalowalismy ja za zloto sprejem, do tego mialam natapirowane i pokarbowane wlosy, jakies cos we wlosach i makijaz w stylu smokey eyes
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
A może strój średniowieczny? Mogę go wypożyczyć komuś z moich okolic, tj Raciborza, Gliwic lub ewentualnie Wrocławia gdzie wybieram się jednak dopiero tak 28 stycznia. Suknia na osobę ze wzrostem minimalnym 150 cm, rozmiar około 38.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:40.