![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Toskania 2013
Dziewczyny, w ubiegłym roku byłam w Toskanii i jeżeli w tym nie pojadę to oszaleję. Zakochałam się w tym pięknym miejscu do szaleństwa. Planuję wyjazd na kwiecień.
A Wy macie jakieś miejsca, w których bezgranicznie się zakochałyście? Jak tak samo jak ja, czyli Toskania, to gratuluję. Ufff już się nie mogę doczekać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Toskania 2013
Oj kusisz
![]() ![]() Nigdy nie bylam w Toskanii, ale slyszalam duzo dobrego i w filmach co nieco widzialam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Karaiby? Kraj/wyspa rumem płynąca? To najlepszy trunek pod słońcem. Aż zazdroszczę. Jednak Toskania u mnie stoi na pierwszym miejscu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Masz jakies fotki? Chetnie bym obejrzala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
tez bym chetnie obejrzala jakies fotki, mozesz napisac cos wiecej, jakie miejscowowsci Ci sie podobaly?
Dla mnie takim miejscem sa Karaiby, a szczegolnie Mexyk - Riviera majow - najcudowniejsze wakacje tam spedzilam i wroce tam nie raz.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na pewno piekna woda tam jest, zazdroszcze ![]() Jesli chodzi o cala reszte Meksyku, to tez chcialabym zobaczyc, ale tyle sie naczytalam, ze chyba bym sie nie odwazyla... Co do Karaibow, to jakie wysepki zaliczylas? Fotki Masz? ![]() Zeby nie odchodzic od tematu watku, to Toskania tez pewnie do najtanszych nie nalezy, zreszta jak cale Wlochy ![]() Edytowane przez różowiutka Czas edycji: 2013-02-28 o 21:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
Zdjęcia z Toskanii 2012
autor_pawel_strykowski_8.jpg autor_pawel_strykowski_6.jpg autor_pawel_strykowski_1.jpg autor_pawel_strykowski_7.jpg autor_pawel_strykowski_5.jpg autor_pawel_strykowski_2.jpg autor_pawel_strykowski_3.jpg Edytowane przez Akikinom Czas edycji: 2013-03-01 o 09:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Magicznie ..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Bylam tez na Dominikanie (tez cudnie), ale Mexyk to no 1. Bylismy w szczycie sezonu wiec kosztowalo sporo, ale mozna znalesc i angielskiego biura podrozy za ok 3000£ za dwa tygodnie, najtanie jest zalapac last Minute w sezonie huraganow np. Sierpien (naprawde male szanse ze trafimy na huragan, a nawet jesli oni tam sa przygotowani) i jestem pewna ze mozna cos nalaesc nawet za 1500£ za dwie os.
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
ciekawy kierunek. tez na mojej liście, choc najpierw jezeli chodzi o włochy - Sardynia i dolina księzycowa - mekka hipisow.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Aaaaaaaaaaa! Marzę o Toskani już ładnych pare lat! Mam wręcz bzika
![]() Autorko, napisz co zwiedziłaś i gdzie było najpiękniej. Zdjęcia, które zamieściłaś są nieprawdopodobnie piękne...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() bardzo bym chciała pojechać do Toskanii ale w tym roku strasznie się waham nad wyspą Zakynthos w Grecji ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
My noclegi mieliśmy w Buonconvento i zrobiliśmy sobie małą ściągę z miasteczkami i odległością od naszych noclegów. http://www.plenerfotograficzny.pl/wp...e-toskanii.pdf Ogólnie polecam miejsce tam gdzie spaliśmy w ubiegłym roku ( w tym też się tam wybieramy). Tutaj możecie poczytać: http://www.plenerfotograficzny.pl/20...nii/#more-2199
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Buonconvento to jedno z moich bardziej ulubionych toskańskich miasteczek- na ludzką miarę, takie niezobowiązujące, miłe, położone może nie imponująco- nie na górze- ale rekompensuje to wspaniale zachowanymi murami.
Podobało mi się też tamtejsze małe, zgrabne muzeum.
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
Cześć wszystkim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Na szczęście to nie fotomontaż. Osobiście widziałam i się zauroczyłam
![]()
![]() |
#18 | |
Podróżniczka
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
Warto lecieć tam w listopadzie? Docelowo lecę do Pizy, ale na pewno na tym się nie skończy. Lecę w terminie 2-5 listopada. Co mi polecacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ps. od Pizy stosunkowo niedaleko jest La Spezia, a tam już Cinque Terre ![]() Edytowane przez Soso Czas edycji: 2013-10-17 o 11:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Konto usunięte
|
Dziewczynki, byłam w Toskanii
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Konto usunięte
|
Czyżby dziś była sobota wieczorem? Załóżmy, że o wiele się nie pomyliłam, ale czas kurczy mi się równie szybko, jak pieniądze w portfelu
![]() W każdym razie jestem zachwycona Toskanią ![]() W Pizie wylądowałam 2, przywitała mnie średnia pogoda. Na pokładzie Francy kupiłam sobie bilet do Florencji i już 1,5 godziny po wylądowaniu krzątałam się po tym zachwycającym mieście. Pogoda niestety przez cały wyjazd była kiepska, akurat 2 i 3 było w miarę ok, ale 4 strasznie padało (co mi nie przeszkodziło w zwiedzaniu). Florencja jest fantastyczna - Baptysterium jest po prostu oszałamiające (myślę, że z ręką na sercu to najpiękniejsza budowla, jaką dotychczas widziałam; może nie widziałam zbyt wiele), wrażenie robi Most Złotników (byłam tam w niedzielę, możecie sobie wyobrazić, jaki był tłum, ale mimo wszystko i tak mi się podobało; ale nie udało mi się dostać do Galerii Uffizi, a może za słabo się przygotowałam ![]() ![]() ![]() ![]() Drugiego dnia, 4, z racji złej prognozy pogody postanowiłam wsiąść w pociąg i dojechać do La Spezia. Pogoda w Pizie wydawała się być ok, niestety już po kilku minutach podróży pociągiem zaczęło mżyć i ta pogoda była coraz gorsza, niestety. Dużo 'czarnych' sobie dorabia chyba w taką pogodę, co? Multum parasolek na sprzedaż ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ogólnie oprócz cudownych, cudownych widoków, których nie zobaczymy u naszych najbliższych sąsiadów, bardzo spodobali mi się Włosi jako naprawdę życzliwi ludzie. Nocując już w kilkunastu hostelach miałam kontakt z różnymi narodami i o ile za najgorszych mam Brytyjczyków - o tyle Włochów uważam za jednych z najsympatyczniejszych i życzliwych. Udało mi się nawet pożyczyć suszarkę do włosów, której nie było w hostelu. Niestety nie wrzucę chyba żadnego zdjęcia, bo przez pogodę nie mam ich zbyt wiele, a te, które mam, nie są specjalne albo są prywatne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
asia_aisa szkoda bardzo, ze z pogodą nie trafiłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Poczytałam , pooglądałam fotki i nie mogę się doczekać wyjazdu do Toskanii(jade w październiku na objazdówkę).
Mam nadzieję że się zakocham w tym regionie Włoch, po Wenecji i Weronie miałam ochotę na więcej stąd Toskania.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
Wybieram się w podróż poślubną do Włoch, Toskania jest punktem obowiązkowym programu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
A więc byłam od 18 do 25 października.
Pogoda dopisała - słońce i 24-26 stopni. Byliśmy w Pizie, Florencji, San Gimignano, Montecatini, Sienie, Piątki , na wyspie Elbie i wzgórzach Chianti. Najładniejsze widoczki - Elba i Chianti, typowy krajobraz toskański z cyprysami, winoroślami i gajami oliwnymi. We Florencji cudny widok na miasto z tarasu widokowego. Pod kątem sklepów -Florencja. Aczkolwiek porównując zdecydowanie ladniej jest na Lazurowym Wybrzeżu i tamna pewno jeszcze pojadę. Krzywa wieża w Pizie - cudny widok. ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- W Uffizi byłam, wstęp grupowy 11 euro od osoby. Oglądania na kilka godzin, 1500 obrazów.
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Hej.
Planuję podróż do Toskanii na przełomie sierpnia i września. Potrzebuję rad oraz wskazówek od osób które tam były. Chciała bym zwiedzić takie miasteczka jak Cortona, Santa Fiora, Saturnia, Pitigliana (oczywiście większe też ale słyszałam że w tych małych jest najlepszy urok). Jeśli ktoś był w tych miejscowościach lub jakiś podobnych to proszę o komentarz. Może np. nie warto tam jechać tylko gdzieś indziej? Nie wiem jak mam się za to wszystko zabrać. Jadę samochodem na ok 14 dni. Nie wiem czy spać w jednym miejscy, jeździć i zwiedzać czy może spać po 2 dni w różnych miejscach. Może ktoś zna i może polecić jakieś niedrogie gospodarstwa agroturystyczne. Chciałabym też na jakieś ostatnie 5 dni zawiesić się gdzieś na wodą (morze, jezioro, dom z basenem) i poleniuchować. Nie chcę całego wyjazdu skupić na zwiedzaniu bo do pracy wrócę bardziej zmęczona niż wypoczęta ![]() ![]() z góry dzięki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:09.